Pesanan Penaja

Saturday, May 14, 2011

Kanak-kanak Ajaib Seluruh Dunia


Alhamdulillah.. blog akhirnya pulih gak selepas hampir sehari xleh nak login/ tengok dashboard... ingatkan ade improvement...rupe2nya tidak! hahaha... tengok.. idea aku nak update da hilang.. so terbuatlah entri ni pulak.. hahhaa... Ok...gambar di atas bukan kanak-kanak yang ajaib okeyh.. 2+2=4, bukan lima.. hehehe.. sori banyak gelak pulak.. ape lagi.. jum bace :)


terkangkang2 aku time nak tulis formula calculus.... budak2 lain 1+1 pun xtau jawapan.. ekeke

Kim Ung-Yong: IQ tertinggi di dunia
- Kanak-kanak Korea yang lahir pada 1962 dinobatkan sebagai manusia genius di seluruh dunia. Ketika berumur empat tahun, dia sudah pandai membaca tulisan Jepun, Korea, Jerman, Inggeris. Setahun kemudian Kim mampu menyelesaikan soalan kalkulus sekali gus mencatatkan sejarah dalam Guinness Book of World Records dengan IQ tertinggi 210.


pergh.... muda2 da dapat nobel.. hensem lagi... adehhh

Gregory Smith: Mendapat penghargaan Nobel pada usia 12 tahun
- Lahir pada 1990 (alamak sebaya ngan aku), dia mencatatkan namanya pada nobel perdamaian. Berkat usahanya dalam mendirikan International Youth Advocates iaitu perkumpulan orang muda seluruh dunia.

nas said: kalau aku main doktor-doktor time 6 tahun xdikira genius ke? :P

Akrit Jaswal: Doktor bedah pada usia tujuh tahun
- Anak kelahiran India ini mengejutkan dunia ketika usia tujuh tahun dengan melakukan pembedahan pada seorang gadis tempatan di mana luka terbakar di tangannya hingga tidak dapat dibuka. Jaswal berani melakukan pembedahan hingga jari gadis berkenaan terbuka seperti sedia kala. (tak tahu la dia guna alat apa ni). Ketika itulah tercatatnya sejarah sebagai doktor paling muda di dunia dan dia diterima masuk ke sebuah universiti pada usia 11 tahun.

okay.. 1 lagu twinkle2 little star caj RM1000,kalau 10 lagu sehari, RM10 000.. perh..kayo2

Cleopatra Stratan: Penyanyi berusia tiga tahun dengan gaji 1000 untuk satu lagu
 Pada 2006 ketika berusia tiga tahun, dia tampil dengan album La vârsta de trei ani dan mencatat sejarah sebagai artis cilik berani tampil di depan ribuan peminat. Malah, Cleopatra juga menerima penghargaan Anugerah MTV sebagai Artis termuda yang menerima lagu Hit Nombor 1. (pss.. kita ni takyah nak ajar anak-anak menyanyi... lagi baik ajar mengaji :) )

ape tengok2... hape? ko cakap aku ni huduh? ni yang nk kene calit nih! hehe

Aelita Andre: Pelukis pada usia dua tahun
- Ketika usia dua tahun, anak kelahiran Australia itu sudah menunjukkan kualiti genius dan memiliki gedung pameran karya abstraknya. Pengarah dari Brunswick Street Gallery di Melbourne’s Fitzroy, Mark Jamieson, tertarik melihat lukisan Aelita Andre lantas mahu bergabung dalam kumpulannya kerana bakat lukisan si kecil.

yang kiri gambar time muda2.. yang kanan gambar time tua2.. erks... perlu ke aku cakap? :P

Saul Aaron Kripke: Mengajar di Havard ketika masih di bangku sekolah
- Lahir di New York dan membesar di Omaha pada 1940. Ketika berada di tahap empat, dia berjaya menguasai aljebra, di akhir sekolah rendah ia sudah menguasai geometri, kalkulus dan falsampah falsafah. Kripke menerima kejutan, dianugerahkan Nobel Filosofi dan dinobat sebagai ahli filsafat (falsafah) terbesar dalam sejarah dunia.

Hah! segengster muke aku pon aku da dapat degree dalam umur 10 tahun! korang? (riak jap)

Michael Kevin Kean: Lulus ijazah pada usia 10 tahun
- Lahir pada 1984, dia berjaya menyelesaikan kuliah pada umur 10 tahun dan mencatat sejarah sebagai sarjana termuda. Dia mengajar di sebuah universiti pada usia 17 tahun. Namanya semakin terkenal apabila dia memenangi sebuah kuiz di internet. Pada 2006, dia memenangi hadiah bernilai RM3.4 juta di tempat pertama selepas layak ke peringkat akhir permainan menguji teka-teki burnett/aol Gold Rush

keje aku main chess je tiap2 hari.... maklumla.. xreti main badminton,bola sepak.. lalalaa

Fabiano Luigi Caruana: Grandmaster pada usia 14 tahun
- Anak kelahiran Amerika campuran Itali memperoleh Grandmaster pada 2007 ketika usia 11 tahun, 20 hari. Sejarah mencatat namanya sebagai Grandmaster Termuda. Pada April 2009, dia mendapat 2,649 Elo rating dalam usia di bawah 18 tahun dan membuatnya sebagai peroleh ranking terbanyak dan menakjubkan.

mase kecik2 dulu aku try guna telur ayam baling kat 15 bijik telur lain... :P

Willie Mosconi: Pemain Bilyard Professional pada usia enam tahun.
Ayahnya melihat bakat anaknya yang sering mengalahkan pemain lebih berusia daripadanya. Antara 1941 dan 1957, Willie memenangi BCA World Championship sebanyak 15 kali tanpa pernah kalah sekalipun.

hai.. kali ini saya akan keudarakan lagu kegemaran aku kecik-kecik dulu, cinta bandar tasik selatan.. layanzzzz :P

Elaina Smith: Penyiar pada usia tujuh tahun.
- Ketika berusia tujuh tahun, dia menjadi penyiar radio dan mempunyai pendengar lebig tua dari dia. Dia banyak memberikan nasihat mengenai dunia percintaan kepada pendengarnya antaranya bagaimana berpisah dengan pasangan, cara untuk membina hubungan yang harmoni dan sebagainya.

sumber: berita harian online

p/s- bersyukur dengan kebolehan diri sendiri itu yang penting :)

48 comments:

  1. wow diorang mmg hebat yep

    *bersyukur dgn ape yg ada pd dri :)

    ReplyDelete
  2. dasat sangat dasat.... ini lah kebesaran Allah =)

    ReplyDelete
  3. hahah.. aku dulu berangan juga nak jadi genius.. tapi apa2pun aku sedar dimana kemampuan diri sendiri.. :D

    ReplyDelete
  4. anugerah dari Allah,itu yang terindah =)

    ReplyDelete
  5. perhhh...selesaikan degree time umo 10 taon? ni nak selesaikan degree umo 20 taon pom rase nak pitam... haha..

    syukur dengan apa yg Allah kasi. janji ada usaha. xmustahil tup2 Allah nak bg genius gak..kekeke

    ReplyDelete
  6. yup. bersyukur dgn apa yg ada ;)

    ReplyDelete
  7. yeah!! anugerah Maha Kuasa...

    banyak kan yg genius2 nih,,, macam2 bidang aku tengok,...




    ha ko dah kecik, jadi genius budak blog..amacam, ko kan kanak2 lagi...har har har

    ReplyDelete
  8. hebat!!

    "bersyukur dgn apa yg ada n berusaha utk mndptkan apa yg dh dpt.. hehehe~"

    bleh mng anugerah x mcm nih??

    ReplyDelete
  9. salam,
    Awesome...
    Berusaha tanpa putus-asa.

    ReplyDelete
  10. Di Malaysia pun ada kanak-kanak yang genius cuma sistem pendidikan tidak mempunyai program khas untuk mereka.

    Kalau di Malaysia sama ada genius atau sebaliknya perlu melalui sistem pendidikan yang sama seperti kanak-kanak normal yang lain.

    Kesian kepada kanak-kanak genius tidak dapat berkembang dengan baik mengikut kencenderungan kebijaksanaan mereka.

    Kalau di Singapura ada program khas disediakan membantu kanak-kanak yang tertinggal didalam kelas. Kanak-kanak ini bukan tidak bijak cuma tidak boleh mengikut rentak sistem pendidikan yang sedia ada. Satu program dan kelas yang dibangunkan untuk membantu kanak-kanak ini.

    Maaf jika komen ini agak sinis. Itulah yang dialami oleh 2 orang anak saya tidak dapat mengikut rentak sistem pembelajaran yang sedia ada. Kelemahan penguasaan bahasa Inggeris membataskan pemahaman pelajaran Sains dan Matematik yang diajar didalam perantara bahasa Ingeris.

    Semasa zaman saya sekolah dahulu ada kelas pemulihan untuk kanak-kanak yang lemah tetapi
    tidak berlaku untuk anak saya.

    Banyak aktiviti interaktif yang perlu dilakukan antara guru dan murid-murid dilakukan di sekolah dijadikan kerja rumah. Walhal arahan yang ditulis didalam buku kerja sekolah menyatakan aktiviti perlu dilakukan didalam kelas.

    Mungkin zaman sekolah saya belajar dan anak jauh berbeza tetapi kenapa kanak-kanak zaman sekarang lebih banyak menghafal dari faham.

    ReplyDelete
  11. @adwafarahin aah.. mmg hebat.. tp kenela bersyukur apa yg ade :)

    ReplyDelete
  12. @cacing betul tu bro... ini anugerah Allah yg xternilai buat mereka :)

    ReplyDelete
  13. @MR. SYAH aku pulak langsung xberangan pun nk jadi cm depa.. buat ape kann? :P

    ReplyDelete
  14. @suhabetul tu.. anugerah drpd-Nya xternilai.. kita pun ade gak..cuma xkembangkan potensi diri..

    ReplyDelete
  15. @: husna : betul tu.. aku ni abes degree umur 23 taun.. lambat beno... nak buat cmne kan.. kita sekola umo 6-7 tahun.. mmg la lambat akhirnya :P

    ReplyDelete
  16. @Aizat Azizan betul2 aizat... xpe.. aizat kan pandai :)

    ReplyDelete
  17. @^ Uncle Syaf ^ amboiii.. ko cakap aku ni cm kanak2.. ngade tol la.. aku dewasa n ramaja okay :P

    ReplyDelete
  18. @HiGHNeSS anugerah ape nye fiq? ala.. ko mst ade chance dpt 1st class.. xmacam aku :(

    ReplyDelete
  19. @MGMSabri wslm... betul2.. sab xkurang :)
    sab leh je macam diorang walaupun agak lambat sedkit.. itu aje...

    ReplyDelete
  20. @akubiomed pergh.. panjang gak komen bro.. hehe
    betul2.. xde tempat nk kembangkan bakat mereka... mereka banyak sekolah cm budak2 biasa yg lain dan akhirnya ketinggalan cm2 saja..
    owh.. baru tahu kat singapore ade program khas...
    mmg.. adik aku pon agak lambat sikit dlm belajar sains n math dlm bi... kelas pemulihan pon sekarang macam xde je...
    mmg nas setuju sangat ayat yg last..
    bdak2 skank ni banyak menghafal drpd memahami n mengaplikasi pembelajaran.. ni kelemahan sistem pelajaran malaysia.. cuma skank da makin improved da.. pmr da hapus..

    ReplyDelete
  21. hai..
    apa khbar ?
    sihat ker? hee

    lama tak lepak sini hooo..

    mmg pandai dan bijak2 mereka ni..rasanya dlm senarai tu tak der plk catat anak malaysia huu,,

    sadis jap...

    ReplyDelete
  22. hensem la george tu! sebaya plak tu :)

    ReplyDelete
  23. apa rahsia mak ayah diorang ? memnag plan nak anak jadi camtu ke. . or budak tu sendiri yang mmg dapat ilham dari Allah. . sygnye, diorang bukan islam.

    ReplyDelete
  24. @surialhamdulillah.. baik je..
    hehee.. mmg bijak2.. cuma xkembangkan potensi mereka...
    itu saja :)

    ReplyDelete
  25. @enyheartsdiamond kalau dia sbaya ngan awak.. awak pon sbaya ngan aku la ni? :)

    ReplyDelete
  26. @RIANni anugerah Allah..faktor ibubapa xbanyak memberi impak kpd kepandaian mereka.. bygkan baru 3 tahun da genius...

    ReplyDelete
  27. kecik2 dulu tau maen kotak jea..hahaha ;)

    ReplyDelete
  28. kecik2 dulu tau maen kotak jea..hahaha ;)

    ReplyDelete
  29. RAJIN ADIK RAJIN, RAJINLAH BELAJAR,. BILA BESAR NANTI, BOLEH TUNJUK AJAR,. AYAH SERTA IBU, GEMBIRA SELALU,. MELIHAT ADIKKU RAJIN BACA BUKU. ...

    ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Maaf lama tak ziarah kamu semua….
    Jom Terjah entry terbaru ??
    diy repair dan spray helmet lama

    ReplyDelete
  30. @nas adik darwisya yang hafal quran tu, faktor mak ayah besar gak. still dlm kandungan ag pasang quran hampir 24hours dlm rumah.

    ReplyDelete
  31. hmm..
    agak2 sy ni ade kelebihan ke x..??
    ~yet, still proud ngn who am i..
    :D


    ~hey, i'm back stelah lame m'ilang..
    :p hehe

    ReplyDelete
  32. dari sume budak2 ni, yang buat lukisan abstrak tu aku tak paham. maen tumpah2 kaler dah boleh jadi art piece. serius. XD

    biasanya diorg akan jawab "orang2 seni sje dpt memahami seni". wahaha

    ReplyDelete
  33. whoa.
    budak Malaysia yg dgr kata genius Ady Putra lar kot tp maybe da yg lain cuma tak terserlah je.

    ReplyDelete
  34. Salam.
    Datang visit sini..dan baca entri :) nice blog~
    Sudi2 la visit me @ frommetoyou eh..arigatou..(^____^)

    ReplyDelete
  35. remaje lah sangat..bile nk lepak ngan aku nih..he3

    btw, blog ko dah dinaiktaraf jadi blog yang dibace hari2 oleh aku..he3, insyaalah cube tak ponteng bace blog ni..thanks cuz support aku selame ni..he3

    ReplyDelete
  36. @Emilia Emira kotak tu dibuat ape? atau main2 masuk dlm kotak? hehehe

    ReplyDelete
  37. @Afzainizam hehehe.. sape ibubapa yg xbangga kalau anak depa rajin bace buku.. hehehe

    ReplyDelete
  38. @RIANparent dia pasang al-quran 24 jam? giler la.. bagusnya.. mmg sejuk n tenteram je rumah tu :))

    ReplyDelete
  39. @zt-zati aah.. setiap orang ade kelebihan sendiri.. proud 2 be ownself.. hehee
    aku pulak yang makin melesap.. haha

    ReplyDelete
  40. @Faaizz d. Zul aah.. setuju!!!! aku rase lukisan abstrak tu aku time baby2 pon ley buat.. hahahhahaa
    ni la orang seni punya persepsi.. asbtrak je :P

    ReplyDelete
  41. @.fariza. aah.. dia genius.. lain2 cm xde je... xde promosi kot.. hehe

    ReplyDelete
  42. @アヌム ちゃん wslm.. thx yup.. akan ku singgah pasni :)

    ReplyDelete
  43. @^ Uncle Syaf ^ kah3... well
    aku suke berfoyo-foyo
    bila? kalau ko ajak serius baru aku g
    yeker? thx la.. tp blog aku ni da makin suram sbb lama xberupdate..
    hehehehehe

    ReplyDelete
  44. aku setuju dgn bro akubiomed, dan kadangkala ibu bapa pun kenalah gak tau bakat terpendam anak mereka, dari situ bolehlah kembangkan potensi..

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails