Pesanan Penaja

Saturday, July 24, 2010

Tips- Jagalah Gigi Kita

hah..ini kesan jika kita malas nak gosok serta jaga gigi dengan baik...

Hi Assalamualaikum semua..huhu...hari ni ak nak jadi penasihat pergigian pulak..walaupun aku nie belajar akaun...tapi aku takde la nak nasihat secara saintifik sangat..nanti korang tak faham...hahahhaa...thanks pada akak suri yang tersayang yang bagi idea nie..aku nie blurr nak post apebende la hari ni...hahaha..

Ermm korang setiap hari mesti sekurang-kurangnyer 2 kali sehari korang gosok gigi bukan?? so,ape korang akan rase bila korang tak gosok gigi selama sehari? seminggu??? mesti korang rase tak selesa bukan?

tujuan kita memberus gigi:
1. membersih sisa makanan serta plak gigi.

2. dapat mengelakkan nafas kita berbau..yelah,sisa makanan yang terbiar selama berjam-jam kalau dibiarkan memang akan menimbulkan bau yang tak menyenangkan...nanti susahlah kita nak bersembang dengan rakan korang...'blah ar lu...mulut bau cam longkang...ader hati nak mengumpat bersembang dengan kitorang' kata seorang kawan kepada member yang tak gosok gigi..


3. mencegah kerosakan gigi dan penyakit gusi....kalau gigi dan gusi kita sakit,tak boleh ar kita nak makan bende macam-macam yang disukai..eheheh..
bila kita sakit gigi...takleh ar merasa aiskrim seenak gambar di atas...fuhh...:P


panduan memberus serta penjagaan gigi:
1. sebelum itu,kita kena memberus gigi at least 2 kali sehari pada sebelah pagi dan sebelum tidur. tapi ingat,jangan memberus gigi lebih dari 3 kali..nanti efek pula pada gusi korang....so,kalau rase mulut korang asyik berbau jer,makanlah giula-gula yang berangin....cover sikit...:)


2.  kalau ader celah-celah gigi korang terdapat sisa makanan yang susah nak dibuang,gunakan flos gigi..jangan guna bende2 tajam seperti jarum atau dawai...bahaya dowh...huhu

3. seelok-eloknya berkumur dengan pembersih mulut yang mempunyai antiseptik yang mampu membunuh bakteria. ia juga mampu menangani pertumbuhan tartar serta memberi nafas yang segar untuk korang,..:)

4. sebaik-baiknya berjumpalah doktor gigi sekurang-kurangnya 2 kali setahun...(alamak..aku belum jumpa lagi tahun nie..huhu)
reading

30 comments:

  1. aku paling takut jumpa doktor gigi.. =___=" macam macam die sumbat dalam mulut.. sipot tul




    Aiz latest entry
    My mousepen speed painting

    ReplyDelete
  2. doc gg pesan jgn pi jumpa doc waktu sakit gg je, kene pi check gg setiap 6 bln.gg pun harta kita yang tak ternilai.

    ReplyDelete
  3. aku fobia dengan nurse gigi
    hahaha

    fuh,pic tu memang buat aku seram
    taknak gigi aku jadi macam tu

    Perjalanan Semalam Ialah Hari Makan Sedunia

    ReplyDelete
  4. baru tahu x boley berus lebih dari 3 kali.. selama ni bantai jew... keh3... mulai sekarang kene beli banyak gule3.. keh3...

    ReplyDelete
  5. salam, mana lah nash dpt pic tu?
    x mau tgk...
    so marilah sama2 gi pemeriksaan gigi setiap 6 bln.
    ehem...

    ReplyDelete
  6. ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Kami DAtang Ziarah Blog Anda
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    uhhhh nape plak gigi dia cam tu.... isshhhh tak pernah gosok gigi kut dah 10 taun tu...

    apa pun info ko tu amat berguna..

    upppsss merokok gak punca masalah gigi dan bau pernafasan...

    rasanya kalau kita jaga gigi kesihatan kita pun terjamin gak...

    ReplyDelete
  7. x ske cabut gigi... kalau mase kecik pas cabut gigi mesti mintak ayah beli JOJO hahaha

    ReplyDelete
  8. weh geli weh tgk gg tuh!
    hahaha

    ReplyDelete
  9. geli r gmbr kt ats ni nas...
    euw...
    ahhahaa

    ReplyDelete
  10. klu makan petai jangan lupa makan beras takut nnti mukut berbau.. hehehe..

    klu rajin pas makan gosoklah gigi heheh..

    tma ksh ada tag nama kt entri hehee..

    ReplyDelete
  11. amboi. haha. xmau doh jadi gigi camtu. sumpah awek lari kng. hee

    ReplyDelete
  12. nasib bek da lps makan..kalo x trus xlalu neh!huhu
    tips ni bgus gak..hhaha

    ReplyDelete
  13. eeeeee , geli betul tgk gambar 1st tuh .

    ReplyDelete
  14. Far memiliki gigi yang cantik hoho.. thnks sb sudi singgah blog far :)

    ReplyDelete
  15. jagalah gigi. jgn sampai jadi cam gigi atas tu. :D

    ReplyDelete
  16. hoh~ den paling tak suka jumpa doktor gigi. siyes arh. tak boley nak jumpa doktor gigi. aka penakot! Hehe :p

    p/s: kol 12 ni anne boleyn ada publish pasal 'kabel besar' jemput baca yer nnti. :)

    ReplyDelete
  17. gigi kena jaga... kalau macam gigi kat atas tuh..dah teruk tuh...

    ReplyDelete
  18. eeeeeiii geli pic gg yg kat ats.. eeiii...
    ~ziarah anda stelah mnyepi sketika =)

    ReplyDelete
  19. ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Kami DAtang Ziarah Blog Anda
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    iisssshhhh kalau doktor gigi tengok pun boleh pengsan kalau cam ni punya gigi

    ReplyDelete
  20. nanti jgn lupe jmpe dentist skali...cuci gigi =))

    ReplyDelete
  21. ahahahaha..sapa punya gigi la kat atas tu.macam dah 10 tahun tak gosok.kah3

    ReplyDelete
  22. ngeri tgk gigi kat atas tu..hehehe =)

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  24. kene gosok gigi...nanti kene carot...malu jerk

    ReplyDelete
  25. belilah berus gigi yg berkualiti meh

    ReplyDelete
  26. gigiku sentisa di gosok hehehe..

    apapun pakai ubat ggi darle golgate mmg best..

    ReplyDelete
  27. alamak
    aku dah 2 taun bermusuh dgn doktor gigi

    ReplyDelete
  28. tak sabar nk jmpe doc gigi..tgu dpt gaji...


    lame giler xcheck :)

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails