Pesanan Penaja

Thursday, January 13, 2011

Mengapa Aku Kecik Hati Dengan Nuffnang dan Tak Follow Balik Sesetengah Blog?

           Entri kali ini aku nak beritahu dua perkara iaitu aku kecil hati dengan nuffnang dan sebab aku tak follow balik blog yang telah follow blog aku. Maafkan juga kalau aku lambat berblogwalking ke blog korang sebab minggu ke-2 je dah banyak assaignment dan homework yang kena buat.

Tak sangka entri pasal ana raffali menang AJL menyumbang trafik hampir 1k!(buat pertama kali) padahal ramai blogger yang tulis entri pasal tu. Namun,buffered earning xsampai2 pun :(

1.      Aku kecil hati sikit dengan nuffnang kerana buffered earning tiada dalam blog aku walaupun trafik yang aku dapat agak tinggi berbanding dengan waktu trafik blog aku rendah. Pelik juga jika satu-satu hari yang aku berjaya memperoleh hampir 1000 unique visitors,tapi bila aku bukak blog aku berkali-kali,takde satu pun iklan nuffnang singgah ke blog aku. Yang peliknya,bila trafik aku merudum balik kepada kira2 100 visitor, ada pulak iklan nuffnang. Yang pasti pada masa ini buffered earning tak de pun buat 3 minggu nih...sedih siot...

          Nuffnang jangan la sampai banned akaun aku sebab cakap pasal entri ini,just sharing my thought je..hu3. Anyway terkejut gak aku bila aku dapat tahu aku dapat buffered earning baru selepas hampir sebulan aku tak dapat,thx nuffnang dan Maxis Q3 Nokia. :) (happy balik)

baru hari ni dapat buffered balik :P

2.      Sebab apa aku tak follow balik sesetengah blog orang yang follow blog aku? Macam ni lah,actually jika dulu,aku cuma follow balik blog yang aku rasakan menarik perhatian aku,cuma sejak dua bulan ini aku akan semestinya follow balik blog yang telah follow blog aku terutamanya blog yang newbie. Aku nak beri sedikit semangat kat mereka walaupun kebanyakan blog mereka baru dan mempunyai follower sedikit seperti bawah 100 orang. Tapi aku agak mengharap jika blogger-blogger rajin komen entri aku.

Hampir 2/5 blog yang tak dapat nak difollow balik sebab tak letak link mereka dalam google friend connect..hu3..camne nak follow balik???

Antara contoh terbaik yang meletakkan link mereka dalam google friend connect mereka. Barulah leh follow balik :)

         Sebab semangat aku untuk berblog bukan untuk menarik trafik yang banyak serta mendapat jumlah follower yang ramai ,tapi ingin mendapat komen yang banyak serta membina bagi setiap entri yang ditulis.. :)

p/s- Aku masih kurang aktif berblog buat masa ni,maafkan gua ea kalau 'kurang rajin berblogwalking' :P

reading

78 comments:

  1. indeed. aku trafik aku tak kisah. yang aku ingin mereka yang membaca. dan sama2 menghadam. dan bertukar pandangan.

    ReplyDelete
  2. hmm...takpe,saya rajin blogwalking..heheheheh

    ReplyDelete
  3. @MATAHARI betul2..setuju ngan ko..hehehe..tapi bila trafik naik mendadak,mesti aku suka...hehehhee... ;)

    ReplyDelete
  4. @Finaz Jaafar bagus2..ini yang aku suke kat blogger macam awak :D

    ReplyDelete
  5. @hakimfaridzul do follow? gapo dio tuh? huhuhu :P

    ReplyDelete
  6. pada yang tak letak link, padan muka. aku pun banyak kali kena.

    BE takde kena mengena dgn trafik. sekian :)

    ReplyDelete
  7. hntr lar surat bertitle SAYA BERKECIK HATI kt nuffnang tu douh. haha! xD

    eh, ko da folo ke belog aku?
    heh! ttibe tnya. :PP

    asl ko xbgi cnth blog aku yg COMEL tu hah? haha!

    ReplyDelete
  8. @Affan tu la pasal....penat2 follow2 blog orang..rupanya xletak link..cmne nk follow balik? hu3..so sad....err..yeker BE xde kaitan ngan trafik? hahahhaa..baru tau :P

    ReplyDelete
  9. always bout traffic..some blogger are really into traffic...aku rasa sama dgn ko sb lebih gmbira ada sorag dua yg komen entri merepek aku dari ada 5000org (jgn harap la..hehe) follower..

    ReplyDelete
  10. tagh menunggu bilalah BE nk singgah kat blog nie..huhu..
    Jom Lawat Blog Bardboo

    ReplyDelete
  11. @fariehan ibrahim erm..xmau la...nanti kene banned plak..hehehe... aku ffollow kot blog ko..err...takot lupe lak..hehehe... ala,aku bagi cth yang terbaru je :P

    ReplyDelete
  12. cait, hebat kot uv byk tu, hebat..rjin ko follow balik yer..aku ni mls sikit, apepon, tahniah..bole blnje ak ngn duit nuff tu..

    ReplyDelete
  13. @Putra Syazlan hehhe..same goes to me...yup2...setuju ngan ko...best bila entri dikomen....rasa dihargai plak..hehhe..follower ramai xsemestinya blog kita diminati :D

    ReplyDelete
  14. @bardboo aku baru je sampai..hehhe.. Alhamdulillah la :D

    ReplyDelete
  15. @Anip xde la..certain time je dapat uv boom...kalau x sedikit jerk..hehhee...rajin2 la follow balik..baru rase dihargai..hehehe... erk..duit nuff sikit je weyh :P

    ReplyDelete
  16. betul3..thmbs untuk entry nie!even follower niesz xrmai, niesz tetap nk follo org sbb suke bc cite2 sal kwn2 kite nie..niesz ckp jujur ok..

    ReplyDelete
  17. nasss!!!!!

    dah lama tak update blog kan..
    slalu gak buka tp tgk entry lama..huhu

    ReplyDelete
  18. Giler ramai pelawat nas..
    Tp syg sehari je ek..
    Erm, aku paling menyampah yg masok blog just tulis kat shoutbox..
    Haha..
    Lainlah kalo komen n then tulis pape kat shoutbox..
    Ni kalo sekadar dtg nak lpskan batuk d tangga baik tak payah..
    Takdenye aku nak p blog dorang balik..
    Hahaha *gelak jahat..

    ReplyDelete
  19. aku ni lg x prnh dpt be.. bersyukrlah tu huhu

    ReplyDelete
  20. lame tol aku x lepak cni..haha.rindu ko lak.eh.bukan blog ko la..haha.
    nyway..gud luck stdy.

    ReplyDelete
  21. betul weh.ak rasa dtg n komen lebih afdal.tapi ak selalu kalau org dtg komen ak baru bls balik.kalau org duk tulis shoutbox ak balas tulis shoutbox balik.tp mcm xbest la kan,kite tulis penat2 tp org dtg blo kita just untuk tarik kita up trafik dia.+_+

    ReplyDelete
  22. psl link dlm gfc tu aku setuju,ramai yg follow tapi xda link ke blog masing2 jadi menyukarkan utk di follow balik.
    nuff ngan trafik?hmmm no komen sbb trafik aku pun ciput je,huhu.
    psl tinggalkan komen,aku rasa ramai yg x tahu kelebihannya dan ikut pengetahuan org tu jugak.daripada tulis yg bukan2 baik xyah komen,tu pendapat seposen aku la.nak cerita panjang kang,bleh jadi entri,hahaha

    ReplyDelete
  23. kengkadang orang ni salah guna fungsi follow tu...dorang just follow supaya orang lain follow dan naikkan trafik dan komen diorang..tapi diorang sendiri tak menyumbang untuk komen atau baca blog yang diorang follow tu..betul tak??

    Gorengbaek - Kenapa orang skang banyak "kawen" awal

    Hangit habis dah - Ko ingat ego tinggi tu bagus ke?

    ReplyDelete
  24. agreed nas. aku pon appreciate sgt org yg dtg n baca n komen entry aku. hargai sgt. suke kalo mcm tu :)

    ReplyDelete
  25. @nieszthenks....bagusla sikap awak cam2...aku pon nak jadi cm tu :d

    ReplyDelete
  26. @MiSzy DiaN beselah..aku update 3 hari 1x...kadang 4-5 hari 1x....bukan pa..xde mase ;P

    ReplyDelete
  27. @d_tieah tu lah..cuma sehari jerk..hehhee...aku pon xske tulis kat shoutbox...kalau komen kat sini bagusla..hehehe... :P
    aku pon suke komen yang membina dr diorang :D

    ReplyDelete
  28. @dya adriza yeker??? mustahil kot ko xdapat2 lagi..ermm...yup2..bersyukur la ape yg ader :P

    ReplyDelete
  29. @nuyuEna hahaha..same goes to me...hehehhehee....eii...ko kne rindu kat aku...sbb aku yang menggerakkan blog ini..hehhee :P

    ReplyDelete
  30. @echah mashuri amat2 setuju..komen lebih afdal..and xlupe bace la entri kita walaupun sekerat2 ...hehehe...aku shoutbox cuma 20% yang aku layan..hu3

    ReplyDelete
  31. @saiful sama pendapat pasal gfc..hehehe...pasal nuff tu aku rungsing la cmne la cara nuffnang buat sistem bagi be...huhu..hehehe...btw aku suke orang rajin komen2 :D

    ReplyDelete
  32. @Along Tapa setuju gak ngan pendapat ko...buat ape ramai follower kan? just trafik naik..cuma komen xdapat banyak..hu3

    ReplyDelete
  33. @soffea sama pendapat..hehehe....aku pon suke n sangat2 menghargainya :)

    ReplyDelete
  34. dulu pun aku pernah tak letak link sebab tak tau..ingatkan dah memang ada link, tapi sekarang aku dah ada link..cuma dah tak aktif follow org hu2..

    aku lagi suka blogwalking dan bg komen, memang semua persahabatan truly pure from my heart, cewah!

    ReplyDelete
  35. stedy beb!!
    kekadang buffered kuar time visitors konsisten.. maksudnya xde naik turun.. pada pandangan aku la..

    ReplyDelete
  36. Salam bro.. 1st time singgah cni...kot..he3. BE? Jai punya blog tinggal 1 BE je yang tahun lepas.. Iklan BE dah x kluar, income langsung x geerak2 dah.. Ntah apa kena ngan BE tu x taulah.. Agaknya sebagai hiasan je kot..hu3.. Papepun tahniah traffik tuk kemenangan Ana Rafali dlm blog bro..

    ReplyDelete
  37. wah..trafik cecah 1k tu.. mantap :)
    setuju dgn awak.. komen itu lebih penting dari follower yg ramai :)

    ReplyDelete
  38. wa~~~ banyak woo ;) keep it up bro

    ReplyDelete
  39. setuju. na visit blk pn xleh kn~

    ReplyDelete
  40. follower ramai , tapi setakat bukak blog , click follow, lepas uh xbaca entry , buat apa kan ~

    ReplyDelete
  41. hmm...biasanya itu yg sy praktikkan...bila ada yg follow blog sy..sy akan follow balik..tp..lately ni...dh jarang buat mcm tubukan tk sudi...cuma tk cukup masa..

    mana dgn kerja..nk uruskan blog lagi..biasanya sy akan berjalan pada kawan2 yg dh tinggalakn komen pada n3 yg lepas je..bila ada masa2 terluang..baru la buat benda lain.. :)

    pasal traffic n BE...sy tk ambil kisah sngt..kalau ada..ada la..

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    HEADER BARU

    ReplyDelete
  42. @tengkorakemas hu3...mmg kene ade link..hehe..baguslah kalau kita tersedar balik...samelah..aku pon suke bw n komen2..nanti perbuatan ini jadi berterusan :D

    ReplyDelete
  43. @Zuewairy owh..yeker??? visitor aku xkonsisten sgt....sejap naik..sejap turun..hehehhee

    ReplyDelete
  44. @deCrewz wslm..thenks sbb 1st time datang sini..hehehe...owh..aku pon xarif sgt pasal be ni jai...betul2...tahniah buat ana raffali :P

    ReplyDelete
  45. @BUNGA bese je...bermusim...hu3...komen yang banyak mesti bagi kita semangat nak berblog kan? :)

    ReplyDelete
  46. @iqbalsyarie thenks iqbal..harap2 begitulah :D

    ReplyDelete
  47. @maCybetul2...leceh kot nak trace balik..heheh

    ReplyDelete
  48. @siti fatimah betul tu...tu la pasal...aku xberminat la kalau blogger2 yang buat cam2..hehehe

    ReplyDelete
  49. @nabilah_2908 aku pulak masih follow mereka balik...cuma mmg lambat sket..hu3...
    aku pon xde masa terluang nak uruskan blog..kadang2 tensen sket nak uruskan semua hal..hu3

    ReplyDelete
  50. Konfius jugak aku sebelum ni tengok knpalah xleh nak follow bail, rupanya xleyak link da..he3

    ReplyDelete
  51. Jeles pulak aku nengok traffik ko sehati tu.. he3..

    ReplyDelete
  52. aku pun dah lama xdpt BE... aku pun dh xkisah.. yg pntg dapat blogging.. hehe.. betul tu ramai yg xbleh nk follow balik..

    ReplyDelete
  53. @deCrewz hehehe..mmg la xde link..xleh nak buat ape kan...so bagi mereka yg follow..plz letak link :D

    ReplyDelete
  54. @deCrewz sehati ke sehari? hehehe...xde nye...kalau time tu ngah hot pasal kemenangan ana raffali..xde maknanya kita xamek peluang buat entri pasal tu...:)

    ReplyDelete
  55. @mR.sYaH yeker? xpe la kan..setuju ngan ko..dapat berblog...bukan tujuan nak duit..hehehe... yap2 byk blog2 yg xdpt difollow balik..so sad...:(

    ReplyDelete
  56. nas, sama r..
    ak pun rsa cam bersalah lak xleh nak follow dyorg balik..
    kalo dyorg xletak link kt situ, tp do comment in our entry, kita still bleh cari blog dy gak~

    ReplyDelete
  57. slalu jugak frust sbb ade yg xletak link blog memasing.haih!

    ReplyDelete
  58. @HiGHNeSS FiQ tu la pasal kan..serba salah...tp at least kalau mereka rajin komen entri kita,baguslah...leh berhubung ngan mereka

    ReplyDelete
  59. @aleen aiden frust? sampai gitu eh..hehehehe....harap2 mereka sedar n setting balik :P

    ReplyDelete
  60. Wah tempia AJL25 memberi kesan kepada blog bro :-)

    ReplyDelete
  61. aku suke matlamat kau berblog,, untuk org komen entry kau.. jujur sgt.. hee~

    ReplyDelete
  62. sudah 1 tahun bersama nuffnang.ada rm5 je.ada dapat rm30 je.

    teruk betul la.

    Perempuan tolak cinta lelaki baik

    ReplyDelete
  63. masyuk tu bro. aku pun dapat banyak trafik pasal ajl ni. tiap2 hari mesti ada. tapi tak setinggi bro. mesti senyum sampai telinga tengok trafik tu kan. hehe

    ReplyDelete
  64. Takpe buat slow-slow nanti bertambahlah tue...takpun memang nuffang ada masalah kot.

    ReplyDelete
  65. jangan kecik hati ngan nuffnang..mungkin tgh nak settelakan payment2 blogger yang lain.. nanti ada masanya dia akan bagi samarata BE kat semua.. sabar2..

    ReplyDelete
  66. @akubiomed aah..tempiasnya cukup besar....naik trafik mendadak berbanding hari2 lain..hehehe

    ReplyDelete
  67. @Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza hehehe..itu matlamat aku..aku nk org bace entri aku n komen jerk :)

    ReplyDelete
  68. @RedBoys yeker??? sme la beb.... hahaha...mesti la tersenyum luas... trafik mendadak luar biasa....xterfikir akal aku..

    ReplyDelete
  69. @Kamal Mustafa erm...aku dengar nuffnang nakkan trafik kita konsisten,baru la dpt buffered..

    ReplyDelete
  70. @zik yeker??? hehehe....mmg payah kot diorang nak samaratakan..hehhee

    ReplyDelete
  71. Salam bro nas,

    Kadang-kadangkan betul juga.Bila blog yang follow blog saya ni infonya tak menarik dan ada sesetengahnya langsung tak memberikan maklumat.

    Saya sebenarnya lebih suka kepada blog yang kandungannya niche terhadap sesuatu topik,senang nak follow.

    ReplyDelete
  72. serius dowh aku x tipu, 1 lg, status gliterati aku tu kejap ya kejap x. padahal aku x letak iklan apa2 pun, link lagi la. aku letak gmbr john cena byk la, x kn x leh kot huhu..

    nsb bek aku ni menulis blog sebab mmg nk menulis, bkn sbb nk duit. so aku x amek kesah sgt la

    ReplyDelete
  73. @Rahsia Buah Pinggang Sihat wslm... samalah pendapat ngan aku..cuma aku rase serba salah ngn blog2 yang masih baru tu..aku nak tak nak follow balik...nie mungkin tanggungjawab :)

    ReplyDelete
  74. @dya adriza owh....akustatus glitterati still dapat..cuma be dah xmasuk da....aku da malas nk fikir pasal be ni...just nak bebrlog cm biase dah :)

    ReplyDelete
  75. Entah bila la aku nk jejak 1000 uniq tuh.. hahaha..

    ReplyDelete
  76. Hi there frіenԁs, ρleasant ρoѕt and fastidious arguments cоmmented at this plaсe,
    Ι am rеally enjoying by theѕe.


    Feel free to visіt my sitе - payday loans

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails