Pesanan Penaja

Sunday, April 10, 2011

Logo Yang Terburuk dicipta

Semua syarikat, NGO, dan macam-macam jenis lagi persatuan dan kelab mesti ada diorang punya logo mereka sendiri. Biasanya logo-logo syarikat berbentuk lebih moden,universal dan sesuai dengan matlamat syarikat diorang berbanding dengan logo kelab dan persatuan kecil-kecilan yang biasanya bentuknya xberapa 'lawa'. Namun, banyak juga logo-logo syarikat di luar negara amnya yang bentunya bukan sahaja tak menarik, tak bersesuaian, malah kelihatan canggung bila kita melihat logo-logo mereka! nak tengok? usha beb:

1. Gambar di atas (cover pics) kelihatan seperti ehem-ehem pulak bagi mereka yang sudah dewasa. Yelah, bagi sesetengah orang, nampak seperti parent yang sedang memegang anak mereka dalam keadaan 'memujuk', tetapi bagi mereka yang berfikiran 'blue' atau sesiapa saja, ia nampak seperti perbuatan tuutt...



2. Logo syarikat penerbangan ini kalau sesetengah kita mengeja 'wankair' padahal perkataan sebenarnya 'ankair' sebab simbol sayap tu kelihatan macam huruf W.


3. Ok... bende tayang gambar mouse ni bagus untuk mempamerkan identiti syarikat komputer.. tapi yang xbestnya gambar mouse tu kelihatan macam #$% jerk.. tak sesuai beb...


4.  Logo di atas adalah untuk syarikat pasteri dan bakeri di Itali kalau xsalah aku. tapi bentuk logo tu xberapa sesuai kerana kelihatan macam bentuk hidung.. kalau nak pergi kedai camni, mesti rasa was-was sebab takut roti ada 'taik idong'.. opss.. errr :P

5. Korang perasan kan logo baru pepsi yang diperkenalkan xlama dahulu. kalau xcaye bukak lama web pepsi. garisan putih itu kelihatan macam lelaki gemuk yang minum air pepsi banyak-banyak sampai nampak pusat dan nampak 'lurah'.. eww... macam ni xnak minum pepsi lah :P

6. Gambar di atas adalah logo syarikat farmasi di jepun yang kelihatan macam lucah pun ade.. entahla... tak sesuai la huruf K di jadikan bentuk 2 orang yang 'melekat'... edesss...
7. Logo pasukan sea wolves ni macam tak berapa sesuai la sebab kombinasi serigala, kayu sofbol (gantian pedang lanun) dan karekter lanun(mewakili makna laut) kelihatan macam pelik semacam jerk.. ehhee

8. Tulisan logo syarikat KIDSEXCHANGE yang tiada tanda space seperti KIDS EXCHANGE membuatkatkan orang awam melihat kedai itu kelihatan seperti kedai 'perubahan seks kanak-kanak' seperti dibaca KID SEX CHANGE.. isk3...

9. Klinik pergigian logonya agak memanglah kelihatan seperti doktor gigi sedang merawat gigi pesakit.. tapi 'ketiadaan' kerusi menyebabkan logo ini kelihatan seperti gambar orang yang sedang membuat ehem-ehem (sekali lagi).. adeiii... klinik ini dah macam tukar function sebagai rumah urut la pulak :P

p/s- Ok.. nak out dulu.. nak foukus pada homework dan revision for test.. nanti aku BW ea :)

reading

67 comments:

  1. diorang ni wat x pk pjg, atau sje je nak tarik perhatian org ramai dtg tempat diorang. Yang doughboy tu, bkn nmpk mcm hidung, tapi mcm 'senjata' dan lambang kelakian.. ntah pape ntah..

    ReplyDelete
  2. haha. betul kan nash. aku tengok logo2 tu banyak yg macam tak senonoh pon ade..

    ReplyDelete
  3. LOL! kebykkn 18sx kannn..
    aishhh! bahaya tol..kne lbih snsitif gak nk wat logo pom..huhuu

    ReplyDelete
  4. haha..banyak rupanya logo ada maksud tersirat macam tu..

    ReplyDelete
  5. nampak nowh aku ni berfikiran suci murni sebab aku tak terpikir pun benda yang ko explain tu..hahhaa..

    p/s: ni semua ni bala ni..bala ni..bini saya ada seminar kejap lagi...

    Gorengbaek - Idea mengarut aku untuk isu semasa....

    Hangit Habis dah - Siapa yang salah??siapa yang salah...ko cakap dengan aku....

    Kerat Senget - Tembikai Susu itu best

    ReplyDelete
  6. apsal aku nampak kebanyakannya berunsur...ke otak aku dah macam tu? xD

    ReplyDelete
  7. haha~~penyalahgunaan seni kreatif nih,,=p

    ReplyDelete
  8. @[k]o{q}i[n] aah.. saje je buat panjang2 sbb nak tarik customer masuk kedai.. hehe.. yeker? baru aku tau.. tajam gak pemikiran ko koqin :P

    ReplyDelete
  9. @Zuewairy hahaha.. mmg nampak lucah gak..tp budak2 kecik mst xtahu ape2 kan ? :P

    ReplyDelete
  10. @soffea hehehe..tu la pasal.. xsenonoh gak... hehhe

    ReplyDelete
  11. @FariehanIbrahim [LBC] memang banyak 18sx.. tapi org bukan M'sia banyak la yg buat.. kalau org kita,mst kne tarik lesen kot :)

    ReplyDelete
  12. @nur anis mmg banyak maksud tersirat.. harap2 kita xleh fikiran cm2 :)

    ReplyDelete
  13. @Along Tapa ok.. baguslah.. nampak cam bese kann? hahahhaa.. amboi.. dah mula berdialog hantu kak limah la pulokk :P

    ReplyDelete
  14. @tengkorakemashaa.. ni mst otak xcuci lagi neyh :P

    ReplyDelete
  15. @ai n i s h a f i qa betol3.. hahhaa.. terok btol kann.. dah kreatif salah gune.. tp ade yg xkreatif langsung :P

    ReplyDelete
  16. ak rase doughboy tuh y plg xmnarik kot..pepesi tu pn same..lucah plak tuh..ahaha

    ReplyDelete
  17. hahhahahha... tersangat la lucahan.... ni kompem designer dorang ni suka pikir lucah.... lucah3! hahahah

    ReplyDelete
  18. hahaha nas.. noty ko ek..

    lama x jengah sini.. rndu plak kt ko. hehe

    ReplyDelete
  19. sakit mta melihat perilaku ketidak sengajaan bgtu huuu

    ReplyDelete
  20. bergantung pada imaginasi seseorang tu kot. imaginasi dan penafsiran tersendiri. hahha,

    ReplyDelete
  21. aku rasa biasa je logo2 ni.

    *berfikiran suci

    hahah

    ReplyDelete
  22. Adalah menjadi kewajaran untuk melabelkan entri ini dibawah label 21sx.. hahahaha...

    Meh la terjah entry aku:
    Bila Mat Indon Naik Bosan
    Hoit Bank Islam
    Komen Saya Terhadap Pengkomen

    ReplyDelete
  23. pergh.
    kbyakan logo lucahan. huu.

    ReplyDelete
  24. hahah.. byk yg lucahkan.. kalu org mcm aku xkot tapi kalau org lain tu tak tahulah.. kah3..

    ReplyDelete
  25. @Emilia Emira aah.. mmg doughboy xmenarik.. pepso lucah ke? haha

    ReplyDelete
  26. @cacing aah.. aku rase designer tu amek ilham slpas tengok cite blue kot :P

    ReplyDelete
  27. @dya adriza bukan notty.. tapi main2 je.. hehehe,.. samelah.. xsinggah ke blog ko :)

    ReplyDelete
  28. @suriaah.. buat saket mate je kan.. hehe

    ReplyDelete
  29. @RIANbetul3.. kalau imaginasi pun biru2.. so tafsiran pada logo pon biru2 :)

    ReplyDelete
  30. @Faaizz d. Zul owh.. yeker? hahaha.. baguslah pemikiran ko.. bersih ja :)

    ReplyDelete
  31. @Ayieahh.. mane leh.. xlucah pong.. hahhaa.. mengade jerk ko... hahaha

    ReplyDelete
  32. @cik fza aah..lucah.. tapi jgn salah anggap plak.. adeii :P

    ReplyDelete
  33. @MR. SYAH hehe.. baguslah.. xde la luch sgt kan.. fikiran kene ar bersih :)

    ReplyDelete
  34. Branding ini penting kerana ia membawa imej syarikat. Setiap logo mempunyai maksudnya tersendiri oleh sebab itu syarikat koperat besar sanggup melantik konsultan.

    Sama juga cara packaging siapa tahu produk Saudi Gold adalah produk Malaysia

    ReplyDelete
  35. gmbr semua mcm lucah 18sx jak nie.. hahaha..
    ada2 jak laa org negara luar nie kan..

    ReplyDelete
  36. haha, no 8 n 9 yang wat aku tergelak2, hue hue hue.

    ReplyDelete
  37. @nas oo camtu. s0 kirenye imaginasi ko kaler ape nh ?? o_O hahha

    ReplyDelete
  38. euww...
    so 18sx..
    xsngka plak ade logo2 ni..

    ~cmne la awk leh jmpe logo2 cmni..
    kgum plak..
    :p

    ReplyDelete
  39. hang ni berfikiran lucah ni hehe

    ReplyDelete
  40. klakar la dorunk nie ..saje jerk nk bg double meaning :D

    ReplyDelete
  41. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Jom Terjah entry terbaru ??
    enjin wira enjin apa lepas jpj

    yuppppp mmg betol macam yang ko kata kan ade plak logo macam tu kalau sekali imbas bebetul nampak lucah.... lain tengok...... lain penafsiran.... jadi bendanya pun jadi lain....

    ReplyDelete
  42. @akubiomed betul2.. branding amat penting dlm marketing diorang... owh.. baru aku tahu saudi gold tu Malaysia... ingtkan dr arab saudi.. ho3

    ReplyDelete
  43. @MiSzy DiaN isk3.. mane ade semua.. sebahagian jerk.. adehh... mmg orang luar negara suke bende2 cmtu..

    ReplyDelete
  44. @MATAHARI hehe.. lagi2 kidsexchange... macam sex je bunyiknye.. adehh.... saje tu tarik perhatian..

    ReplyDelete
  45. @RIANimaginasi aku kaler hijau.. lihat alam2 sekitar jerp.. hehehehhehee

    ReplyDelete
  46. @zt-zati ade je zati.. search google...then jumpelah.. hehhee... xsusah mane pon :)

    ReplyDelete
  47. @Affan mane ade! sampai cm2 lak salahkan aku.. aku xbersalahh.. waaa :( :P

    ReplyDelete
  48. @eddin93 biasenye mat saleh suke je buat bende2 mengarut cmni.. hehehe... nak buat cmne kan...

    ReplyDelete
  49. @Afzainizam logo tu ikot persepsi oranglah..ade yg kata lucah.. ade yg kata biase2.. sbb org yg kata lucah tu mst terpengaruh sket ngan budaya biru nih.. ehhhehehehe.. opss

    ReplyDelete
  50. @nas haha. dan2 hijau ye. bagus r tu. tp ni nak tanye sket, yg ko buat simbol-simbol tu pekataan apa ?? aku tak reti baca. :p

    ReplyDelete
  51. sebahagian kaa?? hehehe..
    ye laa...
    hehhe
    sibuknya ko skrg nie kn.. hehehe..

    ReplyDelete
  52. haha belom penah baca entri ni kat blog/web lain.. lawak gak tengok logo2 tu *what de hell are they thinking!!*

    ReplyDelete
  53. hahahahaha
    pelik2 sehh logo dye..
    mcm ne la dy org ley t'pkir wt cmtu
    klakar pn ade :D

    ReplyDelete
  54. sekarang nie pun dah ok sikit kot... kasi lebih mesra....

    ReplyDelete
  55. logo yang warna kuning tu,,aku xpk hidung,,,muahahaha,,,

    ReplyDelete
  56. ha a la buruk woohh logo tu. haha

    censored plak tu. haihhh

    ReplyDelete
  57. @RIANhehehe.. hijau la.. erks... simbol yang mana satu? xpaham la??

    ReplyDelete
  58. @MiSzy DiaN aah.. sibuk la ngan final exam kitorang.. so macam xde mase nk update blog n blogwalking :P

    ReplyDelete
  59. @Tupai Karan yeker blom tengok? hehehe... aku penah tengok.. so aku amek sikit ilham dr diorg :P

    ReplyDelete
  60. @Tun Aqilah mmg pelik.. nasib bek ko ckp kelaka.. sbb ramai yg cakap bende ni blue.. hehhee

    ReplyDelete
  61. @iszieylyanziy amboi.. advance nye pemikiran ko ni is! hehehhee.. bahaya nih :P

    ReplyDelete
  62. @i am S!L4H.. ehehe.. mmg buruk n kadang2 xsenonoh gak.. hefufufuf :P

    ReplyDelete
  63. nak kene report nih. haha

    haha klaka je bunyik hefufufuf tu.
    =p

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails