Pesanan Penaja

Saturday, January 15, 2011

Contoh Hipokrit dalam Masyarakat; Hipokrit ni Teruk?

  
      Hipokrit? Mesti kita semua pernah dengar perkataan itu dan semestinya kita tak suka akan orang yang bersikap hipokrit. Maksud hipokrit ini dari segi dewan bahasa mempunyai 2 makna,iaitu berpura2 berperangai baik, memperlihatkan keadaan diri yg berlainan dari yg sebenarnya dan satu lagi makna ialah munafik. Bagi maksud munafik ni lebih dari segi keagamaan iaitu seorang yang berpura pura beriman kepada allah,tetapi sesungguhnya mereka kafir serta ingkar kepada Allah dan rasulnya. Namun,erti kata hipokrit ini lebih luas,jum bace lagi~

     Banyak perilaku manusia yang menjurus kepada hipokrit dalam perbuatan mereka. Antaranya;

1. CAKAP TAK SERUPA BIKIN


Depan orang,punyalah manis kata. Tapi bila di belakang kita,mengumpat! hu3

     Cakap kat depan punyalah manis,tapi..kat belakang kawan mulalah mengumpat sana sini,kutuk kawan,putar belit cakap. Malah,kawan paling rapat sendiri pun ada juga yang bersikap hipokrit sehinggakan membocorkan rahsia yang kita luahkan kepada mereka dengan harapan dia boleh menyimpan rahsia. So,kita perlulah berhati-hati semasa bersahabat!

2. BAGI IDEA BERNAS/ARAHAN, TAPI DIRI SENDIRI TAK BUAT

Dia cuma arahkan orang lain buat kerja,tapi xsumbang apa2 dalam pelaksanaan kerja

     Ini pun aku pantang manusia yang rajin beri pendapat yang bagus,tapi bila dalam membuat kerja tak buat pun. Lagi yang aku tak suka bila buat arahan bermacam-macam,lagak seperti ketua. Tapi langsung tak menyumbang tenaga dalam kerja. Ini biasanya berlaku semasa membuat tugasan berkumpulan.

3. KOMEN TENTANG ORANG LAIN BUAT SESUATU,TAPI DIRI SENDIRI BUAT

Doktor ini larang merokok..tp diri sendiri merokok..adehhh

     Sebagai contoh,aku tulis kat status yang aku ni takkan pergi 'Clubbing' dengan joyah-joyah itu,padahal realitinya aku pergi ke sana jugak. (kisah tidak benar :P). Perkara ini selalu terjadi dalam perhubungan sosial sekarang. Ada juga kes pasal orang yang melarang orang daripada melakukan sesuatu,tapi diri sendiri buat gak.

     Contohnya Ustaz/ustazah melarang orang melakukan sumbang mahram,tapi ada sebilangan kecil mereka tetap melakukan perbuatan tekutuk itu. Contoh lain pula doktor dan aktivis anti rokok yang melarang masyarakat daripada merokok kerana merokok membahayakan kesihatan,tapi ada segelintir mereka yang hisap rokok gak. Ape kess??? hu3.

4. NAMPAK BAGUS DARI LUARAN,TAPI RUPANYA SEBALIKNYA


luaran nampak skema dan baik orangnya. Tengok-tengok kaki tengok citer blue..isk3


     Biasanya kita pernah nampak perempuan yang cukup manis bertudung. Pergi kelas bertudung. Pergi bersukan pun ada yang masih bertudung. Tapi kaki clubbing! (maaf la ayat aku kurang sopan sikit). Ada juga bertudung di kelas,tapi bila keluar shopping,mak aii..perang! (bukan berperang..tapi rambut mereka perang). Aku tak tahu motif sebilangan kaum hawa yang bersikap sedemikian. Adakah hendak memperoleh berkat ilmu dengan menutup aurat di kelas? Wallahualam..

     Lelaki pun 2 x 5 je. Sebagai contoh, dah ada awek, sampai mati-matian awek dia menyangka 'Balak' dia adalah lelaki sejati, penyanyang serta mencintainya sepenuh hati. Rupa-rupanya balak dia tu menjalin hubungan 'songsang' dengan 'boifren' dia. So sad~

      Err..sebelum terlambat. Hipokrit ini bukan semuanya bersifat negatif. Ada juga yang bersifat positif. Contohnya kita terpaksa menjaga hati kawan. Ada juga bersifat hipokrit kerana ingin merubah diri menjadi lebih baik secara slow-slow..Al maklumlah,kita sebagai insan biasa,tak pernah terlepas bersikap hipokrit tak kira sedar atau tidak sedar. Cuma,kurangkanlah sikap hipokrit yang negatif itu,dan menjadikan diri kita insan yang lebih baik dan disenangi kawan,masyarakat serta diredhai Allah.

p/s- aku pun pernah juga bersikap hipokrit..adehhh...
reading

63 comments:

  1. hehe..tapi kalo nak dikirakan, maksud yang paling tepat ialah munafiq la..sebab kop bagi munafiq tu lebih meluas daripada berpura-pura...

    entri jujur..aku suka

    Gorengbaek - Tips nak rampas tunang(?)

    Hangit Habis dah - Aku tak panggil ko datang..yang ko menggedik datang bakpe?

    ReplyDelete
  2. Salam

    Kadang2 terlalu jujur dalam memberi pendapat dan komen kepada seseorang atas dasar tak mahu hipokrit menyebabkan berlaku pergaduhan..percayalah

    ReplyDelete
  3. @Along Tapa hehe..betul gak....erm....aku kurang info sikit...hehehe... mmg aku kene jujur..aku pon macam orang lain gak :)

    ReplyDelete
  4. @IMANSHAH erm..betul gak...cuma berpada2 lah dalam memberi pendapat..harap2 xde la mewujudkan susasana yg xsehat..hu3

    ReplyDelete
  5. adeh, yg no 4 tu aku selalu jmpa.
    huhu!
    tp manusia kn, terlalu baik pom slh,
    terlalu jht pom mmg da sah2 slh,
    so, jdi diri sndiri lgi sng,
    aslkn kita taw pe yg kita wat tu btol dan xslh di sisi agama. :)

    ReplyDelete
  6. Aku mmg x suka sikap ckp blkg2.Nak tegur biar dpn2 tapi dgn perkataan yg x menyakitkan hati.org pun bleh terima.bersikap hipokrit lama2 jadi munafik.

    ReplyDelete
  7. @fariehan ibrahim hehehe....mmg paling selalu kot...ho3...so jadi la diri sendiri..hehe

    ReplyDelete
  8. @saiful betul tu..cakap belakang....nie berdosa besar...harap2 jauhila sikap hipokrit ini...

    ReplyDelete
  9. Aku pun tak suka wei..
    Menyampah sangat..
    Hipokrit dgn org yg show off..
    Sm jek..

    ReplyDelete
  10. salam, entri yg baik...dan jujur dari nas.Pendapat sab, kita perlu lihat dari segi agama.Agama menjadi sendi hidup, pengaruh menjadi penjaganya. Kalau tidak bersendi, runtuhlah hidup dan kalau tidak berpenjaga, binasalah hayat. Orang yang terhormat itu kehormatannya sendiri melarangnya berbuat jahat.
    insan termasuk sab merupakan makhluk yg slalu lupa, entri ini satu cara mengingatkn kita lgi akn hal ini.thanks krn share.sama2 share.

    ReplyDelete
  11. hipokrit kah aku, hehe. aku setuju tol, tuhan x suke kalau org tu bukan maen hebat ajak buat ini, buat itu tp hakikatnya, dia x buat.heheh

    BLOG GEMPAKZ SIOT

    ReplyDelete
  12. Orang hipokirt ibarat manusia bertoping

    ReplyDelete
  13. weh..ak tanya 1st ke trus ttdo pulak.ni nak smbung komen tadi.betul la weh.manusia ni hipokrit ramai.ape yg ko tulis tu semua ak terasa sebab ak pernah buat.ehheehe.tapi manusia ni umumnya jenis macam tuh.hikhik.tp xsemuaa la..kdg2 xberfikir cara normal time tuh.

    ReplyDelete
  14. aku memag pantang gile tgk org yg hipokrit.. ade sorg kat sekolah aku bukan main hipokrit nye.. bajet suci nak mati.. tpi penah ade kes tutttt !.. sabar je la..

    aku harap2 membr2 aku tade la yg ngumpat belakang2.. hee~ takot jugak !

    ReplyDelete
  15. yg no 2 tu selali jadi. ckp pandai. tp xreti wat.

    ReplyDelete
  16. memang banyak org hipokrit, terutamanya cakap tak serupa bikin dan suruh org lain buat benda yang dia tak buat..

    memang kita geram kan, tapi kalau yg dikatakan tu betul tak rugi kita ikut, cuma harap2nya dia juga sedar tentang hal tu

    ReplyDelete
  17. wahaha..tahniah nas sb dapat mengkategorikan jenis2 hipokrit nih..

    ramai yang tak suka hipokrit...ramai yang benci orang hipokrit..tapi dorang tak tau pun ape tuh hipokrit..huhu..

    to be honest, masih ramai yang hipokrit tapi xsedar pn dorang hipokrit..eh ape aku cakap nih byk sgt hipokrit nyer..ahaha..

    pape pn, orang yang hipokrit nih perlu di tempeleng pipinya..so baru dia akan sedar..

    aku jela yang boleh..sb aku cekgu..klu cekgu tempeleng orang xkesah..ko jgn mengade2 plak nak tempeleng anak orang nas..ko akauntan..ahah

    ReplyDelete
  18. @MGMSabri thenks sab..hu3...dari segi agama pun melarang kita daripada bersikap sedemikian..cuma kalau yang baik..ambil lah yang baik....erm...sekali lagi terima kasih :)

    ReplyDelete
  19. @Anipanip hipokrit!!!! hahaha..gurau je nip...betul tu..xsuke la aku kalau ajak buat mmg bermati2an..last2 xbuat..hu3

    ReplyDelete
  20. @akubiomed betul tu....tu la aku letak pics bertopeng jennifer aniston :P

    ReplyDelete
  21. @echah mashuri lorh..patot la..rupe2nye ko tertido..hahaha...erk..semua ko pernah buat? hehehe..banyak nye echah :P
    harap2 kita dapat selalu amalkan berfikiran secara normal pasni :)

    ReplyDelete
  22. @Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza owh..yeker??/ tu la pasal....luaran nampak lain..dalam2 nampak lain..hu3.... harap2 begitulah xde kawan2 yg suke ngumpat~

    ReplyDelete
  23. @rockinsudu heh..bese lah tu...cakap je pandai kan...ermmm

    ReplyDelete
  24. @tengkorakemas perkara ini mmg selalu terjadi..cuma bukan jadi isu besar sbb ramai yang hipokrit...termasukla aku...mmg la geram..hu3

    ReplyDelete
  25. @Putra Syazlan hehe..thenks bro..xde la..aku banyak surf internet..macam2..cuma aku cuba huraikan dgn cara tersendiri...
    hahaha...maybe kot ko hipokrit...sbb aku pon sama..hahaha...erk...aku mmg xsesuai kot...erm..akauntan leh kot tempeleng anak buah dia..muahahaha..jahat2

    ReplyDelete
  26. Lagi satu, komen kat entry meletup nak gaduh tp guna Anonymus.. Hipokrit jugak kot..he3

    ReplyDelete
  27. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Assalamualaikum
    Aduiii dah tertinggal banyak entry kat sini.....maaf atas sebab tertentu amat sibuk sikit sesejak ni...

    hipokrit tu kepura-puraan sama makssud munafik lahhh

    yang pastinyerrrr setiap benda hipokrid akan terlihat kebenarannya kalau rahsia terbongkarrr... lagi malu...

    itu yang dikata cakap tin kosong cakap tak serupa bikin

    ReplyDelete
  28. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    rasanya orang mmg tak suka hipokrit ni.... menyampahhh ade lahhhh

    ReplyDelete
  29. aku pun byk kali hipokrit sbb aku takut ada yg terasa hati..

    aku suka entri kau ni..

    ReplyDelete
  30. manusia mmg ramai yg mcm tu, kadang2 susah nak jumpa yg betul2 bagus..
    cuma kita jgn terlalu sgt hipokrit nanti memakan diri..:)

    ReplyDelete
  31. jangan hisap rokok bahayakan kesihatan.....kawal permakanan.

    doktor pun sama juga.

    Perempuan tolak cinta lelaki baik

    ReplyDelete
  32. @deCrewz hahaha..betul tuh..mesti malu nak tonjolkan diri sendiri dia blogger yang mana satu..hahaha...nice point!

    ReplyDelete
  33. @Afzainizam waalaikumussalam..xper2..its ok..aku pon same je..hehehe... same kot..hahaha...mmg lah last2 bende yang hipokrit nie ada gak yang rahsia terbongkar..cuma jarang kot...kalau terbongkar mmg habeslah kan..hehe

    ReplyDelete
  34. @Afzainizam sku pun xsuke gak...kalau sikap hipokrit dia mmg terukk..aku terus menyampah..hue3

    ReplyDelete
  35. @mR.sYaH tu la pasal..same goes to me..cuma aku nak kurangkan berhipokrit ni..hehehe...
    thx coz likes my entri :)

    ReplyDelete
  36. @LiFe KaMi mmg lah..nobody is perfect except rasulullah...betul tu..jangan hipokrit sangat..nanti makan diri,kantoi mmg la parahh..

    ReplyDelete
  37. @Ali ridha hahaha..kadang2 kelakar gak doktor nih..cakap jangan isap rokok..last2 smoking...makan fast food selalu..isk3... ckp xserupa bikin

    ReplyDelete
  38. doctor nak jalankan keje dia je..kenala ckp camtuh..xkan nak suh org yg ada lung problems hisap rokok
    huh

    nanti ak jd doc pon nak suh patient makan sayur tai aku tak makan pon..wahahahhaha

    ReplyDelete
  39. inilah realitinya. semua orang pernah bersikap hipokrit. namun ada yang 'ter'paksa berbuat demikian atas sebab-sebab tertentu. bagus entri ni. menyedarkan mereka yang perasan tak pernah hipokrit.

    ReplyDelete
  40. Kadang2 kita boleh tengok org yang hipokrit tap dalam tak sedar kadang2 kita pun hipokrit.. Nobody is perfect kan termasuklah Jai..

    ReplyDelete
  41. secara tak sedar atau tidak, kita mungkin adalah hipokrit... huhu... nak buat macam ne.. so leh yang demikian ingat mengingati..

    ReplyDelete
  42. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    biasalahhhhh orang tak suka tau ngan hipokrate..... alahaiiiii mmg rami tak suka lah

    ReplyDelete
  43. @Nur haha..betul gak..doktor kene tunjukkan contoh yang baik kepada patientnye.....ko nk jd doktor? perghh :P

    ReplyDelete
  44. @RedBoys benar..kadang2 kita terpaksa melakukan hipokrit atas dasar menyedapkan hati kawan..tp xleh la amalkan selalu :) nt hilang kawan..

    ReplyDelete
  45. @zik saling ingat mengingati adalah cara terbaik untuk mengelakkan perbalahan n salah faham disebabkan hipokrit...

    ReplyDelete
  46. @Afzainizam memang ramai yang xsuke...kita sendiri bila nk hipokrit kene beragak2 lah...jangan sampai jadi permusuhan....

    ReplyDelete
  47. Aku cuba bayangkan kalau sorang girlfriend tu dapat tau yg pak we dia gay...

    um..mesti melalak gila..haha

    ReplyDelete
  48. nas, aku tak suka betul kalo org hipokrit nih. n maaf sbb aku pon bukan jenis yg hipokrit. kalo tak suka, ckp depan2. kan? tapi kdg2 hipokrit itu perlu, dn pada situasi tertentu, untuk menjaga hati n hubungan yg baik.dan, itu lah kelemahan aku. huhu T__T

    ReplyDelete
  49. aku mmg bnci mnsia spesies ni, x yah hidup pun x pe huhu

    ReplyDelete
  50. @Pejuang Kesenian Extreme of coz laa..harap2 dia leh jadi lelaki sejati..upe2nye bengkok..hahhaa

    ReplyDelete
  51. @soffea spendapat ngan aku...aku xsuka ngan orang cm2..biasanya org cm2 akhirnya kurang kawan..hu3

    ReplyDelete
  52. @dya adriza hahhaa....sama la ngan aku....bencikkk :P

    ReplyDelete
  53. setuju dengan pendapt iman . niat kitab iak je. tapi orang boleh salah faham dan timbulakn pergaduhannn . sabar je laa kan . lebih baik diam dari berkata kan?

    ReplyDelete
  54. Ala bro...manusia jenis ni memang bersepah kat mana2 pun di setiap pelosok dunia...aku sememangnya menyampah sangat dengan golongan macam ni!!! Contohnya nak tolong orang punya nampak ikhlas rupanya ada langsuir disebalik pokok...

    ReplyDelete
  55. @Muhd Aizie hehehe... betul gak... sabar jelah.. kalau ade salah faham. bincang baek2...

    ReplyDelete
  56. @Faris huish.. aku ponn... aku baru je terkena ngan org yg sikap hipokrit.. ingatkan nk bantu kita.. last2 ade niat tersembunyi.. perempuan lak tuh :(

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails