Pesanan Penaja

Wednesday, November 10, 2010

Apa itu 'Anak Ikan' dan 'Anak Ayam'??



     Anak ayam dan anak ikan. Bila kita mendengarnya seperti perkara biasa,alah..anak ayam yang kecik comel-comel tue,yang asyik ekori mak dia je bila nak pergi mana-mana...Anak ikan pula biasanya ikan yang berada dalam belaan kita dalam balang air atau akuarium serta selalu di beri makan dan dijaga dengan baik. Namun,bagi mereka yang sudah 'faham' dengan perkataan itu,ia membawa maksud yang berbeza tapi sedikit sebanyak berkait rapat dengan perkataan itu. Maka,apa maksud sebenar anak ikan dan anak ayam?...baca lagi..

     Anak ikan dan anak ayam mempunyai maksud yang hampir sama,cuma ada sedikit perbezaan (maaf kalau info yang diberi kurang lengkap). Anak ikan setahu aku lelaki muda yang menjadi simpanan wanita yang biasanya berusia sedikit (ada yang bergelar datin) ataupun lelaki gay, manakala anak ayam ialah perempuan yang menjadi simpanan mak ayam dan bapak ayam bukan untuk menjadi alat pemuas nafsu 'bapak' dia,malah menjadi alat pemuas nafsu pelanggan bapak-bapak ayam atau erti kata lain bagi anak ayam ialah pela***.

Ciri-ciri yang biasanya ada pada anak ikan ialah:
Erks...sesuai ker? :P
-memiliki paras rupa yang tampan lagi-lagi macam model.
-tubuh badan yang tough,macam atlet,berbadan seksi
-pandai berkata-kata
-bijak dalam hal seksualiti dan tahan lama
-daripada tidak berduit,tiba-tiba ada banyak duit (ditanggung )
-kerjanya senang je,cuma tunggu call dan kemudian layan 'mak' atau 'bapa'nya.
-biasanya tidak duduk serumah dengan mak atau bapa ikannya,cuma bila ada panggilan daripada mereka barulah bersama dengan mereka.

Ciri-ciri yang biasa ada pada anak ayam ialah:
gambar hiasan
-memiliki paras rupa yang cantik,kulit gebu
-fizikalnya? xyah cakap la...montok dan seksi
-dapat upah selepas menjalankan tugas yang 'diamanatkan' daripada mak atau bapak ayam.
-mempunyai skil 'mengawan' yang hebat
-tidak perlu skil komunikasi yang baik daripada anak ikan,cukup paras yang seksi
-mesti serumah dengan 'parentnya' serta 'adik beradiknya',kalau tidak,jenuh maknya nak cari anaknya yang lesap.
-biasanya yang muda saja,kalau dah tua tu dah tak mengaku anak dah,kena halau keluar.

     Biasanya mereka yang sanggup serta 'terpaksa' menjadi anak ikan serta anak ayam ini adalah kerana mereka ini kekurangan wang serta inginkan hidup mewah dengan 'transform' bertukar menjadi anak ikan/ayam berbanding anak manusia sebelumya. Ada juga yang mereka berpelajaran tinggi! dek desakan kewangan serta jumlan PTPTN yang asalnya mencukupi,namun dirasakan tidak mencukupi untuk menampung sara hidup mereka di IPT,mereka sanggup melakukan perkara sebegitu.

     Bagi bapa serta mak ikan,mesti mereka puas kerana berjaya memiliki 'seluruh' tubuh anak ikannya serta boleh membawanya berjalan-jalan bershopping serta pernah ajak anak ikannya ke luar negara walau mereka biasanya sudah berkahwin dan mempunyai anak kandung. Duit itu bukannya menjadi masalah mereka yang bekerjaya tinggi ataupun mendapat nafkah dari suami mereka,namun dilaburkan wang itu ke jalan sia-sia.
sayang kat mak ikan aku nie..muahhh (gambar hiasan)

     Bagi bapa serta mak ayam pula,mereka mesti puas kerana memperoleh duit yang banyak hasil 'tugas' anak-anak mereka yang biasanya lebih daripada 10 orang anak ayam. Biasanya mereka je yang dapat duit lebih walaupun kerjanya mengarahkan serta mengagihkan 'tugas' anak mereka bersama pelanggan yang sangap,manakala anak ayam mereka cuma dapat sebahagian kecil wang tapi masih berbaloi bagi mereka. Bagi mereka,kepuasan seksual itu bukan menjadi perkara pokok,cuma kepuasan memperoleh banyak wang serta mampu hidup mewah serta mampu pergi shopping itulah apa yang diharapkan oleh mereka.

     Apa yang nak disimpulkan disini ialah dengan 3 perkara. Pertama,jika menghadapi masalah kewangan terutamanya dari segi pendidikan,bolehla meminta sedikit wang untuk digunakan membeli hal yang penting saja daripada kawan,mereka sedia membantu,asalkan banyar balik. Lagi satu,duit PTPTN atau biasiswa bukannya wang yang diberikan untuk enjoy-enjoy,beli handset yang canggih-canggih,shopping sakan je,jangan lupa tujuan kita mendapat wang itu untuk digunakan menyara hidup kita di kampus serta membeli barang yang dirasakan perlu saja.

     Kedua, bagi mereka yang mendapat pelawaan untuk menjadi anak tiri anak ayam atau anak ikan sekalipun, tolaklah dengan rela hati dan tegas. walaupun kita bakal diberikan kemewahan yang diberi tanpa perlu usaha dengan gigih (terutama sekali anak ikan), kemewahan itu cuma bersifat sementara saja, malah kemewahan ini juga bakal memakan diri kita,contohnya duit yang dibelanjakan tidak berkat serta mungkin mereka yang terjebak dalam industri pela***an ini,kemungkinan besar akan ditangkap oleh pihak berkuasa. MESTI malu punya kalau mak ayah kita kalau tahu anaknya menjadi anak ayam.
dah kantoi kene pihak berkuasa,baru nak rasa malu...isk3...

     Ketiga, segala tindakan kita perlulah ingat kepada Allah. Jangan lupa sembahyang lima waktu serta amalkan perbuatan amar makruf nahi mungkar, Insya-Allah,kita boleh terlepas daripada terlibat dalam gejala ini. Ingat kat mak ayah kita juga...kesian pada mereka kalau mereka dapat tahu...

pst- selain anak ikan n anak ayam,ada anak lain tak? anak beruk ke..anak rusa ke.. :P

rujukan: pengerindu.com
gambar: google
reading

86 comments:

  1. ohh begitu, paham lah serba sedikit anak ayam dan anak ikan ni.. hek

    ReplyDelete
  2. @Biela Sapine hehehe..just nak bagi informasi jerk...jangan jd cm mereka sudah :)

    ReplyDelete
  3. wah bersyarah gak ko skung kan...he3


    tulah, time2 skung nih ramai yg nk kaye dengan sekelip mate, x nak usehe, pemalas...damn!!! aku emo jap

    yang terpkase tuh macam kene tipu & sbegainyer aku x brani nk coment...ade alasan sendirik

    ReplyDelete
  4. insyallah lah, memang tak nak.. hehe
    thanks btw

    ReplyDelete
  5. @syafyup2....aku kan suke membebel...keh2...taw xper..diorang nie yg jadi 'anak' nie mmg pemalas...teruk tol...
    better cari keje yg halal~

    ReplyDelete
  6. @Biela Sapine Alhamdulillah....at least kita mencari keje yg halal sudahlah~

    ReplyDelete
  7. err!! anak itik camner plak??? euww!! that so gross!!

    ReplyDelete
  8. yang penting duit yang dapat tu haram dan akan jadi darah daging.

    minta dijauhkan la. baik minta duet kat parents aku wlpn kena bebel banyak. ahaha :D

    ReplyDelete
  9. @shapoji hahaha...ader ker anak itik? tatau plak aku :P

    ReplyDelete
  10. @zikeryhassan tue la pasal..hehehe...nasib bek aku dpt JPA..so aku xde la nak pinjam2 dr sesiapa~

    ReplyDelete
  11. @Along Tapa errkk...xde significant tp ader gak kene mgena ngan anak ayam nie..he3

    ReplyDelete
  12. informasi yg bgs..skg br la fara fhm mksd ank aym n ank ikan...hehehe

    ReplyDelete
  13. @fara farhana hehehhee..thenks....harap2 kefahaman itu tak menjurus kita menjadi kearah itu...

    ReplyDelete
  14. Hoho ok² aku dah tambah paham..

    Gambar contoh anak ikan tu sangat² sesuai la bro! ;DD

    *antara ikan goreng ngan ayam goreng, aku pilih ayam goreng kot.. ;D

    ReplyDelete
  15. hahaha.. gmbo2 ikan n ayam byk kat cni ya..
    macam2 kategori..
    mak ikan..
    anak ikan..
    mak ayam..
    bapak ayam..
    huuhu...

    kalo ikan patin sedpa buat gulai tempoyak... hahaha... anak2 ikan nie sedap apa??? ha.. jawab2 suklan bonus gayah bg..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat romen ah .

      Delete
    2. buat projek .gile kaw punye .haha

      Delete
  16. lorhh ade beza upenye...ak ingt kan same jea anak-anak neh...
    semoga kite jauh dr anak-anak neh..hoh!!

    ReplyDelete
  17. kalo kt terengganu ade nama kanpung anak ikan..daerah besut..
    setiap kali lalu kt kawasan tu,otak saye dah pikir lain..hoho

    ReplyDelete
  18. Chicken little n nemo mmg comel..lagi comel anak2 ayam n ikan peliharaan kita..

    Tapi anak2 ayam n ikan yg naS critakan ni dah jauh menyimpang dari ajaran islam..kerana duit,maruah sggup dijual..dunia2..

    ReplyDelete
  19. oh anak ikan bru ku thu. anak ayam mmng thu. hahaa!. aww. okae fine. uhuk. gmbr hiasan comel. lalala

    ReplyDelete
  20. @YOUsoF hak3..anak ikan tu sesuai ker? aku rase xlaku kot oleh datin2..hehehe..

    *ayam goreng sedappppp :P

    ReplyDelete
  21. @Gayahspears hehehe..mmg banyak kategorinyer...erkss....sedap..mmg sedap tapi........

    ReplyDelete
  22. @Emilia Emira keh3...berbeza lah..aku pon dulu kompius anak ikan n anak ayam la nie....nseb bek aku membaca~

    ReplyDelete
  23. @arabella erks....ada kampung nama cm2? hebatt.....taw xper....tp kalau tempat nama batang berjuntai...bila lalu nak kata apa? :P

    ReplyDelete
  24. bernas tol...hehheheh! thnk you hincik Nas...hehhehe! best ker jadi anak ikan ngan anak ayam nih? hahahahhahhhahah! :P

    ReplyDelete
  25. @ainzmmg anak ikan n anak ayam itu comel3..tapi kalau yg sebenar comel gak..cuma mereka salahgne kelebihan mereka sampai jual maruah....

    ReplyDelete
  26. @cybernetic88 hehehe...xper2....nak jadi cikgu jap2...ajar ape bende yg tatau..ahak3...

    ReplyDelete
  27. @Keyrill Eduardo Willeyhem ntah ar keyrill..mereka mungkin rase best sebab bukannya dapat kemewahan..nafsu diorang pon dpt dipuaskan..isk3...so sad~

    ReplyDelete
  28. Nak senang cepat terjebak perkara-perkara yang senang ke Neraka

    ReplyDelete
  29. Masa aku mula2 kawin dulu, adala manusia nak jadikan aku anak ikan datin tapi disebabkan ajaran agama yg kuat, aku tolak.
    Harta dunia takkan kekal lama apalagi dari sumber yg haram

    ReplyDelete
  30. @akubiomed hehhehe..taw xper...nak sangat tempah ke neraka..buat la cm2..hoho

    ReplyDelete
  31. xyah tggu jdi ank ikan or anak ayam,
    jdi ank agkt dato', jdi ank menantu jutawan, ank peliharaan hartawan pown leyh jdi kaya pe, hakhak :PP

    ReplyDelete
  32. salam nas.. aku copy sikit ang punya post

    www.deathnota.blogspot.com

    ReplyDelete
  33. ngee~~sgt menakutkan..harap terhindar dari title2 itu..and sebagai student, jangan cepat gelap mata bila ditawarkan ngan duit yang banyak ok..MARUAH kita tu yang utama..p/s: sayangi diri anda..nice entry nas..(n_n)

    ReplyDelete
  34. @fariehan ibrahim hehehe..so,ko nak jadi ker anak angkat jutawan cik fariehan?? hak3...

    ReplyDelete
  35. @-xdeath wslm...boleh aje...hehehe....thx linkkan entri aku ke blog ko :)

    ReplyDelete
  36. @ninie_azriena taw xper....harap2 terhindar la...lagi2 jadi anak ayam..memang merana la jiwa batin sebab kne kurung....betul2..maruah itu yg terutama~

    ReplyDelete
  37. makin lama makin manatp en nas kite...wah2..hahaa...
    jgnla jd cmtu..nauzubillah

    ReplyDelete
  38. nas.. ko nak jadi ANAK BELALANG aku x? hahahahaha...!!!!!!

    ReplyDelete
  39. @echah mashuri hak3...matap apenyer? yelah...aku tulis pon ikot ape yang ada disekeliling kita~ taw xper..jgn jd cm2...

    ReplyDelete
  40. @Encik Bell (beLalaNG) Hahahhaha..anak belalang ape maksudnyer ek??? hak3...kalau maksud baik,aku join :P

    ReplyDelete
  41. @saifulHmm..muka gebu agaknya mana mak datin tak bernafsu :-)

    ReplyDelete
  42. last2 keluar anak hara,m apa kes buang bayi..

    psttt!!cik cahayacinta dah sihat

    ReplyDelete
  43. suka anak beruang panda..heeee sb senag nak jaga..tak mcm anak ayam..anak ikan heeee

    ReplyDelete
  44. anak-anak ayam,,,hahaha,,,anak ikan cam biase sangat lah dengar nye,,,

    ReplyDelete
  45. salam,
    sab ada ikan guppy...
    anak nya pun byk...
    sab bela ikan tu...hehehe...

    ada kaitan ke dgn post ni?....
    merapu sungguh aku...

    ReplyDelete
  46. good luck tuk final esok nas..

    tu r nak sgt pakai cantik2 dan barang canggih2.. tu yg ptptn xcukup.. heheh.. aku ptptn dpt cukup utk satu sem.. hehe.. tu pun kena minta FAMA lg...

    ReplyDelete
  47. @akubiomed isk3....mak datin nie...da tue cm2 plak..hhahaa

    ReplyDelete
  48. @surihati_ku taw xper..hu3....cik cahaya cinta da sehat??? waa..baguslah..nt nak terjah~ hehhehe.....anak beruang panda comel :)

    ReplyDelete
  49. @iszieylyanziy pelik..ader orang bese dgar anak ayam...ko plak bese dgar anak ikan..aishh :P

    ReplyDelete
  50. @MGMSabri owh..yeker???
    ikan guppy xpe la bela...
    jangan bela ikan orang suda :P

    ReplyDelete
  51. @mR.sYaH eh..final hari ni la...tapi da abes..hhehehe..merdeka!!!!! best3.. taw xper..org2 skun ske belanja sakan..nak je blackberry la itu la ini la... :P

    ReplyDelete
  52. baca entry kau, terus tringat kat sorg kawan aku yg jadi anak ikan. hidup mewah gila sebab ditaja.. hmmm duniawi semata2... heran aku sbb yg bela dia tu org yg sanagt amat tua!!!

    ReplyDelete
  53. @Yua taw xper....mewah...da la orang yg dibelanya tua bangka kan? leh la dia cilok sket dut atuk tue~

    ReplyDelete
  54. duit loan yang dapat tuh... kena manage dengan betul2... jangan sampai over budget... kalau tak jadinya macam atas niehla... so , beringat-ingat ....

    ReplyDelete
  55. huuu~~~ anak ikan anak ayam, sye nak jadi anak dara atau anak jantan, tk nak anak ayam, tak nak anak ikan (lagu)

    hahahaha

    ReplyDelete
  56. @Zikri Husaini taw xper..malah..ader yg dapat biasiswa melakukan kegiatan cm2...macam la xde duit sangat...xpandai manage kewangan..hu3...thx retweet :)

    ReplyDelete
  57. @izulman hahhahaa...ape nie izulman? lagu ape yang ko dgar? leh aku tau tajuknyer? hak3

    ReplyDelete
  58. wah.. ada makna tersirat rupanye..


    pepon moga dijauhkn dari ank2 ikan or ank2 ayam nie.. kang tak pasal2 aku ambik wat mask gulai.. hahahha

    ReplyDelete
  59. @cik @!en aah...bukannyer anak ikan n anak ayam bese2 tuh...hehehe..taw xper....nanti kne masuk gulai baru taw :P

    ReplyDelete
  60. kat campus aku jumpe ramai budak2 yg ada sugar daddy/muumy.. aku igt benda2 mcm tu kt dlm drama je. upenye2 kat depan mata aku pun ada di kalangan kawan2 aku. apa la nk jd depa nehhh..

    ReplyDelete
  61. @arenoh..yeker???? kampus mase kat penang dulu ek???? taw xper....depa dah sesak wang kot~

    ReplyDelete
  62. Nas,

    Selamat Berkenalan... Walaupun dah banyak kali ceroboh blog ni, nak jugak cakap selamat berkenalan sebab ni tugasan.. haha....

    tak tau plak anak ikan tu gigolo.. opss.. mak ayam tau.. anak ayam tak tau..=P

    Latest entri : Rezeki Itu Juga Ujian

    ReplyDelete
  63. anak kerbau ade..hehe~
    huhu..bru thu maksud tu..hmm..

    ReplyDelete
  64. @Amniwslm...hehehe....tugasan? tugasan aper plak nie amni?
    hahaa...mmg anak ikan tue gigolo....eh..maknyer tahu..anaknyer xtahu plak? aneh3 :P

    ReplyDelete
  65. @Anip™erks..anak kerbau? ape maksud dia tuh? :)

    ReplyDelete
  66. tugasan seratus penulis la derrr...=P

    ReplyDelete
  67. macam2 kn dunia sekarang...kerana duit...maruah letak tepi.. :)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    CHEATING IN EXAMS

    ReplyDelete
  68. @Amnitp tugasan ko salah la....kne usha entri pasal 100penulis then komen disitu..bukan entri sini~

    ReplyDelete
  69. @nabilah_2908 hahaha..tw xper...mata dah gelap ngan wang dah..nk wat cmne~

    ReplyDelete
  70. nas..
    mr bean tuh terjebak sama ke?.. hehehe
    ALL IN ONE

    ReplyDelete
  71. @nur hak3...saje jerk...xde la nak letak pics ensem2..letak gambar mr bean pon cukup :P

    ReplyDelete
  72. anak ayam.. first time ni dgr... ngeh3...

    nas, ko pun ada pakej anak ikan nih.. hahhahaha

    ReplyDelete
  73. @Zuewairy hahhaha..xpenah dgar anak ayam? hoho...weyh...bukan xde pakej..ada,cuma badan aku nie kepeng....diorang nak badan yg pejal~

    ReplyDelete
  74. nas, mari aku ceritakan pasal bapak hayam pulak. nak tahu???
    jom jadikan aku anak ikan kau boleh?
    hahaha

    ReplyDelete
  75. @KERDILDESA hahahhaa....ko nak ceritakan ker???? hahha...ko mampu ke nak tanggung aku...sehari kne sara rm200...:P

    ReplyDelete
  76. amik la tauladan..jgn jd anak ikan or ayam..lalala~

    ReplyDelete
  77. @Tomato Gurl's Life taw xper cik tom....jgn jd cm2....banyak xmanfaatnya~

    ReplyDelete
  78. tak mau nak kutuk, hanya simpati dengan cara hidup yang mereka telah pilih

    ReplyDelete
  79. @sabree hussin hrm.....simpati???
    tu la pasal...diorang masa mula2 xfikir baik buruknya..last2 jd cmnie...isk3

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails