Pesanan Penaja

Wednesday, January 19, 2011

Belajar Bahasa Ketiga Memang Menyeronokkan


        Siapa di sini pernah ambil subjek bahasa ketiga angkat kening!!! hehehe.... Maaf banyak- banyak kepada pembaca blog 'Nas' Letters' ni kerana tuan punya blog semakin berat untuk mengemaskini blog untuk tatapan korang (cewahhh...). Bukan apa, rutin seharian aku sudah menjadi terisi dengan kelas serta tugasan-tugasan sehingga aku terlupa hendak membuka blog serta facebook! huhu... Kali ini aku yang baru habis kelas bahasa arab (BAB 401 A) teringin hendak berkongsi pasal best kot belajar bahasa ketiga..hehe

       Kalau bahasa ketiga di Malaysia memang banyak jenis. Bahasa pertama mestilah bahasa melayu, manakala bahasa inggeris sebagai bahasa kedua. Bahasa ketiga terdiri daripada bahasa mandarin, arab, peranchis, itali, jerman, tamil, korea, jepun, jerman dan lain-lain lagi. cuma bahasa yang aku sebutkan tadi kecuali bahasa tamil telah ditawarkan kepada pelajar IPT terutama sekali UiTM di hati ku..cewah.... IPT lain macam mana beb? mesti ada kot.

       Aku telah mengambil keputusan untuk mengambil bahasa arab sebagai subjek elektif untuk semester empat ini (tiga sem berturut-turut sehingga semester enam nanti) bukan kerana aku mengikut kawan-kawan aku, dan juga bukan aku mengambil subjek ini kerana ianya senang. Cuma aku ingin mengambil subjek ini untuk memudahkan diri memahami bahasa al- Quran ini. Untuk pengetahuan korang, korang dulu pun mesti ada yang pernah mengambil bahasa arab kan? time sekolah rendah agama rite? Serius aku dulu memang anti gila dengan bahasa arab sebab subjek itu terlalu susah aku nak faham serta selalu mendapat markah terendah berbanding subjek-subjek lain.

       Namun sekarang aku tidak merasa terlalu sukar untuk 'masuk' subjek ini walaupun aku selalu lupa term-term tertentu dalam bahasa arab nih.. lagi-lagi kelas aku mendapat lecturer yang sporting, pandai buat lawak, serta selalu senyum membuatkan aku bersemangat untuk belajar walaupun kelas pada pukul 4-6 petang! Lagi best bila aku serta kawan-kawan aku bila bertutur dalam bahasa arab kadang-kadang tersilap sebut atau melucukan sehingga kitorang pun selalu tergelak..tak de la macam bahasa melayu atau bahasa inggeris kalau kita tersilap sebut sikit tidak kedengaran melucukan..hehhehe

Selain bahasa arab, terdapat bahasa-bahasa ketiga yang boleh diambil,contohnya:

1. bahasa mandarin


memang bahasa yang paling popular kat uitm, biasanya kelas semua dah kena cop. pelajar perempuan fakulti memang conquer kelas ni. bagus untuk perbualan dengan masyarakat cina.

2. bahasa arab
dah aku explain sikit tadi. subjek ini memang paling popular dikalangan pelajar yang pernah bersekolah agama serta pelajar lelaki fakulti aku..(kelas aku separuh lelaki). aku memang recommend bahasa ini sebab kita mendapat pahala yang besar, insya-Allah

3. bahasa peranchis
bahasa ke-3 popular di uitm selepas bahasa mandarin dan bahasa arab. bahasa ini mungkin popular sebab ada kaitan sedikit dengan bahasa inggeris serta dalam bahasa rumi. biasanya pelajar 'urban' yang mengambil bahasa ini.

4. bahasa jepun
siapa yang meminati cerita jepun,anime mesti teruja nak ambil bahasa ini. aku tengok kawan-kawan aku yang mengambil bahasa jepun memang jenis minat 'produk' dari jepun :)

5. bahasa korea
walaupun bahasa ini agak baru diperkenalkan,sambutannya agak baik walaupun tak seramai bahasa lain. yelah,fenomena korea pop (k-pop) dan drama korea yang melanda di negara ini mempengaruhi keputusan pelajar untuk mengambil bahasa ini.

6. bahasa jerman
bahasa ini memang tak popular dikalangan pelajar fakulti perakaunan,tapi memang popular dikalangan pelajar keempat-empat fakulti kejuruteraan di sini. sem lepas housemate aku mengambil bahasa jerman. kelakar kot dengar diorang praktis drama, kedengaran sengau-sengau bahasanya :P

so,korang pernah tak mengambil bahasa ke-3? kalau belum,korang suka bahasa ape ek? :P
reading

93 comments:

  1. aku belum ambik.tp rase nk blaja bahasa cinaaaa.hheeheheh..xsbar wehh.;p

    ReplyDelete
  2. Dulu saya pun kurang minat dengan bahasa arab , tapi bukan sebab subjeknye susah , tapi sebab cikgunye garang -____-

    Tapi teringin nak belajar bahasa jepun ngan peranchis... :D

    ReplyDelete
  3. aku blaja bhs arab... dlu nk blaja mandarin.. tp sbb berebut2 ngan student perempuan.. terpaksa mengalah.. grrr~

    ReplyDelete
  4. bahasa pertama pun ramai yang tak pass lagi..sape yang dah menguasai semua loghat yang ada kat Malaysia ni??termasuk semua kosa kata pelik2??contoh macam "terdongok menyandor kat tepi gobok" atau "mun mok molah apa2 jak, kitak kena tau cmnei mok molah ya..sik nak?"...kan??

    bahasa arab tu, jejaga tang sebut..sebab bila sebut "ahabah qalbi" tu jgn sampai jadik "ahabah kalbi"...paham kan??hehe

    Gorengbaek - Kelemahan-kelemahan kaum jantan..

    Hangit Habis dah - Transformasi HHD

    ReplyDelete
  5. Macam besh je bahasa arab. Ajarkann. Hee

    ReplyDelete
  6. bahsa arab mudah bg aku, heheh. skrg nie aku, aku trngin sangat nk bljr bhasa german, italy, mexico, korea, thai n filiphine, thai ade bljr ckit2 wktu aku berkwn dgn org siam,

    oklah~ maraming salamat po, mobuhay po kayo~. hua3

    BLOG GEMPAKZ SIOT

    ReplyDelete
  7. @echah mashuri owh...ko nak amek mandarin ea? bagus2... nanti leh la speaking cina ngan aku :P

    ReplyDelete
  8. @Afizz owh..garang ea...hehehe... jepun n france menarik gak..hehehe...tapi lambat lagi kot ko nk belaja...

    ReplyDelete
  9. @ADfeez beselah..perempuan suke mandarin..so sape yang cepat mmg diorang dapat..hehee

    ReplyDelete
  10. @Along Tapa kalau bm aku pass la..tp sesetengah warganegara malaysia yg berketurunan cina mmg ramai gak yg xfasih bm....sedih aku dengar... erk...tu loghat sabah ea? erk..loghat arab tu aku xtahu sbb aku baru baca basic..hehehe

    ReplyDelete
  11. @Biela Sapine erk..hehehe...aku tahu sikit2 je..baru belajar level 1..hehe

    ReplyDelete
  12. @Anip™yeker??? ko amek bahasa arab eh anip??? amboi...ko nak belajar banyak bahasa ea?? baguslah...hehehhee

    ReplyDelete
  13. ingat nak ambik spanish or mandarin...hehe

    ReplyDelete
  14. Salam,

    Ana uhibbukum...

    ich le dish lahre...

    wo ai ni lau sher...

    mmg bgs blaja bahasa ketiga dan seterusnya...
    Teruskn nash...

    ReplyDelete
  15. dah lama abis dah 3rd language. x best lgsung. sebok je semak jadual waktu

    ReplyDelete
  16. @Wan Ahmad Izudean spanish susah kot nk jumpa kat ipt...mandarin mmg senang nk jumpe...

    ReplyDelete
  17. @MGMSabri wslm..
    pergh...siap bagi ketiga2 bahasa ea..hehehe... bagus gak...ko amcam? :)

    ReplyDelete
  18. @.sweet-ants. eh..yeker???? maybe lecturer korang xbest kot..serius sms mengajar...

    ReplyDelete
  19. tu diaaa~
    blaja bhs apa pom, vocab tu plg utama kne ingt,
    then, minat kne tnm.
    aku da penah 'minat' bhs arab nie time skola mngh dlu, haha!


    papepn, gudluck oke. =)

    ReplyDelete
  20. ta pernah belajar bahasa lain kat sekolah but now seems i study dekat egypt of course la nak kena pandai arab..walaupon masih lagik tergagap-gagap but still bahasa diorang best and aku rasa ko mesti belajar bahasa arab baku kan...bagusla sebab tuh abhasa quran but arab pasar lagik bes..hahahha

    ReplyDelete
  21. klu kt u aku dlu ada bahasa korea mesti aku amik korea..last end up mandarin jerk..huhu~

    ReplyDelete
  22. bahasa arab tetap terbaik bro. walau kadang2 agak susah dan terlupa basic2nya. haha.

    ReplyDelete
  23. Aku sekarang tengah belajar bahasa jepun,sebab dia sama macam yang kau nyatakan,nak tengok anime haha.Best wo kalau boleh cakap banyak bahasa ;)

    ReplyDelete
  24. @fariehan ibrahim betul tu...mmg kene kuasai vocab dulu... perghh...ko amek arab masa sekola menengah???? mst ko sekolah agama ea? hehehe

    ReplyDelete
  25. @Nur pergh...ko stadi kat egeyp..pergh..cayalah.......aku pon masih tergagap sbb aku masih baru lagi...
    owh..ko tahu bahasa pasar arab ea???? mst la best macam la bahasa melayu pasar..hehe

    ReplyDelete
  26. @Putra Syazlan erk..cmne ko amek korea pastu tukar mandarin??? huhuhuhu... mst korea susah kot? hehehe

    ReplyDelete
  27. @RedBoys mmmg terbaik..bahasa al-Quran...aku pun dulu terlupa gak basicnya..hehee..sekarang nak belajar balik..

    ReplyDelete
  28. @Aideal Fitri yeker??? cuma boleh ke nak memahami anime dengan belajar bahasa jepun yg basic..lagi2 diorang ckp dengan laju...hu3

    ReplyDelete
  29. @Ali ridha erk..dinar emas ek? xsemestinya...bahasa arab yang dipelajari agak rendah sikit levelnya..susah nk berkomunikasi yg lebih kompleks...

    ReplyDelete
  30. bahsa alquran tuh bahasa arab lah.. erm.. aku dah belajar bahasa arab, dgn cina jer.. cuma tak dipraktikkan.. lupa terus ... itu ruginya aku...

    ReplyDelete
  31. kne amek mandrin la..huhu
    da la wajib..
    seb bek la da lepas..
    :)

    ReplyDelete
  32. Bahasa Arab Jai pernah belajar masa sekolah agama.. Kering otak beb, x masuk..ha3.. Tapi bahasa cina klu bljr insyaallah boleh bawa kita perhi jauh..

    ReplyDelete
  33. Aiyoo..
    Tak pernah amik pun..
    Bahasa kedua pun lintang pukang..
    Haha..

    ReplyDelete
  34. @zik pergh...ko amek 2 bahasa ketiga ea....mmg rugi la kalau kita xpraktikkan....aku akan cuba praktis selepas ni..

    ReplyDelete
  35. @zati-zt owh...ko wajib amek mandarin ke ko wajib amek bahasa ke-3?? hehehehe...takpe la..da lepas :)

    ReplyDelete
  36. @deCrewz owh...sekolah agama time rendah ke menengah???? mmg kering otak gak dulu2....sekarang ok sikit.... bahasa cina tu aku xtahu la cmne...

    ReplyDelete
  37. @d_tieah owh.....beselah..aku unye bahasa ke-3 mmg banyak yg melalut je,. tapi kene slow2 la gak pelajari bahasa asing :)

    ReplyDelete
  38. aku dulu masa sekolah menengah dah amik bahasa arab.. kt uitm ni nanti klu bleh aku nak amik bahasa korea.. hehe..

    ReplyDelete
  39. masa sekolah dulu mmg belajar bhsa arab.habis je sekolah semua lupa,hehehe

    ReplyDelete
  40. @mR.sYaH owh...sekolah agama ea ko..hehehe...mst ko da bosan kot..amek bahasa sama...
    erk..ko ni mst mat korea nih :P

    ReplyDelete
  41. @saifulsama lah..dah lupe..cuma aku sekolah rendah agama jerk..mmg cpat la lupe :P

    ReplyDelete
  42. alin angkat kening ni...nampak x nampak x?hee

    ReplyDelete
  43. teringin belajar bhsa arab n korea..
    tapi kt sini xda kelas cengitu.. huhu

    ReplyDelete
  44. Di sekolah saya ada mandarin, perancis, arab n jepun

    ReplyDelete
  45. yeah, sebagai pelajar yang telah mengambil tiga tahap bahasa mandarin, smestinya kena angkat kening macam ziana zain.. hehehe~

    yeah, mula2 mmg nak ambik bhsa german, tp sbb fikir balik nak tw gak bhsa mandarin, bleh gak paham skit2 kalo tgk cerita kt tv2..hehe~

    bhsa arab dh bljr, so nk ade added value plak..hehehe~

    ReplyDelete
  46. best woo belajar banyak bahasa ni, ko amik arab, so banyakkan baca quran yg siap dgn terjemahan, mudah-mudahan membantu :)

    nak jepun?tgk anime..he2..

    nak korea?layan girls' generation..ops..wonder girls ok juga :P

    nak perancis?layan filem perancis mcm B-13 ke..taxi ke..

    ReplyDelete
  47. aku ambik mandarin. wargh.lec dah marah. aku 3 minggu x dtg kelas!

    ReplyDelete
  48. Kalau aku aku akan pilih bahasa cina dan Jepun..hehe

    ReplyDelete
  49. @aleen aiden ok..aku nampak alin angkat kening..hahahhaha :P

    ReplyDelete
  50. @cik @ien owh..yeker xde kelas cm2??? hehehe...xpe2...nanti pas abes pengajian amek kursus bahasa ke-3 ke...

    ReplyDelete
  51. @IMANSHAH pergh..hebatnya sekolah cikgu nih...ade macam2 bahasa...xmacam sekolah aku dulu..xde bahasa ke-3 pon

    ReplyDelete
  52. @SHaRKFiQ SSM betul tuh errk..ko da tukar nama drpd highness fiq ea? hahaha..btul tu..bahasa jerman xpenting laa...bahasa mandarin ade gunanya siket..leh speak cina ngan org cina..

    ReplyDelete
  53. @tengkorakemas yeker??? thenks for info pasal baca alquran terjemahan...
    anime susah la..laju sangat...
    korea- boleh gak..hehehe..
    france- kurang popular la citer france disini...

    ReplyDelete
  54. @Berto erm..tau xper..ramai yg cakap mandarin susah..tp ade gak yg ckp senang..hu3

    ReplyDelete
  55. @lucifer adoii..mane lect xmarah,.lama sangat beb..lagi2 kelas tertinggal banyak pelajaran...hu3

    ReplyDelete
  56. @Pejuang Kesenian Extreme wah...semua pilihan ko dari timur ea..bagus...aku xminat sgt la bahasa jepun..

    ReplyDelete
  57. aku teringin belajar bahasa ketiga.. tapi nak belajar semua semua!! tamak tak aku? hehe.

    ReplyDelete
  58. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Salam ... Kami Datang Ziarah Blog anda
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Wooooo bahasa ketiga ni ade kelebihannya .... orang tak lehhhh tipu kita.... kalau blajar manderin lagi ok .....


    Ni hau ma.... Wa pu citau..... Wa pun tak tauuu

    ReplyDelete
  59. Memang banyak kelebihan belajar bahasa ketiga ni bro.Sekarang ni pun di tempat saya mengajar telah diwajibkan kepada staff agar mengikuti kelas bahasa arab dan mandarin.

    Maksudnya sekarang ni dah belajar 4 bahasa.Letih juga kepala otak ni.

    ReplyDelete
  60. aku mmg dah amek BA ni sejak dari darjah 1 lg. aku mmg syg gile BA. Selalu dpt mrkh best. tp sejak naik f4, aku da mula x paham dgn nahu, sorof, adab wa nusus, balaghah segala, sejak tu aku selalu dpt mrkh sedang2 je huhu sedih tau~

    ko da bljr bhsa arb ni jgn sia2 kan, sebab bahasa ni mmg special.

    ReplyDelete
  61. Semoga cepat selesai belajar bahasanya.

    ReplyDelete
  62. @soffea tamak gak ko eh...xpe la....cikgu kan leh belajar banyak bahase..hehehe

    ReplyDelete
  63. @Afzainizam betul tu...ada org cina kadang2 suka tipu orang..leh la kalau belajar BC..pas2 leh la selamat sket...

    ReplyDelete
  64. @Rahsia Buah Pinggang Sihat owh..yeker??? hahhahaa...aku baru 3 bahasa...
    kadang2 bahasa ke-2 dah tungganglanggang...bahasa ke-3 pon kadang2 beban gak..heheh

    ReplyDelete
  65. @dya adriza owh..yeker?? hehhee aku kene la minat arabic nih...maybe ko form 4-5 korang da belajar yang high level punye....

    ReplyDelete
  66. @Chris amin..harap2 selesai dgn dapat A serta dapat aplikasi dlm kehidupan seharian :)

    ReplyDelete
  67. nnti dah smpai sem 6...lg best...cayalah....huhu

    ReplyDelete
  68. salam nas . ijie datang nie .

    wah . bestnyaaa belajar bahasa ketiga... aku sem depan baru amik . tak sabar . ingt nak amik bahasa vietnam la. HAHA ...

    serius wei, arab susah tau .. dulu time aku sekolah agama, bahasa arab aku memang PALING MANTOPPPPP . haha

    ReplyDelete
  69. salam..

    hurm bahasa jepun atau cina heee

    ReplyDelete
  70. nak tanya apa2 arab bleh la kat aku. . sebab aku student arab kat u. . hahaha,

    ReplyDelete
  71. @syabilahuda hehehe.. yeker? ko amek bahasa ke-3 ker??? xtahu la pae yg bestnyer...

    ReplyDelete
  72. @Muhd Aizie wslm... erk.. ko sem depan..hahaha.. vietnam ader ker? maybe ko dok aswara.. ade mcm2 bahasa kot..
    yeke susah? tapi nape bahasa arab ko mantab? hahaha

    ReplyDelete
  73. @suriwslm..
    erk.. boleh je kot suri amek bahasa ke-3 tp dgn cara yg susah la...
    hehehe

    ReplyDelete
  74. @RIANhahahaha.. ek.. aku nanti bila ade kemusykilan aku tanye ko nanti :P

    ReplyDelete
  75. wow...
    mmg kne amek la bahasa ke-3 ni...
    rse nye nak pilih mandarin @ jepun...

    mandarin la kot sbb leh phm ape yg org cina ckp...berguna kat malaysia ni...

    klu ikot kan mmg nak pilih bahasa jepun..best woo..leh phm cite anime..tp rse mcm x kan smpai je kat negara tu...

    so, mandarin pun jd la~~ >.<

    ReplyDelete
  76. @Anonymous hehehe.. best kot annon..
    mandarin berguna.... cuma japanese tu xkot sbb anime cakap laju2...
    hehehe

    ReplyDelete
  77. sy bru abes spm..
    bahasa ke-3 ni mmg nak kne amek ataupun cuma pilihan kite je?

    klu bleh nak pilih mandarin...tp mmg selalu penuh ke klas mandarin ni?

    ReplyDelete
  78. @Anonymous biasanya bahasa ke-3 ni mmg wajib amek spt uitm selama 3 sem berturut2... cuma pilihan kita bebas nk amek bahasa2 apa...
    tp biasanya bahasa ke-3 diamek di peringkat ijazah.... xtahu la ipt lain diploma ada ke x...
    mandarin popular kot.. slalu penuh... hu3

    ReplyDelete
  79. @nas okeh boleh. . pastikan soalan ko tu simple2 thing punye je taw. hahhax,

    ReplyDelete
  80. Spanish x de kat UITM? Dari kecil saya suka tgk telenovela sampai saya boleh cakap basic Spanish. Ingat nak ambil Spanish as my third language. Tahun 2013 dah ade kot?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. lelaki ke perempuan ni? ni mesti perempuan.. hehee.. spanish xde la... yg ada arab, mandarin,japan,korea,france,german...

      Delete
  81. Huhuhuhu belajar arab! Arab ssh. Sye belajar bahasa sepanyol utk bahasa ketiga. Tklh ssh mne tpi sye suka bahasa sepanyol :) Hola, cómo estás? Usted habla españyol? Si.

    ReplyDelete
  82. Bahasa itali.la paling mudah sekali...
    Addeso parlare Italiano...Sono Fiero con gli lingua...

    ReplyDelete
  83. Puedo hablar español bien.....Soy de Universidad de malasia terengganu.....

    ReplyDelete
  84. sape2 nk mntak tlg terjemahkan mandarin pnya final year atau projek sila emailkan ke jjoey891@yahoo.com..sy akan bantu..tq

    ReplyDelete
  85. Saya nk blajar bahasa korea dan jepun bagi memang best bagi saya agak susah nk cari bahasa ketiga ku

    ReplyDelete
  86. mmg wajib amik bahasa ketiga kat uitm tuk suma cawangan uitm? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yap2 mmg wajib... jgn risau xsusah mana pun

      Delete
  87. salam,kalau japanese language and linguistics tu mcmana?あいガとう…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.. japanese mmg bahasa jepun.. klu linguistics tu umum sgt.. semua bahasa ada linguistics.

      Delete
  88. Assalammualaikum. Semua pelajar di uitm boleh ke amik bahasa ketiga? Tak kesah apa pun bidang yang dia amik?

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails