Pesanan Penaja

Saturday, March 26, 2011

Aurat Lelaki Pun Ramai Yang Masih Tak Dijaga!

Eh... dik... pakai baju...tutup aurat :P

     Assalamualaikum dan salam sejahtera. Huh, dalam kesibukan final project paper serta test-test membuatkan aku terpaksa meninggalkan dunia blog dalam 3-4 hari.. hu3... sekarang ni ok.. aku ada masa sikit untuk berblog...Ok.. kali ni aku nak bagitau entri pasal 'AURAT LELAKI' pulak.. yelah, banyak blog-blog serta facebook notes cerita pasal wanita sekarang ramai juga tidak menjaga aurat mereka tak kiralah jika mereka memakai tudung sekalipun (tapi berpakaian ketat,dsb). Tetapi, rasa macam tak 'fair' kot kalau ada lelaki yang tidak menutup aurat tidak 'diheboh-hebohkan' di media massa dengan meluas.. hu3

Berdasarkan hadis sahih;

      Didalam mazhab Ahlul Sunnah Wal Jamaah, aurat lelaki ialah diantara pusat dengan lutut, ini termasuk lelaki dan juga perempuan. Ini bermaksud mereka seharusnya menutup alat kemaluan dan bahagian diantara pusat dan lutut setiap masa kecuali atas dasar privasi. Mereka juga wajib memakai pakaian yang longgar dan tidak telus bagi mengelakkan warna kulit dan juga bentuk badan dilihat oleh golongan bukan ajnabi.


Berdasarkan hadis di atas, secara rumusannya, aurat lelaki amatlah mudah dijaga berbanding wanita.
1. aurat mereka dari pusat ke lutut
2. berpakaian yang longgar dan tak telus

Akan tetapi, masih ramai yang mengambil perkara ini (aurat) sebagai hal yang remeh. Kita as a muslim mesti tahu kan tuntutan menjaga aurat adalah hukumnya WAJIB! dan jika kita meremehkan dan meninggalkan suruhan Allah untuk menutup aurat tak kira lelaki atau perempuan, hukumnya BERDOSA BESAR.

1. AURAT SEMASA BERSUKAN

     Ini waktu di mana aurat yang paling ramai kaum yang sama 'jenis' dengan aku kurang dititikberatkan. Permainan bola sepak, sepak takraw, badminton dan sebagainya secara amnya memang ramai yang memakai seluar panjang. Tetapi, apabila permainan ini dimainkan diperingkat yang lebih tinggi seperti peringkat daerah,negeri,kebangsaan malah antarabangsa, majoriti pemainnya tidak menutup aurat. Yelah, nak seragamkan, kalau sorang dua memakai seluar panjang nampak pelik pula, kata mereka.

ok.. nasib bek xnampak pusat :P

     Aku tak pasti kenapa kalau bersukan mesti berseluar pendek. mungkin nak mudahkan pergerakan seperti menendang dan menggelecek bola dan sebagainya. Berdasarkan teori sains barat menyatakan mereka yang memakai pakaian yang longgar dan menutup tubuh melambatkan pergerakan. Namun, bagi permainan yang tidak menggunakan tenaga pergerakan yang banyak seperti boling, boling padang dan memanah,kenapa masih ada yang memakai seluar pendek (terutamanya wanita) ?? sah la teori sains ni menipu kita!

     Bayangkan apabila pemain muslim bermain bola bermain di depan 80 000 penonton di stadium, berapa banyak dosa disebabkan oleh menayang paha di depan orang lelaki dan perempuan ?? itu belum lagi jika siaran itu ditonton jutaan peminat bolasepak dalam dan luar negara????? hu3

2. AURAT SEMASA DI TEMPAT AWAM
     Sebilangan kecil lelaki suka memakai seluar pendek paras lutut (tutup lutut) di tempat awam, semasa membasuh motor. Pada asalnya memang tidak mengapa kerana ikut hukum.. tetapi bila duduk, mencangkung, naik motor, mesti nampak paha kan? (kalau xcaya try sekarang kat bilik :P) Maka, sebaik-baiknya memakai seluar panjang semasa di tempat awam.

3. AURAT SEMASA SOLAT

     Bagi mereka yang sembahyang berjemaah dalam masjid, hampir kesemuanya dilihat menutup aurat, malah ramai yang memakai kain pelikat dan jubah.. Alhamdulillah.. cuma ada segelintir yang memakai baju singkat di mana bila rukuk dan sujud, ternampak la 'lurah dendam yang tak pernah ku dendami'.. adehh..... Begitu juga bagi mereka yang suka solat dengan memakai kain pelikat sahaja tanpa berbaju.

4. AURAT SEMASA DALAM HOSTEL (SPECIAL)
eh.. ni bukan dlm hostel..tp lelaki yang membasuh motor.. sopan kan?

     Kenapa aku tulis 'special' dalam point ke-4?? Ini sebab aku sendiri nak mengingatkan diri sendiri untuk menjaga aurat semasa dalam hostel aka rumah orang. Maklumlah remaja kan.. kebiasaan remaja gemar memakai cuma 'boxer' dalam hostel diorang tak kira lah semasa tidur ke, semasa bersembang dengan housemate ke.. memang RAMAI. yelah..malam-malam kan panas.. 'tak syok' la pakai seluar dan baju sekali... Bukan apa, aku sendiri akui yang aku selalu memakai boxer semasa dalam bilik aku dan semasa tidur.. namun aku sudah mengurangkan tabiat ini. Dosa Woo......

     Bukan apa, ramai yang menganggap perkara ini sebagai perkara yang remeh.. yelah.. dengan lelaki-lelaki jerk... Tapi mesti ingat akan hukum aurat lelaki 'takat' mana? serta jangan lupa, Sapa tahu kan.. kalau ada housemate kita ni 'bernafsu songsang' ! (amboi.. celuparnya mulut aku.. waaa). Hari-hari kalau korang tayang body sasa korang kat diorang, memang la korang rasa tak de apa-apa kan.. tapi ape mungkin orang macam tu terus 'berimaginasi seksual' dan bila 'hajat' mereka tak tertahan, maka mereka pun mel........... dah3! malas nak citer bende nih... paham-paham jelah.. hahaha

p/s- lelaki pun ada batas auratnya..tetapi wanita amat perlu menjaga aurat mereka kerana mereka merupakan punca macam2 fitnah berlaku!

err.... Lagi satu: lelaki-lelaki macho lagi kacak2... tak perlulah memakai BAJU KETAT-KETAT okeh :P
credit to : kapasitor.net



reading

82 comments:

  1. heheh.. dengar tu kaum adam..jage aurat. even aurat xbanyak macam kaum hawa pun, tapi sebanyak tu pun korang xleh jage, memang xleh pakai... ^^,

    nice entry nas!~

    ReplyDelete
  2. yeahh!!
    slame nih ramai yg mnegur kaum hawa tnpa mnyedari bhwe golongan lelaki pon WAJIB juga mnjaga aurat!!
    thanks for post nih!!
    mmg btul2 bermanfaat!! =)

    ReplyDelete
  3. bagus lar entry ni.
    bagi sama2 sdar.
    manusia tak lari dr kesilapan.

    ReplyDelete
  4. gud le entry2 nasihat camni. bila orang ikut, kita dapat pahala kan.

    ^_^

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. @: husna : tu la pasal.. aurat lelaki mmg simple sgt.. tp masih ramai yg xterjaga.. cth cm aku... hehehe.. skank da makin ok da :P

    ReplyDelete
  7. @:: misz niniE :: betul3... lelaki pun wajib.. xde yg terkecuali.... :)

    ReplyDelete
  8. @RIANThenks rian.. harap2 macam tu la.. amin :)

    ReplyDelete
  9. bab2 aurat nie lelaki pun kena jaga juga.. walaupun nampak macam mudah... kan. tapi perlaksaan tuh mungkin disebabkan terlalu amik mudah... biasa main bola pakai seluar panjang lah.. cuma kalau kat rumah tuh... hehe

    ReplyDelete
  10. aku sokong.. bukan salah pun nak bersukan tutup auratkan.,. masa waktu pj kat sekolah dulupun aku main bola pakai seluar panjang.. still je dpt sumbat gol dgn jayanya.. hahah..

    ReplyDelete
  11. nice one, bro, aurat lelaki mudah nak diabaikan, tapi aurat perempuan memang banyak nak dipersoalkan.

    ReplyDelete
  12. kesimpulannya,,,lelaki dan perempuan sama2 kena jaga aurat masing2,,,barulah dunia ni aman,,

    ReplyDelete
  13. setuju! selalunya perempuan j kena hentam bab2 aurat ni. so lelaki pun kena take note. kdg2 sakit mata kalo nmpak lelaki pakai short kat public or sukan. paling dasyat kalo yg maen rugbi tu..huhu. wallahualam. juz opinion;)

    ReplyDelete
  14. asyik perempuan je kena hentam.
    see, lelaki pun kena ingat jugak.
    dua2 sama je. :)

    sangat like la nas. :D

    ReplyDelete
  15. suka gak tgk laki bdn tough pakai baju ketat. yg pakai seluar pendek pon suka tgk gak..hehee..(adilkan?)

    ReplyDelete
  16. hmm..tu la, asyik perempuan je yg kena hentam..seolah2 prmpn ni je yg banyak dosa..lelaki xde lak dosa ek..pelik tul

    ReplyDelete
  17. aku main bola pakai seluar pendek, tapi tight hitam tak pernah tinggal, hehe

    wei..apsal ko amik contoh player MU je?grr... XD

    ReplyDelete
  18. @zik erk... baguslah main bola pakai seluar panjang... tp kat rumahh..adeh... ape kess ? :P

    ReplyDelete
  19. @mR.sYaH aah.. betul3.. tu la masalahnya... xsusah kalau nk berjaya jika menutup aurat time men bola :)

    ReplyDelete
  20. @MATAHARI betul tu... ni yang aku pon nk persoalkan aurat lelaki gak.. hehehhee

    ReplyDelete
  21. @a.u.t.h.o.r yess... betul3.... bukan saja aman.. masalah seks luar nikah, maksiat,buang bayi pun akan berkurangan....

    ReplyDelete
  22. @Nur Mudrikah yelah.. aku sayangkan kaun sejantina ngan aku..so aku perlu mengingatkan pasal ni walaupun aku pun ada gak yg xtutup aurat especially dlm bilik.. hu3
    yg men ragbi tu bkn je nampak lutut..tp pakaian ketat dowh

    ReplyDelete
  23. @a i d a ; betul3... sesama2 kene mengingati..... baru la baik... hehehe..
    p/s- wanita paling utama menjaga aurat mereka~

    ReplyDelete
  24. @.sweet-ants. amboii.. gatai noh ko... xadil la cmni...
    hehhehee.... gatai.....

    ReplyDelete
  25. @luna qiszara betul tu.. tp jangan la hentam aku sgt.. terase aku.. hehhehehehehhehehehee....
    sama2 salah..cuma kene ingat..wanita tu sumber fitnah...

    ReplyDelete
  26. @tengkorakemas bagusla ko bro.. pakaian mmg menutup aurat... cayalah... hehehhee... saje jerk.. nk bagi ko geram sket :P

    ReplyDelete
  27. tu la, selama ni org dok hentam pompan je..
    i wonder ble pulak nak cte pasal laki, finally awk dah buat dah pun..

    ~so, guys2 kat luar tu jga2 la aurat kalian juga ye..
    :)

    ReplyDelete
  28. betul3,kaum adam pun perlu jaga auratnya =]

    nice entry Nas...keep it up

    ReplyDelete
  29. nas. serious aku geli mamat yg pakai baju ketat2. eyw.. hahaha.

    tapi betullah. lelaki pon perlu jaga aurat. kalo men bola, ade tight yg boleh pakai kat dlm, so, tutup aurat kan.

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. betul tu nas.. kekadang kita masih tak endahkan perkara-perkara remeh ni.. especially kat hostel la.. huhuhu:)

    ReplyDelete
  32. @zt-zati tu la pasal.... aku harap pasni kene fair la... cuma kita kene tahu aurat wanita lagi penting :)
    aurat lelaki pun kene jaga coz itu perkara wajib :)

    ReplyDelete
  33. @Cahaya Kehidupan thx 4 reading..... hehehhehe.. harap2 begitulah..

    ReplyDelete
  34. @soffea betul3.. sbb ade org kata lelaki yg pakai baju ketat2 tu gay.. tp bkn semua la... hu3... betul3.. pakai tight.. kwn2 aku pon ade pakai bende tu

    ReplyDelete
  35. @Rafiqa Rizqin hehehe.. ko ade blog... abes.. dulu blog sape?? hehehe.. ok3

    ReplyDelete
  36. @Zuewairy isk3.. aku akui aku sendiri FAIL nak jaga aurat dalam hostel.. tp aku dlm proses untuk mengurangkan tabiat aku pakai boxer dlm hostel.. mst kene cover ngan kain pelikat

    ReplyDelete
  37. nasib baek melepaskn nafsu dngn mel*****.... klau disapunya roomate/housemate tuh??? cane?? no comment... mmg akan naik kaki atas muke laa...

    ReplyDelete
  38. @myFirdaus hahahaha.. ala..mel... tu dosa gak... tapi kalau sapunye.. mgg report la kat uitm,then buang dia dr kolej.. hahaa..kejam siot :P

    ReplyDelete
  39. A'ah, lelaki ni senang je nak jaga aurat tapi tak terjaga jugak.. Haish! Dorang paling suka pakai boxer je.. Dahlah bukak baju.. Sambil2 cuci motor.. Kite yg pompuan plak malu nak tengok..

    ReplyDelete
  40. ha ingat x de org nak buat entry nih. haha.
    yg paling x leh bla time sukan la. pmpuan pakai macam nak buat ape tah. mcm bukan nk bersukan. kompius2

    ReplyDelete
  41. tapi nas, klau dah kene atas diri sendiri, nak ke ko report kat uitm?? sanggup?? kite duk hostel.. bnde ni bkan sesuatu yg mustahil untuk berlaku...

    ReplyDelete
  42. aku dalam rumah berlenging (seluar pendek tak pakai baju) je,hehe kecualila kalau berdepan dgn orang ramai.kenala jaga aurat

    ReplyDelete
  43. Haha.. bila kena post sal aurat lelaki.. weehuu ~
    Tapi memang betul la.. aurat lelaki pun patut kena tegur juga.. sal memang senanglah xboleh di ambil ringan..
    my opinion.. mungkin orng tegur aurat wanita selalu disebabkan kebanyakkan golongan ini yang masuk neraka kerana aurt kot? kan2? hehe..

    apapapun.. bermuhasabah diri dan saling berpesan-pesan.. ^_^

    Entri Lelatest
    Hikmah Menutup Aurat

    ReplyDelete
  44. Lepas ini yang duduk hostel tidak lagi boleh lengang kangkung berjalan bertuala sahaja pergi bilik mandi :-)

    ReplyDelete
  45. @d_tieah betul gak... kadang2 pakai boxer dok luar lepak2.. kadang2 malu gak aku tengok.. hu3... pompuan lagi malu..hehehe

    ReplyDelete
  46. @i am S!L4H.. ade je.. hehehe... err... tp aku xpaham sgt ape yg ko ckp ni..hehehe

    ReplyDelete
  47. @myFirdaus err...hhehe..harap2 xkene la... lagipun bahaya gak.. nanti ade org dengki n bermusuhan ngan aku.. time aku kuar jalan2 kene belasah ramai2.. wwwaaaa :P

    ReplyDelete
  48. @saiful hehehee.. tapi kalau ade org terpandang cmne??? hehehe..... mmg aku pon kalau depan org ramai kene tutup maa..

    ReplyDelete
  49. @Aretikz setuju.. aurat lelaki mmg xleh nk dipandang ringan... kalau langgar,dosa besar! thx atas comment ni :)

    ReplyDelete
  50. @akubiomed betul3... hahaha.. xde la cm2.. at least tutup la gak.. adoii...
    kalau cm2 nk g bilik air xkan kne pakai baju lengkap kot :P

    ReplyDelete
  51. yesss...nie yg sy tggu..mmg btowl pown..llaki terlalu mmandang ksalahan wanita yg mendedahkan aurat,tp diowg x sdar yg diowg lg slalu ddah aurat diowg tnpa diowg sedari..huu..mybe dh mentaliti kowt..kalo llaki pkai cmtu nmpak lg macho,hensem,sexy..ntah,bnda2 cmnie mmg subjektif..

    ReplyDelete
  52. budak lelaki zmn skrg mmg suka pakai boxer...even ke kedai...

    kita yg perempuan ni lak yg segan...huhu...



    jom ke APA KATA HATI pulak ;
    IKAN SEBELAH

    ReplyDelete
  53. @~AliFFaNiS~ hehehehe.. betul3... org lelaki cm aku rase bende ni cm normal..tp actually bende ni xmenutup aurat gak kan.. aku pun rase org yg pakai suar pendek nampak macho n style sket~

    ReplyDelete
  54. @nabilah_2908 hehehhehehehee... ade ker yg pakai boxer g kedai? panjang tang mana??? kalau panjang separuh peha tu bahaya lorhh

    ReplyDelete
  55. yeah tahu tape kdg bengang gak ngn org yg pakai boxer dlm asrama nih =.=
    nk tnjuk ap sgt kaki berbulu ker
    hahaha ak pun ad
    eh2 salah komen =.=
    kalau kita yg terpandang pun akan berdosa apatah lgi yg sengaja menunjukkan
    aish

    ReplyDelete
  56. yup2..
    sangat sokong..
    kdg2 tu mcm jd stu persoalan..aurat laki buakn susah mne pn..
    hehehe
    yg plg x bpe nk minat ble laki pki baju ketat org pggl baby T-shirt tu.. -.-

    ReplyDelete
  57. setuju2..
    waktu basuh motor kesyangan masing2 lgi la kna jaga aurat..
    anak dara rasa segan la nak lalu depan rumah anak teruna org..

    ReplyDelete
  58. SOKONG ! hmm tapi tak kira macam mana pun kaum perempuan lebih diberi prhatian ttg aurat kan.. yelah kaum kami nie sangat2 berharga

    ReplyDelete
  59. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    "Maaf saya lama tak ziarah kamu”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ok senang saja aurat lelaki dari pusat hingga lutut… kalau nak detail… dari bahagian atas pusat sehinggalah bawah kedua2 lutut dan termasuk setiap apa yang ada di antaranya…

    Tapi kan… dalam senang2 nak menutup aurat tu pun ramai lelaki tak tutup aurat… sangat menyedihkan especially budak2 sekolah yang stay di asrama… atau budak2 yang main bola di padang… kalau budak yang tak tutup kira boleh lah lagi… ni kan pulak dah tua dah baligh dah boleh jadi bapak orang aurat pun tak jaga… itu bukan lagi menyedihkan bahkan menjengkelkan… yeah… aurat untuk ditutup bukan ditayang2…

    So kalau nak nasihatkan orang2 yang tak tutup aurat ni macam mana ea? Nah aku bagi tips…
    1. Bila nampak kawan kamu tu buka aurat… jerit kuat2 WOW!!! Biar dia faham sendiri…
    2. Kalau dia bukak aurat je buat2 gatal perut sambil menggaru2 pusat… garu lutut kalau dia buka lutut… buat bagi dia nampak.
    3. Main aci pusat dan aci lutut dengannya. Aci ligan tahu main x? aci pusat ni lebih kurang la.. kalau sesapa yang nampak aurat pemain lain dibenarkan mencucuk, menjentik, menendang, menumbuk, mencincang dan menikam bahagian tersebut.
    4. Bagi nasihat secara normal. Jangan melebih kerana ego lelaki akan menyebabkan dia tidak menerima nasihat kalau disampaikan dengan cara marah2 atau tunjuk bagus.
    5. Renung dia dalam2 kalau dia buka aurat misalnya pakai seluar tak pakai baju dan nampak pusat atau seluar pendek nampak lutut. Tengok dia dari atas ke bawah dan bawah ke atas sambil menjilat2 bibir. Bagitau dia “tutup aurat jangan seksi2 depan aku sebab aku ni gay…mmmhhhmm”

    *jika kamu dibelasah setelah menggunakan tips kelima aku tidak akan bertanggungjawab... ha..ha...

    ReplyDelete
  60. ssh sbnrnya nak jaga aurat sesama lelaki nih~
    btw, aurat sesama perempuan pun sma gak ngan laki, dari pusat ke lutut..

    Terima kasih~


    mai mlawat blog Shark kao nak dengar lagu terbaru dr Maher Zain~ ;)

    ReplyDelete
  61. haha. eh aku kate psl baju tu la. yg org bersukan. pmpuan yg pakai tok bersukan tu mcm ape tah. ingt nk g swimming ke. hoho

    ReplyDelete
  62. hehehe... gambar budak kecik tu comel! :D

    ReplyDelete
  63. Salam nas,

    Baguslah kerana berkongsikan artikel yang berbentuk dakwah dan tazkirah ni.Mudah-mudahan akan memberikan banyak kebaikan kepada yang membacanya.

    ReplyDelete
  64. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ”Maaf lama kami tak ziarah”

    uihhhhhh lelaki pun kena jaga aurat... sekarang ni lelaki tengok lelaki pun selera tau.... bahaya tu..... mata pun jahat ....

    eeeemmmm fikir-fikir lahhhh bahaya tau

    ReplyDelete
  65. btol tuu..
    laki ni mybe sbb depa kurg malu kot
    smp lupe nk jg aurat
    same2 la kite slg mperingati..
    :)

    ReplyDelete
  66. @Raji berkata haaa..alamak.. kaontoi sudahzz. hehehhhee.. xpe..kalau btis xpe..tapi kalau paha dah dosa da.. hu3

    ReplyDelete
  67. @TunAqilah betul3.. bkn susah mana pon... yup3.. ko xminat.. aku pon xminat gak.. cam badan dia je yg lawa.. hjahaha.

    ReplyDelete
  68. @myezatul aQma hehehe. ko segan gak... erm.. kat area aku mmg sush nk tengok lelaki yg basuh motor cm2..sbb rumah aku umah flat..

    ReplyDelete
  69. @Ifti Larina betul.. aku akui kaum wanita paling berharga... maka jagalah aurat kamu....

    ReplyDelete
  70. @Afzainizam nice komen bro!!! hehehe... mmg ramai yg xjaga aurat time kat hostel,men bola dsb.. sbb ramai yg xbagi komplen kat diorg agar diorg pakai bertutup sket.. hu3...

    tips 1: setuju sangat! hehehe
    tips 2: hahaha.. ok3 :P
    tips 3: alamak.. aku xreti... :P
    tips 4: betul3.. lelaki mmg kuat ego... ko kne bagi nasihat yg baik..
    tips 5: adoii.. bahaya.. xpasal2 kene belasah ramai2.. hahaha

    ReplyDelete
  71. @SHaRKFiQ SSM mmg agak susah kalau kita slalu amalkan bende cm2.. kne buat slow2.. persepsi lelaki terhadap aurat dia patut diubah gak..

    ReplyDelete
  72. @i am S!L4H.. hahhaa.. yeker? :P tu la.. seksi sangat :P

    ReplyDelete
  73. @Diary oF Mine hehhe... mmg comey budak kecik tu.. anak aku tuh.. hhaa

    ReplyDelete
  74. @PakarBuahPinggang waalaikumussalam.. sama2.. harap2 gitulah.. secara kecil-kecilan... :)

    ReplyDelete
  75. @Afzainizam betul.. betul... lelaki skank ramai yg gay.. isk3

    ReplyDelete
  76. @budak ice mmg.. standard la kan.. diorg dah terbiasa cm2... tp ramai lagi yg menutup aurat dia :)

    ReplyDelete
  77. lelaki pun seksi gak. hehe

    ReplyDelete
  78. Dah t'biasa la bila sampai je pintu rumah,terus tanggal baju n seluar.Pakai boxer je,lgpun utk kesihatan lelaki,ianya bagus (faham2 la kesihatan apa ye).. Alang2 tu,sy nak invite tuan punya blog n kwn2 yg kunjung sini.. Sy nk jemput u all,watch n k0men2 VIDEO sy bermain gitar/berkaraoke (klu ada yg tak pakai baju or pakai boxer je tu maaf la ye.huhu..) di channel YouTube sy.. Tp suara x la sedap mana pun.Klik link ni, http://www.youtube.com/shahrulizzuwan

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi seksi tol terus tanggal baju sluar.. hahaha... ek ye ke? are u sure? hehee.. amboi seksi tol bila aku tgok link google plus ko tuh... nt aku check eh utube ko :)

      Delete
  79. perempuan suke tengok lutut lelaki ye bahagian atas tak suke nouty sangat lain lah lelaki tengok muke pompuan po dah steam tp yg cun la muke pompuan hidung kembang bogel pon aku tak steam potot pompuan sarung kain satu badan sekali muke tau jalan pakai tonkat baru aku tak steam ni khas buat nora dannish je oh nora

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails