Pesanan Penaja

Friday, December 28, 2012

Pendaftaran Rebat Smartphone RM200 Mulai Tahun Depan


NEWLY UPDATED 04.02.2013

    Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Hmm.. dah setahun lebih aku tak update entri kt blog ni, kali terakhir 28 November 2011... Terasa rindu kat teman2 blogger yg lain yg kini masih aktif update entri... Kekangan masa menyebabkan aku tidak mampu meluangkan masa update entri, tapi masih rajin menjejak blog2 walaupun sekadar membacanya... Kali ni aku nak inform pasal pendaftaran rebat smartphone sebanyak RM200 mulai 1 Januari 2013 dalam Pakej Komunikasi Belia.

    Sebagaimana yg kita tahu, bajet 2013 yg diumumkan oleh PM DS Najib Tun Abdul Razak telah membawa berita gembira kepada 1.5 juta belia termasuklah pengumuman rebat RM200 untuk pembelian telefon pintar. Kali ini di laman web SKMM memberitahu syarat2 untuk membolehkan kita menebus rebat pembelian smartphone ini:

Syarat-Syarat Kelayakan:

a) Warganegara Malaysia berumur 21-30 tahun
b) Berpendapatan kasar bulanan bawah RM3000 sebulan
c) Model telefon pintar 3G yg ditawarkan dengan harga maksimum RM500 (Berita terbaru menyatakan tiada had maksimum untuk model telefon pintar.. )
d) Pelanggan jalur lebar mudah alih sedia ada atau pakej baru, dan
e) Hanya SATU telefon pintar untuk seorang.

**Pelajar yang tidak bekerja ataupun pengganggur tp masih berusia 21-30 tahun tetap layak memohon.

Antara smartphone yang ditawarkan dalam pakej buat masa ini (tak termasuk pengumuman terbaru tiada had harga untuk smartphone.. maybe iPhone 5 pon boleh :))

Alcatel One Touch Inspire 2
The Buzz Phone
HTC Wildfire
Huawei Ideos X3
LG Optimus L3
Ninetology Black Pearl II
Ninetology Palette
Nokia 2730
Nokia 7230
Nokia Asha 305
Nokia Asha 308
Nokia C2-03
Nokia Lumia 610
Samsung Galaxy Chat
Samsung Galaxy Mini
Samsung Galaxy Pocket
Samsung Galaxy Y
Sony Xperia Tipo
ZTE Acqua
ZTE V790



Samsung Galaxy Y dan Nokia Asha 305 antara yang layak


Bagaimana hendak memohon ek?

Tempoh Permohonan bermula 1 januari 2013 sehingga 31 disember 2013. Setakat ini, 1493394 belia masih boleh memohon.. Korang boleh memohon secara talian mulai sekarang dengan klik link suruhanjaya komunikasi malaysia (maaf kadang kala website tersebut asyik hang sbb capaian tahap maksimum)

*right click gambar di bawah untuk memohon atau pergi ke website inisiatif jalur lebar negara di sini 


Telco yang menawarkan pelan komunikasi belia setakat ini, klik:

1. Tunetalk   
2. Celcom       
3. U Mobile 
4. Digi
5. Maxis

updated: Pengedar smartphone sah untuk claim rebat RM200 buat masa ini
sengheng
senQ

Pendapat aku:

1. Terasa sedikit kecewa sebab ingatkan masa awal2 dulu semua jenis smartphone boleh minta rebat, rupa-rupanya telefon bimbit tertentu yang berharga bawah RM500. Aku memang akan memohonnya, cuma mungkin akan membeli smartphone untuk adik ke, sebagai second hand smartphone ke, atau pada bakal awek nanti... hehehe.. Tapi berita terbaru yg diterima dimana tiada had untuk telefon pintar adalah amat2 menyenangkan hati ramai pihak... Alhamdulillah

2. Bukan sekadar membeli smartphone ini, tetapi KENA melanggan pelan jalur lebar oleh Maxis,celcom,Digi,U mobile dan sebagainya. Ia agak menyukarkan sebab bukan semua orang yang mahu membayar pelan data bulanan.. Ada yg gemar menggunakan wifi office/universiti/rumah/cafe yang lebih menguntungkan.. harap kerajaan memberi pilihan untuk syarat yang keempat itu sebagai syarat yang tidak wajib.

**Dan satu lagi, aku baru je buat poll kat side bar blog ini.. harap korang undi la yek.. sian baru 22 orang je mengundi... hehe.. Insya-Allah bila ade masa aku singgah blog korang nanti ek... terima kasih :)

sumber rujukan: amanz.my, berita semasa.com, skmm website.

28 comments:

  1. Untung belia zaman sekarang. Ingatkan beli hardware sahaja rupanya ada pakej sekali. Masalah juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah.. tu yg masalahnye tu.. harap government buang syarat yg keempat tu

      Delete
  2. bagi aku rupa2nya ada udang disebalik batu sebab syarat langgan pakej tu aku rasa sebenarnya macam menipu belia je dan hanya RM500 kebawah...
    kalau betul nak tolong belia xpayah ada pakej tu kut sebab aku rasa pakej tu macam tolong syarikat telekomunikasi buat keuntungan jer
    apa2pun itu pandangan peribadi aku jer lah
    terserah pada yang lain :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. aku cm kesal sikit sbb kene langgan pakej.. aku yg nset mahal sket ni pon xlanggan sbb xnampak kewajarannya.. hehe... xpe aku stuju gak pendapat ang :)

      Delete
    2. dah tak ada limit RM500 pula dah
      hahahaha

      Delete
  3. pendapat peribadi aku, mmg tak setuju sgt dgn pemberian benda nih.. aku tak nmpak pun kewajarannya dan faedahnya pd golongan belia.. bagi la bnda yg bermanfaat ckit.. setakat handset, smua org dh ada kot.. x de kperluan sgt pon..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nas, nie aku Reza al-Razi.. lupa nk sign out.. hahah.. ;-)

      Delete
    2. hahaa.. tu la pasal.. PMH kot ko.. gile la.. bangga aku ade kwn cm ko ni... hehee... tu la... kurg setuju.. tp nak wat cmne.. kalau da bagi kita amek jela.. cuma kalau nk langgan pelan data tu terpakse la aku lupekan hasrat :P

      Delete
    3. Opss, kantoi plak PMH.. haha.. ;-)

      Delete
  4. ok, baru terperasan ko update blog..
    serious dah bertahun blog ni xberupdate...
    tetibe search kt google baru perasan link blog ko..
    -apa2 pn, pasal rebat ni aku pn rasa agk tertipu jgak..
    mula2 kata bg rebat je, sekali max harga rm500 xpe lagi..
    then, terikat ngn plan internet plak start ni rasa lagi tertipu..

    so, pendaftaran dah buka. kau daftar dah ke..?
    -aku masih berbelah bagi lagi..
    smpai skrg bukak je website tu, tp xdaftar lagi..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa.. tau xpe kan.. lama gile.. hahaa... thx... hehe... tu ar.. harap bagi la limit to RM800-RM1000 ke.. bru kita rase best.. plan internet pon rase membebankan... cth cm pelan celcom bru2 ni rm78 commitment monthly.. mahal tu.. tp u mobile murah.. dlm rm28... aah .. da buka tp xdaftar lagi.. hehe

      Delete
  5. aku sokong lau dpt tingaktkan limitnya...setakat hp harga 5 rat mmg x best bgi aku

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak nakal, info terbaru xde limit lah... boleh je mana2 smartphone.. tp kita tunggu pengumuman2 nanti k

      Delete
  6. pecah kaca pecah gelas jugak ni.. dia bg rebet & tp dgn syarat kena langgan jalur lebar bagai lak.. takpe la. pakai je la enpon yg ada.. kt umah pn dah ada streamyx..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal.... kene langgan tu yg payah sket tu.. hrp syarat tu as optional la ataupun langganan tu berpatutan... :)

      Delete
  7. Bestnye.... ingatkan orng study dah tak leh pohon....

    My recent post : Jom Serta : Projek Bloglist 2013 MQ-Network

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. best kan... hehehehe... cadang cm nak beli smartphone baru akhir2 tahun ni :)

      Delete
  8. Nas, ko dh bleh register?? Ak dah try tp xdapat dihantar buat masa ni.. dah 2,3 kali dah try, hari lain2, time pn lain2, xbleh2 gak.. auuummmm btol~

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku blom register lagi.. sbb line mmg cm haremm je.. tunggu jelah dalam bulan2 lain.. sbb bila kita da register, aku dgar citer kite kene claim dlm 2 bulan.. xbest tuh

      Delete
  9. agak-agak kalau masa beli daftar pelan jalur lebar, pastu sebulan lepas tu cancelkan bole tak. Hahahaha.

    ReplyDelete
  10. nice day:)
    saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
    yang saya kemarin..


    bagi-bagi motivasi yaa.. :)


    http://wisataoutboundmalang.com/

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum..salam ziarah!! Jemput ziarah blog saya ;)
    http://supplementforall.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. wah wah.. ni entry 2012, komen tahun 2013 masih diterima tak? hehe

    #diepunlametakupdate bhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa.. masih diterime... hik3.. nt klu aku update ape2 datang la ek... xoxoxo

      Delete
    2. ok 2014 dtg lg. mane nye tak update jugak. hahaksss

      Delete
  13. last yer ade mohon..tp x pakai rebat tu
    dh beli hp brand lain
    yg br1m tu kan, dari pagi td mmg bermasalah nak submit...petang td sistem dah ok

    ReplyDelete
  14. so nice post, thanks for sharing.

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails