Pesanan Penaja

Thursday, February 17, 2011

Definisi Blogger Popular dan Disukai Ramai Bagi Aku..

     Assalamualaikum semua. korang pun tahu kan blog ini makin jarang terupdate berbanding dengan tahun lepas disebabkan kesibukan buat kerja lain dan bermain game pokemon dan online facebook sampai lebam. Ini menyebabkan aku lambat singgah balas ke blog korang serta terlalu jarang blogwalking bagi mereka yang singgah cuma di shoutbox. Ok, entri kali ini aku akan bagitau kriteria blogger-blogger yang popular bagi pendapat aku.

1. Sporting dan Rajin Berinteraksi.
     Bagi aku blogger-blogger yang popular ialah blogger yang sporting serta selalu berinteraksi seperti dalam facebook dan twitter(maaf aku xrajin main tweet) dengan rakan-rakan seblogger. Bagi aku,fariehan, anip, hans, aren, syah, azrul, taufiq dan ramai lagi!(maaf xmuat ruang bubuh semua nama) yang kerap berinteraksi dengan aku. Bagi aku blogger-blogger macam ini walaupun kebanyakkannya blog mereka kurang trafik, tapi keramahan mereka amat-amat menyenangkan hati kita. :)


siapa tak teruja dapat jumlah komen yang banyak dalam setiap entri. yang kiri itu entri aku time dulu,banyak komen sebab rajin blogwalking. entri yang bahagian kanan tu jumlah komen dah merudum sebab dah kurang rajin serta entri makin merapu meraban :P ..hehehehehe


2. Rajin Memberi komen pada entri.
     Ini sikap blogger yang suka singgah ke blog serta memberi komen dengan pantas (kurang dari sejam) ataupun tidak. Blogger mana yang tak suka dengan perkara ini kan? mesti la suka sebab penat-penat tulis entri cari macam-macam sumber, akhirnya berbaloi sebab entri mendapat jumlah komen yang banyak daripada mereka. So,mereka yang rajin memberi komen akan jadi popular di kalangan blogger yang blognya dilawat serta selalu teringat kat blog mereka. Contoh? Usha jelah pada top pengkomen kat kanan sidebar nih. Tabik!

group blogger yang paling popular dalam facebook

3. Selalu Pergi ke Gathering Bersama Blogger
     Blogger yang selalu pergi ke gathering contoh gathering sahabat blogger yang lepas boleh mengeratkan silaturrahim sesama blogger-blogger lain. Lagi best kalau dapat bergambar beramai-ramai sehingga boleh masuk suratkhabar lagi seperti gathering gengblogger tahun lepas dalam kosmo! so mesti la rasa teruja bila ada gambar kita dalam suratkhabar(kalau ada peluang),blog yang mendapat trafik yang tinggi serta paling koman pun dalam facebook. Tapi aku masih tak dapat join mana2 gathering disebabkan ketiadaan masa serta kurang info..hu3 :(

4. Entri panas vs Entri berkualiti vs Entri Sempoi
     Blogger yang popular juga selalu membikin entri yang panas atau cuma tajuk yang panas seperti 'janda anak 6 kantoi berkhalwat dengan remaja 18 tahun', 'artis X bercerai lagi!' dan 'Cerita Bilik Tidur Aku bersama Si dia'. Namun, blogger yang baik selalunya mengulas entri mereka dengan begitu profesional sehinggakan pembaca yang singgah ke situ tidak merasakan hampa jika tajuk saja hot tapi entri takde kaitan langsung dengan tajuk dan sebagainya. Aku juga suka membaca blog yang mempamerkan entri yang berkualiti dari segi kesihatan(darkbatman), keagamaan(tengkorakemas,bayyinat) serta entri yang memang sempoi tak kisah la entri berbentuk fakta (gempaksiotz), isu semasa (ohtidak) dan personal (erm..banyak..tak perlu nak sebut..hehe)

p/s- Bukan semua blogger yang disangka orang lain popular adalah betul-betul popular. Ada yang sombong serta lebih gemar bersembang sesama 'geng' mereka sendiri.

reading

69 comments:

  1. hhuehuehue.



    no 2 tu memang bukan aku.

    ReplyDelete
  2. belog aku mmg xpemes pom, wuwuwuu T_T
    tp aku hepi r at least de gak pengunjung setia. ^^

    ReplyDelete
  3. nas :)

    aku pon dah jarang update skrg. jarang blogwalking gak. sbb laptop problem. kdg2 rase bersalah gak. takut org ingat aku sombong ke hape. huhu ~




    and ya, setuju dgn entry ni. best kalo dpt komen banyak2. tapi aku tak penah gitu pon. sbb tak femes kan. wakakaka..

    ReplyDelete
  4. dlu sllu rempit skrg kurag plk dtg sni huuu..

    ReplyDelete
  5. bagi point no.1, aku dah kalah..sebab aku cuma boleh ramah kat dua2 blog aku dengan kat real life jek..nasib la tak layan twitter dengan FB...

    no.2, ehem...ko faham jek la..

    no.3,blogger selalu buat gathering kat kolumpo...manala aku ada bajet nak pegi sana...haha...

    no.4, aaaaa...tu aku dikira termasuk tak??

    jadik kesimpulannya, aku taktau aku kategori mana...ahaks..

    Gorengbaek - Cerita bunuh diri lak....

    Hangit Habis dah - Kalo dah dasar penting diri...

    ReplyDelete
  6. woot2..ak lame daa xsinggah sini jg..
    jarang nk update laa skrg,..bz..
    blog ko pemes daa!!hoho

    ReplyDelete
  7. @MATAHARI hehhe..mane ader..ko rajin gak komen entri aku.. ni..ko yg 1st! hehehe

    ReplyDelete
  8. @FariehanIbrahim [LBC] walaupun xpemes.. at least ade gak femes ko.. ko kan dah popular di kalangan kami.. hehehe

    ReplyDelete
  9. @soffea yes sofia.. samelah kite...
    tu la..aku bila jarang bw n update rase cm bersalah plak...hu3...
    xpe... walaupun xfemes..kalau kita slalu singgahbalas n komen..then boleh la jadi femes.. :)
    blog ko femes la..aku leh remember blog ko :)

    ReplyDelete
  10. @surihehhe.. tula pasal..dah kurang singgah sbb bz sangat ngan game n keje2... hu3

    ReplyDelete
  11. @Along Tapa yeker? hehhee..xpe la.. real lagi ok dr fb n twit
    2. hehhee..ko mmg mesra :)
    3. owh..ko jauh nun di sana kan...hehe
    4. hehhe..ko mungkin boleh termasuk! heehhee... cuma ko letak gambar..lagi best..

    ReplyDelete
  12. @Emilia Emira yeker? hahhaa.. mane ade femes... blog aku suram je.. hu3

    ReplyDelete
  13. atas-atas-atas tu macam sikap ko sahaja tuan blogger. haha,

    satu hari nanti, aku nak jadi blogger disukai kau jugak lah. eh bukan ! disukai ramai. ^_^ hahhaha,

    ReplyDelete
  14. Tak kisah blogger femes ke tak,yg penting boleh mengeratkan silaturrahim tapi tak dinafikan ada juga blogger yg sombong bila dah femes,huhu

    ReplyDelete
  15. @nas
    alamak. aku salah tulis no. no 3 pasal gathering sebenarnya. aiseh.

    haha.

    ReplyDelete
  16. Same gak..Bz skang..susah nak BW n komen2 blog org..

    ReplyDelete
  17. ahhaha..
    susah ni nak jadi camtu. lalala

    ReplyDelete
  18. @RIANmane ader! hahaha
    blog aku suram je
    xde nye femes pon.. ho3
    erk.. ok
    faham
    disukai ramai :P

    ReplyDelete
  19. @saiful betul gak
    hehehe....bagus kan kalau dpt eratkan silaturrahim..
    cuma betul ape yg ko kata... kalau da femes da lupe diri

    ReplyDelete
  20. @MATAHARI keh3,, time ko usha entri aku ko ter'juling' kat mane tuh
    jehhee
    saje jerk

    ReplyDelete
  21. @DanieL AdiE tu la..tp at least ko ade join gathering..xmacam aku xpena join.. hehehe

    ReplyDelete
  22. @SyedGraphiX mmg la susah..cuba praktis sket2 :P

    ReplyDelete
  23. @nas haah blog ko suram. sesuai untuk berteduh tika panas terik mentari. hahaha. .

    len kali kene letak kaler terang2 ah. hehe,

    ReplyDelete
  24. keagamaan?fuh berat tanggungjawab tu..harap dapat sama2 manfaatkan, tapi blog aku rojak je hehe,

    aku rasa ko disukai dah ni..sampaikan aku resah je bila xkomen haha celcom aku boleh lak habis bandwitdh..

    ReplyDelete
  25. Blogger yang peramah memang disukai ramai.
    Tapi kalau blogger omputeh, dorang tengok juga content dan rating blog kita. kalau blogger baru, ramai yang biasanya bo layan....
    Blogger Malaysia lebih bersatu-padu....

    ReplyDelete
  26. suka ayat last tu..
    agak pedas, but tu la realitinye..
    some of them ade yg camtu..

    ~hope nas maintain and plez jgn jd camtu ok..
    :)

    ReplyDelete
  27. No 3 tu tak berkesempatan nak buat...Kalu la dapat buat...dah best dah./...

    ReplyDelete
  28. dah berblogging ni biarlah semuanya ikhlas kan nas? nak follow ke? update ke? niat terletak pada diri masing2:)

    ReplyDelete
  29. yup..btowl..blog sy mmg kkurangan trafik..mybe sbb sy jrang bramah mesra ngn blogger len atas kesibukan yg x dpt dielakkn..huuu..tp mmg bez sbnrnye kalo ade owg komen ngn entry kite,n mahupown skadar tgglkn psanan kt shoutbox kite..rse bez jerp..hehehe..^_^

    ReplyDelete
  30. heheeh..entahleee.xjadik pemes pun xpela nas.boleh puaskan hati sendirik update entri,komen kawn2 blogger pun dah best.ehhehe...

    ReplyDelete
  31. heheeh..entahleee.xjadik pemes pun xpela nas.boleh puaskan hati sendirik update entri,komen kawn2 blogger pun dah best.ehhehe...

    ReplyDelete
  32. nak join2 gak sama2 gathering... cuma kadang2 tak sempat..

    ReplyDelete
  33. Bila jadi popular pd aku itu adalah bonus, tapi andai tak dikenali pun takpe janji kepuasan tu ade..
    Hahahaha..

    Entry Terbaru : Topup RM10 Boleh Tahan Sebulan

    ReplyDelete
  34. @RIAN keh3... boleh plak nak berteduh time panas terik.. ho3 :P

    ReplyDelete
  35. @tengkorakemas aah... tp blog ko more to religious article.. hehhee
    yeker? hahhahaha.. xpe la
    aku xkesah sgt..janji rajin la seminggu 1x datang :P

    ReplyDelete
  36. @Sabahan Bloggers Club mmg disukai ramai kalau femes..janji xsombong la...
    betul gak.. aku faham omputeh..cuma kene amek masa lebih utk faham..
    hehehe

    ReplyDelete
  37. @zati-zt tu la pasal.. harap2 aku xleh sombong2 ngan orang lain...
    beselah.. cuma aku xpopular mana pon..hu3

    ReplyDelete
  38. @Pejuang Kesenian Extreme same lah ngan kita.. aku pon xsempat nak g gathering..xde mase..lagi satu xde geng n xde sape yg nk inform..

    ReplyDelete
  39. @PendekarPetai ntah la.. hehehhe... ade je masa leh femes...cuma makan masa..

    ReplyDelete
  40. @Zuewairy betul tu..keikhlasan itu amat penting..kalau xikhlas... mesti entri macam caca merba... macam terdesak je nk berblog...

    ReplyDelete
  41. @~AliFFaNiS~ aah..tu la pasal... aku pon trafik xde la cecah 100 sehari sejak akhir2 ni sbb xrajin bw...
    tu la pasal..sapa yg xrase best kalau ade org komen entri kita :)

    ReplyDelete
  42. @echah mashuri keh3.... setuju! aku pon xnak la femes... cuma nak kawan :)

    ReplyDelete
  43. @Zik same la ngan aku zik..aku xberkesempatan n TAK TAHU! hu3

    ReplyDelete
  44. @d_tieah hehehe..agreed.. kepuasan itu amat penting...puas kot bila entri ade org komen :)

    ReplyDelete
  45. @nas tak lahh. . tu merepek je. haha.
    the point is blog anda tak suram la.
    ^_^

    ReplyDelete
  46. sape la akan terasa tu, huhu. nas! entry panas nie...ejak gempakzsiot pon salah, ape la, hahah

    ReplyDelete
  47. Blog ini adalah medium connecting people jika dapat yang kaki sembang memang banyak komen yang ditinggalkan

    ReplyDelete
  48. "Ada yang sombong serta lebih gemar bersembang sesama 'geng' mereka sendiri."


    uikk sapa lah blogger2 yang ko perli tu?? haha

    - Fitrihadi.com -

    ReplyDelete
  49. aku xde la plak geng...korang r kot geng aku
    haha

    ReplyDelete
  50. kena jadik peramah and komen setiap entry yang parah tu..haha...

    ReplyDelete
  51. @RIANhehhee.. ye la tu... aku nk try cari template blog yg lebih menceriakan pasnie.. hehehe

    ReplyDelete
  52. @Anipaku inspirasikan entri aku ni drpd ko punye pendapat.. hahahahhahaha..
    sori lorh..salah ejak :P

    ReplyDelete
  53. @akubiomed betul tu bro.. kadang2 jeles tgok blog bro sbb banyak komen..dan entri pulak hampir stiap hari.. jeles2

    ReplyDelete
  54. @Bro Fit keh3.. ade la yang tertentu
    yang amat2 jarang singgah ke blog ni..
    so diorang pon tatau laa

    ReplyDelete
  55. @gabanMorka hehhee.. aku pon xd geng gak.. harap2 korang sudi la jd geng aku :P

    ReplyDelete
  56. @adrina sidek hahaha..chill la adrina.. xkan semua kot...tp usahalah...
    kalau xlarat bw blog tertentu..

    ReplyDelete
  57. @nas nas, aku teringin nak baca entry2 time ko mule buat blog. hahha,

    ReplyDelete
  58. bagi aku kolah antara blogger yg terfemes.. apa2pun aku suka baca blog kau... byk informasi yg leh aku dpt bila terjah sini disamping beramah mesra antara blogger..
    :D

    ReplyDelete
  59. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    uiihhhhh bagus punya tip ni.... ye lahhh aku ingat dulu mmg blog ko punya komen berjela jela banyaknyerrr.... ko banyak idea.... kreatif plak tu..... banyak informasi.... aku pun rujuk blog ko untuk tambah pengetahuan....


    cuma aku punya blog tak popular langsung lahhhh.... isshhhhh sikit sangat yang beri komen yang membina... tapi aku tak kisahhh lahhhh janji aku rasa aku menyampaikan se iklas hati.... terpulang lahhhh pada pembaca menilai blog aku ni

    ReplyDelete
  60. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    yang menjadi masalah adelah masa... sekarang aku sibuk sangat nak buat satu entry pun payahhh.... idea pun tak ade...


    yupppp aku respect kat blog ko mmg ak kurang pun populariti dan kekuatan blog ko pasti menarik perhatian ramai.... sungguh aku puji blog ko.... mmg terbaik

    ReplyDelete
  61. Salam bro,

    Antara cara nak dapatkan komen yang banyak ialah rajin-rajinlah berblogwalking dan tinggalkanlah kome,terutamanya komen yang bernas.

    Saya kalau time kurang blogwalking,meti jumlah komen dan lawatan kurang.

    ReplyDelete
  62. dulu, kalau aku nak up trafik, aku slalu blogwalking, kalau x blogwalking, trapik jatuh.

    skarang ni, aku just kena update blog je, sbb trapik dah kira maintain, tp kalau x update blog, kemain jatuh menjunam.

    ah apekena mengenanya komen aku ni dgn entri ko ni? hehe, tp no.3 tu mmg aku segan nak buat, I ni pemalu orgnya tawww. keh2

    ReplyDelete
  63. aku tak penah bace entry org tanpe meninggalkan komen..baeknye aku

    ReplyDelete
  64. datang dari blog ecah mashuri.

    bagus entri ni. kite suka lah. Cumanya tak rajin om fb.makanya taktahu apa jd di SB. & terlepas gathering.huhu..

    ReplyDelete
  65. huhuhu
    ak msh bru dlm dunia blog
    so msh blaja utk berblogwalking
    hehehe
    tp best ouh bce bblog org lein

    ReplyDelete
  66. info yg best..blog aku biasa biasa je huhuhuhuh..

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails