Pesanan Penaja

Friday, October 1, 2010

Filem Hindustan Semakin Kurang Popular di Malaysia?

     
     Makin susah hendak tengok movie Bollywood bertapak di pawagam sejak kebelakangan ini. Malah,filem Hindustan aka Bollywood yang ditayangkan di Malaysia jauh lebih kurang berbanding dengan filem tamil. Di televisyen pun tak silap aku cuma menayangkan 1 filem hindustan seminggu contohnya di panggung sabtu tv3. Itu pun masih gagal menarik perhatian penonton untuk menonton cerita hindustan,kecuali jika filem itu memang filem 'kotak-pejabat'..




     Seingat aku waktu tahun 90-an dan awal 2000-an,waktu itu aku masih bersekolah rendah lagi,selalu aku tengok cerita hindustan contohnya 'Kuch Kuch Hota Hai','Mann','Kabhi Kushi Kabhi Gam','Dil To Pagal Hai', 'Dilwale Dulhania Le Jayenge',' dan sebenarnya. Itu belum lagi filem hindustan era zaman remaja mak ayah kita era 60-an,70-an dan 80-an,antaranya filem yang yang popular sepanjang zaman, filem 'Bobby'. Meriah bukan..biasanya durasi filem hindustan memanglah lama,3 jam tau. Tapi tak pelik kalau 3 jam tu dianggap singkat bagi penggemar filem bollywood!



filem nie antara filem yang best la kot..hehehe..


     Masih aku ingat lagi,pada waktu tengok cerita hindustan,ramai gak family berkumpul. Macam macam aksi di situ yang membuatkan mata orang semuanya tertumpu kat skrin kaca tv. Siap ada juga orang yang mengelap mata dengan tisu,hehehe. Antaranya aksi tembak menembak,pergaduhan,nyanyian berduet sambil bergolek-golek di padang rumput yang hijau,percintaan dan perpisahan. Tapi scene yang paling menarik semestinya nyanyian kerana lagu hindustan memang enjoy walaupun tak faham satu habuk pun erti katanya. Siap ada orang boleh menghafal lagu itu dengan begitu fasih! hehe


     Namun sekarang situasi sudah berubah,jumlah orang yang meminati cerita hindustan sudah berkurangan. Masakan dengan lambakan hiburan dari Korea dan Jepun yang lebih menarik daripada cerita hindustan. Malah,bila aku menonton cerita hindustan masa sekarang sungguh kurang menarik perhatian aku,sebab filem sekarang cuma lebih menonjol dari segi aksi pergaduhan,seks dan bercumbu-cumbuan,pelakon yang berpakaian seksi dan seumpamanya. Lagunya memang kedengaran tak best langsung,tak macam lagu Mera Mann,Koi Mil Gaya, dan sebagainya. Malah,pakaian penarinya terlalu sekse (seksi+seksa) di mana penari lelaki ada yang cuma memakai seluar. Manakala penari perempuan seolah-olah berbogel sambil terkangkang sana sini. Mana makcik-makcik nak tengok,malu syehhh....hehehe
bipasha basu- bintang bollywood yang seksi

     konklusinya,zaman kegemilangan filem hindustan sudah malap di Malaysia,tapi masih ada yang minat filem itu,aku tak minat filem hindustan dah! so,korang ada tak kisah-kisah pasal cerita hindustan ni? hoho

reading

32 comments:

  1. salam..
    dua ctr yang kat ats tu mmg suri minat gila heee..

    dulu sllu tgok cd berulang kali..

    yg seksi mkin terserlah..adeii skit bjik mata yg pandang heee

    ReplyDelete
  2. filem dulu ok lah..
    ader mesej tersendiri
    betul ah nas kata
    kebanyakan filem hindustan skung nie
    bnyk adegan2 yg tak elok tok kita tengok..
    bek tgk cter korea...=)

    ReplyDelete
  3. salam.
    hhahaha.. bosan la ending dia, konfirm2 ada yg mati.. kene culik atau cedera..

    letes tengok crite hindustan ialah filem my name is khan dan 3idiot..

    ReplyDelete
  4. wei...dulu aku tgk cte hndustan..kt panggung wayang kot,,haha

    ReplyDelete
  5. skrg cite hndustn dah xbest la!seksi aje lebih...dulu2 aku suka tgk gak..
    sebb arwah abh aku suka tengok..heheh..layannnn

    ReplyDelete
  6. salam,

    memang tak minat langsung citer hindustan ni...sekarang ngah gile tengok citer Korea.....

    ReplyDelete
  7. Citer Kuch kuch ho ta hai tu dulu rasanya lebih 5 kali kami tgk..hehe
    skng mmg da tk tgk lngsung mngkin citer dia da moden tk best..

    ReplyDelete
  8. nak cerita pasal hinduatan ni...memang xkan abisnye..ahaha..sebabnye atuk n acu ain memang peminat setia hindustan..

    Atuk : akan menonton B4U atau Zee setiap malam! setiap..memang xpernah miss smpai sekarang..

    Acu : suruh ain record lagu hindustan n putarkan berulang-ulang kali sampai bleh hafal..dalam mp3 dia penih lagu2 hindustan..haiyaa...xboring ke..

    ain pulak kureng sikit hindustan ni..bg ain jalan cerita nye same je..ain lagi suke cerita jepon.. ;p

    ReplyDelete
  9. setuju dgn statement anda nas. filem bollywood skang mmg x bes sbbnya tdapat byk adegan2 yg kterlaluan.. perghh... no wonder aku pon da x bminat nk mnonton filem2 bolly skang. huhu =)

    ReplyDelete
  10. sekarang dah kurang... dulu minat... mungkin jalan ceritanya dah kureng...huhu

    ReplyDelete
  11. asyik jalan cerita pasal cinta...
    n then nyanyi lama giler...
    x tahan telinga dengor...
    tu dh kurang tgk.
    yg sbtulnya...tgh study...hehehe

    ReplyDelete
  12. citer dulu2 best.. byk moral n tak over sgt.. sopan jer.. yg skrg nieh sume dah tak best... pelakon pun sebok nk tyang body jer.. hampehh.. terus tak minat skrg... hehehe

    ReplyDelete
  13. Aku x sk sgt cite hindustan ni..
    Haha..
    Tp layan gak kuch2 ho ta hei..
    Wakakaka..
    Sape yg x tgk kan?
    Fenomena tul la masa tu..
    Ko ni membawa aku mengimbau plak saat2 bahagia aku bersama shah rukh khan..
    lol

    ReplyDelete
  14. suke cte2 yg shah rukh khan blakon je.. hehe ;) skrg mcm dh tak best la.. dh tak layan sgt pon. huhu.

    ReplyDelete
  15. berdarah hidung aku tengok gambar yang last,hehe..

    Apapun, kali terakhir aku tengok ialah filem tamil, bukan hindustan.Itupun dah setengah tahun kot :)

    Entry Baru:
    -Sibuknya dunia!
    -Is it really a matter if a women can't pregnant?

    ReplyDelete
  16. dulu best gler industan . feeling abess

    ReplyDelete
  17. cerita 3 idiots paling best !

    ReplyDelete
  18. best entri ne bro..daftar entri ne dlm kontest gua..ehhee

    ReplyDelete
  19. aku mmg dari dulu x minat cte2 hindustan ni... hehe

    ReplyDelete
  20. sme la kita..
    sy dulu minat gak cte hindustan..
    xde la minat gile, tp tengok la jugak cte tu..
    klo sekarang memang xminat..
    lgpun pelakon2 dah xkenal..huhu

    ReplyDelete
  21. sme la kita..
    sy dulu minat gak cte hindustan..
    xde la minat gile, tp tengok la jugak cte tu..
    klo sekarang memang xminat..
    lgpun pelakon2 dah xkenal..huhu

    ReplyDelete
  22. mmg hantu hindustan.. hahaha.. tp sokong pendapat nas.. byk yg dh xbest.. skrg pn asik ulang tgk citer yg lama jer.. mls sgt nk lyn citer2 baru... xbest.. tp ade je citer baru yg best2.. mcm Ghajini, 3 Idiots, My Name is Khan, tp kene pandai cari la.. hehehe.. nk citer paling sopan kt bollywood, try tgk Vivah..hehehe... best!

    ReplyDelete
  23. Sekarang orang lebih suka layan filem indun dari indonesia :)

    New Entry ProfHariz
    Siapa Maher Zain?

    ReplyDelete
  24. 3 idiots movie baru la jugak. keluar taun 2009. pegi la d/l :D

    ReplyDelete
  25. cite hindustan dulu2 memang best! tak macam yg sekarang nih.. actor n actress yang cantik n seksi tp belakon xseberapa sgt..

    ReplyDelete
  26. sbb org hindustan tak layan citer melayu..

    ReplyDelete
  27. wehh den suka cite mann weyhh! lagu dlm tu sume best2. huhu

    ReplyDelete
  28. cite hindustan ngn mlayu rajin r lyn dlu. skng kurang gle. xpnh sntuh kowt. huhu. xthu r pasal. sbb omputih pnya lagi style kowt. huh

    ReplyDelete
  29. aku kcik2 dulu lyn woo cite industan nie..tp skrg cm x best jer..hmm..

    ReplyDelete
  30. call-me-al92(alyn)October 8, 2010 at 4:19 AM

    alyn92-eh sy minat gilew filem hndustan..haha..smpai2 lgu2 leh hafal..tp btul skrg ni lgu2 yg dmainkn kt radio..mcm kt thr hndi power yg dh berubah siaran dr pkl 12-2 pg..ada lgu bru2 xbez lgsg..blk2 nya lgu lma2 jgak..yg jd pilihan.hati..tp x la lma sgt dlm thn 90 an..ok la tu..

    tv3 n tv2 stiap sbtu rjn main kn crita hndustan..tv3 kdg2 bez n kdg tyg gmbr yg sma ulang kali..huh..=.=.try la kalau tv2 tyg gmbr lma blk..mst best..flem bru tah apa2..konsepnya sma ja..percintaan.,hmm.thats all..yg nk komen kn..hehe

    ReplyDelete
  31. call-me-al92(alyn)October 8, 2010 at 4:20 AM

    @Aizat

    3 idiots..lgu pn bez..

    ReplyDelete
  32. call-me-al92(alyn)October 8, 2010 at 4:22 AM

    @aliesha kirana
    btul tu ..yg trbru pn ada yg bez..kna pndai track la..

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails