Pesanan Penaja

Wednesday, February 2, 2011

Hukuman Maut Zaman Dulu dan Kini (Gambar kartun)

     Jangan risau kalau nak baca entri ni sebab gambar-gambar hukuman maut ini aku cuba ambil versi kartun. Kalau tak jumpe,aku terpaksa guna gambar sebenar. hukuman-hukuman mati bukan semua diambil oleh negara-negara,cuma negara-negara tertentu saja yang mengambil hukuman maut ini untuk kesesuaian budaya dan undang-undang negara mereka. Hukuman ini dijatuhkan bagi mereka yang telah disabit kesalahan yang serius/berat seperti membunuh,berzina,pembelot negara dan sebagainya...Jom usha2.

1. LETHAL INJECTION/ SUNTIKAN MAUT
>>Suntikan maut ini disuntik di intra vena pesalah dan kandungan dos ubat ini mampu memberi kesan yang cepat pada paru-paru sehingga membawa pada maut.. hu3...

2. THE ELECTRIC CHAIR / KERUSI ELEKTRIK
>>di negara seperti USA, pesalah dihukum dengan menggunakan kerusi elektrik yang diaruskan voltan yang sederhana tinggi sehingga mampu membunuh pesalah tanpa hangus.

3. GAS CHAMBER/ BILIK GAS


>>Bukan bilik gas seperti dalam gambar di atas ea. hehehe.. si pesalah masuk dalam bilik gas dan gas beracun dilepaskan sehingga pesalah maut selepas menghidu gas beracun itu.

4. SINGLE PERSON SHOOTING/ TEMBAK SEORANG



>>Tak silap aku gambar ni time zaman rejim khmer di kemboja dulu-dulu. pesalah/orang awam cuma berdiri dan si pengganas terus menembak kepala dia tampa belas kasihan.. isk3 :(

5. FIRING SQUAD/ SKUAD MENEMBAK
>>Skuad menembak ni masih ada di sebilangan kecil negara bagi menjatuhkan hukuman mati kepada pesalah.

6. BEHEADING/ PANCUNG

>> Contoh gambar di atas di mana si pesalah yang kena duduk sambil menunggu kepalanya BEBAS dari badan dia... hu3..memang mati on the spot...

7. GUILLOTINE/ PENGGAL KEPALA DENGAN BESI TAJAM

>>Hukuman maut ini kali terakhir diamalakn di negara Perancis dimana leher kepala orang diletakan di antara 2 kepingan kayu dan pesalah cuma menunggu lehernya di PUTUS dengan bilahan pisau yang besar (saw) yang bakal menuruni ke lehernya.

8. STONING/ REJAM BATU
>>Seperti yang sedia maklum, hukuman merejam batu hingga pesalah mati di amalkan sebilangan kecil di negara-negara arab bagi mereka yang membuat kesalahan seperti berzina.

9. GARROTE
>>Bayangkan kalau kita kene duduk di atas kerusi itu dan leher dikepit oleh satu alat dan diPULAS-PULAS sampai urat-urat leher putus n seterusnya tulang leher patah.. owuch... sakit!!! tak pe.. hukuman ini dah diabolish kan sebelum masuk tahun 2000.

pst- kat Malaysia hukuman maut adalah hukuman gantung sampai mati. Ingat, kalau kita terlepas kesalahan kita di dunia, tapi di akhirat akan menunggu balasannya...


reading

58 comments:

  1. Aiyooo..
    Bahaya2..
    Senang cerita, jgn buat jenayah..
    Lagi2 jenayah yang membawa hukuman mati..
    Huhuhu..
    Lebih baik idup merempat/miskin tapi bahagia dari mati katak gitu..

    ReplyDelete
  2. fuh!! macam-macam bentuk hukuman yang ada kat dunia ni.. menakutkan!

    p/s : kus semangat tengok burung biru tu terbang..ingatkan apa la tadi :P

    ReplyDelete
  3. waaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    paling tak boleh blah yang no 9...
    adoyai...dah terasa nie kesakitannya..
    minta dijauhkan dari ada kat malaysia nie..
    perangi jenayah !!! :)

    ReplyDelete
  4. @d_tieah hahaha... betul tu.... jangan cuba2 buat bende2 yang membawa makna jenayah.. naya je mati katak.. hehee

    ReplyDelete
  5. @Afizzmmg menakutkan gak.. hahaha.. burung tu comel kan? hahahha

    ReplyDelete
  6. @ninie_azriena aah... mmg sakit gak kalau mati.. mmg mati kene seksa... isk3...
    harap2 xde la...

    ReplyDelete
  7. hukumn 3 terawal tu..kira ok juga la...

    tp yg selebihnya..Ya Allah..ngeri.. :(



    jom ke APA KATA HATI pulak,
    MENTARI MUNCUL LAGI

    ReplyDelete
  8. aishhh, takutnye hukuman yg terakhir tu, menakutkan, sakit tak terasa, huhu, macam menyeksakan je, kalau nak bunuh tu, baik bunuh terus, hmmm

    ReplyDelete
  9. hari tu tengok secara live pameran hukuman zaman dulu yg dibawa dari eropah..alat2 yang digunakan sangat menyeramskan

    ReplyDelete
  10. aku pernah tgk hukuman rejam punyer video..rejam sampai mati..sangat ngeri..trauma gak la aku lepas tgk video tuh..ahahah

    ReplyDelete
  11. @nabilah_2908 aah.. betul tu... mmg ngeri gak kene hukuman 6 yang terakhir.. isk3..

    ReplyDelete
  12. @Anip™ hehehe.. mmg terasa kot... isk3.. ngilu la leher aku.. hehehe.... saje je diorang nk seksa pesalah...

    ReplyDelete
  13. @IMANSHAH yeker??? huhuhu
    mmg seram kot.. hehehe...
    harap2 xde la diperkenalkan di negara kita.. tp kita kne insaf lah :)

    ReplyDelete
  14. wow.. teruk tu.. jadi janganlah membuat jenayah yg berat.. fikir2 dulu..

    tp yg nombor 3 tu xbleh blah r.. ahah..

    ReplyDelete
  15. perghhh..agak bahaya ini hukuman mati..lagi yg kejam..rasanya sumer kejam..hehe

    ReplyDelete
  16. pancung la senang cepat mati. takde terseksa lame. huhu,

    ReplyDelete
  17. perghhh tak lama pun perit nya bilah pedang menyiat leher terasa sampai la roh kuar..nampak sekejap pada yg merasa adehhhh..huhu

    ReplyDelete
  18. haha!mmg lawakla no 3 tu,bleh bwk maut.mcm2 bau ada.hhehe,
    Tapi alhamdullilah la hukuman yg kejam mcm ni xda kat malaysia,ada ke?.

    ReplyDelete
  19. betol2..
    even selamat di dunia, kat akhirat belum tentu selamat..

    ReplyDelete
  20. woo...

    yakin Allah itu ade..
    tiap kebaikan n kesalahan pasti ade blsnnye...

    ReplyDelete
  21. pengajarannya jangan buat jahat nanti kena hukuman mati yang menyayat hati..:)

    ReplyDelete
  22. uwaaaa....agak ngeri ngk gmbr di atas..huhu

    ReplyDelete
  23. @mR.sYaH hehehe.. nombor 3 mmg xleh blah... kentut pulak tuh.. hehehe

    ReplyDelete
  24. @MomokNyet mmg nampak kejam.. tp kalau dah salah nk buat cmne.. tp jangan la sampai yang macam putuskan leher tu.. mmg kejam lorh...

    ReplyDelete
  25. @RIANbetul tu... pancung mmg cepat.. mati on the spot.. xde la meraung2 time nak nazak.. hu3

    ReplyDelete
  26. @MomokNyet uiksss.. seram plak aku dengar.. hahaha.. sekejap tp takut roh2 xtenteram... xde kepala! hehehe

    ReplyDelete
  27. @saiful hehehe.. xde la cm2.. sebagai contoh la... hahaha.. mmg xde.. cuma gantung sampai mati... hu3

    ReplyDelete
  28. @zati-zt erm... so mereka yang berbuat salah cepat2 bertaubat....

    ReplyDelete
  29. @DanieL AdiE betul tu adie.. setiap kebaikan n keburukan mst ada balasannya.. tp harap2 la xde la teruk sangat..

    ReplyDelete
  30. @LiFe KaMi mmg menyayat hati famili2 yang penat2 besarkan anak dia.. last2 anak dia mati tanpa kepala.. erk..
    pengajaran2..

    ReplyDelete
  31. @Cahaya Kehidupan ngeri ker? hehehe.. ala.. aku da letak banyak gambar kartun kut :P

    ReplyDelete
  32. @Putra Syazlan wow... ko tengok ea?? mmg trauma kot... hu3.. mst rase salah kalu nk baut bende xelok..

    ReplyDelete
  33. mlm nih kalau ak mengigau ak slhkan ko nas.;p

    ReplyDelete
  34. sume ngeri bro.hu~ woo.seram pikir2 balek

    ReplyDelete
  35. i like this post!
    nice information!

    ReplyDelete
  36. Memang menakutkan. Hukuman di Malaysia mengunakan tali gantung

    ReplyDelete
  37. @echah mashuri ahahaha.... mane leh...
    aku sendiri yang termimpi2...
    hahaha

    ReplyDelete
  38. @mianbetul tu..
    kalau cm2... kne la fikir rasional sblm buat sesuatu...

    ReplyDelete
  39. @akubiomed mmg malaysia tali gantung..
    apa kata kalau revert kepada yang last sekali? mst ngeri kot... hahaa

    ReplyDelete
  40. Ada 1 hukuman aku jumpa kat US.Caranya dengan melemaskan pesalah dalam air. Seksa gak 2..

    Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

    ReplyDelete
  41. adeh, yg last tu ak xdpt byg.
    msti seksa gler peslh tuu,
    adoiii! T___T

    ReplyDelete
  42. Gong Xi Fat Coi….
    ┏〓〓┓┏〓〓┓┏〓〓〓┓┏〓〓〓┓
    ┃Wish┃┃you ┃┃healthy┃┃always┃
    ┗〓〓┛┗〓〓┛┗〓〓〓┛┗〓〓〓┛
    Salam dari kami…
    http://firestartingautomobil.blogspot.com
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    itu baru hukuman kat dunia ..... belum lagi kat akhirat......

    kat dunia terseksa kat akhirat lagi lah terseksa....

    ReplyDelete
  43. mak! seram kot.alahai...
    yang paling worse hukuman mati yg guna cara garrote uh! sadis!


    sob! nas betol cakap ko, setiap kesalahan pasti ada hukuman.

    ReplyDelete
  44. ngeri sungguh... paling teruk yang menyiksakan si mati itu.. lagi lambat mati..lagilah menyeksakan..

    ReplyDelete
  45. oittt..seramnye baca entry nie...huhu
    ;p

    ReplyDelete
  46. plg dahsyat gas kot...so beringat la bila buat sesuatu menda salah tue..kalau terlepas kat dunia..jgn lupa balasan kat akhirat nati...

    ReplyDelete
  47. ۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
    Saya menyeru kepada semua sahabat untuk sama-sama kita berdoa bagi keselamatan dan kesejahteraan para pelajar dan rakyat Malaysia di Mesir.Semoga Allah swt melindungi mereka semua dari segala malapetaka dan bahaya
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞

    ReplyDelete
  48. Salam bro,

    Apa yang dapat saya katakan bahawa hukuman ciptaan manusia lebih kejam berbanding hukum Islam yang disyariatkan Allah.

    Memandangkan hukuman rejam bagi penzina termasuk dalam artikel di atas,maka saya sertakan link artikel yang menghuraikan tentang hukuman tersebut.

    Baca di sini:
    http://www.al-azim.com/masjid/infoislam/jinayat/zina.htm

    Tujuan saya melakukan demikian supaya umat Islam yang membaca artikel ini tidak menyangka bahawa hukuman rejam tersebut adalah ciptaan manusia dan merupakan undang-undang zalim.

    Saya inginkan agar kita mengetahui bahawa ianya sabit dengan nas yang qat'i dari Al-Quran dan al-Hadis.Oleh itu kita faham bahawa ianya undang-undang dari Allah dan bila ianya datang dari Allah maka ianya bebas dari sifat zalim.Kerana Allah tidak pernah melakukan kezaliman terhadap hambanya,sebaliknya kitalah yang menzalimi diri kita sendiri.

    Wallahu 'Alam.

    ReplyDelete
  49. @De Mois wow... ada hukuman ngan melemaskan orang dalam air?? ni mmg menyeramkan aku..
    mati dlm kelemasan...

    ReplyDelete
  50. @FariehanIbrahim [LBC] mmg agak terseksa....
    abes urat2 dia putus n tulang dia retak..aishhh

    ReplyDelete
  51. @Afzainizam betul tu
    hukuman di akhirat lagi la jauh ngeri n perit drpd hukuman dunia nih..hu3

    ReplyDelete
  52. @: husna : hehehe... mmg sadis...
    sebab mati dengan terseksa teruk....
    cuma da dibanned da...

    ReplyDelete
  53. @Zik betul tu..better pancung terus kan
    tapi kalau pancung../kut2 roh terseksa plak.. ntahlaaa

    ReplyDelete
  54. @asTaNa iMpiaN seram ker? hehehe.. ala..aku letak gambar kartun je banyak2...

    ReplyDelete
  55. @CIK TOM yeker??? mungkin sbb hidung kita tersumbat ngan gas2 beracun...
    huhu.. aku pun kene beringat gak..

    ReplyDelete
  56. @Afzainizam bro..harap2 la mereka selamat di sana. kalau boleh pemimpin negara dia cepat2 berundur.. barulah aman..

    ReplyDelete
  57. @Rahsia Buah Pinggang Sihat wslm...
    betul tu..hukuman manusia buat mmg kejam... ada2 je nak seksa org ngan cara mereka syok sendiri...

    owh..thx bagi hukuman zina link dia..

    apa2 pun thx info dr ko.. apa2 yg kurang dr aku adalah kelemahan aku sendiri..

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails