Pesanan Penaja

Friday, April 22, 2011

Apabila Blogger 'itu' Syok Sendiri....

sekadar gambar hiasan

Amboi.. dalam study week ni masih lagi aku nak update blog.. bahaya nih... adehh.. xpelah.. at least aku luangkan masa lebih dalam pelajaran aku berbanding online. hehehe.. Tajuk entri aku kontrobesi x? bagi aku tak pon.. hahaha... Pernah tak korang terjumpa atau singgah ke blog yang tuan punya bloggernya seakan syok sendiri? Terutamanya sekali blogger yang boleh dikatakan namanya gah dalam dunia blog.. Maksud aku:

1. Entri-entri yang ditulisnya seperti seakan membanggakan blognya yang mendapat ribuan trafik dan pageviews yang banyak setiap hari.

ramai blogger sekarang yang gemarkan mengejar trafik, banyak trafik yang dapat, banyaklah pendapatan yang boleh dijana..

2.  Kemudian suka membandingkan blog dia dengan blog-blog yang lain dari segi kedudukan ranking dalam bentuk analisis dia.

3.  Bila aku usha entri-entri dia.. yang agak terbaru.. aku jarang jumpa pun entri yang lebih berinformasi dan tak berapa sesuai dengan 'gahnya' nama blog dia.

4.  Gemar membuat segmen-segmen untuk merapatkan hubungan bersama pembaca blog yang lain... Itu perkara yang baik..cuma apabila kelihatan selalu buat segmen macam tu, aku pun dah rase semacam je.. aku nak tahu gak tujuan 'sebenar' beliau buat segmen-segmen tertentu.

err.. gambar ni takde kena mengena pun :P

5.  Update entri 4-5 kali sehari.. wow! banyaknya... mesti dia takde masa nak singgah balas pada blog yang komen pada entri dia... hu3

6.  Ramai blogger terutamanya sekali blogger junior suka pada blog tersebut kerana tuan punya blog kelihatan mesra. Maklumlah,sapa yang tak kenal blogger ini. Lagi-lagi beliau membantu menaikkan pageviews sesetengah blog yang baru merangkak naik ini.

7.  Bukan seorang dua 'mempersoalkan' pasal blog beliau ni, malah ramai gak yang berkata sebegitu,malah ada yang berterus terang mengatakan blog beliau ini 'sampah' kerana entrinya merapu dan kadang-kadang membosankan..(bukan aku yang kata okey..)

********************************************************************

     Apa-apapun, aku tak bagitahu sapa blogger ini sebenarnya. Aku nak jaga privasi dia serta etika dan profesionalisme dalam blogging. Tapi aku yakin korang pun ada yang kenal blogger yang femes ni. Yang baiknya aku dengar dalam realiti blogger 'otai' ini tak sombong pun. Cuma aku lebih gemar jika blogger lebih mengutamakan kualiti dalam penulisan berbanding dengan kuantiti terutama sekali nama blog itu sudah melekat dalam ingatan orang (maksud aku popular).

     Setiap blogger memang ada keunikan diorang masing-masing. Yelah.. kalau semua blogger sama saja, bosan pulak kan mengadap blog orang kann? Blog aku pun tak sebagus mana pun, ada gak entri yang meraban contohnya entri yang ditulis panjang-panjang.. tapi at least ada tujuan.. hehehee.

Tapi aku berharap blogger ini dapat menghasilkan entri yang menarik lepas ni dan kurangkan entri yang berbentuk 'segmen' agar takdelah orang yang 'mengata' lepas ni.

****berdasarkan pandangan peribadi aku dan beberapa blogger lain~

p/s-  Kepada tuan punya blog yang aku cerita pasal ni, jangan marah saye eh.. :P

89 comments:

  1. Susah nak cakap juga, biar je lah, yang penting dia tak cari gaduh dengan kita kan, ekekeke.

    ReplyDelete
  2. tapi kalau trafik turun gila-gila sedih gak la....papepon , jangan online je ,study sama..kang modem tebako macam meaw,HAHAHA :P

    ReplyDelete
  3. ingin mengenali blogger tersebut.
    :D

    ReplyDelete
  4. cam kenal jek blogger tersebut,,hahaha,,,eh eh,,,traffic tu ape,,seo tu ape,,alexa tu ape,,confius,,:)

    ReplyDelete
  5. mcm kenai je sape..but, i think it's ok. blogger yg post banyak2 ni adalah blogger tegar biasanya, buat p'dapatan sampingan. atas kreativiti msg2 la kan nk tarik minat org. sy tulis blog pun utk syok sendiri, kadang2 je share entri yg berilmiah.
    btw, gud luck 4 exam...!!

    ReplyDelete
  6. rasa macam tau sape...

    bagi sy..biar lah..itu identity dia..org kenal dia dgn cara yg begitu..

    tp jgn la blogger2 lain pun ikut cara dia...bnyk dh skrg ni sy tgk..buat segmnt di blog seakan-akan blogger otai tu buat...

    biarlah ada kelaianan.....ikut kreativiti sendiri... :)

    good luck yupp tuk exam nnti... (^_^)

    jom ke APA KATA HATI pulak ;
    TEMPAT CARI MAKAN YANG SUPERB!!

    ReplyDelete
  7. perghhh..cam makan dalam je entry ni..hehe..sabar2...dunia blog kat m'sia ni kecik je..pusing2 jumpa yg sama gak..

    ReplyDelete
  8. ya... betul tu budak kecik.. aku sokong 200%... hahahahaha.. ntah apa-apa..

    kekadang org kita ni bila followers dah banyak "besaq kepala" la.. dulu bukan main komen lagi blog kita, sekarang? tiada lagi.. HAHAHAHA..

    ReplyDelete
  9. alaaa...apsal mngata aku neyh! grrr~

    *ttibe terasa. lalalaa XP

    ReplyDelete
  10. hahahahhaa aku rasa semua yg baca entry ko nie akan rasa cam kenal jer saper otai2 tue....
    tapi xkisahla sebab masing2 der tujuan sendiri tuk wat blog n kadang2 tue trade mark diorg....
    k k skang wktu study :P...

    ReplyDelete
  11. quality is better than quantity :)
    hehe :)

    ReplyDelete
  12. @Azura Banyak Cakap hehehe.. of coz la dia xkan cari gaduh.. kalau x bahaya la :P

    ReplyDelete
  13. @meawhhahaha.. ni ngah xmau on9 la ni... stat kol 9 xmau on9.. hehhee.. pastu stadi je.. erk.. aku xpakai modem la :P

    ReplyDelete
  14. @saya_arief eh.. xkan xknal kot? hehhee.. xpe.. kalau da lama sket blogging mst knal punye :)

    ReplyDelete
  15. @iszieylyanziy acecece.. buat xknal pulak kannn.. dia lagi lama berblog dr aku xtahu.. keh3 :P

    ReplyDelete
  16. @asmaqhusna aah.. aku pun merasakan dia blogger tegar yg anggap blog ni pendapatan sampingan... atau mungkin pendapatan tetap.. hu3.... err... thx.. gud luck 4 u too :)

    ReplyDelete
  17. @nabilah_2908 betul tu.. identiti dia cm2.. mmg amat berbeza... hu3... tu la pasal.. kalau da ramai sgt buat segmen.. nt pening kepala nk pilih mana satu pulak kan? hehehehe... thx ea...

    ReplyDelete
  18. @Nama Saya Syafiqah ok.. kalau da tau jangan gtau org len suda :P

    ReplyDelete
  19. @paihujey xde la makan dalam.. take away.. ngeee.....

    ReplyDelete
  20. @Zuewairy halamak..cmne tu kalau 200%..
    hhehe.. mmg followers dia banyak sgt... maybe dia xde mase nk blogwalking balik... tp kalau dia buat entri sikit2.. mst ade mase punye nk komen2... hu3

    ReplyDelete
  21. @FariehanIbrahim [LBC] alamak.. terkantoi la pulak... hehehhee.... xpe2.... :P

    ReplyDelete
  22. @nur intan hazirah ade gak yg xtahu.. hehehe... betul gak...
    erks.. ok2.. aku nak g stadi nih... tp b4 that nak abeskan tugas berblogwalking dulu :P

    ReplyDelete
  23. @cik fza kontrobesi ke? hehehhehe,,
    xde la cik fza :P

    ReplyDelete
  24. @anah samsudin betul tuh... quality is better.. so xusah risau kalau update jarang.. at least ade kualiti :)

    ReplyDelete
  25. sebab tuh aku tak suka nak buat entri2 macam nie... walaupun ini umum , tetapi sedikit sebanyak entri macam ini melemahkan industri blogging kita yang kecik sangat...

    malu beb blog luar negara takda buat macam nie , semuanya entri positif, tentang apa yang perlu kita perbaiki.... dalam penulisan, structure blog, dan macam2 lagilah.. bab kutuk2, takda aku jumpa lagi setakat ini...

    ReplyDelete
  26. ase nye cam knal blogger yg awk ckp tu..
    tp, sy xb'mnat pn..
    ntah la, ase cam ketara sgt nak popularity..
    ~ni my opinion..
    :)

    ReplyDelete
  27. emmmm... bahaya macam tu.. tapi takpe lah nas... dia nak syok sendiri pun takpelah.... dia punya blog.... kalo tak suka takyah dah singgah blog macam tu... takde paedahnya...

    ReplyDelete
  28. i got you;p

    dari follow saya unfollow. tired of it. my dashboard is full of nothing i want to read.

    ReplyDelete
  29. "..entrinya merapu dan kadang-kadang membosankan.."(pandangan aku juga begini pada blog itu..haha)

    ReplyDelete
  30. @Zik totally agreed wif u.. betul tu... kalau org yg da terkenal buat entri cm2... memanglah nanti ramai nk tiru...
    then banyak la entri2 yang macam tu... xbest la kann.. betul tu.. blogger luar xde pon cmni.. hu2...

    ReplyDelete
  31. @tengkorakemas erkss... cm xde idea je.. hehee..orait2 :P

    ReplyDelete
  32. @zt-zati huu... mmg snang nk kenal kann... mmg nampak dia nk cari populariti dengan caranya sendiri..tp ramai gak yg xsenang.. huu

    ReplyDelete
  33. @Cik Nad cik nad.. xtau pon xpe la... hehehee

    ReplyDelete
  34. @cacing aah.. aku pasni xnak singgah2 dah.. hehehe.. tau xpe... aku nk singgah blog yang jauh lebih berinformatif n happening sikit :)

    ReplyDelete
  35. @hazwanihazemi erk.. ok.. ko unfollo dia eh? jangan unfollow aku suda... hehehhehee..... no komen about ur action :P

    ReplyDelete
  36. @gabanMorka hehehe.. sama lah pandangan kita.. leh bergabung idea nih :P

    ReplyDelete
  37. hohoho sebenarnya bukan beliau sorang ja.. rasa semakin bersepah blog2 yg nk ikot jejak beliau.. segmen sana sini.. tah la xpenah plak aku yg kera sumbang ni terjoin.. len takdak : mari join bloglist la, terjah2 la.. sama ja. mmg la bernetworking tu bagos tp seimbangkanla ngan kualiti entri kan kan.. haha kritik org pandai aku ni :P

    takpe umah aku ada cermin.

    ReplyDelete
  38. Ada juga terjumpa blog-blog yang macam dikatakan.Tapi taktaulah samda betulke atau tidak blogger yang dimaksudkan.

    Biarlah,bagi saya biarlah info yang saya kongsikan memberikan faedah,walaupun iaya bukan selalu(2 3 kali sehari)dikemaskini.

    ReplyDelete
  39. owh,sapa2?nak gak tahu..hikhik , adakah saya ketinggalan zaman * sambil merenung masa depan...lariksss

    ReplyDelete
  40. ramai kot blogger macam tu . tak dapat nak detect sapa. ^^

    ReplyDelete
  41. hahha. gua paham apa "tujuan" tu. ahaha

    ReplyDelete
  42. Good luck for the exam bro. Kalau sudah lama menulis lama-lama tepu juga ide.

    Dari blog mati tidak update sekurang-kurang ada entri. Apabila sudah trafik dan pembaca sentiasa tentu blog akan tetap dikujungi

    ReplyDelete
  43. ramai je cm2..tp aku xmik port pon..jge blog masing2 jerr..btw..gd luck final=)

    ReplyDelete
  44. @Tupai Karan tu la pasal.. makin ramai n banyak blog2 yang ikut jejak cm dia... aku cuma join 1x je..tu dulu2 la...

    eh.. rumah ko ade cermin? apekah??

    ReplyDelete
  45. @Cahaya Kehidupan xde la ketinggalan zaman pun.. hehehe... xpe.. xtahu pun xpe..kalu nk tahu msg aku jelah :P

    ReplyDelete
  46. @nulhazwany abdul malik tapi wani kan.. kalau aku sebut blogger yang mmg femes ni.. mst la ko leh kenal... mmg femes kot.. follower pun ramai..

    ReplyDelete
  47. @nub yeker? aku cm tahu gak.. tapi mungkin ko lagi tahu kot.. hehehe

    ReplyDelete
  48. @akubiomed betul gak.. dah lama tulis blog otak pon da xde idea dah.. aku pon sama.. bukak blog xtahu nk buat ape.. hehhehee

    ReplyDelete
  49. @orange.shaker hehhehee... betu gak.. ramai da cm2... orait.. thx ea... final exam makin dekat.. wuuuu :P

    ReplyDelete
  50. @Kidney Expert opss.. lupe nk komen entri nih.. hehehe... betul tu.. info blog awak jauh berfaedah drpd blog2 yang banyak xberfaedah n kejar trafik jerp

    ReplyDelete
  51. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Jom Terjah entry terbaru ??
    Yamaha 135lc dan penjagaan

    Honda ex5 dan Honda wave

    yupppp aku masih di takuk lama.... blog aku masih sepi.... but aku tak pernah berputus asa...

    tentang blog syok sendiri..... mmg bila dia buat segment tertentu mmg terus mendadak trafik dia....

    setiap blog punya cara menarik minat pengunjung yang datang.... masing-masing punya strategi....

    ReplyDelete
  52. seyes.. aku suka entri nih.. memang betol kalau dah buat entri bebanyak, tada masa nak balas komen,balas lawatn ke belog orang apatah gi..

    bukan 4-5 entri.. yang sampai 10 entri pun ada..

    tapi nak buat camne kan..biarkan dia dengan kefemesan..hahahaa

    ReplyDelete
  53. ehheee sy ni blog syok sndri gak,yala buat entry tkde siapa yang baca.

    niat di hati takde siapa yang tahu,moga niat berblog dgn niat yang betull..hehe sekian^^

    ReplyDelete
  54. aik??ko pun dah pandai menampor dalam diam ek nas??hihi...

    aku selalu nasihatkan member yang baru nak blogging jangan terpengaruh dengan segmen trafik...better start dari bawah..baru dapat kepuasan...

    Gorengbaek - Permainan minda: solve and you get the message

    Hangit Habis dah - Laugh out loud damn it....cheer for this world....

    Kerat Senget - Kaa Dabri

    ReplyDelete
  55. @Afzainizam eh... xpe.. blog awak still ramai gak pengunjung kan? hehhee,... mmg la kalau buat segmen slalu ramai yg masuk ke blog dia.. so trafik naik... hu2

    ReplyDelete
  56. @Aizat Azizan ahh.. nak dekat exam da.. hehehe..orait my fren :)

    ReplyDelete
  57. @Rafi Nilhan thenks rafi... betul tu.. banyak sangat buat entri.. pastu komen balas xbuat pun... mmg xkan sempat laa...
    hehhee.. biar je? :P

    ReplyDelete
  58. @Woofer Storm ehh.. ape ni.. aku xmaksud ko pun.. adoiii..... xde la.. maksud aku aku tujukan pd blogger yg terkenal tuh.. bkn kamo :P

    ReplyDelete
  59. @Along Tapa menampo tanpa guna tangan... hehehe saje jerk.. betul2.... xleh la asyik sgt ngan segmen2 nih..
    bagi aku buang mase je~

    ReplyDelete
  60. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Jom Terjah entry terbaru ??
    Yamaha 135lc dan penjagaan

    Honda ex5 dan Honda wave

    bloger terkenal ni selalunya diaorang mmg demand kadang tu ade yang kerek pun... aku pun pernah singgah sampai aku sound balik..

    kelau tak kerana peminat dia tak glamor lah

    ReplyDelete
  61. Aku tak minat dgn trafik, tapi aku sgt berminat untuk ''memaksa'' orang lain baca hasil tulisan aku.. Bila orang baca hasil tulisan kita, rasa sgt best.. Rasa mcm dihargai.. Jadi, nak menarik orang baca, kene la buat entry berkualiti.. Dalam menarik orang baca entry tuh, dapat jugak bagi sikit knowledge.. Kan bagus tu..

    *tapi aku tak pandai nak bikin entry power.. ^^

    ReplyDelete
  62. agree. neway, sapa cakap study week takleh update blog ? haha

    ReplyDelete
  63. Takpelah, kita tulis baik-baik dalam entry kita ye.

    ReplyDelete
  64. like!like!

    Bukan nak kutuk la...Tapi, kadang-kadang kita macam pelik...Isi lansung tak ada tapi, semua orang bangga-banggakan dia...ada tu,famous, keje mengutuk orang sana sini..follower pulak semua dok sokong dia mengutuk blogger baru yang kononnya tiru dia...xphm btol!

    ReplyDelete
  65. aku nak kejar traffik..
    nati aku lmbt pergi kelas.. hua3..
    hurmmm~ bab2 hal blogger ni aku kurang arif laa.. cuma nak cari org yg sudi baca blog smbil cari kwn tp kejar traffik n update entry 4/5 kali? perghhhh~ toughnya..

    ReplyDelete
  66. aku tak pernah nk join segmen dia. mcm takde harapan nk menang! HAHA. pandangan kau same dgn kata hati kau lah, hehe

    ReplyDelete
  67. wooo...betul2..aku setuju ngan ko even aku tak taw sape blogger tuh


    sebab aku tengok kebayakkan yg pemes macam tu lah pangai die...he3

    ReplyDelete
  68. Ayamak macam kenal la pulak. tp pura2 tak tau lah boleh tak?? ekekee..gua tak pemes releks jer..
    HAHA

    ReplyDelete
  69. siapa?siapa?siapa?
    tp bab segmen tu serius up trafik kaw2.

    ReplyDelete
  70. @Afzainizam rajin ea ko komen kat sini..
    hehehe...
    erks.. ko kene sound??
    isk3.. pasal ape kene sound???

    ReplyDelete
  71. @Ayie betul tuh.. rase best kan...
    sbb rase titik penat kita dihargai
    lagi2 kalau ramai yang memberikan komen pada satu2 entry :)

    ReplyDelete
  72. @una boley je una.. tp exam week xleh!
    ghahhahaa.. bahaya kot :P

    ReplyDelete
  73. @Pemerhati Dunia insya-Allah.. pas abes exam nk buat entri menarik sket.. hehehe

    ReplyDelete
  74. @NurLailatul tu la pasal... macam xde isi jerk.. tapi femes... xtau la...
    follower dia pulak sokong...
    dah nama follower kann :(

    ReplyDelete
  75. @MiSzy DiaN ahahaha.. itu trafik jalan raya... mane same maa.. hehehe...
    tu lah.. 4/5 kali update.. mmg giler kentang laaa

    ReplyDelete
  76. @cik-terompah aku pon sama lah... tapi segmen dia berbentuk pertandingan ke atau saje2 jer? aku kompius

    ReplyDelete
  77. @^ Uncle Syaf ^ erkh.. ko xtau... hehehhe.. xde la ramai cm2.. ramai blogger femes entri diorang bagus2..

    ReplyDelete
  78. @cIk JanNah alamak... camne tuh..
    hehehe... xpe.. pura2 xknal xpe.. jangan bgtau nama dia kat sini suda.. syhhh :P

    ReplyDelete
  79. @Faaizz d. Zul erkhh.. xleh gtau.. sendri tau la.. hehehe... mmg segmen cm2 tarik trafik banyak2 wooo...

    ReplyDelete
  80. x kesah ler kategori apa blog masing2..
    yg pnting blogging trus menjadi faveret aku:)

    ReplyDelete
  81. study week woi, g belajar la.

    keh keh, sama macam aku, study week pon nak blogging juga. lagha betul la blogging ni

    ReplyDelete
  82. Nas,aku macam dapat teka je siapa blogger tu...hehe

    ReplyDelete
  83. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Maaf lama tak ziarah kamu semua….
    Jom Terjah entry terbaru ??
    prosedur bawa masuk kenderaan luar

    diy bumper pecah bumper calar

    kadang aku rasa aku ni blog kecil macam pipit dengan enggang jauh sangat jaraknya.... kadang rasa hampe jugak

    ReplyDelete
  84. mcm knal je. hahah
    emm wt x tau je lah. asalkan die x kacau org. hahaha
    *ade mase pulak nk kacau?* =p

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails