Pesanan Penaja

Saturday, February 5, 2011

Aku Kemalangan, Terlanggar Bangla; Kecewa,Menyesal, Trauma!


    
     Minta maaf sebab semalam aku tidak berblogwalking dan online langsung sebab lepas je sembahyang jumaat aku mengalami satu kemalangan kecil di area masjid jamek Jalan Ipoh. Apa yang berlaku aku pada waktu tu aku bawak adik aku balik dari sembahyang jumaat. Tapi yang sadisnya,bila aku menuju ke arah trafik light, tetiba terlanggar mat bangla ni yang langsung tak pandang kiri (pandang kerarah lain) dan kebetulan dia terus laju melulu jalan dari lindungan kereta, maka aku tak perasan pun dia melintas jalan..

     BAMMMMM!!! habis tercampak cermin mata aku ke atas jalan (nasib baik tak pecah). Aku cuba start motor balik,tapi tak berfungsi langsung motor aku. Kawan-kawan bangla terus suruh aku bertanggungjawab dan membawa kawan dia yang kena langgar itu ke klinik berhampiran, padahal bukan saja motor aku tak berfungsi dah malah aku terasa trauma selepas terlanggar orang. Ya Allah malu siot ramai je orang tengok insiden ni.. isk3...

     Mat Bangla tu dah macam lembik dah badan dia dan kaki dia luka2...aku dah risau dah.. takut-takut dia kene bawak ke hospital ke...atau dia mungkin hilang ingatan ker.. hu3... Tapi yang menyedihkan,pak cik-pak cik orang melayu (bangsan aku juga) marah-marahkan aku sebab aku seakan tak bertanggungjawab atas kemalangan ini,padahal aku time tu trauma,tak leh nak berfikir dan bercakap dengan baik dah. Kecewa la tak de siapa yang nak back up aku. Atas dasar seumat islam, aku tolong la juga follow kawan-kawan dia bawak mat ni pergi ke sebuah klinik swasta ni.



     Apa yang menjengkelkan, tadi mat bangla ni nampak macam nak pengsan dan lembik je,tapi selepas rawatan tak sampai 15 minit ni pun terus dia boleh berjalan walaupun terjungkang-jengket juga. Nasib baik kawan-kawan dia yang follow tadi cuba menenangkan fikiran aku yang muram je. Kemudian lepas tu, aku dengar dia kena bayar bil RM80 untuk consultation,rawatan dan 2 jenis ubat. Maak aiii!!! mahalnya! nak tak nak aku keluarkan dompet aku untuk bayarkan rm30+ dan sebahagian duit itu kawan dia bayar. Pergh..nasib baik aku tak bawak tadi rm100. Bukan aku kedekut,tapi aku tak mampu la keluarkan banyak duit sebab aku masih pelajar lagi.

motor aku camni tapi ni bukan motor aku :P

     Last2 ayah aku datang dan baiki sikit motor 'buruk' aku yang adik aku setia je menunggu motor aku ni sehingga urusan aku selesai.. Hu3... pengajarannya, aku macam serik je nak bawak motor,tapi dah jadi kewajiban ada motor di UiTM Shah Alam nanti. Tapi aku kene berhati-hati lepas ni dan aku anggap perkara yang berlaku semalam takdir Qada' dan Qadar dari Allah..
reading

62 comments:

  1. owh..
    nas ok tak skung ??
    tak patut lah bangla2 tu nak marah2 nas, bukan nyer kita tau bnda tu nak jadi..

    p/s : pasni kena lbih berhati2 ok..:)

    ReplyDelete
  2. malang x berbau,huhu
    nasib baik bro ngan bangla tu x apa2.

    ReplyDelete
  3. This is a free link exchange service as backlink, Everyone knows how important backlinks are to getting a good rank . Here we offer a backlink free and fast for your sites.

    ReplyDelete
  4. @ninie_azriena aku ok la sket
    hu3
    tu la pasal
    naseb bek diorang xmarah cm nk belasah org
    hehhee

    ReplyDelete
  5. @saiful mmg xberbau
    nasib bek aku ok je
    hehehe

    ReplyDelete
  6. Aiseyh, mmeang tensyen kot klaw suma orang nak salahkan kita jer.. aku pown skang dah trauma ngan accident nii..
    huhu

    ReplyDelete
  7. aduhai...ciannye...bese la...sik org yg mlggar je dpersalahkan..pdhal, yg dilanggar pun sama x tgk kiri kanan mse melintas...huhu

    ciannye kt ko...xpe nas...ak back up ko even da tlmbat dah..

    ak pun pnh kne serupa accident cmtu..mmg panas je kan...xpasal2 duit melayang kne byr kn rawatan dia...hohoho..

    xpe...nsib bek xtruk sgt kan...huhu
    syukur...

    ReplyDelete
  8. bwahahha, kesian nyer. huhu. apepon nasib ko selamat, baguslah, dan abis duit sbb kene byr kos rawatan bangla tu.

    aku x suke sgt mat bangla nie, dtg negara org wt jahat. sepupu aku kene ragut dgn mat bangla, dia x nk kasu handbag dia, bangla tu tunjuk pisau. ish3..

    ReplyDelete
  9. hati2 nas...kita sama la..aku dlm bulan disember penutup tahun kena skali..januari pembuka taun kena skali lagi..huhu..

    pape pn sama2 kita ati2 lepas nih...mgkin mat bangla tu pn blur2 n trauma juga awal2 macam ko...tp org2 sekeliling yg sibuk menyalahkan..

    biase ar, masyarakat kita.belr terjadi je pape suma tanye "SALAH SIAPA"...asik cari salah jerk keje nyer....

    ReplyDelete
  10. 2 kali dah ek..
    Aritu ok lagi..
    Ni mmg kira teruklah kan?
    Aiyoo..

    Latest entry : Segmen: Bila BLOGGER Jadi PELAKON

    ReplyDelete
  11. naseb baik ko xjadi apa2..
    aku pun prnh eksiden.. sebab tu r aku ni masih trauma nak bawak kereta.. tapi keadaan mendesak.. pasni kita kena lebih hati2.. tp kdg2 kita je yg berhati2.. org lain xpun..

    ReplyDelete
  12. LOL! bangla tu ada permit x?
    antar jer dyeorg blek pakistan. huhu!
    da kali ke 2 ko xcdnt kn,
    xpe2, dgaan jerk sume tuuu,
    len kli hati2 er. ^^,

    ReplyDelete
  13. qada' n qadar...
    terima dg redha dan muhasabah diri.
    mgkn akan dtg kena berhati2.
    yg penting nas selamat.
    semoga nas dh tak trauma...
    kuatkan smgt iyer...

    ReplyDelete
  14. serius ko takde apa2 selain trauma?

    aku pernah eksiden gak masa naik moto, langgar kereta, nak dekat berbulan-bulan aku tak boleh push up sebab pergelangan tgn ada problem,

    hm, kalau kita dah berhemah, org lain tak semestinya berhemah, so hati2 lain kali k

    ReplyDelete
  15. trauma lelaki selalunye kejap jek..tol ke eh???

    ReplyDelete
  16. @ZWAN SABRI tu la pasal.. tension.. org tengah terkejut ni diorang pi marah2... hu3... erk.. ko accident gak? hu3

    ReplyDelete
  17. @asTaNa iMpiaN sama2 la salah..cuma aku je dipersalahkan lebih2.. xpe2.. back up secara maya pon xpe.. hehehe
    owh.. samalah.. ko pon same experience ngan aku.. hu3
    betul tu.. nasb bek xteruk..

    ReplyDelete
  18. @Anipterpaksa la aku bayar...
    owh.. betul ke???
    ganas gak bangla tempat ko...
    isk3.. xske la org asing kat malaysia nih...

    ReplyDelete
  19. @Putra Syazlan lorh.. siap pembuka n penutup tahun ko kene...
    isk3... banyak wehh
    mmg kene hati2 pasni..
    nasib bek aku terlanggar bangla..
    kalau bangla tu mati
    habis aku kene jail!
    hu3 :(

    ReplyDelete
  20. @d_tieah tak.. 3 kali.. cuma 1st teruk..
    2nd xpe ape2
    3rd bangla plak cedera.. aishhh

    ReplyDelete
  21. @mR.sYaH hehehe... agak la...
    erm.. accident??
    mmg trauma kot
    da la kereta kann
    hu3

    ReplyDelete
  22. @FariehanIbrahim [LBC] bukan permit la sayang oii
    pasport
    hehehe
    bangla kat bangladesh
    bukan pakistan
    adoii :P

    ReplyDelete
  23. @MGMSabri setuju
    kene redha
    aku xtrauma dah
    cuma kene berhati2 bawak moto
    hu3

    ReplyDelete
  24. @tengkorakemas xde pape kot
    harap2 ok la
    sbb aku punye moto je tercedera sket
    hehhee
    aku sempat brek
    nasib bek laa
    kene berhemah la pasni :P

    ReplyDelete
  25. @~Nanie@InTaN~ btoi2 tu
    pandai la
    anak shape la ni
    hehehe

    ReplyDelete
  26. aiyakkk! ko neyh bikin malu ku ajaa,
    wat2 btol da lar. adeh! -.-'

    ReplyDelete
  27. sabar nas.. aku paham. aku pernah accident, so aku tau trauma yg ko rasa tu. mmg x patut la. xd sapa nk tolong ko. hmm.. sedih plak aku baca kisah sadis ko nih. tetiba air mata mengalir.. sigh! (lap air mata)

    ReplyDelete
  28. urm,, cian kt awak, xpe, ape yg terjdik , ade hikmah yang kite xtau, hope after this, awak lebih berhati-hati okeyh :)

    ReplyDelete
  29. sampai sekarang xleh bawak motor trauma punye pasal. pernah xcident jugak. bila pegang je motor, terus byangan dulu menjelma. hahaha


    nas, jage diri.lepas ni bawak motor elok2..peace ^^

    ReplyDelete
  30. nasib baik bangla tu kene langgar moto je.
    buat nye kena dgn lori, tak ke mati sia2.
    ish3. . mmg pengajaran betul kat bangla tuh. . h0ho, len kali jangan melintas ala-ala ayam. .

    ReplyDelete
  31. hati2 bawak motor lain kali.. huhu... aku pun sama...

    ReplyDelete
  32. aku tak salahkan ko sebab langgor bangla tu..sebab kengkadang kita tak perasan bangla ni..nak2 memalam..

    last2 kerajaan gak salah..sape suruh tak bubuh traffic light kat bangla tu..kan dah terlanggor..kalo ada lampu merah, taula orang nak berenti...

    Gorengbaek - Cinta itu....

    Hangit Habis dah - Ke mana aje baran ko tu boleh pegi...

    ReplyDelete
  33. lepas ni lebih hati2 olait :)

    ReplyDelete
  34. Kesian dekat Nas ada mengalami cedera teruk tak.

    Ini nasib yang kita kena terima apabila bawa motor selalu di sangka Mat Rempit. Nasib baik kawan Mat Bangla tak hentak bro.

    Harap-harap dapat pulih dari trauma secepat yang mungkin

    ReplyDelete
  35. nasib baik kamu tak apa2..lepas ni hati2 k..=]

    ReplyDelete
  36. nasib baik tak apa-apa.
    apa la pakcik2 tu...

    ReplyDelete
  37. @FariehanIbrahim [LBC] hahaha.. xpe2.. aku bukan nak marah ko pon.. lol :P

    ReplyDelete
  38. @dya adriza yeker??? hehehee
    tu la pasal.. yang sadis la kalau xde sape yang nak tolong
    hahahhahaa
    aku pon nak nanges nih :P

    ReplyDelete
  39. @ainulfirdauz yeah.. smua berkara yg terjadi mst ada hikmahnya
    so kne ar hati2 sket
    hehhee

    ReplyDelete
  40. @: husna : yeker??? sampai gtu trauma ko sampai xbawak moto jadahnya
    hahahhaaa
    isk3
    mst teruk kot accident ko eh
    hehhee

    ReplyDelete
  41. @RIANhehehe
    kalau lori kompem patah pinggang,atau xkoman pon pecah kepala
    oooo
    seram3

    ReplyDelete
  42. @Zik betul tu
    eh
    ramai plak yang pernah ada pengalaman cmni :P

    ReplyDelete
  43. @Along Tapa yeah.. ramai gak yg back up aku
    hahhahaaha
    mmg aku xperasan
    dlm sesaat dua je
    hu3
    hahaha
    kerajaan plak da :P

    ReplyDelete
  44. @akubiomed xde la teruk
    xcedera pun
    hu3
    mmg nasib bek la sbb xkene hentak
    hahaha
    trauma? ok la sket :)

    ReplyDelete
  45. @nulhazwany abdul malik nasib bek moto aku xrosak
    cermin mata xpecah
    kalau x
    mmg nages ar aku :P

    ReplyDelete
  46. sy juga ada pengalaman ini..langgar mat bangla juga..

    kes yg sama...main lintas je....

    sudahnya...sy terlanggar mat bangla ni..kepala dia terhantuk kt cermin depan kereta..cermin tu retak teruk..

    bila berhenti tepi jalan..mmg nak tolong dia la...tp dia terus bangun..teruskan melintas jalan..masuk ke dalam kawasan construction..dua tiga kawan dia datang...suh sy pergi je...jgn risaukan mat bangla tu...

    malam tu juga buat report polis..1st time masuk balai..huhu..

    tp kira kes close la..sbb polis tu kata...besar kemungkinan mat bangla tu tkde permit..

    skrg ni..tak tahu la mat bangla tu hidup lagi or tidak... :(

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    BIRTHDAY DD

    ReplyDelete
  47. relax k nas..bangla 2 xtau pndng kiri kanan nk melintas...his fault lah kan...chill:>>

    ReplyDelete
  48. Takziah saya ucapkan pada Nas.Adlah hikmahnya atas kejadian yang berlaku.Buat masa ni saya tak pernah lagilah terlibat dengan kemalanga.Hampir-hampir tu adalah.

    ReplyDelete
  49. @nabilah_2908 yeker???
    hu3... mmg la ramai bangla yang jenis main lintas tanpa tengok2 kiri kanan..
    hu3...
    pergh.. sampai retak cermin kereta ko
    kes teruk nih
    naseb bek la kawan2 dia buat derk..
    eish...
    hidup lagi kot
    leh jalan lagi
    hahhaa.bukan permit la
    paspot
    aish.. kali ke-2 org salah ckp :P

    ReplyDelete
  50. @orange.shaker tapi yg last2 aku kene bayar bil..hu3

    ReplyDelete
  51. @Rahsia Buah Pinggang Sihat pergh.. ko xterlibat dlm banyak tahun
    aku ni dah 3 kali exciden da..
    hu3
    so sad :(
    syukurlah ko :)

    ReplyDelete
  52. sbr2 nash...yg pnting ko slmt n x cedera parah...bese la malang xbbau...lau kita da jg keselamatan cmna skli pn, tp Allah da tetap kite kne kmalangan, kite akn tetap kne gak...bnda da berlaku...nsib bek bangla 2 soh byr bil skit, lau di paksa soh byr full o byar ganti rugi ka pa lg naya ko nash...angp la ni pnglmn dlm idup ko...nti ley cite kt ank cucu ko :-3

    ReplyDelete
  53. @afiq azlan Alhamdulillah la.. nasib aku baik... xcedera parah.. cuma bangla je yg cedera... ermm.... tau xpe... kalau dia suh bayar full mampos la aku... hehe..
    pengalaman? harapan la.. bangla mmg perangai cm2 :P

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails