Pesanan Penaja

Sunday, May 22, 2011

Kenapa Ramai Orang Memilih UiTM?

Menara Sains dan Teknologi; Lambang kemegahan UiTM :)

     Assalamualaikum n salam ceria.. Maaf banyak2 sebab aku jarang sangat berblogging..lagi2 menjelangnya hari Istimewa ni..opss.. ape yang istimewanya rahsia buat masa ni,nanti aku bagitau... Kenapa ek trend sekarang ni ramai yang memilih UiTM sebagai menara gading dalam pelbagai bidang terutama sekali diploma dan ijazah. Buktinya,dalam keratan akhbar kelmarin di harian metro 'cakap', "permohonan ke uitm meningkat kepada 270 000 permohonan,padahal hanya mampu menampung 20 000 tempat saja." pergh... cayalah universiti pilihan aku ni.. nak tahu sebab apa? jum usha...


1. Ramai artis adalah pelajar atau bekas pelajar uitm.. antaranya Yuna,Fizo Omar,Intan Ladyana,Nur Fathia,Fahrin Ahmad,dan lain-lain lagi... Maka ini memberi sikit impak kepada orang lain untuk memasuki UiTM... (padahal aku xpernah pun jumpa artis-artis sedemikian...hahaha)

2. universiti unik..tempat 100% bumiputera..berbanding universiti-universiti awam yang lain.. namun,persaingan dalam pelajaran tetap sengit! walaupun aku mendapat ehem-ehem A dalam SPM dan 3.** di matrik... namun aku rasa macam ketinggalan je berbanding dengan pelajar-pelajar sebatch ngan aku ni.

Pusat Islam..

3. pointer untuk mendapat dean list rendah berbanding sesetengah universiti terkenal lain. Ini kerana untuk mendapat DL 'cuma' 3.50... aku sem 3 terlepas DL sebab dapat 3.18 je.. teruk beno.. just menunggu keputusan exam sem 4 yang baru 2 minggu habis ni..

4. satu2nya universiti yang menawarkan hampir semua jenis kursus utama, contohnya... fakulti muzik, undang-undang, seni lukis dan seni reka,perakaunan, kejuruteraan dan banyak lagi.. cuma xde fakulti pengajian Islam je.

Dewan Agong Tuanku Canselor.. tempat baru kitorang berkonvo nanti :)

5. Banyak program yang mendapat pengiktirafan dari jabatan profesional luar negara, antaranya daripada ACCA,EC,dan lain-lain lagi.

6. Yuran pengajian yang paling rendah! Ini mungkin faktor utama sebab kitorang cuma kena bayar kira-kira RM500-600 per semester berbanding dengan IPTA lain yang melebihi RM1000 satu sem. Maka bagi yang mendapat PTPTN dan JPA, memang boleh saving la... cuma yang sedih ramai JPA holders UiTM yang agak 'boros' dalam berbelanja sehingga selalu habis duit biasiswa mereka pada akhir-akhir sem,padahal duit biasiswa memang terlebih cukup!

ni menara SAAS.. dimana ditempatkan fakulti perakaunan bagi program Ijazah dan profesional

7. Mempunyai banyak kampus yang bertaburan di setiap negeri di Malaysia kecuali wilayah persekutuan je... So, bagi anak mak yang xmahu berenggan dengan mak dia,leh la duduk dekat sikit.. (tapi yang dapat jauh tu nasib la.. hehe)

8. Peluang mendapat pekerjaan makin cerah.. Kini ramai majikan yang terima pelajar uitm sebagai pekerja.. Tak caye?

9. Lokasi UiTM banyak gak dijadikan lokasi penggambaran filem...antaranya filem Papadom. Teruja sangat sebab diorang banyak shoot kat area fakulti aku,Perakaunan serta sekitar UiTM ni.. hehehhe

10.  sebab aku sendiri pelajar uitm! kalau tak,aku xde la nak tulis entri macam ni.. ekeke

UPDATED 28/5/2014

11. Jika korang pelajar Diploma banyak gak kelebihan yang dapat. Salah satunya dapat elaun makanan setiap hari, tp xbanyak lah.. serta kemudahan penginapan sepanjang pengajian! 


p/s- apa-apapun universiti yang kita duduki.. syukurlah.. semua sama je.. yang bezanya tahap usaha kita untuk mencapai kejayaan :).. err... bila aku balik ke KL baru aku singgah ke blog korang balik ea.. sori :(

92 comments:

  1. hehe..
    member ninie pun ramai student uitm..
    ninie actually minta juga kos perniagaan kat sana masa lepas spm..
    tp takder rezeki lah..

    ps: now i'm proud with my UIA.. (n_n)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. yuran tu btl
    aku separuh nafas nk byr yuran nie
    tp sepupu aku still mengeluh jugak even yuran murah..aishh x bersyukur langsung

    *aku x tau nape abah aku x kasi aku apply uitm dlu..hurmm...

    ReplyDelete
  5. ade ke yg nk msuk sbb byk artis grad situ..hehe..tp kalau pasal yuran mungkin kot kan..heeee :)

    ReplyDelete
  6. yeay ! ak student uitm shah alam gak. *bangga2* :D hah

    ReplyDelete
  7. proud sbb aq pun dak uitm...n menara s&T tpt aq....sgt bngga...:D

    ReplyDelete
  8. bangga gak sbb ex uitm.. hahaha.. walaupun dulu2 tu bangunan tak canggih mcm skrg n konvo kat DSB yg kecik lagi sempit tu tapi tetap berbangga.. yuran murah n yg pasti graduate uitm antara yg terbaik coz byk gunakan english n jd pilihan majikan ..

    ReplyDelete
  9. Dulu saya mohon jurusan di ITM ketika itu tapi masih dapat meneruskan pengajian didalam bidang Kejuruteraan di institut bawah MARA

    ReplyDelete
  10. murahnya yuran!
    yuran UIA sangat mahal..sem dpan naik lagi yuran ...adoi..tapi tak pe , sayang UIA.(^___^)setiap universiti ada keunikan masing2

    ReplyDelete
  11. @ninie_azriena owh.. yeker???
    hehhee.. xpe la... kita mst proud ngan universiti yg kita masuki.. kalau x.. mst xbest kan nk belaja :P

    ReplyDelete
  12. @adwafarahin owh.. err.. awak belajar kat mane?? hu3.. tu la pasal.. ramai yang masih boros berbelanja... itu yg sedih tu..

    ReplyDelete
  13. @アヌム ちゃん yeker? hehehee... aku rasa faktor utama sbb uitm skank da prestij serta yuran murah :P

    ReplyDelete
  14. @Misz.AdylLa.AniYsz ceh.. mula la tu nk bangga.. hehee.. samelah.. cuma my fac xsituated at s n t tower.. isk3

    ReplyDelete
  15. @Ichigo Miro err.. miro amek kos ape ek? tatau laa

    ReplyDelete
  16. @illafira owh.. awak ex uitm ea... betul2.. dewan dsb mmg kecik... tapi still okay kan...
    betul2.. byk gne bahasa inggeris :)

    ReplyDelete
  17. entah lah masa nak masuk U dulu.. langsung tak berkenan dengan UiTM... sebab banyak sangat jugak dengar produk lelaki yang patah2 dr UiTM... universiti lain pun apa kurangnya... dan pengamat saya ke uitm shah alam... hmmm agak sosial... budaya agama tersangat lah kurang berbanding dengan kampus universiti lain walaupun tak de student pengajian islam... rasanya UiTM juga rugi kerana tidak menyediakan pengajian islam di sana... dan kadang2 macam sesetangah UiTM dibina di serata pelusuk tanah air ni cam bazir jer.. dan ada tu kerana tujuan politik...

    time MRSM buka quota sedikit untuk pelajar bukan Bumi tak de sorang pun melenting.. tapi baru berbunyi sedikit cadangan MB selangor supaya buka sikit quota untuk UiTM semua melenting... student uitm yang tak tahu apa2 pun turun demo tinggal kelas...

    hmmm entah lah..l. anyway... seorang yang cintakan ilmu.. aku juga sokong mana2 pusat pengajian di malaysia ni mahu IPTA atau IPTS..

    sudah nya... aku trbang ke luar negara mencari pengalaman berbekalkan duit kerja kilang di singapura selepas SPM, sambil kerja part time ketika kuliah untuk menampung belanja...kerana tiada JPA, tiada MARA... namun alhamdulillah...

    ReplyDelete
  18. @akubiomed owh..dulu bro amek kos ape ek? engineering ke?

    ReplyDelete
  19. @myezatul aQma owh.... berapa ek? siannye.. koranga ade naik2 yuran..kitorang ni da brape lama da xnaik2... :)

    ReplyDelete
  20. @tetamusenja bro.. aku setuju gak ngan pendapat awak.. mmg ramai lelaki bengkok.... amalan agama pun xberapa kuat... then stuju gak point pasal pembinaan bermotif seakan politik..
    betul tu... bila MRSM n matrikulasi yang dibuka kuota 10% non-bumi oleh tun M... xramai melenting..tapi bila pembangkang je, semua melenting... hahahaa... aku time demo tu aku xmasuk lagi uitm...
    owh...
    skank ni awak belajar kat mane eh?
    opss..maksud saya dulu belajar kat mane? :)

    ReplyDelete
  21. setuju dengan p/s ko.
    d0k mana2 universiti pun sama je.
    usaha je menentukan.

    sama la macam manusia, keturunan apa pun, darjat apa pun, hanya taqwa yang dinilai Allah.

    ^_^,

    ReplyDelete
  22. ehehe..nas..oh..nas..aku dlu pnh try apply uitm, tpi x de..rezeki uitm, tlak aku mntah2...tapi x dehall aku x ksh pun klau uitm x amik aku, sbb coz aku more kpd teknikal..so lbh ssuai prgi ke univetsiti yg more kpd teknikal, wlupun sdh dktahui uitm trlebih awl dlu lbh tua, insitut nya...nsib bek x dpt kt uitm, kalau x..ssh aku..sbb my fis love ada dsna..dan dh break pun..bagusss...aku x prnah jmpe dia lngsung..heheh(weii...aku melalut ini..sorry2...)

    ReplyDelete
  23. salam nas,
    sab suke krn yuran yg rendah, market kerja pun tinggi.
    Yuran rendah leh lah sab menambahkan lgi koleksi duit hobi...hehehe
    Maaf krn blog sab x update.
    Masih busy dengan tesis.HUhuhuhu...
    Doakn sab agar dipermudahkan segala urusan iyer nas...

    ReplyDelete
  24. pth xpth la..aq kt poli pon amik teknikal...sume nyer kaki rempit..rempit2 pon student top kt poli...cume xtop dpn polis n jpj jela...dah 2 bnde y kitorang minat..ape org kate...kalu dah minat...mcm mane halang pon tetap xjalan gk...

    ReplyDelete
  25. segan2 plak dgn result eh :p nas top student :)

    ReplyDelete
  26. betol sesangat...uitm sentiasa dihati ku...yuran murah...bgi yg tak reti ckp omputih tu, time belajau kat sini lah baru nak berjinak2 nk berkomunikasi dlm english...

    artis ramai yg study sini, tp xpnh jmp sorg pon...hahaha..pasal mane artis dok fakulti sains gunaan (fakulti aku)...

    kt uitm shah alam, ko gi ceruk mana pon..ko still akan nampak org jugak pasal terlalu ramai kat main campus ni...

    ReplyDelete
  27. ha3...artis ramai kan, tu yg ramai nk masuk tu


    ape2 pun, aku pun ngah plan nk masuk uitm gak

    ReplyDelete
  28. hahha.. jom support uitm.. hehe..

    ReplyDelete
  29. Setuju sangat terutama part yuran rendah tu..kat U lain, yuran ribu2...dapat pinjaman atau biasiswa, lebih separuh habis untuk bayar yuran pengajian je...

    ReplyDelete
  30. Lepas SPM ni saya pon nak masuk UiTM gak... Amik TEKA.... :D

    ReplyDelete
  31. @RIANbetul tu rian...
    usaha mmg penting.. kalau dok setakat IKBM pun leh berjaya drpd org yg belajar kat oxford kalau gigih untuk berjaya :)

    ReplyDelete
  32. @cik aiskrimmj uitm pun ade kos2 teknikal gak.. hurm.. xpe la... at least ko berjaya n seronok di Ipt yang ko ade no... hehhee
    erks... ko ade 1st love? tatau pon..
    ala.. uitm besa... susah nk jumpe la :)

    ReplyDelete
  33. @MGMSabri wslm.. xpe sab..its okay.. hu2...
    yuran mmg murah..tp still ramai merungut duit xcukup.. isk3...
    xpe... buat tesis elok2 ea... dapatkan gred baik :)

    ReplyDelete
  34. @A M I R F A I Z owww.. best la amek poli kan.. hehehe.. majoriti pelajar lelaki especially yg amek teknikal..
    owh...
    ko minat..xpe..its okay :)

    ReplyDelete
  35. @Aizat Azizan seyes.. dulu la.. skank ni da xtop da.. down je.. isk3

    ReplyDelete
  36. @Ariz Abdullah bro ni mst dak uitm kan?
    hehhee... betul2.. aku ni bi aku makin improve plak time masuk uitm ni.. hahhaa..
    artis xleh nk cakap la mmg banyak tp xjumpe adoiii
    err.. ko uitm shah alam??

    ReplyDelete
  37. @syafhehehe.. mungkinn... ntah la.. bukan faktor artis aje kot.,
    haha.. yeke? ko amek master la :P

    ReplyDelete
  38. @MR. SYAH aku ni ngah support la ni bro dengan menulis entri pasal ni... hhehehhee

    ReplyDelete
  39. @Princess Zezebel Lair yess...
    mmg hampir sparuh duit yang dapat terpaksa banayr yuran pengajian.. mmg la bankrap kalau cm2... hehehehe
    nasib baik la aku blaja kat sini.. mmg jimat :)

    ReplyDelete
  40. @Afizz insya-Allah.. aku doakan adik berjaya nanti.. amin :)

    ReplyDelete
  41. wei nash...lctrr aq kata dean list da 3.7 kot...

    ReplyDelete
  42. @nas istilah berjaya tu, sangat subjektif. hahha, susah nak describe. =)

    ReplyDelete
  43. yup2!!.. sy pun under uitm tp dok kt kolej bersekutu.. btw, still log in student portal cm bdk yg bljr kt kampus itm .. huhu.. cousin ramai yg uitm.. bkn pe, nie laa yg akan menaik kan anak melayu

    ReplyDelete
  44. junior!
    akak pun uitm shah alam, akaun. sem 6. sem depan sem 7. praktikal :)

    ReplyDelete
  45. @Afiq Azlan yeker? berkuat kuasa bila ni? mampus la kalau nk capai 3.7.. susaa

    ReplyDelete
  46. @RIANbetul2.. kalau berjaya dlm pelajaran shj tu bukan perfect tu :)

    ReplyDelete
  47. @Cik Ct ct amek kos ape n kolej bersekutu yg mana? hehehe..
    tp yuran still xmembebankan berbanding kolej2 swasta lain kan? :P

    ReplyDelete
  48. @sayaowh yeker? lah... sama la... hehehee... yey2... nanti leh usha akak :P

    ReplyDelete
  49. Uitm dihatiku. saya pun ex-student uitm..

    ReplyDelete
  50. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Jom Terjah entry terbaru ??

    vespa naza

    UiTM banyak berjasa kepada anak melayu. rugi kalau sesiapa yang tak mohon masuk UiTM...Zaman sekarang ni, kalau tak dak kelulusan, susah nak cari kerja. Paling kecik pun at least ada diploma. Even nak buat bisnes pun kena ada knowledge. Kalau tak, boleh lingkup bisnes. Mana nak dapat knowledge tu? Kena belajarla. Tambahkan ilmu di dada. Tuntutlah ilmu sampai ke liang lahad.

    ReplyDelete
  51. hi. first time jumpe blog awk..
    sy pun student degree account uitm shah alam. again, HYE! ;)

    ReplyDelete
  52. "7. Mempunyai banyak kampus yang bertaburan di setiap negeri di Malaysia kecuali wilayah persekutuan je... So, bagi anak mak yang xmahu berenggan dengan mak dia,leh la duduk dekat sikit.."

    statement ni aku setuju! hihi..
    apa2 pun budak kecik, aku bersyukur kerana diberi peluang dan tempat untuk belajar di uni.. walaupun sekadar research university *opst!*

    ReplyDelete
  53. mengakula Nas..ko betul takde menyelit dalam papadom? xD

    ReplyDelete
  54. Ini utk respon komen di atas:

    Sejarah UiTM dgn MRSM and MATRIKULASI xsama..

    UiTM dulunya MAKTAB RIDA wujud sebagai "consideration" or galang ganti sebab nak bagi kerakyatan warganegara kpd imigran Cina dan India.. atas persetujuan semua pihak yang mewakili bangsa masing2. sbb tu xleh bukak kuota even 1 percent to non-Malays.. we already gave them too much privileges as Malaysian citizen, sbb tu r, as Malay who is the owner of Malaysia must protect UiTM..

    kalo bagi jugak, rugi je perjuangan rakyat dulu a.k.a. moyang2 kita, dan dah tak ada kelebihan dkt kita sebagai bumiputra Malaysia.. so, pandai2 r faham, semua dh masuk u kan~

    I'm not racist, but I love my Race..

    I proud to be graduated from UiTM Malaysia, Shah Alam.. InsyaAllah~

    UiTM Sentiasa Di Hatiku
    0957

    ReplyDelete
  55. Nih utk entry lak:

    yeah, dulu ak xtau kos Accounting yg hebat kt UiTM, nseb bek lecturer matrix bgtw kat aku, and UiTM was my first choice.. tapi yg best dr 5org geng ak, ak sorg je yg dpt accntg kt UiTM, sbb tyme batch ktorg ramai dak 4flat apply, n lowest cgpa matrix mse batch ktorg 3.63.. membe ak yg 3.61 pn xdpt..nseb bek ak lebih sket, tp xsmpai 3.8 pn~

    beza uitm dgn u lain..

    1. kat UiTM, kta byk byk dlm tutorial, dlm kelas around 30-40 students, tapi kalo kt u laen, dyorg byk dlm lecture, jd dyorg sng nak tdo, nak ponteng, nk kuar g mkn2 tyme lecture, xmcm kta kt uitm nih.. sbb tu pointr dyorg byk jatuh bile msuk u (jgn marah bg yg terasa)..hehe..

    2. UiTM nih berkira c.marks, xde pun mrkah attendance, kalo ada pn lectrr biznes je yg bg, kat u laen siap de mrkah attndnce lagi, pastu lectrr dyorg xkisah sgt kalo ko nk ponteng, siap bgtw kat membe, sruh g sign attndce kt bilik dy.. kt uitm, lebih 2 kali ponteng, name ko dh naik kt notis..

    3. 3 jam kredit kat UiTM = 4 jam blaja kat UiTM, tapi kalo u laen 3 jam kredit = 3 jam blajar (for most subjects).. dyorg save satu jam utk satu sbjek, kalo cm kte yg slalu 7/8 sbjek, xke dyorg save 7/8 jam smggu.. seyesly, jadual dyorg mmg free kalo nk compare ngan uitm, pack sgt3..

    4. dyorg bleh pilih lecturer ngan kuliah yg dyorg nak, kt uitm kita xleh tkr kelas.. dah tu xleh nk combine kls kecuali special case.. yg xbest dyorg kne berebut nk dftr kls n dptkan jadual idaman eg, kelas tiap2 ptg, xpun xde kls ari jumaat/ isnin bleh cuti pnjg~ hehe.. n kalo tlmbt mybe ssh r nk regster.. kta semua dh buat, kena paksa diri r sbb jadual2 tu mmg buat sruh g kelas taip2 hari kul 8.30, slalu 1 hari je kls kul 10.30am..

    4. Mid term test dyorg ngan final seperate.. eg, dlm satu subjek tu ade 5 chpters, mse test 1, msuk chpter 1-5, then mase final masuk chpter 6-10 only.. Kalo kita kt UiTM nih, ambik ko, dh r 2 kali test, final lagi, dh r final masuk dr chpter 1-10.. ish3..

    5. UiTM semua in English, they mixed with malay for some subjects.. ssh gak kt dyorg sbb text book dlm bi, cme tyme blaja ngan lecturer je dlm bm.. tp kalo sbjek mgt, mkt, crg, dlm BM lagi sng nak goreng kot~ sbb lg sng nk fhm..

    6. exam kita mostly subjective, kne tulis esei, dyorg cm 50-50, ade exam yg soalan objektif je.. tapi byk r soalan dy, dh nma pn exam 3 jam, rsenya beratus kot soalan objektif, tapi ok lag r kan dr esei, buat kuar chptr yg xbaca, mcm msa final dulu, nak goreng cmna..haa!!


    ok, thats all, each u ade pro n cons dy, kalo semua sama, xbest r.. xde variety.. btl x?? dh bleh jadi entry lak cmmnt nih..heheh~ nk bt cmne, crita pngalaman 4 thn~ haha..

    ReplyDelete
  56. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Jom Terjah entry terbaru ??

    jenis jenis kereta mpv

    hari ini orang yang berjaya dan berjawatan tinggi kerana jasa UiTM kepada mereka selama ini

    ReplyDelete
  57. bahagia di IPG even dulu pun pernah dpt g uitm...hehehe..

    ReplyDelete
  58. bangga jd warga uitm pd 21 mei 2011!

    ReplyDelete
  59. @missdora yeker??? hehehe.. hai kak senior :)

    ReplyDelete
  60. @Afzainizam betul2... banyak peluang pengajian diberi pada org bumiputera... mmg beri peluang pengajian dgn yuran yg amat berpatutan pd org yg susah :)

    ReplyDelete
  61. @ms syila yeker? cmne awak leh jumpe blog saye? hehee... erk... degree..?? part berapa???

    ReplyDelete
  62. @Zuewairy aah.... tu la pasal.. hehehee...erk.. ko belajar kat uni mane??

    ReplyDelete
  63. @tengkorakemas seyes la xde.... aku mane ade time cuti sem.. haha

    ReplyDelete
  64. @SHaRKFiQ SSM owh.. thx atas respond gak... sume bagi pro and cons gak.. gud2...
    baru tau yg maktab rida ni mmg xleh untuk non bumi.. ehhehehe...

    erk... 0957 tu apenye????

    yeker? siann..aku ni hampir semua drpd 12 geng aku yg dapat uitm adalah geng aku.. hehehe.

    1. owh.,.mmg kelas kita banyak orang kan.. bagusla byk tutorial.. xde la peluang nk tido lama2 :)

    2. betul..amat berkira.. satu dua subj je yg ade masuk attendance dlm carrymark :P

    3. owh... betul ke? nice 1st time i know... mmg pack la jadual kita... mmg rasa penat..tp xde la penat sgt..

    4. betul2.. dulu mula2 boleh..pas2 xleh sbb byk masalah timbul.

    5. owh..pasal test aku rase kita agak malang sket :P

    6. subj2 busness scholl mmg best sbb snang nk digoreng :))

    7. betul ker? tu la pasl..tp aku actually benci obj tau.. susah nk ada markah kalau salah jawab.. haha


    yup2..komen ko ni leh jadi entri lak... btw thx ea atas bagi pengalaman awak as senior at uitm kat aku n pembaca len :))

    ReplyDelete
  65. @Afzainizam okeh2.. nt aku terjah entri ko bro..,. aku bz skank :P

    ReplyDelete
  66. @: husna : owh.. ni mst sbb minat mendalam nk jd cikgu kan??? hhehe

    ReplyDelete
  67. @.fariza. owh.. awak baru dapat masuk uitm eh? tahniah!!! :)

    ReplyDelete
  68. akak dah add facebook awak hari tu.
    nanti kalau nak tanya pape,bgtau la. kalau boleh tolong, akak tlg. :)

    (cecehhh ye ye je akak ni kn) hehe

    ReplyDelete
  69. @nas

    jumpe kat google. key word pasal uitm yg bley lepas smpi sini. huhu..
    saya baru abes part 6. fast trek.

    ReplyDelete
  70. uitm punya sejarah dan pengalaman yang tersendiri, banyak orang2 kenamaan pun lulusan uitm.
    pelajar pun berkualiti.

    ReplyDelete
  71. @nas hubby pun belajar kat sini dulu. Rasa dengki je dia takde hutang PTPTN..uhuk uhuk...

    ReplyDelete
  72. nas, yuran uitm memang tak mahal. kalau yuran u saya, rm1000+++...wit baki tula nak wat makan pakai sume tu. memang seksa la...

    ReplyDelete
  73. x puas hati x puas hati. nk dpt dean list cume 3.50 je??
    my uni kene 3.75 kot. hahaa
    btw, hidup Uitm utk kelestarian pendidikan orang Melayu !!

    ReplyDelete
  74. UiTM di hatiku. no one can beat us if we put aside all flaws,focus on.. Undoubtedly, this is the best alma mater from my insight. from law student :)

    ReplyDelete
  75. UiTM dihatiku.. yeahhhh !
    3.50 pon susah nak dapat.. so salute sape yg DL !!!

    meow singgah sini oke.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. thx meow... aku skrg da grad da... hehee.. sori sbb aku mmg da xaktif blog da... sob3

      Delete
  76. betul betul....masa saya belajar kat uia, naik semput nak membayar yuran pengajian plus yuran mahallah..tup2 masa belajar kat uitm murah giler yuran dia,,,hoho save budget sikit,,alhamdulillah,,,lagi satu tempoh pengajian dia,,fuh sekejap jugak dibandingkan dengan uni yang lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... asalkan skrg ni awak da keje kan? eh.. mandai je aku teka sbb aku xtau siapa identiti kamu...

      Delete
  77. adoi aku 3.48...lagi 0.02 je nak DL...x pe sem 2 aku nak balas dendam...hohoho

    ReplyDelete
  78. ijazah yuran utk 1 semester bpe ??

    ReplyDelete
  79. yuran ijazah utk 1 semester bpe???

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak sorry bro sbb bru prasan komen ni.. maklumlah da pencen blogging da.. hehe.. yuran kalau ijazah biasanya dlm lingkungan bawah RM600 setiap semester.

      Delete
  80. Jurusan prbankan islam kt uitm ok x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry lmbt reply... ok shj.. tp ikot mcm mana diri sendiri belajar n bawa diri.. cuma kena kenal banyak istilah muamalat dlm bhs arab sikit2...

      Delete
  81. salam. kalau nak amik course akaun brapa minimum pointer yg kena amik kira? lagi2 kalau lepasan matrikulasi ? mohon pencerahan :)

    ReplyDelete
  82. Salam..peluang dibuka untuk student menambahkan pendapatan dengan menjadi agen jualan Perfume Al Habib roll on..hrga mampu milik..maklumat lanjut mohon hubungi/whats app sy 019-6312240(zam)

    ReplyDelete
  83. Salam..peluang dibuka untuk student menambahkan pendapatan dengan menjadi agen jualan Perfume Al Habib roll on..hrga mampu milik..maklumat lanjut mohon hubungi/whats app sy 019-6312240(zam)

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails