Pesanan Penaja

Monday, November 29, 2010

Penamat Sukan Asia 2010 Guangzhou yang Cemerlang.

  
     Entri ni rasa macam nak 'basi' dah tapi tak salah kot kalau aku nak tulis pasal rumusan prestasi atlet Malaysia di Sukan Asia ke-16 Guangzhou,China yang memang membanggakan rakyat Malaysia. Masakan berjaya mencapai sasaran Majlis Sukan Malaysia, MSN dengan mengumpul 9 pingat emas, 18 perak serta 14 pingat gangsa berbanding dengan pencapaian terbaik di Doha, Qatar dengan 8 emas, 17 perak dan 17 gangsa. Daripada 9 emas, skuasy menumbang emas terbesar dengan 3 emas,karate (2), boling (2), basikal trek (1) dan wushu (1). Bace lagi~

     Aku turut merasa bangga kerana bukan  saja Malaysia berjaya tergolong dalam top 10 dalam senarai pungutan pingat emas,tetapi hampir saja nak menggugat negara Thailand yang cuma sekadar mengutip 11 emas 9 perak dan 32 gangsa. Kalaulah pingat perak kita yang memang banyak itu dapat ditukar kepada emas,pasti dapat memotong negara Thailang yang cuma gah di Sukan Sea dengan seratus lebih pingat emas. Malah banyak pingat perak dan gangsa daripada acara terjun di mana negara kita selalu di belakang negara China yang mendominasi acara ini.

mereka telah melakar sejarah buat pertama kali memenangi acara skuasy perpasukan wanita serta pingat emas ke-9 negara.

     Antara acara yang boleh dikatakan mencapai prestasi yang cemerlang ialah sukan terjun (menyumbang 5 emas dan 6 gangsa),hoki lelaki (ke final buat pertama kali), badminton (2 perak je...), skuasy (hampir sapu bersih semua emas) dan equistarian.

     Manakala acara yang boleh dikatakan memuaskan ialah sepak takraw (asyik perak je..ketinggalan belakang Thailand), biliard dan snuker, menembak, pelayaran, renang dan bola sepak (bila la bola sepak nak cemerlang nihh)

     Acara lain yang mempamerkan prestasi yang kureng ialah memanah, hoki wanita, tinju, lawan pedang, olahraga, pingpong, gimnastik serta acara yang tidak perlu datang ke temasya ini ialah golf,kriket dan weiqi.

Comel pulak pasukan hoki negara hampir botak yang sekadar memperoleh pingat perak setelah berjaya memasuki final sukan asia buat pertama kali..Apa pun tahniah weyh!

     Alamak..macam wartawan sukan pulak aku nih...hehehee....Apa pun tahniah sekali lagi buat atlet Malaysia dan aku mengharapkan pencapaian di Sukan Asia Incheon, Korea Selatan 2014 nanti lebih cemerlang gamaknye :)

p/s aku teringin plak nak main squasy :P


46 comments:

  1. ok la jugak dapat 9 pingat emas...Tapi kalau buleh cukupkanlah sampai 10..Baru cantik sikit nombor tu...

    ReplyDelete
  2. lbih baik dari takder langsung kan ??
    malaysia boleh ma !!
    tapi ttp frust coz badminton takder emas..huhu...

    ReplyDelete
  3. TAHNIAH buat atlet2 MALAYSIA!!

    Latest Entry:
    http://danieldeadie.blogspot.com/2010/11/honeymoon-ngan-iqbal.html

    ReplyDelete
  4. atlit2 msia sume da gempak2.. just xde luck nk dpt bnyk emas..

    http://eleventx.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. @Afizz yup2...kalau 10 emas mmg nampak cantik nombornyer :D

    ReplyDelete
  6. @ninie_azriena tu la pasal...Bergu lelaki tue sikit lagi je nk menang..last2 tewas kat bergu indon..hu3

    ReplyDelete
  7. @saiazuan tu la pasal...atlet china tue terlalu strong...hu3

    ReplyDelete
  8. susahnye nak komen kat snie..
    penah aku tekan post comment bnyk kali tapi x keluar pon..
    last2 aku tekan tab baru.. hahhaa !
    emosi kejap..

    aku pon bngge tengok atlet negara..
    semua acara yg dapat emas aku tengok..
    tapi paling syok basikal la !
    yg paling x puas hati tgk badminton bergu lelaki..
    lagi skit nak dpt emas..
    hahahak !
    ape2 tahniah tok atlet negara ! nnti kat korea target 10 emas pulak ke ?

    ReplyDelete
  9. @Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza eh..yeker????? ader je boleh..sori buat masalah kt ko..hu3
    aku pon sama..bangga kay basikal tp kecewa habis kat badminton...hu2....:)

    ReplyDelete
  10. @Anip™ aku ponnn...tp ko verangan je lebih :P

    ReplyDelete
  11. okla tuh..atleast ada gak walapon kecewa badmnton kalah..

    ReplyDelete
  12. sume frust sal bdmnton..ak nk frust gak r.!hahha

    ReplyDelete
  13. congrats malaysia :)

    btw, aku tak tgk sgt.. tapi time pembukaan mmg aku tengok. giler gempakkkk :) tahniah la tuan rumah. hehe. tibe2~

    ReplyDelete
  14. semoga sukan akan dtg kita akan bt dgn lebih terbaik llgi terutama dr permainan badminton..

    ReplyDelete
  15. @Afizz,kalaulah Lee Chong Wei dapat menewaskan Lindan,kita dah ada 10 pingat emas.Sayang betullah.

    Apa pun tahniah jugalah sebab dapat capai target.Bukan senang juga tu.

    ReplyDelete
  16. okla tu, harap lepas ni semakin meningkat,

    aku memang sokong ko Nas kalau nak main squasy,

    aku lak nak jadi atlit tinju, mwahaha..dah tiba masanya mereka bagi blogger jadi atlit..takla blogger dok depan laptop je

    ReplyDelete
  17. @Pencacai Alim tu lah...aku kecewa dua2 acara badminton kalah :(

    ReplyDelete
  18. @soffea mmg gempak pon...hehehhe....eh..tuan rumah plak..ko china ke :P

    ReplyDelete
  19. @suriyah3...badminton kene lebih baik...lagi2 kene ada pemain pelapis..asyik muke same jerk :(

    ReplyDelete
  20. @Panduan Buah Pinggang Sihat tu la pasal..tp lin dan mmg susah sgt nk tewaskan....kalau brgu negara tue lagi la sengit...kalah tipis

    ReplyDelete
  21. @tengkorakemas hahaha..nape lak sokong? adoi...nak plak ko jd tinju..leh tumbok orang nih :P

    ReplyDelete
  22. Bukan senang pasukan Malaysia hendak bersaing di Sukan Asia terutama hendak bersaing dari negara-negara yang mempunyai atlet bertaraf dunia

    ReplyDelete
  23. tahniah kepada atlet kita yg berjaya... aku sempat tgk takraw jer.. hehe..

    ReplyDelete
  24. nas:
    ko lupe puji team bola sepak..
    dyorg mantap gak kot kali nih~


    btw, ak dah slalu men squash ngan acap...hehehe~

    ReplyDelete
  25. aku agak tensen sebab hoki gagal ke olimpik automatik

    ReplyDelete
  26. hoki terbaek dowh. xde orang sangka bole dapat pingat. Malaysia Boleh~

    ReplyDelete
  27. Just nak cakap yang abg telah di tag dalam entri ni : http://memoriseorangmuda.blogspot.com/2010/11/menarik-sangat-ke-blog-aku-ni.html

    ReplyDelete
  28. @akubiomed tu la pasal...atlet2 terutama atlet china mmg terlalku susah nk lawan...ayah aku komplen je pingat dpt skit..padahal susah nk dpt pingat

    ReplyDelete
  29. @Emilia Emira ehehee..sian ko..yelah ko kan kat mesir...xper2..pas belajar nanti leh tgok pueh2 :P

    ReplyDelete
  30. @mR.sYaH alaa...ko tengok takraw je? hu3..aku tgok mcm2...xbest kot tengok permainan yg kalah :P

    ReplyDelete
  31. @HiGHNeSS FiQ taw2...mmg prestasi terbaik..tp cuma lepas pusingan 2..kalau masuk suku akhir baru aku bubuh :P

    acap yg mane? bekas mpp ker?

    ReplyDelete
  32. @imanshah tu la pasal....kalau x xde la susah payah memasuki saringan kelayakan olimpik nanti

    ReplyDelete
  33. @Aizat Azizan tu la pasal...bukan xsangke dpt pingat..tp xsangke leh masuk final :)

    ReplyDelete
  34. @Afizz owh...ingatkan ape td..... upenyer kene tag..nanti aku usha ek..intenet lambat dowh

    ReplyDelete
  35. @maCyheheheh..tu lah...ko penah men dua2 game x?

    ReplyDelete
  36. Patut Malaysia boleh dapat lebih daripada ini..Tapi tetap berbangga kita telah mencapai sasaran 9 emas..

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails