Pesanan Penaja

Wednesday, November 3, 2010

Salahkah aku Berkahwin dengan Wanita Berusia??

     
      Salahkah aku berkahwin dengan wanita yang berusia??? ataupun perempuan muda yang bernikah dengan lelaki yang tua bangka??? Bukan apa,kalau dah cinta,boleh teruskan...tapi apa pandangan masyarakat?? mesti mereka memandang pelik serta sinis dengan beranggapan 'orang tua' tu menggunakan khidmat bomoh atau guna-guna,walhal tidak....Namun sebaliknya,bukan semua yang mahu dirinya menjadi pasangan kepada orang tua,jom baca adegan di bawah...

     Bagi lelaki,apa perasaan korang bila tiba-tiba ayah korang yang sememangnya tegas telah memberitahu kat korang yang korang akan bernikah dengan gadis yang berumur 40 tahun,walhal korang baru je berumur 23-25 tahun gitu? apa reaksi korang selepas mendengar 'pemberitahuan' daripada bapa korang? terbeliak bijik mata? tersedak selepas minum air teh? terbatuk-batuk selepas menghembus asap rokok?? hukhuk..terus terbayang minah yang jual nasi lemak 50 sen pujaan hati.. :P

     Bagi perempuan pula (contoh lain), bila mak ayah korang memberitahu seorang 'jejaka' telah melamar korang sewaktu korang sudah ada boyfriend. Apa jawab korang? 'mak..ape nie?? nana(bukan nama sebenar) dah ada yang punya dah...' atau korang terus lari ke dalam bilik dengan menghempas pintu bilik dengan kuat dan terus peluk bantal sambil menangis teresak-esak di samping teringatkan wajah pakwe yang tersayang..sadis bukan?

     Tetapi jika jejaka yang 'berminat' untuk melamar korang itu layak digelar datuk kepada cucu,dengan wajah yang berkedut-kedut,gigi tinggal 2-3 batang,bertongkat serta rambut putih melepak? Maunya terus pengsan serta koma bila mendengar khabar berita itu! Apa pula khabar dari boyfriend yang sudah 5-7 tahun mengikat 'tali percintaan' dengan korang,mesti dia pun melalak sama kot..hehee

     Fenomena lelaki atau wanita yang berkahwin dengan pasangan yang jauh berusia daripada mereka bukanlah suatu perkara biasa pada zaman ini. Berbanding dengan zaman dahulu biasanya mereka berkahwin awal,maka jika ada kes 'lelaki tua' bernikah dengan gadis dara muda,biasanya si lelaki itu sudah berkahwin dan menduda ataupun menambah 'koleksi' di rumahnya.

     Namun,pada masa kini tidak terkecuali ada juga jejaka yang jauh muda berkahwin dengan wanita yang jauh berusia daripadanya,malah si 'gadis' berkenaan bukan saja jauh lebih tua dari pasangannya,malah pernah berkahwin dengan 1-2 lelaki sebelum ini serta mempunyai 'sejumlah' anak yang ramai! contohnya..ehem..ehem..korang mesti tahu kan...ala,siap masuk paper metro ahad 'Petua subur dan gebu' tu..hoho... Tetapi bukan apa,walaupun umurnya jauh berbeza dengan pasangannya,namun beliau masih kelihatan cantik dan gebu...siapa lelaki yang tak tergoda melihatnya,malah lelaki yang umur belasan tahun 'meleleh air liur' dia melihat wanita yang kekal maintain tubuhnya..

     Tidak salah jika kita berkahwin dengan pasangan yang jauh umur daripada kita,walaupun berbeza 20 tahun sekalipun, tidak kiralah kita nie usianya jauh lebih muda atau jauh lebih tua daripada pasangan. Dalam Islam sendiri tidak menyanggah untuk berbuat sedemikian. Malah nabi Muhammad S.A.W sendiri berkahwin dengan Siti Khadijah di mana baginda berusia 25 tahun, manakala isterinya sudah pun berusia 40 tahun.

     Adakah perkahwinan yang dibina bersama dengan pasangan yang jauh beza umurnya akan membawa kepada keruntuhan rumah tangga? TIDAK SEMESTINYA! selain kita mengambil contoh kebahagiaan serta kekal perkahwinan nabi kita sehingga akhir hayat, kita perlu ingat akan qada' dan qadar. Jika kita hendak mengambil contoh orang yang jauh berbeza umur berkahwin dengan pasangannya mengakhiri perkahwinan mereka dengan penceraian,apa pula mereka yang berkahwin dengan pasangan yang tidak jauh beza umur mereka? Penceraian,pergolakan rumah tangga tetap berlaku!

     Namun,lebih elok jika lelaki muda yang berkahwin dengan wanita yang 'tua' mempunyai sikap yang matang jauh berbeza dengan umur sebenarnya serta mampu memimpin keluarga dengan aman sejahtera,barulah bahagia hidup dan ramai yang akan cemburu melihat kebahagiaan korang yang kelihatan seperti mak dan anak.

     Kebahagiaan terletak kepada keharmonian rumah tangga, di samping tolak ansur sesama pasangan. Insya-Allah rumah tangga akan kekal sepanjang hayat.amin... Dan satu lagi,jika mak ayah kita sudah mencadangkan pasangan kita atas pilihan mereka,walhal kita sudah ada yang punya,baik eloklah berbincang dengan mereka dengan elok-elok..takut perkahwinan tanpa restu keluarga,susah pula nanti..hu3

     pst: jangan tanya aku aku nie 'taste' wanita berusia ke tak...hehehhee....next extry: special entry.
bz sket....maaf kalau tak dapat update dan blogwalk dengan kerap,exam belum habis lagi..
reading

89 comments:

  1. xsalah!!!jodoh kan di tanganNya..nas,,taste ko wanita berusia kah?nak tny gak,,hahaha

    ReplyDelete
  2. huhu..kalow atie dah syg n dah dpt restu dr semua pihak, umur bkn pghalang lah..

    ReplyDelete
  3. @iszieylyanziy Taw xper..xsalah...hehehehe...mane ader...aku guraw jela beb..hehheehe

    ReplyDelete
  4. @ninie_azriena Hehehehe....taw xper..stuju gak ngan ko...kene dpt persetujuan dgn semua pihak...

    ReplyDelete
  5. tak salah sebenornya..ikut kesukaan memasing la...tapi kalo ikut apa bapak aku kata, bior carik yg lagi muda...kalo ko sakit, boleh gak dia tolong tengok2an...kalo carik yang dah tua, kalo ko sakit,tak ke siksa bini tu...nak angkat kaki kita sebeleh pun mau2 boleh terkehel tulang belakang...aku bercakap pasal bile ko dah tua ek..bukan masa muda rumaja ni~~

    Gorengbaek - Amarah itu api

    Hangit habis dah - Fakta tentang kentut

    ReplyDelete
  6. xsalah nash...dan aku pilih yg sebaya..moga2 kekal la...hehe~

    ReplyDelete
  7. cinta itu buta. haha

    selalu la jugak bile dengar org muda ni kawin dgn org yg jauh lebih tua pastu aku rase 'ish terdesak sgt dah ke?' tapi padehal aku pun sedar gak kadang2 dah memang jodoh diorang kan

    memilih sgt karang sampai tua pun tak kawin agaknye

    ReplyDelete
  8. @Along Tapa Erm...setuju...taw xper..sian plak kalau bini kita tua2..lagi2 umur 60 tahun...hehehe..patah kot tulang dia..
    hehehehe..ade2 je :P

    ReplyDelete
  9. ♥(¯`'•.¸(¯`'•.¸*♥♥*¸.•'´¯)¸.•' ´¯)♥
    ♥♥(¯`'•.¸(¯`'•.¸**¸.•'´¯)¸.•'´ ¯)♥♥
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    (_¸.•'´(_¸.•'´*♥♥♥♥*`'•.¸_)`'• .¸_)
    ♥(_¸.•'´(_¸.•'´*♥♥*`'•.¸_)`'•. ¸_)♥

    Kesempatan ini memohon maaf atas lama tak ziarah blog anda.

    emmmm kalau dah jodoh nak wat camner... kata orang kelapa tua banyak santan nye... banyak pengalaman tu....

    ReplyDelete
  10. @ayied farid Hehehe..taw xper...pilih yang sebaya pun okay gak..harap2 ko ngan diyana kekal sampai ke anak cucu :D

    ReplyDelete
  11. ♥(¯`'•.¸(¯`'•.¸*♥♥*¸.•'´¯)¸.•' ´¯)♥
    ♥♥(¯`'•.¸(¯`'•.¸**¸.•'´¯)¸.•'´ ¯)♥♥
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    (_¸.•'´(_¸.•'´*♥♥♥♥*`'•.¸_)`'• .¸_)
    ♥(_¸.•'´(_¸.•'´*♥♥*`'•.¸_)`'•. ¸_)♥

    Kesempatan ini memohon maaf atas lama tak ziarah blog anda.

    jodoh itu ketentuan.... rasanye tak salah asalkan bahagia.... hati senang...

    betul tewww cinta itu buta dan boleh membutakan.... cinta tak kenal yang mana tua yang mana bergetah lagi.....

    ReplyDelete
  12. @kusut hEHEHEH..taw xper kusut..aku pon rase cm terdesak je diorang..da xde orang muda ke nak kawen...tpi dah jodoh dia.....hehehehe....so jangan memilih :P

    ReplyDelete
  13. @beLalanG HOhoho..xmengenal usia......so ko nak kawen ngan nenek 70 tak? :)

    ReplyDelete
  14. @Afzainizam owh..banyak santan....ehehehehe....pengalaman???
    heheheh...tapi kalau yang tak kawen lagi diorang ader pengalaman ker? :P

    ReplyDelete
  15. alamak..terase pulak...baru je menolak lamaran pokcik kayo..huu..

    rasulullah pun berkahwin dengan wanit yang berusia..dan sejujurnya baginda amat menyintai wanita itu berbanding dengan isterinya yg lain..so,xsalah berkahwin dengan wanita yang berusia..janji tanggungjawab dilaksanakan dengan baik.. :)

    ReplyDelete
  16. heloo nas.
    bagi aku laa kan , tak salah rasanya .. dah jodoh ta ke manan pun.
    ta kesah la.
    tapi kalau aku kan, x nak laa dapat wanita yang terlalu berusia..
    macam x sepadan je.. kalau setakat berumur jarak beza 3, 4 tahun still layan lagi laaa...
    hehe

    ReplyDelete
  17. as for me, xda salahnya. usia hanyalah usia. apa yg pnting dlm pkahwinan adalah slg mpercayai dan setia satu sama lain. bg aku, itu sudah cukup. age is nothing. hehe. so nas, dpersilakan mencari awek tua... kekeke =)

    ReplyDelete
  18. @ainz Hahahaha...rase rugi plak? hehehhe...taw xper....xsalah pon....tanggung jawab terhadap isteri itu utama :)

    ReplyDelete
  19. @KERDILDESA Hello bro....hehehehe...taw xper...kalau berusia sangat susah la...kalau kita kawen ngan dia time umo 25,dia 45...so bila kita da 40 tahun,dia 60 tahun...mst da xlarat :P

    ReplyDelete
  20. @Yua Aaaa....nape plak ko galakkan aku cari awek tue...hehehehhee...xpe2..jodoh xkemana ;)

    ReplyDelete
  21. ble da jodoh,
    watpe pn, pisah cmne pom, usia jrk mane pom,
    jmpe dpan tok imam gak nti,
    huhuu :PP
    jodoh itu rahsia Allah.

    ble dtg bab cinta, jodoh nie mmg xsudah lar kalu dibincang,
    byk jer pndpt msg2, :)

    ReplyDelete
  22. soal jodoh ni dah tak leh buat main2..kang tak pasal2 ada yg melarikan diri dari rumah,semata2 tak nak kahwin..

    tapi kalau dah jodoh,lari la jauh mana sekali pun,tetap akan bertemu juga

    ReplyDelete
  23. skrg nie macam trend kan lelaki muda kawen ngan pompuan berusia, janda etc. sian yg muda.. dh takde lelaki muda.. hahaha..

    apepon, jodoh masing2 kan. sudah tertulis ;)

    ReplyDelete
  24. @fariehan ibrahim Stuju ngan pandangan kamu..yelah...jodoh tue rahsia Allah....just waiting...but kne la berusaha mendapatkannya :)

    ReplyDelete
  25. @khairolghani Huhu....taw xper...jangan main2 pasal jodoh..bahaya nie....kes lari umah nie mmg menyedihkan..janganla jd cm2...

    ReplyDelete
  26. boleh dikatakan zaman sekarang ni anak2 mencari pasangan masing2 tak seperti dahulu kalau ada pun segelintir je, jadi kalau dah mmg berminat yg lebih tua itu kehendak diri..yang paling penting bahagia dan kekal..:)

    ReplyDelete
  27. xsalah xsalah..

    tpi mintak jao la ye. hehe

    yang muda kan ramai lagi ^^

    ReplyDelete
  28. hangat betul laa isu kawen neh skrg..
    kat fb tuh pnuh post kawen..
    ko pn daa terpikir nak kawen jg ke nas?

    ReplyDelete
  29. ada pro n con jgk.
    wanita berusia lebih matang, serius dlm hubungan. hehe.

    ReplyDelete
  30. kahwin dua...
    sorang lbh muda.
    sorang lgi tua sikit.
    hehehe...kidding.

    ReplyDelete
  31. @LiFe KaMi Taw xper..orang zaman sekarang suker cari pasangan sendiri...hehehe..komen yang last no komen :P

    ReplyDelete
  32. @nulhazwany abdul malik taw xper....xyah la gatai2 nak cari yang tue...muda banyak lagi :P

    ReplyDelete
  33. mmg la jadoh tu ketentuan Allah..
    ~tapi ase nye klo jodoh utk sy tua ke muda ke sy terima je..
    asalkan xtua sgt, xmuda sgt..
    hehe
    :D

    ReplyDelete
  34. @Emilia Emira aah..aku pon terpikir gak...tapi apekan daya...xcukup matang dlm buat keptusan lagi :P

    ReplyDelete
  35. @Faaizz d. Zul stuju!!!! hehehe...diorang matang..namun,usia mereka kalau terlalu jauh xelok la sangat....hu3

    ReplyDelete
  36. @MGMSabri Amboi..gatainyer sab...ko try la...pastu kalo bahagia..aku try plak :P

    ReplyDelete
  37. @zati-zt Nice pendapat...hehehe...tak tua sangat..tak muda sangat..nnti orang kata ape plak kan...

    ReplyDelete
  38. hahaha br 20 kan ko?btul laa 20 kan...xyah nk gatai2 laa..ko p khatamkan ko pnye study tuh dlu...agaga

    ReplyDelete
  39. tak kisah la..boleh je tue or muda...nas tue pi study exam dulu...br pikir sal kahwin..haha

    ReplyDelete
  40. umur bukan soalnya sgt kalau dah cinta..buah hati aku tua setahun

    ReplyDelete
  41. @.sweet-ants. hehehe..nape? takot ker bersuami ngan tokwan? :P

    ReplyDelete
  42. @Emilia Emira Ehehehe....taw xper...kalo da gatai..budak 18 tahun da kawen da :P

    ReplyDelete
  43. @Tomato Gurl's Life hahaha...tak kesah? so cik tom tak teringin ke nak pucuk tua? hehehehe....ok2...exam2!

    ReplyDelete
  44. @tengkorakemas ala,cuma tua setahun...kan best tua 10 tahun...~

    ReplyDelete
  45. bila dua-dua pihak dah suka sama suka tuh , muka yang tua pon boleh jadi hensem/cantik... :P

    ReplyDelete
  46. musim orang kawin ke apa...
    dalam banyak blog, duk cerita pasal kawin. Termasuklah LangitIlahi, iluvislam, dan Bayyinat..

    moga-moga semua orang dapat faham perkahwinan melalui sudut pandang islam. Nice post :)

    ReplyDelete
  47. kalau dah jodoh nak pi mana lagi..pi mai pi mai tang tu jugak kan..haha

    ReplyDelete
  48. @fariehan ibrahimSetuju ajal dan jodoh di tangan Allah. Sebagai manusia sama-sama melayari kehidupan supaya bahagia

    ReplyDelete
  49. Popular gak topik berjodoh wanita lebih tua. Kalau Cek Rozita tu pun okay gak ;-)Kalau dekat Melaka dapat saguhati RM500 kalau kahwin dengan janda tau

    ReplyDelete
  50. yep yep betol tu. usia tak jadi halangan. yang penting kebahagiaan. :)

    ReplyDelete
  51. cinta itu buta dan boleh membutakan. huhu..


    kalau dah jodoh nak buat macam mane..hehe.. tpi kalo kawen sb harta then kata dh jodoh.. memang tak boleh terima langsung! huhu..

    mintak jauh la dpt yg tua2 kerepot.. ngeee...

    ReplyDelete
  52. CINTA TAK KENAL USIA

    JODOH DIA YANG TENTUKAN

    ReplyDelete
  53. nas, org kata janda tu hot..nape ek??aku rasa sebab dia ada pengalaman kot? aku x kesah pompuan lg tua, sbb nabi pun mcmtu kan..cuma aku mmg x gemar ayah aku nak jodohkan aku..nseb baik ayah aku tak gitu..hehe..

    ReplyDelete
  54. @Afizz hehehe..dah nak buat ape...dah suke sama suka... :P

    ReplyDelete
  55. @iqbalsyarie Ya..harap2 dapat memahami perkahwinan dr sudut islam..erm..maaf la sbab entri nie kurang nilai2 islam sket :P

    ReplyDelete
  56. @AnWaRnAiM Hah..so naim kalau jodoh ngan bini tue camne? :P

    ReplyDelete
  57. @akubiomed Taw xper..jal jodoh di tangan Allah....Dia saja yg menentukan...

    ReplyDelete
  58. @Anna Boleyn hehehe..taw xper....buat ape sama umur tp xbahagia...itu kne la bertanggungjawab harmonikan rumah tangga :)

    ReplyDelete
  59. @Pencacai Alim Kalau pengalaman 'bersama' dengan suami lamanya xper...tp kalau andaartu cmne plak? hehehe

    ReplyDelete
  60. @cik @!en kah3...taw xper..harap2 jauhkan la drpd jodoh yang kerepot....susa la.. :P

    ReplyDelete
  61. @Kimie Hashim erk..PENGALAMAN??? hhahahhahaa....nape xgemar.??? takot dapat bini yang xsesuai? :P

    ReplyDelete
  62. bukan lelaki tua ni lebih setia ek? hehehehe... kan abg nas kan? hahaha

    ReplyDelete
  63. kalau da jodoh nak buat macam mana..?

    ReplyDelete
  64. @Keyrill Eduardo Willeyhem Hah?? mmg setia..yelah..dapat bini muda n gebu...mana nak larikkk..hehehhehe...jgn panggil abang la..segan lol...

    ReplyDelete
  65. @Zamil Afiq Kalau da jodoh,..nk wat cmne kan..terserahla pd yang maha esa :)

    ReplyDelete
  66. saya pernah.. saya pernah.. saya pernah tengok peristiwa macam ni. pengalaman takde ah. belom g.. hehehe.. tapi kalau dah jodoh.. nak buat camne kan?

    ReplyDelete
  67. @ztie
    laa..pernah tengok peristiwa je..ape kess...hahahhaa..taw xper...jodoh jelah yg menentukan..

    ReplyDelete
  68. setuju ngan ainz.. haha.. hubby saya muda dari saya.. tapi saya tak pernah akwen lain la sebelum ni...=P

    ReplyDelete
  69. @AmniErkss.....sengal gak ko..hehhehehhe.....owh..tapi dia bukannyer jauh lagi muda kan ?

    ReplyDelete
  70. ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    Kami DAtang Ziarah Blog Anda
    Sila Lawat Kami kembali
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

    Salam kunjungan salam ziarah….

    thanks pada teguran anda saya akan perbaikinyerr kelak kat blog saya....


    waaarrgghhhh.... kawin yang berusia ni banyak dugaannyerrrr silap hari bulan dia jadi queen control.... eeeehhh tak lahhh ...

    rezeki tuuuu.... insya Allah rumah tangga akan bahagia kerana wanita berusia berpengalaman dan matang

    ReplyDelete
  71. klau dh jodoh,xleh nk kate ape..janji bahagia kan..heee..cinta 2 buta tp sume dh ditentukan.he2

    ReplyDelete
  72. @Afzainizam hehehe..same2......thx...erm..tue la pasal....takot adi queen control...:)

    ReplyDelete
  73. @darkbatman aah..taw xper..janji perkahwinan tue bahagia..
    psst- biler bro nak kawen? :P

    ReplyDelete
  74. salam...

    mugkin ak dh trlambat utk komen bg entry nie sbb total komen pas aku pnya nie smuanya 78... dasat2..!!!

    nice post... slalu nye klau kisah2 lelaki kawin dgn wnita brusia, mst msyrakat umum akn ambil cntoh nBaginda Rasulullah dagn Siti Khadijah... erm... bkn la x bleh cma mcm x proper je.. tp klau ambl cntoh juz by comparison umur 2 x pe la..

    apa pn smuanya ditentukan oleh Dia yg Maha Esa... kita hanya mampu merancang tp Allah sebaik - baik perancang dn pelaksana...

    p/s: sorry skali lg ak tulis blog kt comment space nie.. klau ada salah tgur2 la la ye.. sgala yg baik tu kan datag dr Allah, dn yg buruk itu jga datag dari Allah cuma ianya disandarkan atas kelemahan kita sndiri sbg insan dan hamba yg sntiasa di dalam kekurangan.. :) ^^

    ReplyDelete
  75. @anonymous erm....thx sebab sudi memberi pandangan yang baik untuk entri aku...
    yelah,xper2...ko tulis je banyak2 kat ruangan komen nie...pendapat korang amat2 dihargai...kita cuma hamba Allah....so,jodoh itu ikut kehendaknya....erm...nak tahu gak siapa gerangan org nie?
    ataupun stay annonymous ker? hu3

    ReplyDelete
  76. boleh aja..janji bahagia.. dan saling hormat menghormati sesama... :-)

    ReplyDelete
  77. @zikrihusaini yup2 betul2...bahagia n saling hormat menghormati kunci keluarga bahagia

    ReplyDelete
  78. salam...

    4 this time being, let me just stay as anonymous ok...

    sronok gak jd anonymous nie... ak blogger jga.. it juz stop kjap from blogging.... tp followers ak x rmai r cm ko wlaupn ikt seniority ak lma lg kot dlm dnia blog nie... hahaha..

    so skarag aku tlis blog kt comment space org je... ok r kn??? blog ko best r jga.. wlaupn smpple but really nice..

    keep up k!! ^^

    ReplyDelete
  79. nice. haha. btw kawin mde lagi best. ehe. ikut pndngn org sndiri r. kawin yg berusia skit oke gk. gurl tu matang skit. so xde la prob sngt. kn bro. ehe

    ReplyDelete
  80. @anonymous wslm...thx gak being annonymous kat blog nie...pendapat korang amat2 dihargai..at least nanti aku nak tau gak blog ko yg mane satu..
    keh aku jd pembaca setia blog :)

    ReplyDelete
  81. @cybernetic taw xper...best gak kawen yang muda2....sama citarasa :)
    kalau yang tua sket ok gak..at least xde la tue sangat~

    ReplyDelete
  82. @pencacai alim erk...nak update la nie..bz la weyh..baru abeh 5 paper...hu3

    ReplyDelete
  83. @Panduan Buah Pinggang Sihat hehehehe....tu la pasal....tp dia dah ader yg punye da :P

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails