Pesanan Penaja

Wednesday, December 1, 2010

Cermin Mata Merubah Wajah Seseorang??


   Cuba korang perhatikan gambar di atas, muka sama jerk...kalau lelaki di atas memakai cermin mata, wajahnya kelihatan macam ganas...pengganas..brutal....Tapi bila lelaki itu memakai cermin mata pula, yang menariknya wajah dia kelihatan seperti pereka fesyen pulak..hehe..


     Kalau lelaki di atas pulak bila dia tidak memakai cermin mata dia kelihatan seperti tukang potong daging, manakala bila dia memakai cermin mata,dia pula kelihatan seperti artis (seni lukis atau seni reka,bukan artis penyanyi :P).. Pelik gak kan? hehehe

     Cuba pula korang lihat wajah lisa surihani sewaktu kecik-kecik dulu, comel kan? walau pakai cermin mata besar pun masih kelihatan comel sehingga dia besar..hehhehehe...

     Fenomena sekarang dunia yang semakin canggih serta moden ini memaksa lebih ramai orang terpaksa memakai cermin mata walaupun umur baru tak sampai tadika kerana terdedah dengan pandangan televisyen,komputer serta buku hingga merosakkan mata secara tidak langsung. Lagi-lagi budak-budak zaman sekarang semakin 'rajin' menelaah buku serta mencari maklumat dalam internet serta membuat tugasan menggunakan komputer untuk memperoleh keputusan peperiksaan yang lebih baik untuk mendapat pekerjaan yang lebih baik. 

     Maka tak hairanlah kalau kita melihat budak-budak sekarang lebih ramai memakai cermin mata bagi membantu penglihatan mereka yang semakin kabur berbanding budak-budak zaman dahulu. Ini juga dapat di buktikan bahawa mereka yang memakai cermin mata jauh lebih ramai berada di IPT berbanding mereka yang memakai cermin mata yang tidak sampai ke puncak gading.

     Cermin mata yang di pakai mereka kadang kala telah membuatkan wajah seseorang menjadi berlainan sedikit berbanding jika mereka tidak memakai cermin mata. Jujurnya aku berkata orang yang memakai cermin mata lebih kelihatan skema wajahnya berbanding jika tidak memakai cermin mata. Ini bukan pendapat peribadi ok..sebab ramai yang berkata macam tu. Kalau korang nak tahu,aku pon memakai cermin mata juga sejak 2 setengah tahun lepas. Memang skema muka aku! Sampaikan ada member aku simpankan cermin mata aku dalam box! Adehh....sampai macam tu....

     Tapi kadang kala cermin mata membantu menaikkan seri wajah seseorang. Ada muka orang menjadi lebih manis dan menarik bila memakai cermin mata.  Ada seorang kawan aku tu nak cari awek yang memakai cermin mata! pulak....sape yang pakai cermin mata,sila isi borang cepat! ahahahhaa...maaf dia baru je da dapat awek :P

     Tak kisah la nak pakai cermin mata atau tidak, tak de la berbeza sangat kan? kalau rasa rimas dengan cermin mata atau merasakan pakai cermin mata muka tak nampak 'ori', baik pakai contact lens. Aku buat masa ni belum ready dengan contact lens..macam rimas pulak..ehehe..Tapi kalau nak nampak macho (untuk lelaki), baik pakai cermin mata hitam, pergh...rock habes,tengok kat sidebar blog aku tu, nampak macho tak? (perasan giler mamat nie! abaikan! hehehe)




reading

89 comments:

  1. haha..memang berbeza pun nas..
    ninie start pki speck masa f1..
    bila kawan2 skowla rendah jumpa ninie skung, dorg tak cam langsung ninie...(n_n)

    ReplyDelete
  2. aku pun nk cari awek pakai sper sbb nmpk bijak.. heheh...

    tp antara pki spek dgn lens baik pki spek...

    ReplyDelete
  3. Betol2..
    Kebanyakan kat IPTA students mostly pakai spec :) Bijak2, anak sapalah tu :D

    ReplyDelete
  4. @ninie_azriena pergh..form 1..lama tuh..hehehhee...tu lah....susah nk cam balik kalau kita pakai spek :P

    ReplyDelete
  5. @mR.sYaH hahahahha....pulak...ko ske yg bijak2..bagus la tue..heheetaw xper..baik pakai spek..leh pakai xpakai...ni kalau contact lens cm rimas

    ReplyDelete
  6. @Umie Nadhirah tu la pasal.....anak sapa? anak abah ko kot..hjehhehehee

    ReplyDelete
  7. hoyeah!! awak. saya memang pakai spect, pakwe 1st pun pakai spect. bez!

    pakwe 2nd plak sk pompuan pkai spect, tp dia sndiri x nk pkai spect. ego betul!

    haha sebenarnya, depend pd bntuk spect tu sndiri. klu pilih old school, mmg nmpk skema hbs la. klu plh xde bingkai, nmpk mcm x pkai spect pn ada. separuh bgkai, educated. bgkai full, comel. mcm tu la lbh krg.

    ReplyDelete
  8. hah! ni berblog pun menyumbangkan kpd pemakain cermin mata.
    lalala~~

    ReplyDelete
  9. lelaki pkai spek nmpk educated!!!!like!!!!

    ReplyDelete
  10. betul tu.
    rmai org ckp aku klu bukak spec nmpk lain.
    aku tgk pon nmpk lain. haha~

    aku terfikir gak nak tukar pkai contact lens, tp bhgian mata ni aku takut sikit.
    hehe~ x)

    ReplyDelete
  11. aku memang sokong bab spek hitam tu, tu jela spek yg aku pakai, setakat ni aku takde masalah mata lagi, jadi pakai spek tu cuma nak bergaya dan halang silau matahari masa memandu..(bukan nak minta sedekah tau XD)

    bab awek pakai spek..bagus sebenarnya..ko takkan bosan..sekejap nampak dia pakai spek, lain mukanya..buka spek lain mukanya..tak campur lagi muka tak make up dan muka lepas bangun tido..so bila dah jadi isteri confirm 4 jenis muka ko dapat tengok hehe

    ReplyDelete
  12. pernah pjam yg kwan punyer...bile pakai nampak buruk gak ler.....mjur skarang masih mempunyai mata yg sihat

    ReplyDelete
  13. setakat skg.. Alhamdulillah.. mata masih ok.. cuma silau jer:)

    ReplyDelete
  14. aku rase kalau ak pakai spek mesti org cakap umo ak dah 30,,haha,,sekarang pun ak 9 ade yg cakap ak 20lebih,,tgk betapa tuanya muka ak.haih,
    nasib baik mata sihat lagi.huhuh

    ReplyDelete
  15. pakia cermin mata bila lepas menangis!!!hahaha,,sebab mata sembam,,hehehe

    ReplyDelete
  16. aku pon pkai spec sbnrnye. tapi tak suke nk pakai. tak suke nti ade lekuk2 kat tepi hidung. tak comel la. wahahaa.

    nway, anak murid aku yg year 1 pon ade yg dh apaki spek. kesian tgk dorg. kecik2 dh rabun. huhu.


    sayangilah mata anda. *iklan kejap*

    ReplyDelete
  17. memang beza pun.. hehe..

    tapi pemilihan spek kena la sesuai dengan bentuk muka and umor baru xda pandgn -ve dr org yg tgk.. huhu

    spek buat ak lebih yakin utk ckp dgn org.. especially bila nk pdg mata diorg. rse xmalu sgt. kih3.. =P

    ReplyDelete
  18. @dya adriza pergh...ko sampai da ader 2 pakwe..hehehhe...xmaksud aku,ko ader 2 pakwe slps pakwe 1st xde..hu3...aku nak cm bingkai full la..nak nampak cute :P

    ReplyDelete
  19. @ifahnhah..pendapat ko amat aku setuju tanpa disangkal lagih :P

    ReplyDelete
  20. @tiehaeh..ko suke ek? baguslah..ahhahaa

    ReplyDelete
  21. @a i d a ; err...aku nak gak tengok muke ko tanpa spek..asyik pakai spek je ko aida..hehehehe

    ReplyDelete
  22. @tengkorakemas pergh...bukan aper..macam kat gambar pro5 blog ko tuh...mmg nmpak semmat la bro..jejejje...hehehe..tu lah..best plak 4 wajah isteri..xyah kawen 4 :D

    ReplyDelete
  23. @shapoji tue lah...aku macam segan la nk pakai spek...nampak cm buruk plak muke aku...nk tak nak pakai gak la

    ReplyDelete
  24. @echah mashuri hahaha..sian ko...orang leh anggap ko macam orang dewasa plak..syukurlah ko mata ko sehat :(

    ReplyDelete
  25. @Zuewairy Alhamdulillah....kalau silau xde la nk heran sgt..hu3

    ReplyDelete
  26. @iszieylyanziy samelah weyh..kalau mata sembab aku pakai spek..tp aku xmenangis lol...aku kalau bangun lambat je pakai :#

    ReplyDelete
  27. akulah tu yg lebey hensem dengan cermin mata..ayo, preety ugly lah

    ReplyDelete
  28. zila pun pakai cermin mata . tapi pakai time tgh belajar jer .

    ReplyDelete
  29. macy xske ppki spect tp kena la takot pki cntct lens

    ReplyDelete
  30. kdg2 org pakai cermin mate nie, dorg malu nak bukak..
    sebab muke dorg pelik tanpe cermin mate..
    tapi rase tak bebas kalau rabun..
    so hargei la mate anda !

    ReplyDelete
  31. sy pown pakai spek gak.pakai spek bingkai sparuh wrna hitam..bila pakai,mmg nmpak skema r.nmpk mcm bdak bijak pown ade.heeee..skrgh bru nk berjinak2 ngan cntact lense n krangkn pkai spek sbb nk elak 'power' spek btambah cpat..so,bila bkak,mmg nmpak len hbis r..tp owg still knal cz taik lalat kt pipi aku.ahahaha..naseb2..=p

    ReplyDelete
  32. @soffea owh....yeker??? samelah.....aku pon xske pakai gak....hehehee...rmas kan???
    hu3..tu la...aku tgok dak2 skang da ramai pakai spek..

    ReplyDelete
  33. @cik @!en taw xper.....yup2...kene sesuai ngan bentuk muka dan yg semestinya UMUR....tak nak la pakai spek org tua :P

    ReplyDelete
  34. @IMANSHAH hahahha....yeker???? nape pro5 pics ko xpakai spek??? pakai laaa..baru nmpk ensem :P

    ReplyDelete
  35. @Nur Azila Ismail owh..baru aku tahu....hehhee..aku time form 4 n 5 aku rabun..tp xpakai spek

    ReplyDelete
  36. @maCytu la..contact lens mcm menakotkan je aku..heheh

    ReplyDelete
  37. @Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza tu lahhh...aku kadang2 sedey gak sbb mata aku da rosak..nk wat cmne kan...isk3

    ReplyDelete
  38. @~ZuRiSa~ owh......samelah ngan aku..bingkai warna hitam sparuh....hahhaa...mmg skema! nmpk cm dak educated :P
    hahhahaa...ader taik lalat :P

    ReplyDelete
  39. btol jgk....masa sekolah dulu ada jer yg suruh aku bukak spek...tgk muka aku xpakai spek....klakar gak masa tu...hehe

    ReplyDelete
  40. sab pula mls pakai spec...
    nmpk skema...
    kalo psgn pulak, xkisah pun pakai spec atau x.hehehe...
    jodoh...

    ReplyDelete
  41. @nas

    profile ko yg kat tepi ni pun smart beb, rock kental! :D

    aha betul idea ko tu, tak payah kawen 4, isteri pun bahagia XD

    ReplyDelete
  42. @fakhrullah tu la..terkenang kenangan kita dulu2 time sekola rendah...hahhaa

    ReplyDelete
  43. @MGMSabri tu lahh...aku pon terase cm skema plak kalau pkai spek..hehe

    ReplyDelete
  44. @tengkorakemas rock kental???? aku poyo jerk lebeyhhh..hahhahaha.....tu la pasal....bahagia cmnie :D

    ReplyDelete
  45. mata duitan kata kan...
    hehe...x lah...
    sab perasan 1 keping ni je.
    cube nas lihat di duit rm50 baru...
    ada x?

    ReplyDelete
  46. Bila aku pakai cermin mata,aku terasa kelihatan lebih kacak..haha

    ReplyDelete
  47. Tapi bagi aku yang dah lama pakai spek ni(dah 10 tahun),pakai spek ni ada pro dan kontranya.

    Admin dah citer pro,jadi aku citer kontranya lah.Pengalaman aku kontranya ialah aku payah nak main bola macam dulu.

    Yelakan,main bola bukan macam main golf.Baper kali spek aku pecah sebab kena bola yang datang macam peluru.

    Tu antara pengalaman akulah/Korang plak macam mana?

    ReplyDelete
  48. syukur aku tak pakai spek lagi... kalau tak.. kena beli spek.. kalau hilang kena beli lagi... so bersyukurlah kurniaan tuhan..

    ReplyDelete
  49. aku tak suka pakai spek...sebab nampak hesem sangat...kalo tak pakai spec, terserlah kecomelan...pening aku nak pikir...hahha~~~

    Gorengbaek - Along oh along....kemana ko menghilang???

    Hangit habis dah - Luahan perasaan...luahan perasaan

    ReplyDelete
  50. Mula saya pakai spek mata ketika form 5 kerana rabun jauh. Pada ketika itu fesyen frame spek besar. Sekarang ni fesyen spek makin kecil dan lens ramai yang pakai jenis transition coated lebih baik photgray. Pakai spek memang rasa terkongkong. Nak cari frameless tak boleh sebab anak kecil jadi pakai jenis half frame spek. Nak pakai contact lens leceh pula. Alhamdulillah power makin turun

    ReplyDelete
  51. betul tuh...pakai cermin mate nih ley tukar2 muke lak...pakai cermin mate putih bese akan nampak cam budak2 pandai, skema atau baik, kalu pakai spek itam nampak stylo, macho, lagik kacak even muke cam sampah sikit...he3...kan betul x, thts y org suke pakai spek mate cuz nk membantu nampak lebih macho

    ReplyDelete
  52. pakai cermin mata jugak sebab rabun jauh. memang nampak ketara perubahannya especially bila yang dah lama pakai cermin mata.

    Latest Entri :
    Tragedi Disember : Biar Lambat Asal Selamat

    ReplyDelete
  53. aku juga memakai cermin mata..rabun jauh la katakan..memang berbeza la..tapi kejelasan pandangan aku tu la..ketampanan dan kekacakan aku tetap sama walaupun aku bukak cermin mata aku ni..kekadang diorang ingat aku nak jadi superman kalo aku bukak cermin mata..hahaha..risau aku x-ray la tu..

    ReplyDelete
  54. @MGMSabri hahahhaa...ko...ko...yeker??? nanti aku usha2...duit aku rm50 da abes..hheheehhe

    ReplyDelete
  55. @Pejuang Kesenian Extreme poyo lah ko.....hahahahhaa.....itu cermin mata hitam....kalau spek putih???

    ReplyDelete
  56. @Panduan Buah Pinggang Sihat hehe...mmg..kalau mereka yg pakai spek mmg susah nk men bola...maak aii.....beberapa kali pecah...mst banyak kos keluar...hehhe

    ReplyDelete
  57. @Zikri Husaini syukur la mata ko mmg sehat...so xyah la nk susah payah pakai spek...aku jeles..hehhe

    ReplyDelete
  58. @Along Tapa ngahahhahaha......so,better pakai spek la..nampak hemsem...xperlu la nampak comel...cm bebudakk

    ReplyDelete
  59. @akubiomed aah...fesyen spek dulu mmg frame beso...syukurla power ko makin turun..aku punyer power makin naik...aishh

    ReplyDelete
  60. @syafhahahhaa....amat2 setuju ngan ko....aishh...jgn ckp cm sampah......sedih org len dengo...hahhahaa.....

    ReplyDelete
  61. @eiela owh...serupalah kitew..hehhehe....mmg ader perubahan..yg paling ketara...power makin naik...aishhh :(

    ReplyDelete
  62. @pipoq erhhh...poyo ko eh...hehehhe...bagusla...sama tampan bila pakai n bukak spek.....hehhehe...x-ray??? kenapa ek?

    ReplyDelete
  63. @nasKena minum pati buah Blueberry elok untuk mata atau ambil ginseng ginko baloba baik untuk mata.

    Dulu dekat pasaran ada jual cermin mata untuk senaman kata mata yang mana melihat lubang-lubang halus dengan harapan memperbaiki mutu penghilatan mata. Rasanya boleh didapati di farmasi

    ReplyDelete
  64. aku sepatutnya mula pakai spek masa darjah 6,tapi malas,tak macho..tapi bila form 3,dalam kelas asyik kabur je,pakai je la..tapi pemakaian spek memang boleh menonjolkan identiti

    ReplyDelete
  65. power aku tinggi kot.
    klu tak pkai spec, x nmpk la aku.
    huhu~

    nak tggu aku bukak spec, entah bila.
    lmbt lg la kot. xp

    ReplyDelete
  66. sy suka org laki pakai spek,
    nmpk lbih ensem, sweet! :)
    tp kne tgk jenis spek tu sesuai ngn muka ke x lar,

    ReplyDelete
  67. aku tak pakei la..huhu
    org yg x pakei spek pastu tiba2 tgok dy pakai kdg2 mmg ketara perubahan wajah dy..tpi ade yg biase2 je..huhu

    ReplyDelete
  68. @akubiomed yeker????? owhhh....tp payah kot nk cari....hehehehe....owh..ader cermin mata cm2 ker? thx 4 info bro :)

    ReplyDelete
  69. @khairolghani hehehhee.....awal giler ko....mmg lah aku pon rase cm xmacho gak...hehehe

    ReplyDelete
  70. @a i d a ; owh.....samelah ngan aku...cuma aku power makin bertambah....isk3...so sad :(
    try la kat kelas ko bukak spek :P

    ReplyDelete
  71. @fariehan ibrahim owhh...pendapat ko mmg jrg aku nk jumpe..hehehhe...emsem? wahhh...hahaha

    ReplyDelete
  72. @Anwar Naim tu lahhh...ko amat bertuah la sbb xpakai spek..heheh

    ReplyDelete
  73. ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Kami DAtang Ziarah Blog Anda
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫

    Salam kunjungan salam ziarah… eeemmmm kangkadang kalau kita tengok aweks yang pakai cermin mata bila dia tanggalkan cermin mata naik tak kenal lah plak...

    betoiiiii tu mmg nampak rupa diorang lain lahhhh....

    ReplyDelete
  74. ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Kami DAtang Ziarah Blog Anda
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫

    Salam kunjungan salam ziarah…. sekarang org tak pakai cermin mata ramai pakai contack lans .... ade yang warna biru merah hijau putih pun ada lagi lah lain muka diorang dah macam hantu

    ReplyDelete
  75. @Afzainizam wslm.....tu la pasal...macam rasa pelik jewp..nak tanggal pon ader rasenyer :P

    ReplyDelete
  76. ok la tu demo paka cermin mater itam...napok smax pelik jer..=p..hehe

    aq pun paka jugok since f1,dh 3 years...
    nk kata rimas x r sesangat...juz sangat je...
    but klu nk tgk stars n moon kat langit mlm tu..T_T sukar sekali...
    rugiiiii sangt...cz kurang jelas!.

    ReplyDelete
  77. mmg berbeza..cam cik tom kalau xpakai spek org ckp muka cam bdk2..bila pakai spek nmpk matang..hhee :)

    p/s; seminggu cik tom tak online..skang sesi balas jejak entry+komen :)

    ReplyDelete
  78. @nam5wym hahaha..cermin mata hitam ok..cermin mata putih xok kottt
    haha....ko pom pakai awal kot....tu lah...mmg pakai spek xjelas sgt

    ReplyDelete
  79. @Tomato Gurl's Life hahahhaa...pulakk...
    mmg pakai spek merubah muka orang rasenyer :P

    ReplyDelete
  80. @Aizat Azizan amat setuju ngan ko..mmg ensem kalau xpakai spek~

    ReplyDelete
  81. aku pakai spek gak, sejak F5. ada gak aku pakai contact lens sekali sekala. memang lebih selesa pakai contact lens la bagi aku tapi ramai kawan2 aku terutama perempuan suka tengok aku pakai spek. so, aku sekali sekala pakai gak spek. diorang kata kalau aku pakai spek nampak hensem tapikalau aku x pakai spek nampak hodoh gila...yela..mata aku besar...

    ReplyDelete
  82. @shadee_capdrag owh..fotm 5..xlambat sgt... ek? knape diorang kata ko ensem? xkan mata besar pon kata xensem??? pelik la pompuan2..hehehhee :P

    ReplyDelete
  83. Selain bergaya dengan pemakaian cermin mata, ianya juga melindungi mata dari sinaran UV.

    Tips Pemakaian Kaca Mata Hitam

    Kaca Mata Boleh Mengakibatkan Kanser

    ReplyDelete
  84. Betulka pakai spek nampak makin tua? Or depend dengan muka org tu pulak? Terpaksa pakai spek sbb rabun. Nak pakai lens tk berani

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails