Pesanan Penaja

Thursday, August 4, 2011

Iklan Ramadhan 8TV dan Terbaru TV9 Pula Bikin Kecohhh!!!


 
     Salam Ramadhan kepada pembaca blog kesayangan gua.. Entri kali ni lebih ringkas berbanding dengan entri dulu2... sebab aku da update entri pasal celcom kelmarin..(last2 aku beli celcom upax..hehe)... Kan kat fesbuk dan twitter sekarang ni kecoh pasal iklan Ramadhan 8TV yang bersifat racist... dan paling baru, iklan kat tv9 yang dikatakan menghina dan terpesong daripada maksud sebenar ibadah sahur di dalam agama Islam.. Aku dapat idea nak update entri ni selepas baca member blog d' tieah. jom bace selanjutnya...

1. IKLAN RAMADHAN 8TV


# Iklan ini menasihatkan penonton agar tidak berpakaian ketat dan mendedahkan. Mereka juga diingatkan supaya tidak terbawa-bawa dan memahami serta menghormati signifikan Ramadan.



# Namun iklan ni dikatakan racist terutama sekali masyarakat Cina.. lagi2 watak amoi tu yang memakai lengan pendek nampak ketiak.. eikk


# Akhirnya 8TV menarik balik dan memohon maaf dan..



# Dalam reaksi terhadap kemarahan orang ramai, CEO 8TV Ahmad Izham Omar dalam tweeter meminta penonton supaya 'chill' dan tidak “terlalu banyak berfikir”.


## Bagi aku xracist, tapi tak berapa sopan la












2. IKLAN RAMADHAN TV9


 Iklan berkaitan ibadah sahur di TV9 itu secara terang-terangan menghina dan terpesong daripada maksud sebenar ibadah di dalam agama Islam.



# Sikap yang ditonjolkan di dalam iklan tersebut juga sangat biadap apabila menunjukkan bahawa jiran tetangga bersaing (memasak) kepada perkara yang tidak sepatutnya dan seronok apabila jiran tetangganya tidak dapat bersahur.



# Aurat yang 'ditayang' dalam iklan ini juga menjadi bahan bualan dalam laman youtube dan facebook.



# Buat masa sekarang, TV9 xbagi komen pasal ni lagi



## Bagi aku, iklan ni kurang sesuai dan xde manfaat.










3. Oh.. xlupa.. Kontrobesi Iklan Raya TV3 tahun lepas... (nasib bek TV3 da xulang bende yang sama)















p/s- TV tak habis-habis peka.. ataupun masyarakat kita yang terlebih peka? fikir2kanlah...

60 comments:

  1. macam2 hal lah..
    nak reka sesuatu iklan kena pertimbangkan bnyk perkara..
    pendapat dari orang ramai jug diperlukan dan tak salah kalau mendapatkan pendapat dari tokoh2 agama supaya iklan yg dihasilkan dapat memberi manfaat buat semua..

    p/s: teringat iklan yg ada nama raju dan suparjo tu..iklan apa ye ?? lupa plak..hehe..tp ninie suka =)

    ReplyDelete
  2. Ok, dah update satu dialog dalam entry aku.. Pastu aku kasi kau backlink.. Erm, ade pertambahan jugak sebab nabilah tanya apa dalam iklan video tv8.. Nasib baik ingat tapi lupa satu scene.. Ngee :)

    Entry Terbaru 1 : Isu Video Iklan Raya dan Ramadhan
    Entry Terbaru 2 : Isu DNA Babi

    ReplyDelete
  3. Ok, dah update satu dialog dalam entry aku.. Pastu aku kasi kau backlink.. Erm, ade pertambahan jugak sebab nabilah tanya apa dalam iklan video tv8.. Nasib baik ingat tapi lupa satu scene.. Ngee :)

    Entry Terbaru 1 : Isu Video Iklan Raya dan Ramadhan
    Entry Terbaru 2 : Isu DNA Babi

    ReplyDelete
  4. @ninie_azriena betul tu.. xleh main2 je nak buat iklan.. stuju ngan awak.. pendapat tokoh2 drpd pelbagai pihak juga perlu... kalau x.. .. mesti jadi kontrobesi...

    ReplyDelete
  5. @d_tieah thx banyak2 coz bagi backlink.. hehe.. aku akan bagi letak link kat nama ko kat entri aku nih... hehehhee

    ReplyDelete
  6. macam2 la diorang ni..sepatutnya sebelum buat sesuatu n keluarkan kat tv, tanya pada yang pakar dulu. tak pasal2 nanti menjejaskan imej agama Islam. kurang sensitif la orang media sekarang~

    ReplyDelete
  7. @Atika Aula Yess.... ni tak... mereka semberono je papar iklan kat tv tanpa mintak pandangan pakar... isk3

    ReplyDelete
  8. iklan tv9 aku tak tgok lagi

    ReplyDelete
  9. hah btol ke? x tgok pon due2 iklan tu.
    *nmpk sgt lame x tgok tb*

    ReplyDelete
  10. huh...lame betol xtgok tv..sampai iklan2 ni sume xthu menahu dah. ehem, bg sy diorang ni patot lebih peka dengan sensitiviti umat Islam. hanya pentingkan kelakar tanpa msg. adoi, macam2 lah... sbb tu la fikiran bebudak skank mkin liberal.

    ReplyDelete
  11. aku ada baca pasal ni kat amenoworld. aku tak pasti lak sapa yang bangkitkan isu pasal iklan2 ni. betul ke pas n pakatan rakyat yg mula ? agak konpius lak.

    ReplyDelete
  12. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
    ”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
    firestartingautomobil.blogspot.com
    bukandoktorveterinar.blogspot.com
    ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    tip periksa kerosakan san servis radiator

    Uihhhh mmg ada perasan gak ... stesen TV sekarang harus peka dengan sensetivi masyarakat... benda ni tak leh buat main2... setiap iklan harus memberi manfaat tetapi jangan lah sampai menyampaikan mesej yang lari dari akidah...

    Harus berhati2 sekarang ni.... banyak benda yang diselitkan salah kat dalam TV

    ReplyDelete
  13. kenapala time puasa dan raya mesti je ada iklan yang 'pelik'..nak kata yang buat bukan Islam, macam tak je..al least mesti ada jugak sorang Muslim yang involve kan..bila orang marah barula nak minta maaf..kompius seketika dengan keadaan camni..thanks Nas for sharing..apsal tah tak pernah jumpe iklan ni kakt TV..

    ReplyDelete
  14. iklan2 raya or puasa skrg sume dah xmenarik.
    huhu.
    bila laa nak ada pengganti arwah yasmin ahmad?

    ReplyDelete
  15. @Hansce ko tengok kat youtube... hu3

    ReplyDelete
  16. iklan kat atas tu aku tak tengok lagi...tak payah tengok tv la macam ni..haha

    ReplyDelete
  17. @i am S!L4H.. aku xtengok kat tv.. tp tengok kat youtube... mmg itu pendapat aku n pendapat org awam..

    ReplyDelete
  18. @: husna : hu3... samelah.. aku cuma tengok kat youtube jerk.. hehehe.. betul tu.. syarikat media mesti tahu sensitiviti.. xleh lawak2 jerk...
    betul gak.. aku tengok iklan tu liberal sangat.. xde unsur nasihat

    ReplyDelete
  19. @RIANaku rase pemuda pas kot.. aku bace kat malaysia kini

    ReplyDelete
  20. @Afzainizam betul tu bro... mereka cm da xpeka.. tengokla kesannya... 3 iklan tv xsensitif... bagi aku laa...
    mesej pon aku tengok macam xsampai..

    ReplyDelete
  21. @Lee-Yan-Naa betul tu... iklan da pelik2 jerk... dah la cm xde nilai murni langsung... jelik.. isk3...
    sama2.. tu pun aku usha2 kat blog org lain..

    ReplyDelete
  22. @Rowena Zainuddin aah.. da xmenarik dan makin membosankan... isk3... betul tu.. pengganti Allahyarham da xde :(

    ReplyDelete
  23. nas :)

    aku tak sempat tengok pon iklan tu. lgpon jarang tgk tv kan. huhu.

    but i got the point of view from ur entry.

    betul kan. bila kita buat something dan menghebahkan melalui media, mcm iklan ni, perlu amek kira banyak perkara. sensitivi itu penting.

    sekarang ni macam2 sangat. sume dah tah ape2. huhu.

    ReplyDelete
  24. @nas owhh. aku agak ketinggalan zaman sket klu bab2 ni. bukak intenet dok tengok citer online je. kahkah, isu ape2 mmg lambat. :p

    ReplyDelete
  25. dua2 iklan ni aku xtgk lg.. tapi tv3, tv9 dgn 8tv kn satu syarikat.. xkn xambil kesedaran dari kes yg dlu..

    ReplyDelete
  26. terlebih kreatif lah aku rase dorang ni. ;p

    ReplyDelete
  27. Mungkin tujuan iklan disiarkan untuk mendidik mungkin cara menafsir setiap individu berbeza mungkin boleh menimbulkan kontroversi. Saya pihak pengurusan penyiaran tentu mempunyai ahli jawatan kuasa pelulus untuk meluluskan iklan sebelum disiarkan.

    Apa pun kalau betul iklan tersebut menyinggung perasaan cepat-cepatlah mohon maaf

    ReplyDelete
  28. Fening kaparra betul la stesen media prima ni.. Bukan smeua org dpt accept idea iklan mereka kan :P

    ReplyDelete
  29. @soffea hai sofea.. lama xnampak hang.. hehehe
    aku pon sama.. ikln tv lama xtengok.. cuma tahu citer2 ni dalam fb n youtube... betul tu... mereka sepatutnya peka terhadap sensitiviti masyarakat

    ReplyDelete
  30. @RIANhahhaa.. tak pe3... aku lagi teruk dr ko.. aku slalu je on9 n main games.... xde keje.. hehhe

    ReplyDelete
  31. @MR. SYAH mereka masih xserik3... alahai media prima nih.... pasni ntv7 kah??? isk3

    ReplyDelete
  32. @SyuEehehe.. mungkinn.. terlebih kreatif sangat sampai jadi macam2 isu plak yg timbul.. hehee

    ReplyDelete
  33. @akubiomed yup3.. spt iklan 8tv tu bagus... cuma ia menimbulkan rase xpuas hati org cina sbb nampak sangat org cina xsopan la itu lah....

    ReplyDelete
  34. @wa khairul onggon hahhaaa... amboii.. slenge ape yg ko gne ni bro :P

    ReplyDelete
  35. iklan singapura jugak yg best. g youtube iklan ramadhan singapura 2010. penuh makna

    Fakta Penyokong Bola Sepak Malaysia

    ReplyDelete
  36. to me, both iklan tu xde masalah pun..
    ade la unsur2 baek, just aurat la pulak yg mnjadi probs..

    tp ok la, kiranye xde la mengarut mcm iklan TV3 dulu..
    just, yg menjadi isunye bila media sendiri menyampaikan aqidah yang salah..

    memang la, sekarang tengok mende2 ni sume mcm dah biasa..
    tp, sepatutnye media memainkan peranan bagi menyampaikan sesuatu tu dgn jelas..
    lagi2 dibulan baek ni..

    ~harapnye media2 yg akn mengambil berat isu ni..
    jgn la smpai m'pertikaikan agama..

    ReplyDelete
  37. iklan2 ni pernah keluor kat tv dulu2...tapi takde pun yang kecoh2...

    orang skang jek yang terlebih2 sensitif kononnya...jadahnya...

    ReplyDelete
  38. @Meckyeker??? ade link x meck??? nak tengok gak :)

    ReplyDelete
  39. @.sweet-ants. ntahla... org Malaysia sekarang terlebih peka... tp pendapat aku, 2 iklan ni cm xde manfaat je

    ReplyDelete
  40. @zt-zati stuju... iklan tv3 dulu lagi teruk... sampai samakan ngan agama lain.. sekarang biase je... cuma ramai yang cepat melenting... xsalah..cuma iklan sepatutnya lebih bersifat nasihat n ade moral values

    ReplyDelete
  41. @Along Tapa hahhaa.. pendapat ko.. ntah la orang sekarang.. maybe ade kesedaran kot :P

    ReplyDelete
  42. iklan tangkap muat je,jadi la macam tu. sepatutnya, bila last year da ade kes iklan mengarut, they should amek pengajran la kan.

    btw: selamat berpuasa=)

    ReplyDelete
  43. mcm2 ada. tk sempat lg nk tengok -.-

    ReplyDelete
  44. aku tak sempat pun nak tengok iklan ni kat tv!!!cis.

    ReplyDelete
  45. bc post baru aku: bg pendapat ckit. huhu..
    http://honeybeesyue.blogspot.com/2011/08/buat-para-wanita-dan-lelaki.html

    ReplyDelete
  46. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
    ”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
    firestartingautomobil.blogspot.com
    bukandoktorveterinar.blogspot.com
    ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    diy buat servis kereta

    Dah belek TV dah tak ade dah iklan tu..... bagus..... tapi ramai gak yang tercari-cari nak tau lebih mendalam... kat You tube ada tak...

    ReplyDelete
  47. Huhuhu,,...
    Tak habis-habis lah..

    BTW, IC dah siap. Siri 8.

    ReplyDelete
  48. macam-macamkan.. yang baru ni macam racist lak..

    ReplyDelete
  49. menariknya iklan 8tv n tv9 ni. aku puji cara dia perli KEBIASAAN org kita sambil menyelitkan mesej2 mghormati ramadhan.

    setakat pemerhatian aku, malaysian tak kira race ada sedikit kefahaman tentang menghormati ramadhan dan lain2 ibadah dr agama Islam.

    kawan2 lain agama join ifthar sama2, pergi param sama2, rembat bubur lambuk sama2, igtkan waktu solat etc. aku sgt bangga dgn tahap toleransi agama kat malaysia ni.

    soalnya, siapa yg terasa dgn hasad ant jiran, pembaziran, aurat tak sempurna etc?

    betulkan yg biasa, biasakan yg betul. salam ramadhan.

    ReplyDelete
  50. makin merapu je iklan sekarang ni...teringat iklan petronas dulu..sume menyampaikan mesej yang baik..

    ReplyDelete
  51. @ney yep2... iklan tangkap muat... xmau tanya pendapat pakar
    ehehe
    thx.. selamat berpuasa gak :)

    ReplyDelete
  52. @lizztv cepat2 da padam.. nanti dikata xsensitif lak kalau teruskan siarann :)

    ReplyDelete
  53. @Afzainizam tv mmg da xdak.. tapi kat youtube ade yang da kne padam... maybe kalau pandai2 leh jumpe agy kot :)

    ReplyDelete
  54. @My Name is Mar yeker? thx2.. akan disinggah.. hehehee

    ReplyDelete
  55. @Zuewairy dulu xfikir sensitiviti agama.. skank ade 2.. 8tv racist.. tv9 xsensitif agama..

    ReplyDelete
  56. @Faaizz d. Zul aku xamek port bagi 8tv.. tp bagi tv9.. iklan dia kurang baik...
    xde manfaat sangat... eloknya kalau ramadhan bagi la iklan yang bermanfaat....
    aku xberapa faham sgt ayat2 yang last ko uh..
    ok3.. salam ramadhan gak :)

    ReplyDelete
  57. @ainzyep3.. teringat2... harap2 nanti hari raya iklan dia best2.. xmau la iklan yang xde manfaat macam ni

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails