Pesanan Penaja

Monday, January 24, 2011

Bercinta Masa Belajar, Semasa Bekerja atau Selepas Berkahwin??


  
      Kalau korang diberi pilihan, korang dipilih sama ada hendak bercinta semasa belajar di IPT ke atau hendak bercinta selepas tamat pengajian di IPT ataupun bercinta selepas kahwin. so korang nak pilih yang mana??? tak mau pilih mana2 lah. Eh, jawapan ini tak bagus la sebab kalau tak pilih salah satu, ertinya kita lebih rela membujang sampai ke tua?? eii..xnak la kan. hehe.. So, kali ini jom usha beza kalau bercinta masa belajar (IPT) , semasa bekerja ataupun selepas berkahwin.

1. MAKSIAT


masa belajar: kalau nak ikutkan dahulu maksiat takde la banyak sangat sumbang mahram dan sebagainya,tetapi kini dah banyak. So kena hati-hatilah bercinta semasa belajar.
semasa bekerja: masa ini memang selalu keluar kes-kes khalwat dan sebagainya.
selepas berkahwin: jarang sangat la kedengara maksiat ni. Itupun jika berlaku kerana si isteri atau suami yang 'bernafsu lebih besar' sehingga sanggup membelakangkan pasangan mereka dengan kekasih gelap mereka.

2. STUDY/PRESTASI PEKERJAAN


masa belajar: kadang kala kalau bercinta boleh menaikkan semangat untuk belajar bersungguh-sungguh seperti belajar bersama-sama walaupun berlainan kursus. Namun, ramai juga yang sibuk dilamun cinta hingga mengabaikan pelajaran mereka. Ni yang xbest ni..
semasa bekerja: kadangkala performance pekerjaan semasa bekerja ini menjadi lebih baik jika time tu dilamun cinta dengan rakan se'ofis', tapi biasanya tidak memberi kesan apa-apa pun terhadap prestasi pekerjaan. Tapi bila break,memang memberi kesan yang agak teruk.
selepas berkahwin: kadang kala prestasi study makin baik kerana mendapat sokongan 'kuat' daripada pasangan, tapi kadangkala prestasi merudum kerana ada tanggungjawab dengan isteri dengan anak. Prestasi pekerjaan tu tak de kena mengena sangat :P

3. KEBOLEHAN MENGGATAL LAGI (biasanya lelaki)


masa belajar: biasanya mereka yang bercinta time belajar boleh menggatai lagi dengan perempuan lain kerana awek dia mana la tahu sangat akan aktiviti pakwe mereka. tapi kalau ada yang jenis setia memanglah bagus.
semasa bekerja:  selalunya kat ofis pun boleh berlaku si pakwe yang menggatai dengan gadis orang padahal awek dia tak tahu sangat gelagat pakwe dia. Tapi kalau mereka sama ofis, kejadian ini jarang berlaku :P
selepas berkahwin: jarang berlaku perkara ini kerana biasanya lelaki lebih setia dengan pasangan dia yang sah.

4. KALAU DATE KAT MANE EH?
err...kalau date kat dalam 'tandas' tak pe ek? sebab ada sign 'couple' kat toilet :P


masa belajar: biasalah, dating mesti kat library, McD, taman rekreasi serta tempat pusat membeli dan terus blah. biasanya kes pasangan yang tak punctual kerap berlaku.
semasa bekerja: kalau income dah banyak sikit,mesti date kat restoran,shopping mall, tapi biasanya tak jauh beza dengan orang yang bercinta time belajar.
selepas berkahwin: mesti la dekat rumah..opss....takdelah,biasanya mereka yang bercinta selepas berkahwin kurang sikit dating berbanding sebelum kahwin. kalau dating pun biasanya bawak anak-anak makan kat kedai makan, zoo dan seumpamanya.




p/s- err..aku nak siapkan kerja pulak.esok baru aku blogwalking :)

reading

73 comments:

  1. tenga bace2, asyk energy save mood jep. . huhu,

    ReplyDelete
  2. yuhu.. salam...
    hehe.. skew entry nie.. tp an.. sy cple tyme stdy... as long as kte thu nk bezakn bek n yg buruk alhamdulilah dpt lae memperthnkn diri sbg wanita.. hehe... lagi 1 bercinta tyme stdy itu best.. krne ley kongsi2 idea... nk2 lau 1 course ....

    ReplyDelete
  3. save energy...wow...baru.
    cinta?
    ntah...cinta lahir dari hati...
    cinta hakiki kpd Illahi...
    slmt study...

    ReplyDelete
  4. cinta, couple... emmm nak pilih waktu belajar la. hehe

    tengok dalam tv macam menarik je. haha

    ReplyDelete
  5. time bercinta yang paling tepat ialah masa tengah nak...sebab kalo tengah taknak, macam2 masalah datang...dah tu performance pun boleh merudum...ko rasa??

    Gorengbaek - Along nak pecah rekod...buat entri bunga-bunga

    Hangit Habis dah - What kind of person are you actually?

    ReplyDelete
  6. lebih baik kwn jak masa belajar..hehehe..

    ReplyDelete
  7. heheh..ak rase kalau nak kapel mase keje la best

    ReplyDelete
  8. Orang tua selalu melarang bercinta ketika belajar memang ada kebenaran kerana tumpuan adalah mendapatkan pencapaian pembelajaran.

    Kalau bercinta pada masa sudah ada pekerjaan lain lah tapi kena bijak menguruskan wang jangan habis dengan tabur duit kepada kekasih jadi bila nak cukup simpanan nak kahwin

    Bercinta apabila berkahwin perlu dipupuk selalu supaya hubungan antara suami isteri tidak pudar. Kalau masa bercinta bukan main lagi apa salah sifatt romantik itu dilanjutkan ke arah rumahtangga

    ReplyDelete
  9. @RIANowh..yeker??? ko rase menganggu x? sbb aku just nak bagi save energy letrik je..hu4

    ReplyDelete
  10. @qimiqawlsm..thenks...owh...ko couple ea...bagus la sbb korang berjaya mempertahankan diri masing2 drpd buat macam2 bende yg xsenonoh..hu3

    ReplyDelete
  11. @Sabri dah hampir seminggu da aku buat save energy..hehehe... betul tu..cinta hakiki adalah kepada yg maha Esa..huhu :)

    ReplyDelete
  12. @nulhazwany abdul malik hahaha..ko suke ek? so ko nak ea couple time blaja? hahaha

    ReplyDelete
  13. @Along Tapa betul tu..rase cm nak bercinta..boleh je..kalau time ngah kalut pasal masalah..toksah la nak bercinta..hehe

    ReplyDelete
  14. @MiSzy DiaN sama lah ngan aku....baik berkawan jerk...pastu leh bercinta :)

    ReplyDelete
  15. @FariehanIbrahim [LBC] eik..ko punya nama dah tukar? LBC plak? hehhe...ok..aku tunggu ko cinta pas kawen cmne..hehehe

    ReplyDelete
  16. @echah mashuri aik..pulak dah..hahaha...nanti jangan la pulak dating ngan si dia nanti time kat ofis pulak..segan plak orang2 len..hehe

    ReplyDelete
  17. @akubiomed nice pendapat nih...bercinta time belajar mmg la susah sbb kene fokus dua2 bende yang penting... time bercinta time bekerja sama lah cm awak ckp...takut tabur duit kat orang yg xsepatutnya..
    harap2 bercinta lpas kawen la yg terbaik :)

    ReplyDelete
  18. i love this entry...

    well, it depends la...pd individual...

    tp, zamn skang, ade lg ke bercinta lps khawen???

    ReplyDelete
  19. @DanieL AdiE masih ada yang bercinta selepas kahwin kerana tidak semua bercinta itu akan berakhir dengan jinjang pelamin.

    Kepada yang sudah putus asa dengan bercinta akan meminta orang tua carikan jodoh

    Ada yang berkahwin melalui agensi pencari jodoh contoh bernikah dengan gadis Asia Barat

    ReplyDelete
  20. aih, entry bercinta nie, ko dah ade berpunyer ker. hehe. bagi aku, kalau scandal2 lah best. byk gossip mcm artis plak, tp kalau nk bercinta aku rse waktu dah bekerja la.hehhe

    BLOG GEMPAKZ SIOT

    ReplyDelete
  21. salam,
    nampak sgt sab just jenguk jap je.
    hehehe..

    yes ada duit gak...
    tu elizabeth punya kwsn.
    so, kena ada wang sendiri gak.
    identiti negara tu.
    wang nyer warna warni...cantik.

    ReplyDelete
  22. depends la...tp bg sy..skng better SAND--->single,available,not desperate..hehehehe...

    ReplyDelete
  23. aku nak kahwin..dah kahwin senang sikit nak merealisasikan cinta aku XD

    keluar pergi mana2 dah tak payah segan2, dan lebih yakin sebab dah jadi suami isteri,

    kalau ada yg menjeling masa pegangkan handbag isteri pun peduli apa XD

    p/s:eh..tiba2 dunia terasa gelap, nasib baik boleh menaip komen :P

    ReplyDelete
  24. LBC tu aku tmbh jerk,
    pasnie ju call me LBC oke. haha! =PP
    errk, oke2,
    kalu de jodoh kita bercinta pas kawen er. haha! xD

    ReplyDelete
  25. @nas

    tak la sangat. tapi takde idea nak komen. bantai je la tulis yg tu. hehhe,

    ReplyDelete
  26. to me either bercinta masa belajar, or masa keje or pas kawen same je sebenarnye..
    yang penting camne kita nak handle je..

    but, ofcoz la b'cinta pas kawen lagi bes..
    mse tu laki pompan tu dah jadi pasangan yang halal..
    :)

    ReplyDelete
  27. @DanieL AdiE thenks danieal...
    mmg depends to individual... zaman sekarang masih ada..cuma agak susah nk jumpe... yelah2...masing2 nak cari pasangan dulu baru berumah tangga..

    ReplyDelete
  28. @akubiomed setuju ngan awak akubiomed...memang xsemua cinta berakhir ngan perkahwinan..ada yg putus di tengah jalan... erk..agensi pencari jodoh still ada kat Malaysia..hehehe

    ReplyDelete
  29. @Anip™ hahaha..mane ader entri nie bermaksud aku dah berpunye..hehehhe... xmahu la berskandal2 nih... erm...sama lah ngan aku..aku nak time keje..cuma kalau da tersangkut time ipta ni xleh nk buat ape la anip..hehehe

    ReplyDelete
  30. @Sabrihahaha...wslm... xper..its ok..kalau bz just baca sikit2 pon xpe..hehehe....pelik la bermuda pun ada duit matawang sendiri..mmg cantik..hehehe

    ReplyDelete
  31. @orange.shaker wah...SAND.. menarik gak ayat ko...tapi aku buat masa nie not available..hehehhehe

    ReplyDelete
  32. @tengkorakemas hahaha..nak kawen??? hahaha.. bro..kawen jelah...betul la tu...xyah nak segan..pegang2 tangan pun xpe....xyah rasa bersalah lagi2 kepada Allah..hu3...
    opss.. dunia terasa gelap? aku tahu..hahahahaha

    ReplyDelete
  33. @FariehanIbrahim [LBC] ok..aku panggil ko as LBC..hehhehe...
    erk..opss.. jodoh kita??? mendalam maksud ko LBC..hehhehe

    ReplyDelete
  34. @RIANxper...its ok RIAN..HEHEHE... aku rase cm energy saving ni mengganggu kot..nanti aku try adjust tempoh waktu...

    ReplyDelete
  35. @senandung semalam betul tu..cinta yang satu.. erm... uikss ishma..lama xjumpe ko dalam blog ni..da 3 bulan lebih kot..hahahaha

    ReplyDelete
  36. @zati-zt betul tu... kita kene handle ngan baik... mmg lah cinta pas kawen best..cuma ramai yang prefer bercinta mula2 time sebelum kawen..hu3... aku xtahu la nk pilih mane :P

    ReplyDelete
  37. pasal cinta? erm , nak kata saya ni arif nak bagi komen pasal cinta pon tak jugak sebab saya ni baru je tengah bercinta ( cewah ayat dia.. :P )

    Dugaan Bulan Pertama Persekolahan

    ReplyDelete
  38. @tengkorakemas Ada yang belum kahwin tapi lagak kalahkan orang yang sudah berkahwin

    ReplyDelete
  39. kalau aku nak time bekerja.. sebab time blaja duit pun xcukup utk aku.. sian plak pasangan aku nnt.. klu dah kerja ada duit sendiri.. eheh..

    ReplyDelete
  40. elok time dah cukup semuanya.. kerja.. oklah kan...

    ReplyDelete
  41. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Kajang Pak Malau kajang berlipat,
    Kajang hamba mengkuang layu,
    Dagang Pak Malau dagang bertempat,
    Dagang hamba Tumpang lalu

    yupppp cinta time belajar....sebab cinta monyet katakan... pastu time kerja cinta gilerrrrr2 pon syok gakkkk....

    bagi aku jodoh tak kemana kalau cinta tu sampai ke gerbang perkahwinan Alhamdulillah

    ReplyDelete
  42. @nas letters: not available?mknanye...u sokong bercinta waktu stdy n keje lah kn?bkn after married right?hihihihiihi

    ReplyDelete
  43. yang best sebenarnya bercinta masa tgh blajar (umur 18 thn keatas jer)
    bru la byk kenangan manis..:)
    tp jgn sampai telanjur ,lg elok terus kawin ,jauh dari maksiat..:)

    ReplyDelete
  44. @Afizz erk.. afizz... ingatkan ko lom bercinta..upe2nye ko sudah bercinta da..cayalah..kalah aku as senior ko :P

    ReplyDelete
  45. @Nur hhehhe...ok3... susah nk jumpe cinta pas kawen :P

    ReplyDelete
  46. @akubiomed hah..betul tu.... ada yang terover bercinta sampai xingat dunia..padahal lom kawen lagi..hu3

    ReplyDelete
  47. @mR.sYaH owh..right!!! sebab time belajar duit masih dlm pinjaman/ biasiswa..x cukup..tp pas keje..leh la belanja pasangan...tp jangan over2 la...blom sah :P

    ReplyDelete
  48. @Afzainizam pergh..nizam berpantun lah..hehehe..thx.. xreti nak balas pantun...
    yerm... maksudnya nizam dah kahwin ker? :P

    ReplyDelete
  49. @tengkorakemas tu laa... last2 maksiat bercanbah..nk uat cmne....

    ReplyDelete
  50. @orange.shaker tak... not available tu aku sokong bercinta pas study n keje... isk3.. tapi tengok la keadaan.. pendirian manusia mudah berubah mcm lalang..

    ReplyDelete
  51. @LiFe KaMi mmg best bercinta time gah belajar.. cuma yg xbest kalau bila break.. nak terkenangkan pun rasa pedih...isk3... betul gak..jgn bg sampai terlanjur...

    ReplyDelete
  52. yup..pedih kalo break wak2 ngah stdy-_-..

    ReplyDelete
  53. klu kes aku ni cmne plak. bercinta dgn org yg dah kerja.. hahaha! peluang nk curang tu besar kan :P

    ReplyDelete
  54. hai nas
    lama tak jumpa
    =)
    syhira bru dpt update blog
    emm,dulu ada jugak kapel2 ni
    tp da tinggal semua bnda tu sbb kalau bcinta lepas kawen insyaAllah lgi berkat kan
    ameeen
    =)

    ReplyDelete
  55. terpulang pada individu tu
    aku rsaa lepas belajar dan ada keja dah okay dah

    Vote Hans Bernombor 10 Diruangan Komen

    ReplyDelete
  56. Bercinta lepas kahwin mesti lagi best kan. Kalau bercinta masa belajar masa lagi menurunkan lagi tahap kebelajaran tu. Hanya sesetengah je yang berjaya masa bercinta, yang lain hancur berderai

    ReplyDelete
  57. bcinta semasa kita blajar, dia bkerja. hik3

    ReplyDelete
  58. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Hooooo cinta itu buta lahhh tak kira waktu time belajar pun cinta time kerja pun cinta dah kawin pun sebuk bercinta

    ReplyDelete
  59. @orange.shaker tu la pasal..pedih sgt.. aku harap bende ni xde la berlaku...

    ReplyDelete
  60. @dya adriza hahaha.. mungkin!!! yelah..sebab mmg peluang itu besar coz org yg da keje da ade duit..hoho

    ReplyDelete
  61. @syahira ariff aah.. da lama xjupe ko..
    nasib bek aku terserempak ko kat tempat komen blog org len.. hehehe
    nanti aku usha ok...
    betul tu.. mmg berkat kapel pas kahwin.. xde nk takut2 pd maksiat :P

    ReplyDelete
  62. @hanstp kene la pandai2 control kalau nk bercinta time bekerja.... takut terlanjur... isk3

    ReplyDelete
  63. @Biela Sapine betul tu.. ramai yang bercinta time stadi xcapai result yang baik.. malahan org yg single2 mmg slalu top dlm paper diorang.. benar!

    ReplyDelete
  64. @maCyamboihh.. itu macam nak mintak dia yang bekerja belanja kita! hehehe

    ReplyDelete
  65. @Afzainizam mmg cinta itu buta.. tp kita kene celikkan :P

    ReplyDelete
  66. Salam bro,

    Pada pandangan sayalah sebagai orang yang dah berkahwin ni,bercinta selepas kahwin lebih terasa nikmatnya.

    Kemudian dah best-best bercinta terus boleh buat apa saja yang kita nak termasuklah perkara yang haram untuk dilakukan kalau bercinta sebelum kahwin.

    Kemudian jimat dari segi ekonomi.Tak perlu membazirkan duit pada orang yang belum tentu jadi milik kita.

    Itu pandangan sayalah.Kalau ada pandangan lain bolehlah reply komen saya ni k.

    ReplyDelete
  67. mmemang setuju lah nas!

    p/s;maaf baru sempat jejak kawan2, baru habis kursus...

    ReplyDelete
  68. Assalamualaikum WBT dan Salam Sejahtera
    Satu perkongsian menarik tentang bekerja ketika belajar. Saya harap anda sudi ke blog saya JY Write tentang BEKERJA KETIKA BELAJAR DI IPT. Harap sudi singgah ke blog saya.

    Sekian
    JY Write

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails