Pesanan Penaja

Thursday, September 23, 2010

motosikal atau skuter???


     Sape pernah naik motor????? ala, majoriti orang terutama sekali lelaki mesti pernah menunggang motosikal...perempuan pun sudah makin ramai yang menaiki motor....tak kurang pula yang cuma membonceng je kerja dia..hahaha...motosikal ini dicipta sebagai alat mekanikal yang memudahkan pergerakan manusia dari satu tempat ke tempat lain dengan kos yang berpatutan. Aku juga semasa sem baru ni aku membawa motorsikal ke tempat aku belajar UiTM Shah Alam demi memenuhi keperluan aku yang sudah tak larat naik bas setiap hari.

     motosikal dengan skuter hampir sama je fungsi dan fizikalnya,cuma ada beberapa perbezaan yang membezakan motor sedemikian. Maaf sebab aku tak beberapa pakar dengan motosikal nie...walaupun aku selalu merempit naik motor,aku kalau bab motor aku fail..ahaha...ciri yang biasa membezakan skuter dengan motor ialah starter biasanya menggunakan starter elektrik berbanding kebanyakan motosikal yang perlu kita 'menjogetkan' kaki kita untuk start motor. Kemudian kalau perhatikan kat bahagian depan tempat duduk motosikal kebanyakkannya ada bakul sampah, tetapi skuter memang komfem takde bakul di depan tempat duduk.
bro! agak agak la merempit...nanti mati tersepit kat lori baru tau...

    kemudian kalau kita tengok motosikal ada gear 1,2,3 dan 4..memang melecehkan..tetapi itu bukan menjadi satu masalah sebab aku sendiri suka 'main2' gear bila lalu kawasan tertentu dan nak melajukan motor. Skuter memang simple sebab tak perlu main gear..cuma kena press saja..aku pernah naik motor skuter...ingatkan susah rupanya senang...tapi mahal sikit la daripada motorsikal..huhu.. Tapi bagi pendapat aku,skuter lebih sesuai digunakan oleh kaum perempuan..yelah...naik skuter mesti kangkang asyik terkepit gitu....awwuww...ahahahaha...jangan marah ea lelaki yang naik skuter...still ok :P

     bawak motor berhati-hati ek..ramai anak muda mati katak ditengah jalan..isk3 :( aku pun nak insaf tak mau merempit di tengah jalan lagi dah..bwak sederhana jewp...

sebenarnya aku memang suka merempit..heheheh...tapi aku malu nak tunjukkan bakat...(poyo)

soksek -sori aku tak berape reti pasal motor-motor nie..ehehehe

reading

28 comments:

  1. motor lagi best sebab ada gear dan smooth lah.
    tak de lah rasa berat macam bawak kereta auto..

    tapi tu la, satu je sebab i suka lagi skuter, sebab sesuai dengan perempuan.
    yang lain, i prefer motor~

    Nur Areefah

    ReplyDelete
  2. dulu time form 6 yaty pun pergi sekolah naik moto,time tu balik mesti rempet dgn kawan sekelas...hehe...tapi tak la sampai willi..ntah apa lagi nama...cuma suka ptong dia je..hehe

    ReplyDelete
  3. nur areefah-
    taw xper..motor best..
    lagi2 mudah belajar motor berbanding kenderaan len...skuter mmg sesuai utk pompuan


    yaty-
    wow..sekola2 lagi da pandai nek moto ea..aku baru jerk time lepas spm..lambat taw..
    hehehe

    ferra-
    err..mane link blog ko?
    yup2..samelah ngan aku... :)

    ReplyDelete
  4. aku suka naik motor..sebab aku tak reti naik skuter..haha..tapi masalah nak naik motor bila pakai baju kurung je la..terseksa..

    ReplyDelete
  5. aku pun xreti sgt.. tahu nai saja.. hahah..

    ReplyDelete
  6. dua-dua ok...tp ak suka skuter sbb aku ade skuter j..moto blum ade lg..kalo ade ak nak moto LC...huhu
    tetiba lak..

    ReplyDelete
  7. nur anis-
    ehehe..taw xper mmg susah..bukan terseksa..rakut ter'seksi' pulak..hehehe


    syah-
    erk..ko xpenah nek moto kew? huhu


    echah-
    ahahaha...lc..waa...adbanced ea ko skunk :P

    ReplyDelete
  8. bdk prmpuan nmpk comey klu naek skuter kot...tp umah ak ade motor jea..xbley nk rase comey laa..
    eyh motosikal ke motorsikal?ngeh3

    ReplyDelete
  9. istiqomah-
    ehehehe...aku pon..tp aku ader honda da...hu3


    zikery-
    bese la cikgu....hahhahaha


    emilia-
    motorsikal..ehehhee...kompius la ayat bm :P

    ReplyDelete
  10. Kat skolah dulu ain pkai moto yg ade clutch (puyyyooo)..bile masuk u,rase malas pulak nak bwk moto yg bergear2 ni..then,bli skuter suzuki step125 yg kiut itu..laju oooo skuter tu..xrugi bli..mmg slesa pkai lagi2 bile berbaju kurung (ecececeh)..

    smpai skrg still pkai skuter lg..blum ade rezeki lg nk bli kereta..insyaAllah..coming soon.. ;p

    ReplyDelete
  11. ayah x kasik bawak motor or skuter, katanya bahaya untuk org perempuan huk3..




    uishh pic yg rempit tu, perempuan ea dok bonceng kat belakang nye?? berani betol

    ReplyDelete
  12. Lagi suka kereta.. haha... skuter ringan sangat.. motor plak berats angat.. bek pakai yang 4 roda nyer... =P

    ReplyDelete
  13. rasanya motor lagi best skuter elok kat perempuan je. hehe

    ReplyDelete
  14. merempitttttttt ! wow, beshh kah ?? aku jarang bab2 moto ni, so insaf lah anda wahai perempit ehh. hiks

    ReplyDelete
  15. Hye Nas..

    Yer.. Banyak beza antara moto dengan skooter.. Tapi sebab syana pompuan jadi lagi prefer moto..

    Dulu waktu amek lesen kena guna moto kat litar memandu. Tapi skarang bila dah naik scooter, moto pun dah tak reti nak bawak.. Ayoyo!

    ReplyDelete
  16. aku suka merempit jgk. haha. dan2 :P
    jom bro turun kl kite rempit!. hahaha. bawak awek skali jom. bru function :P

    ReplyDelete
  17. suke merempit ea...jom ler merempit same2..aku tringin lc nie..ko wat contest mng lc buleh?..haha

    ReplyDelete
  18. Hahahaa... dekat kampung guwa, banyak awek yang pakai moto LC sambil bawak laju macam pelesit.
    Siap pasang ekzos buluh lagi hakhakhakkk!

    ReplyDelete
  19. salam
    apa khbar nas heee..
    rajin on fb?
    camner study ada bagus ke??

    skuter nas..klu ada rzki nak bljar bek moto pastu bli skuter lagi mudah hee...

    doakan yer nas hee..

    ReplyDelete
  20. zaman kat U dulu aku sempat tukar motor 3 kali..1 motor hilang..sampai sekarang rasa kehilangan..

    ReplyDelete
  21. Motoler saudara kerana scooter pakai belting kalau putus langsung tak boleh jalan dan minyak consumption ada lebeh ckit. Motor moped kalau nak pakai kena pakai tube less yang lelain tidak ada masalah kalau rantai haus pun masih boleh jalan

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails