Pesanan Penaja

Sunday, June 12, 2011

Waktu yang Biasanya Orang Bercinta



     Korang pernah bercinta tak? kan manis kalau bercinta secara Halal di mana tiada berlakunya berdua-duaan dengan pasangan, pegang2an tangan dan sebagainya... So entri sekarang ni seperti biasa entri bentuk umum, 3 waktu yang biasanya orang bercinta, jum bace :)


SEKOLAH:



     waktu inilah yang biasanya orang paling awal bercinta, dan ramai yang menggelarkan cinta sewaktu zaman sekolah ialah cinta monyet. Aku xtahu la kenapa orang gelar sebegitu.. mungkin mereka kebudak-budakan, maka cara mereka bercinta pun macam mon.... erk... bukan aku cakap eh! sori ek bagi mereka yang terase. :P (keh3)

kelebihan: 
kalau terkenang zaman bercinta time ni mesti rase syok.. boleh tergelak bila terkenang time bercinta dulu

kekurangan: 
biasanya xbertahan lama terutama skali jika salah seorang/ kedua2nya melanjutkan pelajaran ke IPT.. kalau bertahan pun sedikit sajalah

KAMPUS:



     Pada waktu zaman peralihan ke zaman dewasa inilah ramai remaja-remaja yang biasanya berumur dalam lingkungan 18-24 tahun mula menunjukkan 'taring' mereka. Tengoklah di kampus-kampus kolej komuniti,politeknik,kolej/universiti swasta,pusat matrikulasi, serta universiti awam sejak zaman mak ayah kita dulu (err... mak ayah aku xmasuk IPT), hinggalah sekarang, 2 x 5 je.

     'Bersepah' kelihatan golongan terpelajar ini berdating kat McD, berjoging sama-sama kat tasik, study kat library sama-sama, mahupun yang lebih baiknya bercinta dalam satu kampus, tapi say no to couple! Alhamdulillah..

kelebihan:
1. Pada usia ini agak baik n matang untuk mereka bercinta berbanding pada waktu sekolah.

2. Masing-masing mempunyai tahap pelajaran yang tinggi, maka xsusah la kalau bila berumahtangga nanti, bakal mempunyai kewangan yang kukuh serta IQ yang baik untuk diajar pada anak-anak nanti

3. Sokongan satu sama lain dalam pelajaran boleh mempertingkatkan motivasi masing2. Ada member aku bercinta, tapi xsilap aku masing2 dapat dekan... huish.. jeles3..


kekurangan:
1. biasanya bila bercinta time belajar, mula la xleh nak fokus dalam pelajaran.. tiap2 malam mesti nak bergayut, kalau x nanti org di sana kata 'dia dah tak ingat kat kita dah'.. Tapi paling perit kalau tetiba alami nasib malang, 'break' dengan balak/awek, mau xlalu nak jamah makan n study! sampai menjunam rezut peperiksaan dek cinta ini je.

2. gejala maksiat dan kes buang bayi di kalangan pelajar IPT menunjukkan mereka masih xmatang berfikir dan bertindak walaupun mempunyai IQ dalam pelajaran mereka. Namun kes buang bayi atau khalwat walaupun banyak tapi masih terkawal, mungkin mereka takut dibuang oleh pihak universiti/kolej kot.

ALAM PEKERJAAN:



     Tidak kurang ramai orang yang mula bercinta sewaktu bekerja. Aku ni cuma berpengalaman 2 bulan je bekerja sewaktu lepas spm, so xde la nampak orang yang bercinta dalam tempat kerja.

     Sebagai contoh, ada sorang pekerja baru datang masuk kerja, mula la pekerja lama terpandang-pandang.. "peweett.. cun siot budak baru nih... macam nak ngorat jerk" atau "pergh, hensem gak budak baru tu.. muka macam innocent je.. so sweet" - itu adalah antara contoh dialog yg aku reka sendiri, tapi mungkin ada sikit kena mengena.. hehe

kelebihan:
1. berbanding dengan bercinta di kampus yang masih belum menentu tahap kewangan, bercinta pada waktu ini adalah baik juga sebab masing-masing mempunyai pekerjaan yang tetap. kalau dah bercinta tu, terus kahwin pun xpe, baguslah, elak maksiat/kontrobesi berpanjangan di tempat keje.. heehe

kekurangan:
1. seperti pelajar IPT, gejala maksiat, khalwat dan buang anak juga berleluasa, malah lagi banyak berbanding dengan kes daripada pelajar IPT.

nota dari nas: apa2 pun, jodoh ajal dan maut adalah di tangan Allah. Aku ni walaupun dah nak masuk 21 tahun masih tak de 'awek' pun.. hehehee... apa yang penting tolong jaga perilaku dan batas2 dalam pergaulan, elakkan berdua-duaan untuk elakkan fitnah atau berlaku hasutan setan untuk berbuat maksiat.

p/s- mak dan ayah aku bercinta semasa bekerja..tapi pada waktu itu, mak aku kerja sbg tukang jahit, ayah aku askar :P

49 comments:

  1. ramai suda org sekeliling aku kawen time tengah kat ipt. sweet lah diorang. hahaha

    ReplyDelete
  2. @RIAN tu la pasal.. awat hang blom agy? hehehee

    ReplyDelete
  3. bila tiba jodoh pasti ketemu jua :)

    ReplyDelete
  4. entry yang bagus..
    kelebihan dan kekurangan yang nas tulis tu ada benarnya..
    hope dijauhkan dari sebarang keburukan..

    p/s: ninie kategori no 2 (n_n)

    ReplyDelete
  5. rasanya kategri no 1..2 pling best ha..ha...
    tgh2 nak mgatal..:)

    ReplyDelete
  6. xtau la yg mne besh. baik + buruk. x de experience la plak. :)

    ReplyDelete
  7. alaa nas baru 21...muda lagi...

    p/s: mana menghilang tak update..

    ReplyDelete
  8. masa sekolah dulu ramai giler awek nak tapi buat bodo nak fokus blajar..:P
    brcinta manis mula2 je ce da kawin byknye da tak mcm becinta dulu..:)

    ReplyDelete
  9. ngeh3...aku suka part bercinta time sekolah. dulu pernah buat cinta ala2 monyet tak cukup makan pisang.hahaha.


    but now, say no to couple. bek kawen terus. sukahti nak wat pe, xde orang larang..kan2?

    ReplyDelete
  10. jodoh tu ketentuan Allah..sabar je,akan tiba 1 hari jodoh tu sendiri datang tanpa kita cari..

    p/s-lama tak singgah sini..apa kbr?

    ReplyDelete
  11. @ninie_azriena thx.. ehem3
    walaupun kategori no 2.. tp xsama kampus kan.. hehehee

    ReplyDelete
  12. @sobri yaacob aah... miang giler time tu.... nasib bek aku xde pengalaman... erk :P

    ReplyDelete
  13. @Emilia Emira muda la sangat.. risau2.. hehehe... bukan ape.. aku ni more pd fesbuk... blog da cm suram jerk.. hu3

    ReplyDelete
  14. @LiFe KaMi pergh.. ramai awekss..... bertuahnya sbb femes gak dulu2.... hehee

    ReplyDelete
  15. @: husna : aah... cinta monyet tu perangai diorang cm monyet la tuh.. wakakaka.. jahatnye mulot...
    stuju ngan pendapat awak... kawen aje,.. xde la nak gayut2 sangat :P

    ReplyDelete
  16. @misz eyla opss.. lambat reply komen ni
    ehehehhee
    samelah ngan aku.. xde pengalaman lagi,.. tengok pngalaman dr org lenn

    ReplyDelete
  17. @khairolghani baik2 sahaja.. hehee... btul tuh.. jodoh tu hanya Allah shj yg tentukan..tp kita jgn la malas nk carik.. nt membujangla smpi tua :P

    ReplyDelete
  18. ha..ha,,
    bkn miang pun,,, ramai sngat org nak.. x layan mrjuk plak... ha..ha..
    ayat pnuh kepoyoan ...;)

    ReplyDelete
  19. waktu dah kerja la..serius

    ReplyDelete
  20. Musykil dengan Nas. Muka baby face tak akan tak ada mak we yang berkenan kot? Apa bala :-)

    ReplyDelete
  21. @nas yela aku belum lagi la. tak brani nak cakap kat ayah lagi swoh tolong cari. kehkeh~

    ReplyDelete
  22. mintak tolong mak suruh carikkan.. hahaha

    ReplyDelete
  23. emm, betol kate nas, semua ade kelebihan and kekurangan. but bercinta zaman sekolah tak payah la kan, buang mase je( cakap melalui pengalaman ni=))

    ReplyDelete
  24. emm, betol kate nas, semua ade kelebihan and kekurangan. but bercinta zaman sekolah tak payah la kan, buang mase je( cakap melalui pengalaman ni=))

    ReplyDelete
  25. aku cinta monyet jer time sekolah dulu nas..

    ReplyDelete
  26. "say no to couple"

    bagus budak ni. XD

    ReplyDelete
  27. @sobri yaacob hahahhaa.. tp zaman sekola dulu xde la serius sangat kan.. :P

    ReplyDelete
  28. @Hansinsya-Allah.. harap2 awak dapat la time keje nt :)

    ReplyDelete
  29. @ABU isk3.. serius la plak mamat nih.. hehehhee.... aminn

    ReplyDelete
  30. @akubiomed mane ade baby face sgt.. wakakaka
    aku pon musykil... erk.. bkn xd org yg minat.. tp diri sendiri xsedia lagi n kurang berminat

    ReplyDelete
  31. @RIANcehh... ngade je ko.. dalam entri ko suh ayah ko carik.. hahaha

    ReplyDelete
  32. @Ayieseyess???? hahaha... anak mak upenye ko ni... :P

    ReplyDelete
  33. @ney yup2 buang masa sbb masing2 kurang matang... bercinta untuk lepaskan tension belajar cuma.. erk.. awak ade pengalaman? ce cite2.. ehhee

    ReplyDelete
  34. @Zuewairy yeker? hahahahaa.. ngan sape ni bro.? xcakap aku ponn

    ReplyDelete
  35. @Faaizz d. Zul hehehe... i hope so la.... xbagus sgt kapel2 ni

    ReplyDelete
  36. @Aizat Azizan nak kawen???? aah... nak aje.. tp xcukup dr segi mental n fizikal lorh :P

    ReplyDelete
  37. @Zik hah.. itu yg pasti... wakakkaa

    ReplyDelete
  38. Tak pernah bercinta masa zaman sekolah dan masa kat kampus. Dah habis belajar baru tergerak hati nak tengok lelaki..hehe ;p

    ReplyDelete
  39. cinta cinta jugakk..yg penting kena pndai jg diri ;)

    ReplyDelete
  40. sangat setuju...yeah!!!!

    aku dulu pun pernah terjebak dalam industri cinte monye ni...ha3

    ReplyDelete
  41. @Princess Zezebel Lair yeker? hahahhaa... bagus la.. kalau x.. xjumpe la husband awak tu.. hehehe.. saje je :P

    ReplyDelete
  42. @budak ice btol2.. ramai yg sanggup gadai maruah demi chenta...

    ReplyDelete
  43. @syafceh... ade plak industri cinta monyet.. hakakakkakkaaka... bagusla.. mst banyak awek duluu

    ReplyDelete
  44. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    اسلام عليكم

    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    kembara mahkota johor 2011 daulat tuanku

    kalau ade jodoh takkan lari gunung dikejar.....

    ReplyDelete
  45. @nas aku plan nak cari bf thai sebenanye. sekali datang sini takde yang muslim pulak. zZz~~ hahahahaha

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails