Pesanan Penaja

Wednesday, July 28, 2010

minuman 3-in-1 boleh membahayakan kesihatan


seperti yang dipaparkan di dada akhbar-akhbar tempatan seperti kosmo yang tajuknya berbunyi 'Minuman 3-in-1 bawa sengsara',aku terlintas untuk menulis pasal bende nie...(idea xdatang beb..huk3 :P) . Sudah menjadi kebiasaan bagi warga kita yang inginkan kecepatan dalam penyediaan minuman mereka. Ada pula yang juga membeli produk ini kerana tiada cerek serta malas untuk membeli gula seperti pelajar-pelajar yang tinggal di asrama. Namun,kita haruslah berhati-hati kerana jika kita mengambil produk 3 dalam satu secara berlebihan dalam sehari,ini meningkatkan seseorang itu terdedah dengan pengambilan gula secara berlebihan sehingga mengakibatkan mereka mengalami penyakit diabetes yang boleh membahayakan nyawa kita.

saranan pakar ialah menghadkan pengambilan minuman segera dengan mengambil maksimum 2 kali sehari,janganlah mengambil sampai 5-6 cawan sehari..ini kerana kandungan gula lebih dari 3 sudu teh dalam setiap pek. kita tak merasa kemanisan sangat gula itu kerana gula yang berlebihan itu menenggelamkan rasa pahit kopi itu. Selain itu,krimer yang digunakan adahah sejenis lemak tepu yang boleh membahayakan kesihatan. Jika kita mengambl 3 peket sehari,ini sahaja menyumbang kepada berat badan berlebihan kerana kandungan kalorinya amatlah tinggi..(korang nak gemok ker??? isk3)
bila dah gemuk..kan susah..hehehe

so,konklusinyer artikel ini bukannya nak halang korang tak minum minuman segera 3 dalam satu nie,tapi kurangkanlah minum minuman itu...baik aje minum jus buah buahan tanpa gula,ataupun lebih senang,minum air masak jerk..ia menyihatkan...:)


reading

24 comments:

  1. wei aku terasa der... hahahahha.. aku beli nescafe 3 in 1.. tapi baru minum sekali dlm sebulan ni.. hahah..

    ReplyDelete
  2. ske minum nescafe 3 in 1 :P

    ReplyDelete
  3. sok kurangkn lah mnum 3 in 1 ye..

    ReplyDelete
  4. bahaya ke bro?
    ikan 3 rasa bahaya x?

    ReplyDelete
  5. aduyai....dah la aku ni pemalas...mmg suka la benda2 segera ni..hehe...ok..insyaAllah akan kurangkan~
    Latest post:Perkara ni tak merisaukankah?

    ReplyDelete
  6. kalau mcm tu kena minum 2 in 1 plak..hehe

    ReplyDelete
  7. dulu wktu kat skolah ye tp skang da kureng..
    hehehe...pape pun thanks 4 the info..
    hahahaa

    ReplyDelete
  8. almk..suke minom 3 in 1 neh..sonang nk buat..kih2 :P

    ReplyDelete
  9. kalu suri pagi dpt sepekat dah le tapi buat dlm mug yang besar lee

    ReplyDelete
  10. kurang minat heheeee.. sesekli blh le

    ReplyDelete
  11. x tau pulak bahaya...
    cepat dan mudah...
    tpi mmg jarag minum 3in1.
    minum air masak je.

    ReplyDelete
  12. bagsu info nih, seb baik aku x berminat ngan minuman cam ginih

    ReplyDelete
  13. Minum air manis cuma secawan je sehari. Bila kawan-kawan ajak kena teh tarik mamak, alamat 3 hari la tak boleh minum air manis. Arwah mak saya dulu kena potong 3 jari kaki. insaf oooooo

    ReplyDelete
  14. haa... minuman kewajipan time exam atau di ambang assgmnt ~

    ReplyDelete
  15. tp aku ni ske bende2 manis cm ne huk3 =(

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah
    aku tak pernah minum minuman 3 in 1
    fuuuhhh
    terbaik ah post kau nie
    nice sharing,aku pun bru tau bnda ni lps baca

    ReplyDelete
  17. haah ...betul tu, makin senang makin bagi penyakit...huhu

    ReplyDelete
  18. hehe aku tau dah ko dah wat pege,nanti aku like au.. ;)
    mmg pun,baru tau,selama ni ayah aku suka beli nescafe 3-in-1 tulah,lepas je dapat tau aku terus cakap xyah beli lagi..thanks for the info nas..;)

    ReplyDelete
  19. aku tergolong dlm golongan malas nak bancuh air even kalau 3 in 1. hahaha... minum air ksoong je..

    ReplyDelete
  20. terus berhenti minum milo 3 in 1..tp kenkadang takpe kan?

    ReplyDelete
  21. dulu aku kerap gak minum nescafe 3 in 1..tp xgemuk pun!huhu~
    anyway thanks for the info..(^_^)

    ReplyDelete
  22. salam nash..

    apa ctr diam jer membisu..bz cam suri kat pjbat ker hehhee..

    sht ke?

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails