Pesanan Penaja

Monday, February 14, 2011

Tumbuhan Yang Amat Pelik di Dunia!

     Opss..ini bukan laman porno okay, cuma gambar tumbuhan tu je yang nampak pelik.. hehehe... Salam semua, apa khabar? Sehat? hehee.. kali ini jom kita usha-usha gambar-gambar tumbuhan yang aku jamin ramai antara korang yang tak pernah tengok lagi. Tumbuhan ini bukan saja pelik, tapi memberi manfaat dan kegunaan kepada kita. Apa lagi,usha gambar-gambar ni sambil diberi penerangan ringkas :)


1. Eik.. gambar diatas selain gambar untuk 'head' entri aku bukan gambar yang melucahkan.. cuma ini adalah sejenis tumbuh-tumbuhan yang anek di mana gambar pertama adalah sejenis bunga, gambar ke-2 adalah bukannya batu-batu nisan atau 'ehem-ehem',tetapi cendawan dan gambar ke-3 adalah antara spisies cili. So jangan teruja terkejut eh bila terjumpa tumbuhan macam tu :)

2. Ini bukannya kulat pokok ataupun kutu serangga..tetapi memang buah-buahan yang tumbuh di pokok diorang sendirinya. Rasanya agak manis dan bentuknya macam buah plum.

3. Jangan pelik kalau bila korek-korek tanah terjumpa 'janin'. Jangan panik dan jangan terus report pada polis. Kemungkinan itu bukannya janin yang ditanam,tapi ubi. :)

4. Apa reaksi korang bila korek tanah untuk cabut ubi tanaman Chinese Fleeceflower (biasanya terdapat di China), tetiba terkeluar toyol yang berbugil nih.. adeh.. malu2.. jangan tengok lama-lama,pleaseeee. tapi kan, khasiat dia banyak woo..boleh menjaga kesihatan ginjal,tulang yang kuat dan memastikan kehitaman rambut :)

5. Jangan ingat bunga takde roh hantu orang yang dah mati..bunga ni pon ade.. hak3.. tipu je aku.. Bunga ini terdapat di Esfahan, Iran


6. Bunga ini pelik ke abang nas oit??? ok..ok..chill.. bunga ni memang lah nampak xpelik pun. Tapi cuba tengok buahnya yang tergantung kat bawah ni..macam kelawar yang tengah tido kan? :)

ngee... kalaulah time malam-malam 'kelawar' ni masih tido lagi..ini tandanya bukan kelawar tu kaki tido, siang tido malam tido,tapi ini adalah tumbuhan bernama Chinese Black Batflowers


7.  tumbuhan ini namanya titan arum. saiznya memang besar dan tingginya selalunya melebihi ketinggian lelaki dewasa. Cuma tumbuhan ini tidak dinamakan bunga yang terbesar di dunia sebab tidak boleh didebungakan..adeh melepas aku. Bunga ini terdapat di kepulauan sumatera duduk satu port dengan rafflesia.

cerdit to blog ikutdanaku
er... aku buat entri dalm cc library.. macam incomplete je.. malam nanti aku kemaskini balik :)
reading

66 comments:

  1. imiginasi aku tinggi nas, mula la pikir benda lain..hahah. aiyak!apepon nice entry. ade juga aku tak pernah tengok tu. huhu. best entry santai ko nie.

    ReplyDelete
  2. unexpected..
    xsangka ade gak tumbuhan yg camni..
    kuasa Allah..
    :)

    ReplyDelete
  3. @Aniphahaha.. ngeng.. xde la fikir bende lain kan.. hahaa.. thx gak anip :)

    ReplyDelete
  4. @zati-zt itu la pasal.. kuasa Allah yang maha besar.. macam2 bentuk boleh jadi luar jangkaan kita

    ReplyDelete
  5. mmg pelik tumbuhan nyer..
    kuasa ALLAH.

    ReplyDelete
  6. mula2 igt....tp xigat dah hahahaha....byk lagikan lau nak ikutkan tumbuhan yg pelik2...nie baru tumbuhan blum masuk binatang lg...
    p/s:manusia pun ramai dah yg 'pelik2' nie

    ReplyDelete
  7. salam nas...cantik tumbuhan tu...unik bentuknyer...
    titan arum tu sab ada tgk...mmg best...sesuai bgi kt awek bunga yg besar tu...hahaha

    ReplyDelete
  8. huhuhu.
    ske giler bace blog ko!
    nice blog babe!

    ReplyDelete
  9. err. . pelik laa jugak bagi sape yg ta pena tengok. hahha,

    ReplyDelete
  10. wow..
    memang pelik2..
    pelik tapin benar

    ReplyDelete
  11. @amal_fc1303 betul tu amal.. kuasa Allah..semua bleh jadi

    ReplyDelete
  12. wahaha xD terpaksa baca entry nieyh sambil tutup2 mata xD

    tp mmg pelik tumbhn2 nye..

    ReplyDelete
  13. kekuasaan Allah mencipta sesuatu.
    Agak2 cili tu pedas ke tak,haha

    ReplyDelete
  14. @nur intan hazirah aah..binatang pun sama... cuma bagi manusia pon lagi2 sama! hehehehe

    ReplyDelete
  15. @MGMSabri wslm.. mmg cantik.. besar sangat la titan arum tu.. gadis badan besar pun xsanggup nak pegang :P

    ReplyDelete
  16. @putry ieqa hehhee..txh ieqa... ko punye blog leh buat improvement lagi.. nice gak :)

    ReplyDelete
  17. @RIANkeh3.. pulak dah...kalau mcm tu.. hehehhe

    ReplyDelete
  18. @nurul ain ehehe..sori la sbb buatkan ko tutup mata bace entri nih.. agak blu sket :P

    ReplyDelete
  19. @saiful betul tu bro..
    hehee..kalau pedas atau x aku xpasti..
    yang pasti aku xpenah makan :P

    ReplyDelete
  20. erk. anehnya...=___=

    bunga no 5 tu memang unik, macam orang tengah sedih meracau.

    ReplyDelete
  21. @MATAHARI aah.. tu la pasal..kadang2 aku rase cm takut je tengok bunga cm2 :P

    ReplyDelete
  22. memang pelik sungguh..fikiran aku tiba2 melayang..mwahaha..

    dahla tiba2 ada lak 'burung biru' terbang dalam blog ko ni :)

    ReplyDelete
  23. @nas hui. . aku maksudkan, some of pic bunga tu da pena tengok da. . hahah,

    ReplyDelete
  24. apsal tumbuhan yang pelik2 tu mesti lucah ek.. ke otak aku yang lucah haha

    ReplyDelete
  25. Subhanallah.... ihilah ciptaan Allah kat dunia. walaupun ianya nampak pelik tp ade gunanya. Nice entry... :)

    ReplyDelete
  26. Memang tak sangka ada pokok bentuk sebegini di muka bumi ini. Sesungguh Allah Maha Kuasa mencipta mahkluk di muka bumi ini

    ReplyDelete
  27. Subhanallah =)
    pelik sgguh kn tumbuh2an ni sume..kt negara mane tu nas ?

    ReplyDelete
  28. kuasa ALLAH...
    macam2 ada kat dunia nie..
    kita sebagai manusia, kena pandai menghargai semua keindahan yang diberikan nie..:)

    ReplyDelete
  29. pergh! lain macam jer gmbr.. ngeh3

    ReplyDelete
  30. @tengkorakemas kuang3... kelakar plak bila aku tengok balik.. sungguh blue la.. da la burung twitter ni pun kaler blue gak :P

    ReplyDelete
  31. @RIANerk.. yeker??? ok3.. hehehhehee

    ReplyDelete
  32. @Fitrihadi.com hahaha.. otak ko aje kot.. kuang3.. :P

    ReplyDelete
  33. @Dmitri Lum mmg besar n besar ciptaan Allah ni.. banyak lagi ciptaan-Nya yg kita xpenah tengok lagi..

    ReplyDelete
  34. @akubiomed betul tu bro.. kadang2 xsangke plak ade pokok macam tu..

    ReplyDelete
  35. @asTaNa iMpiaN subhanallah.. bukan negara tertentu.. ade negara china..ade negara iran,indonesia dan lain2 lagi..

    ReplyDelete
  36. @ninie_azriena betul tu..kita kene hargainya.. jangan rosakkan alam sekitar ini..

    ReplyDelete
  37. @Zuewairy keh3.. so kne la tengok sebelah mata je kalau nk elak mata jari 'juling' hehehhe

    ReplyDelete
  38. @nas betul laa. . apa la ko suspek aku nih ? sampai letak tanda soal 3 kali. then ketawa panjang2. Hahhaha~ hadoi,

    ReplyDelete
  39. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    selamat hari kekasih wahai kekasih Allah, Nabi Muhammad S.A.W...
    ۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
    Salam Sebuah persahabatan....
    Terima kasih
    kembara ziarah maya”
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    "Sesungguhnya Allah dan para Malaikat sentiasa bersalawat keatas Nabi" Ya Allah! Limpahkanlah selawat serta salam kepada Nabi, ahli keluarga baginda dan para sahabat.

    Allah berfirman,' Kami tidak menurunkan kamu melainkan sebagai rahmat kepada seluruh manusia.' (Al-Anbiya':107)

    ۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞

    uihhhhh fikiran ku terusss berimaginasi... bukan18 sx tapiiii terus terbayang...

    pelik2 lerrrr pokok camni...ade gak dlm dunia ni yerrrr

    ReplyDelete
  40. salam nash pekar sihat ker?

    isyh..mmg pelik yer..takut plkh nak tgok huuu

    ReplyDelete
  41. setiap yg cipta ada manfaatnya hee..

    tapi pic ni mmg hot

    erk..

    p/s:amcam study ada bagus ker? hee

    ReplyDelete
  42. @RIANsebab ko cakap ko penah tengok.. so aku tergamam skejap.. hehehe

    ReplyDelete
  43. @Afzainizam yup2 selawatlah ke atas nabi.. huhuhu
    erk.. memang terus berimaginasi kot.. gahhaha.. lucah plak :P

    ReplyDelete
  44. @suri wslm... hehe,,sihat je... mmg pelik gak.. harap2 jangan fikir pelik2 suda :P

    ReplyDelete
  45. @surihot dan mungkin kontrobesi
    hhehhee...
    stadi? ok la sket
    tapi beban kot.. banyak sgt keje2..

    ReplyDelete
  46. LOL! mmg pelik, segan aku melihat nye, haha! XD
    kuasa Allah kn,mcm2 leyh nmpk. =)

    ReplyDelete
  47. @nas hahah. . maybe jgk sebab komen first aku tuh ayat tak lengkap. ha3,

    ReplyDelete
  48. pelik singguh ... ada yang pernah nampak , ada yang tak pernah nampak.. hehe..

    ReplyDelete
  49. Subhanallah..indahnya ciptaan Allah .

    ReplyDelete
  50. yg awal2 byk penah nmpak, ade lagi kot pokok yg melucahkan nih, termasuk batu yg lucah pn ade gak..hehe

    apsal bunga yng xmdebungakan tu xpopular pun..

    ReplyDelete
  51. gilew byk tmbhn yg pelik2
    sungguh unik
    :)

    ReplyDelete
  52. @FariehanIbrahim [LBC] naseb bek ko segan..kalau xsegan xtahu la nk kata apa.. hahaa

    ReplyDelete
  53. @RIANhah..betul tu.. komen ayat yg 1st mmg xlengkap..menimbulkan syak wasangka.. hehhe

    ReplyDelete
  54. @Zik hehehe..aku pulak baru je nampak.. ho3

    ReplyDelete
  55. @SyedGraphiX mmg ade batu yg melucahkan.. hehee...tapi entri aku pasal pokok..so aku ckp pasal pokok laa..
    bunga tu aku xtahu la sbb ia bukan bunga tp pokok.. sebabb bunga definisinya ia mesti boleh didebungakan..

    ReplyDelete
  56. @SHaRKFiQ SSM lorh..tersalah komen plak.. hehehehe... subhanallah.. tersilap2..

    ReplyDelete
  57. @sTaRLighT memang pelik dan unik..cuma kat sini jarang nk jumpa lah.. asyik2 pokok yg sama je.. hu3

    ReplyDelete
  58. @nas hahaha. . kesilapan teknikal. . :p

    ReplyDelete
  59. Salam bro,

    Nice entry.Memang pelik-pelik tumbuhan di atas,terutamanya no1 dan 2 tu.Korang mesti tau kenapa kan:)

    ReplyDelete
  60. menarik....tpi cam lucah pun ader.....heheheh

    ReplyDelete
  61. @RIANahahhaa..ok...aku paham.. hehehehe

    ReplyDelete
  62. @PakarBuahPinggang hahahha... wslm
    mmg kne faham2 jelah kan.. err
    knape xleh bukak link ni bro???

    ReplyDelete
  63. @amy btw..kite kne slalu think positive..hehehhe :P
    so xde lucahnye...hahaha

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails