Pesanan Penaja

Tuesday, June 21, 2011

Filem Malaysia Makin Mendapat Tempat


       Korang dah tengok filem KL Gangster yang aku dengar cerita sudah mencecah RM11 Juta jumlah kutipannya? Aku xtengok lagi.. xde sape nak teman.. sob3... (emo jap) Malah sudah mendapat status filem kotak pejabat meninggalkan jauh filem ngangkung dan kongsi di belakang. Aku tak tahu la jalan cerita dia macam mane sangat tapi filem yang dibintangi oleh Aaron Aziz, Syamsul Yusof, Adiputra dan Zizan bukan saja buat rekod baru mendapat RM11 juta, malah pada hari pertama saja dah dapat RM1.5 juta.. perh.. masyukk..

      Aku bukan nak citer pasal KL Gangster nih, tapi nak citer pasal filem Malaysia.. Kalau nak diikutkan Filem Melayu memang femes terutama sekali filem 50-an dan 60-an, sampai sekarang asyik tayang kat tv berulang kali. Tapi mula tahun 70-an sehingga awal 2000-an aku tengok macam jarang sangat ditayang di tv, bukan ape, hampir keseluruhan filem pada zaman itu membosankan, tak menarik dan kadang2 tak faham jalan ceritanya kecuali filem bukit kepong dan sebilangan kecil filem lain.

*bawah ni tajuk2 filem tahun 90-an yang kedengaran agak lucah.. tapi jalan cerita xlucah pon.. ehehe

perh.. ape dlm fikiran lelaki kalau dengar perkataan 'lurah dendam'??

 berahi? ermmm

haa.. ni baru filem agak blue... haha

cuma perempuan shj leh tengok: Korang tengok la gambar-gambar artis wanita tahun 80-90an.. filem biase je, tapi pelakonnya sungguh 18sx! sumber ohbulan

      Tapi sejak 2003 hingga sekarang aku tengok filem-filem mula mendapat tempat dikalangan masyarakat Malaysia, khususnya orang Melayu. Tapi kalau korang perasan, tahun 2010-2011 ni banyak filem yang mendapat box office dalam jumlah yang agak tinggi, ce tengok jap....


* cuma filem Sembilu 2 arahan bapak pengarah filem KL Gangster yang masih berada di top 10 dan kekal selama lebih 10 tahun!, tapi itu dulu.. nilai matawang dulu rendah maa.. xacik kot compare macam ni..


* jangan main-main..  filem senario dulu femes kot... waktu zaman kegemilangan mereka pada 90-an hingga awal 2000-an memang filem diorang best... tp makin lama makin xbest plak.. adeii

      Tengoklah, tahun 2010 dan 2011 je yang konker jumlah kutipan top box office, dan jangan main2, tahun 2011 baru habis setengah tahun, mungkin bila habis tahun ni terus banyak filem tahun ni konker ranking-rangking nih.. hahahhaa... giler laa..  Dan yang paling aneh, aku xpernah pun tengok filem melayu kat pawagam... cuma tengok kat laptop yang di copy dari external member aku.... alahai... yelah, xde sape yang nak ajak aku tengok wayang bersama.. awek xdop agy.. (eh.. emo lagi... sila abaikan! :P)

p/s- harap2 memperbanyakkan filem yang berunsurkan keagamaan n kemasyarakatan :)
....................blogwalking? Insya-Allah esok..


51 comments:

  1. ninie pun tak tgk agy..
    dgr cter, dorg kata best..
    nak dwnload jer ah t..huhuhu :)

    ReplyDelete
  2. aku pon jarang tgk cite melayu kat pawagam. huhu

    ReplyDelete
  3. tapi jarang filem yang cecah box office dpt award. tak ke gitu?
    dorang hanya byk dpt kutipan je berbanding award. ??? >,<


    ENTRI TERBARU : BEST JUGA GUNA XARA 3D

    ReplyDelete
  4. kita student2 ni,tak de duet nk beli tiket wayang..=D

    ReplyDelete
  5. rasanya filem SEMBILU 2 ttp hebat sbb tahun tayangan die 1995 bygkan zaman tu berpusu org g wayang n pegi wayang dulu bukan satu hobi mcm zaman sakang sbb dulu diprovokasi dgn sape g wayang g tmpt maksiat la ape la. tp SEMBILU 2 ttp bjaya kaut smpai 6 juta. zaman skang ni spatutnya sume film patut mampu kutip lebih 6 juta sbb skang penduduk dh berganda ramai.

    ReplyDelete
  6. xpe nas...nasib kita sama.. nnti free kita lyn movie kt mne2...

    *ko tggu, aku akan terjah ko kt C&K utk vlog aku...terjah blogger

    ReplyDelete
  7. xpenah tgk ctr melayu kt wayang? huhu entry da mcm support, rupanya support copy n paste ek? hehe

    btw tul gk, agk x adil klu kompare kutipan dlu n skrng..

    ReplyDelete
  8. lately, asal sume entry kau mengadu takde awek eh ? HAHAHAHA.

    aku tunggu sume citer2 tu ade kat youtube je. kahkah

    ReplyDelete
  9. yups
    filem Melayu skrg kalau cerita best dan memenuhi citarasa penonton pasti boleh jual

    Wanita Sensitif Kan? Setuju Tak?

    ReplyDelete
  10. kalau lar cerita agama pun dpt kutipan mcm tu kn lg bagus.
    pa pun syukur lar masih da yg minat nk tengok filem negara sendiri.

    ReplyDelete
  11. aku tengok transfomer je.heheh,ups kalo filem melayu aku tgok nur kasih je. gengster2 mak aku tak kasi tengok. dia cakap aku kecik lagi! hishhh....


    nak emo jugak la cmnih, sape nak tolong aku download citer? wayang? MAHAL!

    ReplyDelete
  12. @ninie_azriena tu la pasal.. ramai kata best.. ni yg nak try nak mintak kawan punye suh download sket.. hehee

    ReplyDelete
  13. @zikeryhassan yeker? ko jarang.. aku ni ta penah.. citer asia je kwn aku ajak tgok.. adeii

    ReplyDelete
  14. @AyieOthman ntahla.. mungkin mereka cuma mengejar kutipan filem yang tinggi jerk.. lupa kat kualiti 100%

    ReplyDelete
  15. @zaeimah ismail alahai.. rm10 jerk.. cuma aku pon rase cm2... nanti tv tayang gak citer cm2... cuma lambat.. hehee

    ReplyDelete
  16. @Qarlaah.. skank ni dah macam hobi dah tengok wayang.. dulu filem dapat rm1 juta mmg da kira gempak... btul tu.. bukan shj penduduk da makin ramai.. malah nilai mata wang pun da naik.. dulu tiket murah kan? :P

    ReplyDelete
  17. @[k]o{q}i[n] same ar.. weyh.. seyes??? ko jangan cm2.. aku cuak kalau ko buat cm2... jangan terjah weyh.. wakakakkakakakkaa

    ReplyDelete
  18. @saiazuan aah.. bukan copy n paste je.. malah dua2.. hahhahahaa...
    tul2.. xadil kot

    ReplyDelete
  19. @RIANntahla.. aku pon tatau knape aku suke buat cm2.. bosan.. hahaha... owh.. youtube... aku xlayan sgt

    ReplyDelete
  20. @Hansbtol2.. bkn ape.. skrang ni wayang da kira sbg hobi kot...

    ReplyDelete
  21. @.fariza. aah.. betul2... cuma citer agama kurang pengisian agama agaknya... cuba mempertingkatkan lagi..

    ReplyDelete
  22. @: husna : hahhaa.. xpasal2 ko emo gak ek.... mahal? ntahla.. aku da keje so aku xfikir sgt.. tp kalau slalu mmg ar abes duit aku.. hahaa

    ReplyDelete
  23. semua begantung pada promosi awal..pada aku senang je, buat trailer yg gempak, mcm kebanyakan filem luar, trailer gempak tapi hasilnya biasa je,

    cuma kl gangster aku tak tengok lagi, tapi trailernya pun cukup power, so aku tengok trailer je dulu..agak2 kalau nak keluar kat tv masa raya bagus gak xD

    ReplyDelete
  24. mmg rmai reviem filem kl gangster ckp filem nie best..
    nk gak try tgk. tp..kt kelntn mne de pwgm.. heh! -.-"

    ReplyDelete
  25. Tanniah kepada pengarah muda Syamsul Yusof kerana kejayaan kutipan tayangan filem KL Gangster.

    Mengingatkan kepada Zulkifli M Osman semasa mula-mula mengarah filem :-)

    ReplyDelete
  26. yups
    so pengarah skrg kena hasilkan yg trbaik
    so kalau terbaik dapatlah macam syamsul dapat
    hohohoho

    5 Sebab Kenapa Aku Suka Wordless Wednesday

    ReplyDelete
  27. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    balut sarung seat door trim dan dashboard kereta

    ceriter ni mmg best orang citerrr kutipan dia mak oiiii dahsat dah cecah 10 juta ringgit tuuu

    ReplyDelete
  28. tgk da... best sgt... x heran kalau dpt smpai 11juta... hehehe

    ReplyDelete
  29. lama tak tengok movie sebab tak dak wayang kat kuala nerang ni :|

    ReplyDelete
  30. @tengkorakemas aah.. btul2.. byk filem nampak trailer gempak2..tp citer cm xbest... huihh

    ReplyDelete
  31. @FariehanIbrahim [LBC] hahhaa.. xpe2... pasni ko tengok la pawagam sendiri kat umah.. hehehe

    ReplyDelete
  32. @akubiomed maksud ko ngan zulkifli m osman???? ape yg bestnye?

    ReplyDelete
  33. @Hansaah.. best kot dpt pengarah cm2.. mmg pasni ramai yg tunggu2

    ReplyDelete
  34. @Afzainizam mmg bukan sj cecah 10 juta, tp 12 juta lebih

    ReplyDelete
  35. @Diary oF Mine yeker??? rasenye aku cm nk tengok pasni :))

    ReplyDelete
  36. @enyheartsdiamond owh.. ko dok kat kuale nerang ker? hehehe

    ReplyDelete
  37. KL gangster best sgtt. x rugi beli tiket. tiap part xde bosannye..smpai cte ni abis.. puas ati ;)

    ReplyDelete
  38. Filem Malaysia sudah ada peningkatan.skop lebih mendahului dunia perfileman tanahair.

    ReplyDelete
  39. hurm..filem skrg byk tmpilkan unsur jiwa remaja n sosial..xberapa suke..aku sokong nas..elok dperbykkan filem berunsurkan agama n teladan..

    ReplyDelete
  40. @nas nasib baik aku cuma layan youtube je. kalau ada hobi pegi wayang macam kau, memang tak makan aku. hahahaha,

    ReplyDelete
  41. filem ape pun sy lyn je..
    tp mostly mmg la filem lua..
    ~but, klo filem malay yg best sy lyn je..
    still support filem msia..
    :)

    ReplyDelete
  42. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    happy 2nd anniversery

    Maaf dah lama aku tak ziarah blog ko lahhh... Maaf lah yerrrr... terputus hubungan tapi dah jumpa balik lahhh...

    baru nampak ada perubahan sikit dalam industri perfileman kita dah banyak variasi cerita kan bagus

    ReplyDelete
  43. aku pun tak tengok lagi ni..tapi tak sampai hati pulak nak tengok cetak rompak. tak pe kot..diorang pun dah untung banyak. haha

    Menarik di SuaraSendiri
    Sejauh mana BERSIH bertindak bersih

    Undi disini
    Adakah wajar perhimpunan diteruskan?

    ReplyDelete
  44. Salam. orang cakap best, betul ke?

    ReplyDelete
  45. aku nak tgk cerita ni tp xde kat sni plak :(

    ReplyDelete
  46. "yelah, xde sape yang nak ajak aku tengok wayang bersama.. awek xdop agy"
    sadis+lucu pulak bila baca ayat ko ni..tak yah nak ada awek pun boleh gi tgk wyg nas..aku dulu rilek je tengok wyg sorg2..

    ReplyDelete
  47. kalo bab cite2 kt pawagam dan sewaktu dengannye aku surrender. haha

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails