Pesanan Penaja

Tuesday, September 28, 2010

Single: Perlukah Aku Merasa Segan??

Erm...kali ni aku nak bercerita pula pasal cintan cintun pula.  Lama dah tak cerita pasal personal dalam blog ni. Tapi maaflah kalau aku tak bercerita pasal pengalaman bercinta sebab aku nie memang tak pernah bercinta pun. Kalau ada pun,cuma suka je.. Tapi kadang-kadang aku 'terasa' sikit la sebab ramai orang yang tanya aku dengan soalan-soalan sebegini:

1. Awek sihat???
2. Oitt...ngah bercakap(telefon) dengan awek ke???
3. Takkan takde awek kot?
4. Tadi ko pegi mana? Dating ek??? hehe
ade yang telefon awek sampai jadi cenggini

Aku cuma senyum sumbing je mendengar soalan tersebut. Aku tak marah,aku tak emo,tapi aku kadang-kadang aku terasa gak la. Tapi selalunya perasaan aku biasa je, aku dah terbiasa dengan benda ni. Eh,kenapa aku tetiba nak tulis entri ni eh? Yelah,kelmarin aku pergi perpustakaan seorang diri (PTAR UiTM),bukan nak poyo-poyo nak mengskemakan diri yang memang skema ni study sana,tapi aku cuma nak sambung kerja assignment 'Business Plan' nak buat pamplet dan business card di cc (tapi aku blogwalking je lebih) sebab laptop aku kena virus(sekarang dah ok da). 

Bila sampai library, pergh..banyak betul pasangan-pasangan yang tengah rancak study. Susah nak aku jumpa orang yang study group waktu ini dan juga study seorang diri. Bila aku balik ke tempat parking motor kapcai aku yang kecik, pergh,semua yang ada kat parking motor yang nak pulang semuanya naik motor berpasangan,tak silap aku 4 pasangan di situ. Adeh..tetiba pulak aku terasa segan di situ,kenapa ek???
mereka jalan berduaan...nape ek aku jeles? dulu tak pun

Namun,aku tak tahu kenapa tetiba perasaan cemburu timbul. Adoii...nas cemburu pulak...Yelah,Sudahlah semua housemate aku sudah ada gf,asyik telefon dengan makwe mereka je. Siap diorang tutup pintu,keluar ke balkoni hostel, dan juga cakap slow-slow manja dengan awek. Aku pula? Bergayut pun sebab aku telefon mak aku je,nak telefon sape lagi yang lama-lama??? Adelah aku pernah telefon lama-lama,tapi telefon kawan lama je.huhu

Aku ada beberapa sebab aku tak berpasangan lagi:
1. Aku nie sebenarnya pemalu sikit...so malu nak tegur perempuan kecuali perempuan yang dah kenal lama.
2. Badan aku nie kurus jerk..malu kot...hehe
3. Aku tak jumpa lagi orang yang betul-betul-betul buat aku tertarik..kalau ada pun mereka sudah berpunya.
4. tak ensem
5. Yang paling susah,ialah nak jaga batasan pergaulan tu. Selalu juga aku tengok pasangan yang berpegangan tangan bila date. Mane boleh..isk3..Ingat weyh...jangan biarkan mereka berdua-duaan,nanti setan duduk kat tengah-tengah goda mereka..
6. dan sebagainya (tak boleh cerita panjang lebar...private :P)
aku kurus macm nie kot..hehhe

konklusinya- SURUH AYAH DAN MAK CARIKAN..HABIS CERITA :P



reading

34 comments:

  1. ala Nas...rileks ar ..
    Belum sampai masenya lagi la tu ...
    nanti ade la...Jodoh pertemuan tu kan di tangan tuhan ....

    ReplyDelete
  2. Huhu..
    Aku pun baru je ingat nak buat cite pasal percintaan esok kat 100penulis..
    Esok turn G12..
    Takpe2, aku cite sbg wakil kaum hawa ek..
    So, pandangan berbeza juz tujuan je sm kot..
    Xpe nas, idup single ni simple..
    Idup double bikin trouble je..
    Kan..
    Give me 5 nas..
    Aku pun single gak..
    Wakakaka..
    X perlu nak segan..

    ReplyDelete
  3. hai nas..lame kot x jenguk ko..hihi..
    rilek r der..ak single gak..hepi je..
    single x byk probs..hihi..tu ak ske tu..

    ReplyDelete
  4. xsuke tol cm tu,,single,,,relax sudah,,ag bhgia single kot,,,xpyh pk tntg die,,xpyh pk nk jge ati n prasaan die,,huhu

    ReplyDelete
  5. salam nash,
    msh rmi lgi single.
    Sab juga single.
    skrg just fokus kat study.
    soal jodoh, akan tibe juga masa nnti.
    just terima hakikat yg diri mmg single mingle.
    finishkn study, kerja, tolong parent, aset, tunang, khwin....

    ReplyDelete
  6. relaks la..ada jodoh x kemana nya lah..mesti ada nya girl usha ko tu, ko je tak perasa..huhu

    ReplyDelete
  7. tak yah kaple lagi! ingat, la taqrabuzzina. :)

    ReplyDelete
  8. it is nice to b single..
    aku pon same la.. xprnah kapel pon. skadar minat2 jer. bkn apa. pemaluu.. hu8. tp being alone doesnt mean i m lonely :P

    ReplyDelete
  9. xyah pikir pasal kapel2 ni,buat serabut otak je..nak bercinta,bercinta lepas kawen,lg bahagia..

    aku pun single gak,ada terminat kat seseorg tapi blum ready utk apa2,so skrg jd teman tapi mesra je..hehe..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum!

    aku pun nak bercinta gak..tp bila tgk len kapel..jeles weyh..suma ada aweks..tp aku sedar..ak masih budak sekolah..hehe

    ReplyDelete
  11. hoho ada minat somebody ke ? :)

    ReplyDelete
  12. haip naz. same la. aku pon single jugak. takpe. single nie lagi banyak faedah dr couple kot. yg paling penting, kita kurang buat maksiat sikit. dr segi tu la. tapi jgn la tambah dosa belah lain pulak, nk bagi same ngan org2 yg dating2 pegang tangan n what so eva kan. hee.

    yg penting, pandai jaga diri la.

    n ya, mintak mak ayah tlg carikan. tapi kalo dah ade yg berkenan. approach je. tapi tujuan : jd kan isteri. ;)

    ReplyDelete
  13. susah nak bagi jawapan... kalau dah berpasangan nie... dugaannya... huhu..oleh yang demikian silalah single..hehe

    ReplyDelete
  14. ko sama mcm aku jgk nas tp aku pnh gak kapel dulu 2 kali tp xbkn putus awek meninggal lps tu trus aku x kapel lagi...

    ReplyDelete
  15. haha..nas ko ensem nape xde awek hah?
    ko memilih sangt..2 la...huhuh
    skrang baru nak cmburu tgk orang dating...
    dah2 skrg pegi cari awek...
    xpyh ingt asingmnt ke ,prsnttion ke..huk9

    (angin x kaloak ckp gini)

    ReplyDelete
  16. Nas, 1st time komen kt blog ni..before ni bc gitu2 jek. Lawak la Nas leh pulak ada perasaan camtu sebab blum and tak penah kapel. U should be thankful tau, dipelihara Allah dr mendekati maksiat. Tak semua Allah jaga hati dan perasaan mereka.

    Nas pun masih muda, once dah keja dah mampu jadi suami anak orang dah mampu pikul tanggungjawab then terus la kahwin terus. Bercinta pas kahwin bukan setakat dijauhkan dr maksiat, siap pegang tangan isteri pun dapat pahala lagi :)

    Tak payah dah eh nak rasa2 pelik sebab tak pernah kapel, tak penah menghabiskan duit mak beli topup dan tak penah abihkan masa study untuk bargayut lama2. Sementara single ni,enjoy your life..banyak lagi menda yg menanti utk kita terokai.

    ops, 1st time komen terpanjang pule.hehe

    ReplyDelete
  17. muda lagi nak kapel2 ni..
    panjang lagi pejalanan hidup kita ni..
    ade pasangan tak semestinya hidup kita dah lengkap.
    tak payah le pikir2 sangat

    ReplyDelete
  18. fara rse lg bgs single cz x serabot kple..
    bek fokus kt stdy..
    xyh la nk mlu ngn dri cz krus sgt,far pn krus n sll kna bhn..huhuh

    ReplyDelete
  19. apa yang penting... siapkan assignment.. hehe

    ReplyDelete
  20. xyah nak segan. rilex2 jer. muda lg. masih ada masa utk memilih. pilihan ibu ayah pon not bad apa. ;)

    ReplyDelete
  21. ;) orang baik utk orang baik.
    mungkin TUHAN nk temukan ko dgn gadis yg baik & seswai dgn ko.
    that's y hati ko msh x terbukak lg kut.. ;)
    huhu..
    aku pun mgalami msalh cam ko.
    KURUS sgt. hehe..
    tp.. just think positive.. & yakin dgn dr sdiri je.. KURUS itu menarik ape. ;) but.. try la ambil vitamin2 supplimentary.. mne tau blh naikkn selera mkn ko atau naikkan berat bdn ko. wah! dh mcm tanya pakar dah aku ni. hehe..

    ReplyDelete
  22. Salam bro. Aku suka point no 5. Betul tu, kalau dah couple atau ada gf, susah. Kahwin terus je, kalau berbuat baik dgn isteri dpt pahala.

    ReplyDelete
  23. hurm....tula orang2 zaman sekarang ni..kalo single dikatekannye xlaku..aih..abis tu yang kapel2 tu laku sgt la..dah cukup duit sgt ke nak kawen..tp xkawen2 gak..aih..itula masalah mereka..menghalalkan yang haram..

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum..lpas baca entry nie,tergerak hati utk mengomen kt cni..1st time taw komen kt page nas nie!hehehe..
    1st,sy nk ckap b'dsarkn pngalaman sy la..sy kapel dh byk kali,tp sume x lekat.huhu..n t'baru,baru je clash 2 ari lpas..sediyh tp,alah bisa,tegar biasa..mgkin Allah nk tnjuk yg sy nie msih blom ssuai utk hdup b'psangan..yela,bz je mmanjang,mane la smpat nk bg p'hatian kt owg?huhu..
    n spanjang nie,sy dh dtunjukkn Allah dgn plbagai kerenah owg kapel dan pngalaman yg sukar sy lupakan..kesimpulannye,xyah kapel ag..jgn pedulikn hasutan setan yg suruh kite jelez tgk owg len kapel..sy pown dh bosan dh kapel..tggu owg masuk minang jela kowt..ahaks!pape pown,tingkatkn prestasi,kurangkan kontroversi.selamat beramal.!^_^
    (sowey coz komen pnjang2 nie.dh tabiat..heee..=p)

    ReplyDelete
  25. aku pun single lagi..

    arrange marriage lebih baik kot.. ehehh..

    ReplyDelete
  26. tak yah rasa jeles....kejar dulu cita2..cinta akan datang kemudian...percayalah...yaty pun single lagi,walaupun ada yang mendekati..ada jodoh adalah..perasaan tak leh di paksa ye tak...so follow the flow je la..hehe

    ReplyDelete
  27. katam belajar dulu..ada wet baru cantik jeeeeee

    ReplyDelete
  28. fokus pada pelajaran dulu nas..dah habis belajar,cari kerja gempak2 baru cari awek..bercinta masa zaman belajar memang indah,tapi takut terganggu pelajaran je..

    ReplyDelete
  29. ala...nass..relaxx...sdh..cooll..je..cri hrta byk2..heheh...lelaki,lau x kwin..x pe..market...tinggi..woo..huhuhuhu...

    ReplyDelete
  30. haha. bro lu nk tips gua leh kasi beb. hahaha. meh sini. dr love dtng. hee. xde hl smua tu. dlu aku mlu gk. skng awek sng je cari. pape hl contact aku. haha :P

    ReplyDelete
  31. hahha...ko single ea..tu la jgn pemalu sgt cm aku nie..hehe..xkn sbb bdn kurus nk malu...ptut ko bngga ko ni kurus..haha..ko mmg x ensem..hahah..=P

    ReplyDelete
  32. yeah.. selamat datang ke kelab single se-galaksi... hahahaha

    ReplyDelete
  33. kite smakin mmbesar, n skang ney baru terasa aura nk berpasangan n nk ke jinjang pelamin.. But, nak cari pasangan yg sesuai n mngikut citarasa kite susah sgt.. Skang ney dah ikut arus pemodenan, sume nye nak ikut barat.. Sabar jela, Allah s.w.t dah tetapkan jodoh masing2.. Insyaallah satu hari nnti kita akan jumpa jugak dgn si dia.. =)

    http://ladyfiqa.blogspot.com/

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails