Pesanan Penaja

Tuesday, August 2, 2011

Sebab Aku Nak Beralih dari Maxis ke Celcom..




     Assalamualaikum.. kenapa aku cakap macam tu?? yelah.. aku sejak akhir2 ni da kecewa dengan Maxis nih.... aku ni sebenarnya pengguna maxis sejak pertengahan 2007 (time form 5), waktu tu aku guna henset nokia hitam putih..pada masa tu famili aku ngan kawan2 sekolah aku memang ramai yang pakai maxis... celcom sikit.. digi lagi laa...

Tapi sekarang.. da macam fed up dengan maxis nih... nak tau? nah.. aku bagi list sebabnya:


1. maxis untuk orang kaya jerk.. almaklumlah new hotlink plan ni, kalau sms ke nombor maxis kene caj 10 sen (dulu 7 sen je) dan kalau nak tipon pulak 36 sen seminit... mahal kan???

student macam aku amat benci plan nih.. MAHAL!

2. Masalah ngan hotlink youthclub. Yelah, bila 'harga naik', mula la aku nak cari n register nombor youthclub.. lagi2 nombor 017260**** aku ni bukan atas nama aku, atas nama ayah aku.. bila carik kat maxis n hotlink centre, diorang bagi macam2 alasan... si maxis center kata, kene pegi kat subang atau paling 'dekat' ngan umah aku, KLCC.. what the hell.. jauh kot!!!

3. Kawan2 aku sekarang da ramai guna celcom...Maklumlah pelajar IPT... ramai orang pantai timur n utara yang rata-ratanya femes guna celcom di sana. kira2 55% guna celcom.. dan hampir 70% aktif nombor celcom... nombor maxis diorang xaktif sgt... Baik aku TUKAR!

4. Aku ni jenis benci kalau harga barang naik... kalau maxis makin cekik darah, contoh macam maxis untuk blackberry da naikkan rate diorang (aku bukan pengguna BB,tp bakal.. :P).

5. Aku baru nak terhegeh2 nak pegi website UOX (untuk celcom) boleh tahan gak tawaran dia seperti dibawah.. memang super duper jimat kot.. lagi2 aku masih muda... dalam range 18-25 tahun untuk Upax nih..hehe


  
     Dulu aku sombong ngan celcom... masa kat matrik n UiTM sekalipun, aku xnak beli Upax.. nak maintain nombor maxis yang cantek nih... tapi.. sekarang... nak bermadu ngan celcom lak... mungkin esok atau masa terdekat aku beli celcom, yang Upax punya..(harap2 masih ada lagi)

    err... maxis.. aku bagi chance pujuk aku... cepatla :P

TERKINI UPDATE: baru aku tau ade new XPAX.. berbaloi2.. kot.. hehehe... then aku da jumpa jalan nak g celcom center selayang.. habisla ko maxis.. aku tukar kpd celcom da nt :)

28 sen untuk setiap 10 minit! sapa yg xnak!!!! hahahahaa


p/s: 2x aku bersahur dan 1x aku berbuka dalam gelap.. xde elektrik.. lol!!!! cobaaann



45 comments:

  1. Huhuhu.. Guna hot tiket rm15 maxis untung giler arr.. Tapi aku ade dua nombor.. Dg n mxs.. Jarang aku topup.. Ngee :)

    *Dg best gak.. Hehehe..

    Entry Terbaru 1 : Peraduan Mudah 7 Hari Bermula Hari Ini
    Entry Terbaru 2 : Golden Churn Creamary Butter Tidak Halal

    ReplyDelete
  2. @d_tieah mmg untung gile... tp bila xguna habis.. nanti diorang luputkan terus kot baki2 yg xpakai.. iashhh..
    digi?? member aku xpakai.. haha

    ReplyDelete
  3. setuju ! tp kite setia pd yg stu nie cmne lak..aihh

    ReplyDelete
  4. ramai student skung guna celcom..
    ninie pun guna celcom and yg terbaru skung guna digi..
    tapi digi limit tok 3 no je kalau nak kol n sms free..

    konklusinya..maxis mmg agak mahal, celcom boleh dikatakan ok untuk student cam kita and digi boleh wat gayut dgn teman istimewa sebab semuanya percuma :)

    ReplyDelete
  5. @aiENn cHAm tu yg susah nk buat pilihan nih.. huk3

    ReplyDelete
  6. @ninie_azriena owh... tu la pasal.. mmg celcom ramai org IPT pakai.. hu2.. aku nk tukar celcom gak.. haa

    ReplyDelete
  7. berpaling tadah eh kamo..hehehe...dua2 aku ada..maxis dan celcome..lau satu prop satu lagi ada...heee

    ReplyDelete
  8. @merahitujambu aah.. aku nak berpaling tadah.. best2... hehehee

    ReplyDelete
  9. aku mmg dpd dlu "anti" maxis..erkk... :P

    sbb mahal lah.. xmampu nk byr prepaid...hehe

    lgpun, msih stdnt lg..so, xda pendapatan tetap kn...huhu

    ReplyDelete
  10. salam..

    setuju ngan cadangan tukar ke celcom.. =)
    rate boleh dikatakan murah.. pastu ada free call n mesej sminggu masa besday ke 8pax no.. n mcm2 lagi la..

    so far, mmg puas hati guna celcom ..

    ReplyDelete
  11. bagi aku antara semua2 nih yang paling murah Digi...
    tapi xramai member aku pakai digi
    so terpaksa guna maxis je
    :-)

    ReplyDelete
  12. nas . aku dah follow
    follow ah balik :D

    ReplyDelete
  13. aku pun dah lama guna maxis.. byk kali dh cuba pakai celcom tapi xberjaya... heheh..

    ReplyDelete
  14. @asTaNa iMpiaN aah.. tu la pasal.. tp ko mst da tukar kan.. aku plak baru nk tukar.. isk3

    ReplyDelete
  15. @emy'nbetul tu.. seminggu kot.. kalau maxis cuma 1 hari je percuma time besday.. huk3

    ReplyDelete
  16. @Hansmmg murah.. betul apa yg ko ckp.. xramai sgt member pakai... lagi2 masalah coverage kat kampung2 mmg masalah digi

    ReplyDelete
  17. @MR. SYAH erk.. ape kes cm2? hahaha.. aku ni nak cuba pakai celcom tp xberjaya... xjual la upax.. isk3

    ReplyDelete
  18. Salam nas,
    Sab pakai 3 jenis dulu celcom prepaid, celcom line dan maxis prepaid...
    Skrg 2 je. celcom dan maxis prepaid je.
    Maxis untuk urusan rasmi, blog dan study.
    Celcom untuk family dan org2 terdekat (rapat).

    ReplyDelete
  19. memandangkan aku ni jarang pegang fon. so, aku memang tak tahu yg maxis ni camni. ;p bile bc blog ko baru tau. huhu.. aku ta terfikir lagi nak tukar mane2 line. sebab klu aku tukar pun, aku still jarang sms atau call. huhu..

    ReplyDelete
  20. @MGMSabri yeker? sbb line ni bagi aku cm memmbazir kan.. hehee.... owh.. urusan rsmi... aku lak nak tukar.... celcom untuk semua,.. keh3

    ReplyDelete
  21. @honeybeesyue ni bru sikit2.. hu3... kalau jrang sms n call.. rasenye xperlu la nk tukr :)

    ReplyDelete
  22. Untungnya bro masih belajar sudah guna telefon bimbit. Ketika belajar dulu hanya bergantung kepada telefon awam. Kembung poket dengan duit syiling :-)

    ReplyDelete
  23. tuka je. klu xbape puas hati tuka yg lain lagi. hahaha.

    hotlink youthclub aku ayah aku pakai. huhhu. sementara aku belum umur 23, sempat la ayah aku enjoy murah. nak mintak balik, ayah aku tak bagi. huahha~

    ReplyDelete
  24. @akubiomed mmg rasa untung sbb dapat berkomunikasi ngan kwn n bincang2 bila nk buat diskusi...tp ramai yg salah gune.. hehe

    ReplyDelete
  25. @RIAN yess.. aku stuju.. xpuas.. cari bini lain.. kekekeke
    owh... ko muda lagi... amboi.. ayah ko lak yg nk sedut2 :P

    ReplyDelete
  26. stuju..
    mari la kte meramaikan pengguna celcom..
    truly, celcom memang jimat compared to maxis..
    sesuai la for student..

    ~tp stakat ni still lg gune 2 no. mxs n celcom..
    just in emergency case..
    hehe
    :)

    ReplyDelete
  27. aq ttarik gan upax ni sbb dia xda tarikh tamat tempoh pnggunaan kdit smpai la umur kite 25taun...ni bgus tok aq sbb aq bkn kol org sngt...so kdit aq rm5 pn 2 3mnggu xabis2 lg...gan upax ni xyah nk tpup tok tmbh tarikh tmt tmpoh kdit :-3

    ReplyDelete
  28. ha gune la celcom. lg jimat(uox shj).
    tp gune gak due2 sebab kwn kdg2 aktif mxs kdg celcom. kite pon naik pening. begituuu. haha

    ReplyDelete
  29. @nas aku jgk yg bg no tu kat ayah. dftr ats nama aku. tp sblum tu tak jadi youthclub lg. bila da dpt taraf youthclub baru aku mintak balik. hehehe. tp xpe aku dah ada upax. msg and call line mana2 pun tak terasa sangat. :)

    ReplyDelete
  30. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
    ”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
    firestartingautomobil.blogspot.com
    bukandoktorveterinar.blogspot.com
    ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    tip periksa kerosakan san servis radiator

    aku pakai celcom tapi caj di pun mahal jugak pantang lambat bayar dah kena potong line aku ni

    ReplyDelete
  31. ney prefer celcom. ney pakai celcom upax, memng murah compared ngn maxis, kalau cuti, kedit memng tak gerak lah, samapi tertunggu2 bila nak topup ni~ hee

    ReplyDelete
  32. dua2 ada. dua2 aktif digunakan :P

    ReplyDelete
  33. jenis pantang barang naik.pilihan raya pula dah nak dekat.sibuk nak naikkan harga barang.hehe...

    sebab aku guna maxis adalah : ayah aku kaki maxis sejak dari dulu.tak tahu kenapa nak tolong orang kaya nombor 2 di Malaysia.

    sebab aku guna celcom adalah : dulu satu bumbung dengan tm.jadi lebih baik aku tolong orang melayu.buat masa sekarang tak pakai plan dari celcom.mungkin iphone 5 nanti kot.opppsss.dah kantoi cerita kat orang.

    ReplyDelete
  34. huh~ mmg betul laa mxs mahal.. =___="
    esok 10Aug entry YD pasal mxs vs celcom jgk, YD da pindah line da... sbb mxs yg cekik darah dgn service yg nonsense. btw, selamat b'kenalan!! =)

    ReplyDelete
  35. @zt-zati ehehee... ramai lagi best2.. biar maxis nanti turunkan harga.. heheheheee

    ReplyDelete
  36. @afiq azlan aah... tu la pasal... jimat kan??? aku pon sama.. jarang call tapi kerap mesej la.. hehehee
    ni la pasal aku nak upax.. hotlink youthclub leceh meyh

    ReplyDelete
  37. @i am S!L4H.. samelah kita... hehehe.... ade 2 nombor... last2 guna celcom :))

    ReplyDelete
  38. @RIANyeker???? amboi... bagusnya ko eh.. bagi nombor kat ayah ko.. dapatla ayah ko jimat.. hehe

    ReplyDelete
  39. @Afzainizam yeker? baik pakai prepaid je... xyah line2 nih.. leceh :P

    ReplyDelete
  40. @ney yeker??? same2... hehehheee.... ramai la yang sama celcom ngan aku pasni.. hehee

    ReplyDelete
  41. @.fariza. mesti celcom n maxis kan.. digi mesti da lama out dikalangan pengguna melayu :p

    ReplyDelete
  42. Semua syarikat ada kurang dan lebihnya dan maxis bukan tak elok, kalau broadband elok maxis daripada celcom sebab selajunya tanpa caj tambahan setiap bulan dan tiap kali nak expire kalau bagi prepaid....dan orang pilih maxis atau celcom mengikut line clab ada kemuncak internet dia jadiear atau tak.....
    Tapi bagi saya semua syarikat ni menipu jugak sebab "big fortune company" don't have best interest of customer and really won't lose anything by doing so! Celcom dan Maxis sama ajer nipu nyer.... ada time dia macam ambil duit kiter dan teman 20 tak berfungsi dan pelanggan di caj seperti tak daftar dalam teman 20, teman 8 ke aper.... Thanks for allowing anonymous comment.....

    ReplyDelete
  43. satu lagi tips: kalau nak daftar talian baik guna nama sendiri sebab hari tu ada masalah jugak dengan celcom tapi tak boleh claim apa2 sebab bukan atas nama sendiri

    ReplyDelete
  44. nak tanya, sekarang boleh lagi tak nak tukar dri maxis ke celcom tanpa tukar number kite??

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails