Pesanan Penaja

Monday, May 31, 2010

satu perkataan yg boleh diterbalikkan jadi 1 ayat


####perghh,panjang panjang gak tajuk post aku nie...huhu...ermm..ini satu lawak yang tak seberapa lawak nie bermaksud satu perkataan seperti masa diterbalikkan menjadik perkataan asam,dan satu ayat menggabungkan dua perkataan itu dicipta. mari kite lihat:-


1. MALAS diterbalikkan SALAM

aizat malas betul nak beri salam bila datang rumah,asyik cakap oiit aje..huhu


2. UBI diterbalikkan IBU

ubi keledek itu telah digoreng oleh ibu saya sebagai juadah petang.


3. HARAM diterbalikkan MARAH

haram jadah tol si nash nie,asyik-asyik marah kat Razali jer,takkan period pulak? huhu(perli diri sendiri)


4. SUSU diterbalikkan USUS

minum susu boleh menyihatkan usus kita.(betul ke ayat nie..?ehehe)


5. SATU diterbalikkan UTAS

pada satu malam,nash(nama nie lagi) memberikan se-utas rantai kat aweknya(pergh,sjak ble kamo kapel,nash?? hahaha)


6. HARAP diterbalikkan PARAH

saye harap lepas kene pelempang saya,kamu tidak parah,okeyh!


7. LAMA diterbalikkan AMAL

lama saya tak buat amal,teringin gak aku nak derma rm10000 kat rumah anak yatim(banyak duit ko...! ahahaha)


8. LAWA diterbalikkan AWAL

banyak lawa kamo,tengah hari nie kamo cakap awal.ko ingat ofis nie rumah ko ker? huhu..



24 comments:

  1. cincin se-utas eh? bukan sebentuk ke? huhu

    ReplyDelete
  2. ahahaha...silap2...ekeke...nak tukar jap...huhu..thx..:P

    ReplyDelete
  3. kelyza-ahahaha...thx ea....rujuk buku cikit2...

    ReplyDelete
  4. lekas laa habes kelas!
    aku nak balik!
    boleh tak?
    ahahhaah

    ReplyDelete
  5. knapa lak lari topik nie..ahahahaha..kamo simerbok ea?? ahhaahahhahaaaaaa.....jgn tye kat ak,tye kat lec kamola...

    ReplyDelete
  6. hehe..nie kalu budak spm baca ayat2 macam nie conform dapat A

    ReplyDelete
  7. Major Perakaunan,minor Bahasa Malaysia...
    Caya lah Nash...
    Hehehehe....

    ReplyDelete
  8. dhada-ahahaha...thx byk2...huhu


    riz-erk...cam perli ajew...ahahahhaha....gerenti fail kot...:P

    ReplyDelete
  9. sabri,hahahaha...sjak ble ak amek minor bm?? akakakaka....:P

    ReplyDelete
  10. kadang2 kita xsedar perkataan yg sll kita guna bila diterbalikkan boleh bawa maksud lain, hehe

    ReplyDelete
  11. hehe.. bgs2.. bley jd ckgu bm nih..

    ReplyDelete
  12. aqamz-ahahahha..memang kita ramai yang tak perasan,malah bole pulak cipta satu ayat dgn guna 2 ayat tersebut...huhu


    @dya-ehehehe..cikgu bm? bole kot,spm da A..ehehehe..minat xde,nk wat cmne..huhu

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

    Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
    Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

    "SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

    P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
    DISINI

    "Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
    Wallahualam.

    "Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

    blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

    ReplyDelete
  14. ermmm...terima kasih atas sokongan ke atsa blog yg 'murahan' nie...ermmm...trima kasih kerana berikan saya peringtan...

    ReplyDelete
  15. kreatif
    aku suka entry ko nih
    2 thumbs up

    ReplyDelete
  16. hans..ehehehe...ko pyer ent3 ape kurangnyer..huhu...welcome

    ReplyDelete
  17. otak kamu sgt la bergeliga leh pk pasal nie..ahhaha

    ReplyDelete
  18. aizat-ahahahahha...nasib2..:)

    ReplyDelete
  19. no 6> huish! ganaz deh kamo...

    amal>klu nk sedekah niat kan tuk aq sekali..share2 ler yerr!

    ReplyDelete
  20. no 6> huish! ganaz deh kamo...

    amal>klu nk sedekah niat kan tuk aq sekali..share2 ler yerr!

    ReplyDelete
  21. @nam5wym hahaha..ape ganasnyer~ ok2...sedekah utk ko gak..ngee P

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails