Pesanan Penaja

Monday, January 10, 2011

Ada Sebab Lagu 'Tolong Ingatkan Aku' oleh Ana Raffali menang AJL 25

  
      "Tolong ingatkan aku untuk terima keputusan ini dengan hati yg terbuka~" Itulah kata-kata kawan aku yang mungkin agak kecewa dengan keputusan AJL25 . Bukan kawan aku saja,malah aku sendiri pada mulanya tak bersetuju dengan keputusan itu sehinggakan di facebook ramai kot yang menulis status yang mengganggap lagu ana raffali tak layah bergelar juara AJL25 ini. Aku yang pergi bersama dengan acap (kawan aku) sanggup pergi ke rumah sewa kawan aku tengok ajl beramai-ramai,akhirnya melihat keputusan yang mungkin agak kontroversi ini dengan menjerit tak puas hati..huhahuha.. Baca lagi ok~

     Apabila kita lihat persembahan Ana Raffali, rata-ratanya ramai mengganggap persembahannya terlalu sederhana,iaitu pada mulanya menyanyi sambil memetik gitar,kemudian masuk dalam sangkar besi sambil bernyanyi (pada waktu itu baju putih yang dipakainya ditukar kepada baju merah) sambil teman lelakinya juga berada dalam sangkar yang dikurung oleh hantu-hantu yang memakai topeng 'murah', Namun,akhirnya ana berjaya melepaskan diri pada penamat lagunya bersama teman lelakinya sambil hantu-hantu itu terhapus.

    Walaupun ramai yang menganggap lagu ini tidak layak menang AJL kerana persembahannya 'terbawah',namun kita mesti ingat bahawa ini adalah anugerah juara lagu,bukannya anugerah juara persembahan! okay...Terima kasih kepada kawan aku,hakim yang memberi tahu info bahawa lirik lagu ini memang puitis dan kreatif berbanding dengan lagu-lagu lain,malah kebanyakkan lirik-lirik lagu yang bertanding tidak membawa makna walaupun persembahan artis-artis lain memang dikatakan mantoppp.. Cuba lihat lirik dia.... (kadang-kadang aku rasa puitis n kreatif..kadang-kadang aku rase mengarut sikit...erk :P)

Ana Raffali - Tolong Ingatkan Aku

Jangan disusun kata-kata penamat
Jangan disebut baris ayat keramat
Biar lenyap diserap sunyi
Biar senyap yang tak menyepi

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa

Mari patahkan papan markah lama
Mari padamkan buku tiga lima
Biar luka sembuh sendiri
Biar lupa dimakan hari

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa
Kau dampingi aku
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu

Bila marah merasuk minda
Kecewa menyelubungi jiwa
Aku lupa

Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa
Ku teringatkanmu
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu

Tolong ingatkan aku kisah kita
Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa

Tolong ingatkan aku
Kisah kita


     Aku pun merasa agak kesal dengan orang yang sanggup mencipta page yang mengganggap ana raffali tak layak memenangi AJL...ini link dia. Kat bawah ini pula gambar page tersebut: (cepatnya page ini di create) setakat pukul 1.10 pagi, lebih 600+ orang sudah likes page ini. (updated; semalam dah tutup da page ni)


  
      Lagi satu mungkin menjadi kontroversi ialah dengan kemenangan Hafiz yang mempersembahkan lagu 'Noktah Cinta' yang bagi kami biasa-biasa saja,namun berjaya menggondol dua anugerah sekaligus, Tempat ke-3 dan vokal terbaik! OMG... Kali ini aku tak bersetuju dengan keputusan AJL, Maaf! Vokalnya terlalu biasa untuk bergelar vokal terbaik! Lagi-lagi ramai yang berpendapat kehadirannya sebagai 'artis tempelan' dalam AJL kini boleh dikatakan Tersilap Besar! Aku tak mahu komen banyak-banyak pasal ini,takut kena saman dengan Hafiz pulak..hehehehehee...tapi aku still minat lagu ini~

Tak sangka hafiz boleh menggondol 2 anugerah yang orang lain tak terfikir

     Jangan lupa AJL terdahulu memang ada kontroversi,contoh macam lagu 'Keliru' oleh Ajai dan Nurul masa AJL 2002. Boleh Pulak Menang kalahkan lagu Nirmala (siti). So mungkin penjurian adalah dibuat oleh juri-juri profesional,jangan salahkan depa ea..hehe

     Ini aku senaraikan Pemenang AJL ke-25:

Tempat 1: Ana Raffali; Tolong Ingatkan Aku
Tempat 2: Black & MUH : Drama King (tapi aku minat lagi lagu Sofea Jane nyanyia Black)
Tempat 3: Hafiz; Noktah Cinta
Vokal terbaik: Hafiz; Noktah Cinta
Persembahan Terbaik: Faizal Tahir; Hanyut (Gempak gak menyanyi selepas kene selam dalam air...luar biasa)

Black dan Meet Uncle Hussein; Cuma berpuas hati tempat ke-2

Credit to Alan tsukasa: Menarik gak tajuk lagu dijadikan satu ayat.. Jom tengok..(copyright reserves)

aku HANYUT dalam MENCARI KONKLUSI yang EXTRAVAGANZA, sambil ditemani cahaya PELITA dan novel CINTA SEMPURNA karya SOFEA JANE. JAHAT sungguh DRAMA KING yang mengganggu ketenanganku lalu BERLARI meninggalkan ku. Namun, KU ADA KAMU yang memberikan ku novel KEBAHAGIAAN DALAM PERPISAHAN. Cuma NOKTAH CINTA pada novel kerana mengantuk, TOLONG INGATKAN AKU untuk bangun subuh pagi nanti, SELAMAT MALAM~ :)

p/s- tak yah la nk bising2 sangat AJL ni..kita bukan dapat ape pun kan? hehehee (terkejut dengan insiden baling kerusi di stadium putra bukit jalil ni pasal bende ni..isk3...)

UPDATED: bila aku bace entri murai.com... persepsi aku menjadi sikit berbeza pulak..usha sini beb.



reading

94 comments:

  1. hahaha..
    1. bju anna raffali kaler merah tu sagt besar ok! hahaha
    2. cpt giler fan page tu create kt facebook.. hahah ..demmit.. haha
    3. redha jelah.. bnda da lepas.. haha

    latest entri :
    HIdup tanpa Facebook??? bleh ker???
    AJL 25 yang kwang kwang kwang....

    ReplyDelete
  2. hihihi...kan dh kata ana raffali mng..

    lupa lagi satu..MU pun mng..hhiihihih


    Dextrous cyber life

    ReplyDelete
  3. hey tgk ni ade page back up Ana Raffali

    http://www.facebook.com/pages/Kami-menentang-page-Kami-tidak-bersetuju-Ana-Raffali-menang-AJL-25/177229308983798?v=wall

    ReplyDelete
  4. aku pon ta berapa nk setuju pasal hafiz mng vokal. haih.

    ReplyDelete
  5. xpe la.. rezeki beliau tuh.. mesti ade keunikan yang kita tatau...


    tapi liriknya sungguh puitis dan sungguh indah






    Mari singgah ke Official BLog for Tenangsudey.

    ReplyDelete
  6. Dah agak dah!mmg ramai yg x puashati dgn AJL 25. Aku awal2 lagi dah tukar channel.layan magika lagi best.hahaha.
    Apapun dah rezki ana raffali,nak wat camna.

    ReplyDelete
  7. balck terbaik..aku saport mentol..kah3

    ReplyDelete
  8. @tenangsudey

    apa maksod lirik "Dengan saku penyeluk masa"??

    tapi betul jugak tu, dah rezeki dia.

    ReplyDelete
  9. Rezeki anna,
    bgus la dia mnng, bknnya dia dri artis yg dri reality...
    inilah kualiti lagu tersebut, tp persembahan ana tu hambar, lagunya mmg layak jadi juara, lirikya terbaik..

    ReplyDelete
  10. fan utk page tu dah sampai beribu...macam2 la dorang ni

    ReplyDelete
  11. Aku tak puas hati xmenang iphone. hahaaaaa hahah haa ahaha

    Sila spam di sini : Looking Back Ten Years
    dan
    Kuasa Ju-On Kantoi?

    ReplyDelete
  12. Sebab kebanyakan juri orang lama kot. Haha..tapi muzik atau lagu yang diambil kira. Hmm..hafiz?? kelakar la boleh menang vokal.
    Masih cerita pasal AJL dalam :
    Dua FT yang tewas

    ReplyDelete
  13. erm.
    mungkin ada himah dia menang, mana tau esok lusa trend remaja bertukar menjadi lebih sopan iaitu berbaju kurung.
    lagi pun tidak dapat dinafikan bakatnya

    ReplyDelete
  14. gue xkisah....
    tapi yang terbaik pasti dipilh..
    bukan disebabkan dia ramai peminat..

    ReplyDelete
  15. redha je la dgn keputusan..huhuh..tp seyes, puitis lirik die ble diamati..heeheh~

    ReplyDelete
  16. terima keputusan ajl25 dgn hati yg senang. sebab semua yg masuk tuh bkn sedara mara ak yg blh tlg byrkn bil letrik & astro rmh I. hihihi

    ReplyDelete
  17. dah m.nasir suka nak wat cane kan..huhu~

    ReplyDelete
  18. wah, pndainye wt ayat guna tjuk lagu finalist AJL. ana mmg ptut menang pun, mse tgk prsmbhn dia, dh jangka..penuh penghyatn, bkn dr memek muka je, suara pun feel sme ngn lagu.. klu dinilai semata2 dr lirik lagu, artis xpyh le sush wt prsmbhn..cara penyampaian lagu memungkinkn dinobatkn sbg juara

    ReplyDelete
  19. sedihnya... macam ini ke balance dunia akhirat ? (macam orang selalu cakap)..

    komenkan sikit nas :)

    ReplyDelete
  20. pape pown keputusan dah muktamad..

    ReplyDelete
  21. @ADfeez

    1. yeker besear? aku xtengok sangat..hahhahaa
    2. mmg cepat giler dowh....
    3. betul tu..redha jelah... :)

    ReplyDelete
  22. @iwan_dextrous sape yg kata dia leh menang? hahhaha..ko rase ea???..betul2..mu menang 1-0 ngan liverpool...hehe

    ReplyDelete
  23. @Fareez Akmal thx...aku da likes 2 dua page dia....

    ReplyDelete
  24. @luya.لويا.:) hehehe..betul2...aku pon kurang setuju...cuma time tu black perform kurang baik..so black xleh dapat vokal terbaik...hu3

    ReplyDelete
  25. @tenangsudey mmg puitis..cuma some bait2 lirik aku xpaham sangat..hehe

    ReplyDelete
  26. @saiful ko tukar astro ea? wahh..tgok magika la..aku xtengok pong..hehehe...dah rezeki dia..xleh nk tolak~

    ReplyDelete
  27. @Boloque balck ke black? hehehehe..aku sokong dia gak :D

    ReplyDelete
  28. @nadiah fatin aku pon xmengerti saku penyeluk masa tu apa maknanya...

    ReplyDelete
  29. @shafiq dia bukan dr artis realtiti..cuma dia artis dari youtube...hu3...liriknya mmg baik..tp persembahan dia xsyok~

    ReplyDelete
  30. @kuyie yeker?? cepat bonar naik mendadak..hahaha....orang ade je yg ske dia mnang..lumrah adat pertandingan...

    ReplyDelete
  31. Tolong ingatkan aku yang kalah tidak bererti mereka tidak bagus cuma pertandingan kali ini sangat kompetitif.

    ReplyDelete
  32. @Tupai Karan ko lambat nak retweet kot..hahaha..sian :P

    ReplyDelete
  33. @Along Tapa betul tu..xyah nak kecoh2 sangat....adat je tu...juri dah laksanakan tugas mereka

    ReplyDelete
  34. @De Mois juri orang lama suka lagu yang agak kedengaran lama kot..hehehe...betul2..kelakar la hafiz leh menang...suara biasa2 je...tp aku still suka lagu dia

    ReplyDelete
  35. @MATAHARI ahaha..nice komen...nanti ramai remaja terikut2 nak jadi macam ana raffali..berbaju kurung~

    ReplyDelete
  36. @mie setuju..xyah kesah sangat...saban tahun lagu popular mst xdapat tarik perhatian juri~

    ReplyDelete
  37. @aliesha kirana mmg puitis berbanding artis2 lain..cuma ade some bait2 yg aku xpaham~

    ReplyDelete
  38. @ifahsian ko..hahhaa...last2 kita juga yang kene bayar bil letrik..kita xdapat2 ape2 pon :(

    ReplyDelete
  39. @Sae m nasir ketua juri..so dia ade hak nak buat ape2 keputusan~

    ReplyDelete
  40. @Nur Fannun xde la..kawan aku yang tulis..aku share je...hehehe...betul gak ape yg ko ckp..xyah penat2 buat persembahan gempak..buat biasa2 pon leh menang~

    ReplyDelete
  41. @iqbalsyarie hahaha..xbalance...adeh..malu plak aku..ho2..xpe...aku tengok ajl je..konsert aku xgi....hehehe

    ReplyDelete
  42. @Finaz Jaafar aah..keputusan da muktamad...so kita xleh nak cakap2 banyak2 la...hu3...dia mmg da layak~

    ReplyDelete
  43. @akubiomed hahaha..cantik punya ayat bro :)...mmg sengit giler..susah nak teka sapa yg menang~

    ReplyDelete
  44. tak kisah sesiapa pun yang menang pun, kita bukan dapat pape pun. jadi rileks and chill je

    ReplyDelete
  45. rezki dia. yg lepas tu lepasla. yeay ana raffali menang :D

    ReplyDelete
  46. @zikeryhassan yup2..kita xdapat ape2 pon...dapat kosong je kot..hahhahaa...naseb bek bil letrik aku xbayar~

    ReplyDelete
  47. @/Dayah//Nurul/ erk..ko sokong ana raffali ea..hehhe,,best la artis ko suke menang :)

    ReplyDelete
  48. hahaha gelak jek lah mampu
    http://nash121.blogspot.com/2011/01/ada-sebab-lagu-tolong-ingatkan-aku-oleh.html

    ReplyDelete
  49. tul la tu...even protes mcm mn sekali pun keputusan tak berubah...wat pe la penat2 create page2 mcm tu...bukan kita dpt apa2 pun.. ;)

    rezeki masing2.. :)


    jom ke APA KATA HATI pulak,
    MAKAN-MAKAN SEPENA AJL25

    ReplyDelete
  50. hahahahaha,
    so dah boleh accept kan, keputusan tuh?
    memang lirik lagu tu tangkap leleh la~
    hohohohohoho.

    btw, backlink kat aku ek???ada masa, aku backlink lagi!
    huhuhuhu

    ReplyDelete
  51. aku pon da agak lagu tu menang sebab lirik dia.. memang la anugerah juara lagu ! tapi bukan anugerah juara lirik kan ! lepas tu dia nyanyi biase2 je kot.. tak dengar pulak tu dia cakap ape ! dem ! !

    sepatutnye faizal tahir yg menang.. lagu selamat malam cukup buat bule rome aku meremang, walaupon aku suke tomok n black !

    ReplyDelete
  52. bro, ade org tak kesah pasal persembahan. tp dy nyanyi tak sedap kot. vokal xbgs.

    tp mcm kau ckp, lagu dy mmg patut mng juara LAGU.

    hafiz mmg layak menang vokal. tp aku lg ske black

    ReplyDelete
  53. @Nur Syafiqah Yunus gelak plak? hahaha....eh..ko letak link blog aku laaaa.....

    ReplyDelete
  54. @nabilah_2908 benar2... keputusan mmg xleh nk diubah walaupun jenuh nak create page2 tu..lagi2 kutuk orang..dapat dosa je..hu3

    ReplyDelete
  55. @hakimfaridzul yelah2..aku accept..ala...macam ajl2 lepas..banyak gak keputusan yg aku xsetuju...aku buat derk je..hahahhahaa.... aah..back link ko :)

    ReplyDelete
  56. @Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza bernas gak pendapat ko...bukan juara lirik..lagipun persembahan n vokal pu dikira untuk menjadi juara lagu..cuma nasib juri yang memilih lagu ana raffali..nk wat cmne kan? hu3...lagu slamat malam pon nice :D

    ReplyDelete
  57. @Anonymous betul gak...vokal n nyanyian xsedap sangat..cuma lirik lagu dia mmg baik..adeh...penat2 je artis lain buat persembahan bagai nak rak..tp xmenang2...hu3... aku pon minat black..cuma vokal dia hari smalam xcukup gegar stadium la... :(

    ReplyDelete
  58. Eh , sori sikit. Suara Teacher Ana memang sedap ok...? Walaupun agak susah nak tangkap perkataan yang dia nyanyikan , tapi bila dah faham senikata lagu dia , tak jadi masalah la...

    Tak setuju dengan orang yang tak setuju Teacher Ana menang. She's the best! :)

    ReplyDelete
  59. heheh mcm2 ek!!

    http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Ffarisfby92.blogspot.com%2F2011%2F01%2Ffacebook-akan-di-tutup-wtf.html%3Fspref%3Dfb&h=c106a

    ReplyDelete
  60. heheh mcm2 ek!!

    http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Ffarisfby92.blogspot.com%2F2011%2F01%2Ffacebook-akan-di-tutup-wtf.html%3Fspref%3Dfb&h=c106a

    ReplyDelete
  61. @Afizzamboihhh..macam marah jerk..hehehe... aku xpaham lagi la seni katanya...erm..nape ko pnggil dai teacher? dia cikgu ker??? hu3..

    ReplyDelete
  62. @nas - Hahaha..memang hampir nak marah pon. :P Dia pernah ajar saya dulu time form 2. Sebab tu saya panggil dia teacher.

    ReplyDelete
  63. @Afizz yela2..ko nak back up ex teacher ko kann..kalau dia xngajar ko mst ko xcakap ape2 kan? chillllll... :PPP

    ReplyDelete
  64. Bagi aku Ana Rafali memang tak layak pun menang AJL tahun ni..Tapi kita tak patut salahkan dia..Bukan dia yang jadi juri..Juri2 yang dipilih tu patut ditukar..Apa org yang tak sepatutnya boleh jadi juru..Sebab tu keputusan macam haram..

    ReplyDelete
  65. Ape pun keputusan adalah muktamad.tiada satu ape pun yang dapat membangkang keputusan tersebut.Biasalah tong-tong kosong yang berbunyi...bukan ade ape pun.

    ReplyDelete
  66. haifz tuh macam over sangat .. hurm..

    ReplyDelete
  67. sory guy... lagu2 berdasarkan lyric.. kelakar bunyi kelakar..kenapa tidak diletakkan score music lagu... itu.. sesebuah lagu patut dinilai dari segi melodi..penggunaan chord dengan melodi.. note2 yg kuat didalam cord. dan harmonize.. serta banyak lagi.. yang perlu diexplain.. ok peace.. semua yang berlaku dalam muzik patut diambil berat juga.. ok.. macam mana kita nk bersaing dgn indonnesia. ok peace

    ReplyDelete
  68. hafiz memang patut menang.. vocal terbaik bkn kerana high pitch... tapi pengawalan suara dan tone suara itu.. cuba bayang guitar yg bising sangat dengan gitar acoustic yang merdu... mana yang senang dicontrol soundnya.. ok peace

    ReplyDelete
  69. hafiz memang patut menang.. vocal terbaik bkn kerana high pitch... tapi pengawalan suara dan tone suara itu.. cuba bayang guitar yg bising sangat dengan gitar acoustic yang merdu... mana yang senang dicontrol soundnya.. ok peace

    ReplyDelete
  70. layak ape dia menang, aku sokong kot. lagu dia ade maksud mendalam tu...

    ReplyDelete
  71. @Pejuang Kesenian Extreme hahaha..ek....nak buat macam mane kan..juri sepatutnya amek kira persembahan+populariti+vokal untuk menjadikan lagu itu betul2 menang selain amek kira lirik+lagu... mmg juri patut ditukar..hehehe

    ReplyDelete
  72. @Kamal Mustafa mmg la xleh nk bangkang...tp nak wat camne kan...aku dengar ramai orang kuar dari dewan slpas dia menang...so keputusan ini mmg luar jangkaan...hu3

    ReplyDelete
  73. @zik hehhe..aku tengok masa nyanyi xover...tp bila dia dah menang mmg over sikit..adehh.....sedih plak aku...

    ReplyDelete
  74. @Anonymous xper2..its ok...aku pun dengar bunyi cm kelakar...tp lirik lagu2 lain lagi kelakar kot aku dengar..hu3..owh..pasal2 cord aku xarif sangat..hehhee...thx for comment my entry :D

    ReplyDelete
  75. @Anonymous setuju pulak dgan ko..hehehe..yelah..macam dengar dari radio bukan? tp mungkin bila aku 1st tahu dia mnang,mungkin aku merasakan dia mempersembahkan ngan sederhana...rupanya2 persembahan dia mmg pandai kontrol...hehhe..thx..da bukak youtube da :) peace u too

    ReplyDelete
  76. @Anipyela tu anip..last2 ko gak yang xminat ajl kan?? hehehhee

    ReplyDelete
  77. ta tgk pn. tp macy ase lagu tu best je~ lirik die mantop

    ReplyDelete
  78. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    EEEMMM dah rezeki dia... nak wat camnerrr... menang kalah adat bertanding.... terima lahhh seadanya keputusan tersebut....

    ReplyDelete
  79. lagu rakaman dia bagus dari persembahan la.tu pandangan aku la.

    Perempuan tolak cinta lelaki baik

    ReplyDelete
  80. mmg ana raffali layak menang. hafiz pun layak mng tmpt ke 3, tp utk vokal, black lbh layak sebenarnya

    ReplyDelete
  81. @maCymmg nampak lirik dia mantop..tp xramai yang kata lagu tu best...entahlaa

    ReplyDelete
  82. @Afzainizam betul tu..dah rezeki dia kan..nak buat camne...pasni mesti ramai da xnak buat persembahan gempak2 dah...sbb xkan menang :P

    ReplyDelete
  83. @Ali ridha betul2..agreed wif u...heheh..persembahan dia biase2 je

    ReplyDelete
  84. @dya adriza mmg vokal black macam layak..cuma vokal dia kurang mengancam la time ajl lepas...susah kot nak menang kalau cm2..hu3

    ReplyDelete
  85. fuh. macam2 la. asal ada anugerah mesti ada kontroversi. tapi sekejap je ni. lepas ni senyaplah. lagu ana raffali best dan mesra telinga aku.

    seronok baca post dari murai tu. huhu

    ReplyDelete
  86. @Ali ridha sebutan dia xperfect sgt....macam mat saleh sikit2..cuma lirik je okay..thats all

    ReplyDelete
  87. @RedBoys memang aku tertarik ngan post murai..mmg telus jerk...hehehee...aku pun suke lagu ana raffali..hehee

    ReplyDelete
  88. na taw kanpe dye menang ? ok la . aku bkn na fitnah , tp tgk persembahan , dlmm sangkar , baju putih tuka merah , ade hantu pujapuja doang . koang ta nmpk ke tu FREEMASON ? dlm freemason , sape na kaye , berjaye cpt , sembah la si dajjal tu . tv3 skang da byk unsur illuminati cm iklan raye 2009n ke 2010 ta silap aku . padahal bg aku artis len lagy gempak persembahan . haa . ini la kelebihan sape yg skong mnde bangang ni . illuminati knon . bahagia ats dunie je . n 1agy , bce lirik lagu ni bebetol . tapon , g wat research sal illuminati or freemason , then imbas balik persembahan dye n lirik lagu dye . sekian. aku ta kate anna ni sembah mnde ni . tp pndai pk la kan .kalao kaw islam , kaw leh tolak mnde ni .

    ReplyDelete
  89. @Anonymous betul gak pendapat ko.. mmg tv3 da nampaks sgt buat bende2 pasal illuminati neyh... buat dalam sangkar pun sambil ada hantu puja2 mmg nampak cm illuminati.. hu3...
    thx 4 info drpd awak :)

    ReplyDelete
  90. sememangnyer layak utk menang! hehe

    ReplyDelete
  91. tak effect hidup dan mati.. hahaha
    baik kecoh pasal amalan sendiri x cukup lagi, bila nak mati nanti.. hehehe

    Raya Kemerdekaan

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails