Pesanan Penaja

Saturday, September 25, 2010

Bapuk semakin ramai di Malaysia: salah siapa?

     Cuba kita pergi di mana-mana pusat beli belah, mesti dalam banyak-banyak lelaki yang lalu lalang,mesti ternampak bapuks-bapuks yang berjalan lengang kangkung lebih over berbanding perempuan. Biasanya boleh dilihat mereka berpakaian masih lelaki tapi agak berbeza sikit dengan lelaki...then mereka selalu bergerak dengan kawan-kawan 'sewaktu dengannya'. Jarang sikit nak jumpa bapuk yang berpakaian perempuan...tapi kalau malam-malam bagi sesetengan tempat seperti jalan P. Ramlee,jalan Doraisamy dan lain-lain,tetapi biasanya mereka 'jual body' berbanding bapuk yang tak menyerupai perempuan.
negara thailand tidak dinafikan negara yang amat menonjol dalam industri pondan sehingga terdapat pertandingan ratu pondan..Malaysia? memang ada tetapi tidak menonjol kerana diharamkan pertandingan seumpama itu

     Namun, istilah bapuk adalah sama dengan mak nyah kerana mereka 'lebih suka' digelar bapuk daripada mak nyah kerana perkataan mak nyah tu agak kasar bagi mereka iaitu gabungan mak (merujuk kepada ibu)+nyah(halau,usir). Akan tetapi mengapa golongan sebegini semakin bertambah-tambah di negara yang aman makmur ni?? korang cuba tanya kat parent korang,pada zaman diorang ada tak bapuk?? tak ade kan? kalau ada pun lelaki lembut...itu pun semula jadi! Lelaki zaman dahulu lebih ramai yang 'ori' daripada lelaki sekarang! huhu.. Tak silap aku meaning bapuk,mak nyah,pondan, lebih kedengaran di era 90-an di mana pada masa tu bercambahnya industri GRO dan bohsia..maka 'Industri Bapuk' pun 'diperkenalkan' untuk memenuhi permintaan 'lelaki sangap' yang berselera songsang..zaman dulu-dulu mana ada kan..
ada lelaki yang 'stim' melihat bapuk yang berpakaian seksi sehingga menampakkan belahan gunung everest? huhu

     Mengapa mereka jadi begitu??? malah ada yang sanggup memotong anunya,membesarkan dada dan merubah fizikalnya sehingga kelihatan seperti perempuan sejati demi memberi kepuasan seksual diri sendiri dengan pelanggan mereka supaya pelanggan tak 'lari'. Aneh,apakah yang menyebabkan mereka jadi hilang pertimbangan sehingga sanggup mengeluarkan ribuan ringgit untuk memastikan fizikalnya persis wanita. Tujuannya cuma satu,memenuhi nafsu! Tapi apabila mereka sudah insaf akan perbuatan ini,pasti mereka menyesal tak sudah kerana sudah tidak boleh berkahwin kerana anu mereka sudah tiada lagi...

     Bapuk berbeza dengan orang yang digelar 'lelaki lembut' kerana lelaki lembut masih lagi mempunyai perasaan dan nafsu terhadap perempuan,tetapi mereka semula jadi dilahirkan sebegitu..maka kita janganlah sesuka hati memanggil mereka 'pondan','bapuk','sotong' dan seumpamanya sehingga membuatkan mereka mengasingkan diri daripada bersosial atau cuma bergaul dengan perempuan saja. Ini boleh menggalakkan mereka terjebak sama dengan golongan bapuk ini.
masalah keluarga antara punca mereka sanggup menukar jantina

     Saranan aku kepada masyarakat supaya cuba bergaul dengan mereka dan menasihati mereka. Lagi-lagi kita ada ramai orang-orang surau yang mungkin dapat membantu mereka kembali ke jalan yang lurus. Ingat! jangan sekali kali menyokong mereka jika mereka ingin melakukan perkara yang terkeji. Dan jangan pula mengutuk mereka secara total atas perbuatan itu kerana tentu mereka ada sebab sehingga mereka boleh jadi sebegitu. Mereka mungkin mengalami masalah peribadi,tekanan perasaan,masalah keluarga. Jika kita cuma mengutuk,nescaya mereka lebih 'bersemangat' untuk menjadi mak nyah sampai bila-bila pun...

     Bagi perempuan juga tak terkecuali untuk menyokong mereka supaya kembali ke jalan yang benar kerana biasanya golongan ini lebih rapat dengan perempuan berbanding lelaki. Jangan sekadar berkawan dengan mereka tapi tak berusaha 'menjantankan' mereka.....aku harap sangat golongan sebegini akan insaf hingga kembali menjadi lelaki yang normal....aku doakan...amin..

    "Rasulullah melaknati lelaki yang menyerupai perempuan dan perempuan yang menyerupai lelaki"

hadith Riwayat al-Bukhari, no.5546
soksek: harap-harap mereka insaf....
reading

43 comments:

  1. eh nanti kejap...ade ke lelaki yang stim bila tengok pondan?? cam pelik je...

    ReplyDelete
  2. auw nyah,,,,nice entry doe :)
    ramai y pk bapuk same cam lelaki y bersifat lmbut,,xsuke3x

    ReplyDelete
  3. afizz-
    huhu..ok2 da tukar..tapi maksud aku lelaki stim tengok perempuan yang berpakaian nampak belahan....so kalau pondan yang seksi cm2... mungkin stim kot..tp sekejap..hhehe

    is-
    taw xper...aku xmau la jd salah paham..
    sian orang lelaki lembut...huhu

    ReplyDelete
  4. best entry nie ..
    lelaki lembut mmg x same ngan bapok ..
    lelaki lembut masih berciri kelelakian tp bapok dah menjurus arah perempuAn

    ReplyDelete
  5. aku tgk kt uni2 kat m'sia pun ada bapuk gak..huhu

    tu r negara kita ni berlembut sgt dgn rakyat dia...ikut cnth negara maju mcm korea..singapore..rusia!!..semua remaja kena masuk askar!! baru keras beb!!

    ReplyDelete
  6. tumpang share entry ni kat "Kelab Blogger Tegar Malaya" di fb ye..

    Untuk view,sila ke link

    http://www.facebook.com/#!/bloggertegar?v=wall&ref=ts

    tq nas :)

    ReplyDelete
  7. nur azila-
    taw xper...lelaki lembut lebih menjurus suka kat perempuan..xmacam bapuk...


    fakhrul-
    amat setuju pandangan ko..
    akt uitm aku nie banyak weyhhhh...


    ishma-
    taw xpe..heheheh


    kazisha-
    erm..thx sangat2 coz share entri kat page fb..kamu orang pertama berbuat demikian..tq :)

    ReplyDelete
  8. sepatutnya dri awal lagi nampak lelaki tu mula nak jdi lembut, kena cegah awal2..dah melarat memang payah..

    ReplyDelete
  9. Oh My God~ Cukup le sekadar gambar yang membuatkan tekak ku loya dan termuntah...

    ReplyDelete
  10. takut giler aku jumpe pondan...hahha..wusha pelik jer...geli lak aku...hahha..tp llki lmbut ok je..diorng cume lbh sopan santun, jge adab diorng..nafsu ttp kt pompuan..hmm

    ReplyDelete
  11. yeakkk!! geli2..

    mmg terlaknat la bapuk and org yg melangannya tu!

    ReplyDelete
  12. sometimes menda ni blaku most probably bcuz their siblings are girls. tp plis dont tend to blame on the parents lak kan

    ReplyDelete
  13. aku pun xtahu kenapa bapuk makin byk.. tp aku tgk dorg suka bila ada jantan2 yg suka kacau dorg..

    dan aku tgk masyarkat skang klu tgk lelaki lembut mulut cepat je nk mengata..

    tp nas gmbr kat atas buat aku rasa geli dan nk muntah.. hahhaha...

    ReplyDelete
  14. lelaki lembut baik tau. suke kawan ngan diorang. bkn lembut apa, bersopan santun kot. hee

    ReplyDelete
  15. Err,geli geleman aku tengok pic yng first tu...ngeri...Yang ratu pondan thai,rupa dh nk cam pempuan betul je,bahaya...bahaya

    ReplyDelete
  16. Boleh x kalau ain ckp salah ni lebih kepada masyarakat...org pandang mereka ni JIJIK..GELI GELIMAN..BENCI..RASE NAK MUNTAH..dan sbagainya..so,siapa yg nak bimbing+nasihat mereka?xde siapa...

    Lelaki yg lembut ni lame2 akan terpengaruh n akhirnya terjebak ke arah bedah membedah..sbb?mereka xtau nk ke mane..xde arah tuju..masyarakat xbleh nak terima mereka..

    Kita semua perlu sedar..jgn pandang mereka jijik..kita berkawan dia sambil2 tu bagi nasihat..batu pun kene air,lame2 lekuk..apetah lagi manusia..so,marilah kita same2 bantu mereka..

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. kdg2 aku sian jgk tgk dorg ni mcm mne la masa depan dorg nnt....

    ReplyDelete
  19. haha...dunia akhir zaman...kita doakan dorang buka pintu hati dorang..

    ReplyDelete
  20. jgn lah kita membenci mereka tak tentu pasal

    bimbing dgn cara berhemah

    cara halus dan bijak itu lebih berkesan

    cara kasar mmg tak jalan

    berubah atau tak itu pilihan mereka sendiri

    yg penting kita dah lepas tjwb menegur

    ReplyDelete
  21. eee geli gelemen den melihatnyer..
    Sebab bimbingan dari kecil yg salah sehingga sudah dewasa tak dpt diubah lagi..

    ReplyDelete
  22. ish3, hg nih xabes post pasai geng2 nih jer.. tw r, hg slalu kna kaco ngan depa~ hahaha..

    geli kot tgk budak2 nih.. 'eeeiii' ..hehe..

    btw, nanti hg tgk r crita " ... dalam botol" pastu bt review kt cni.. ;)

    ReplyDelete
  23. salam,
    wow, cerita hangat.
    Apa pun puncanya, msg2 kena muhasabah diri msg2.
    penuhi dgn didikan agama dan nilai2 murni.
    doa slalu.tu je yg aku rasa leh betulkn keadaan.
    btw, ko kena kaco dgn mereka ker?
    hehehe...layan...zas...

    ReplyDelete
  24. moga dorg insaf...
    tu je yang mampu kita doakan..
    operate sana operate sini suka-suka...berdosa tuu
    setiap yg Allah jadikan adalah terbaik, tercantik..

    ReplyDelete
  25. hai..
    oh sunggu tak berkenan di hati mlihat ada lagi generasi sbgtu di muka bumi ni lagi..

    ReplyDelete
  26. salam nas..
    thnks sb bagi wish hari jadi semalam..

    suri amat menghargainya sgt2 hee..

    mungkin ahli kluga mrka tak der adik brdik llki kot ttu yag klga dema pakain kan mrka bgni heee..

    agam yang kurag dlm diri..

    ReplyDelete
  27. lat lorong haji taib byk ni :D

    ReplyDelete
  28. hahaha. pasal bapok ni lawak bg aku. de aritu aku ternmpk 1 bapok ni tau. jln ngn kawan. first tngok dari blkng. perghh. body cntik gle la. bru aku nk ngorat. then diew toleh blkng. haha. mcm haram mke. smua mmber diew bapok kowt. gmpng gle. aku ngn mmbr bantai trus glk kuat2 dlm supermarket tu. tergoleng2. bapok tu pndng sleck je. :P

    ReplyDelete
  29. dasyat siut pondan2 thai..tapi laki ttp laki..tak blh ubah walapon dh potong..

    ReplyDelete
  30. wowwwww!cntik menarik kau memang daaaa bommmm....ahhaha

    ReplyDelete
  31. Saya ada kawan.. dia cakap dia jadi macam gitu sebab kawan-kawan lelaki tak nak bergaul ngan dorang.. kalau ada yang nak bergaul pon, nak amik kesempatan.. makanya.. yang lelaki, sedarlah..=0

    ReplyDelete
  32. ape2pun semoga pondan2 berubah sbb lelaki sikit je kt dunia ni...

    ReplyDelete
  33. tak tau nak kata la nas..zaman sekarang ni macam2 boleh jadi..persekitaran memang betul2 mempengaruhi minda..kalau ada anak tu,jaga la elok2..jangan sampai menyesal

    ReplyDelete
  34. well lelaki yang naluri nya lembut tu insyaAllah xkan jadi bapuk jika die dpt kwl diri sndiri...
    bapuks yg ada skg nie adalah kehendak masing2.. tiada siapa yg slh.. diri sndiri yg slh..
    tepuk dada tnya selera..
    apakah selera kita???
    bapuk atau lelaki?

    ReplyDelete
  35. thx kepada2 yang komen,aku xlarat nak balas komen korang disini..cukuplah aku komen korang kat entri korang :)

    ReplyDelete
  36. jangan salahkan mak bapak diorang sebab naluri hati diorg sendiri yg nak jadi macam tu. mak bapak kita dh bagi didikan yg secukupnya. cuma kita ni yang dh besar dan ada akal samada nak ikut ataupun tak...

    ReplyDelete
  37. @Dmitri Lum mmg aku xkan nak salahkan mak bapak diorang... mmg kebanyakkan ikut nafsu setan je serta apa yang penting.. ramai yg terpengaruh dengan perkara songsang ini dalam internet terutama sekali blog2 prono serta facebook hhuuuhuhu..

    ReplyDelete
  38. mereka boleh diubah jika sudah perasan dari kecil... kawan jah masa sekolah rendah pon lembut, tapi bila form 4 dia masuk sekolah jah, alhamdulilah, lelaki sejati... ada yang kata, dia kena basuh masa di sekolah lama... maksodnya d sini, mereka boleh diubah jika masih muda...

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails