Pesanan Penaja

Monday, December 13, 2010

10 Sebab Lelaki dan Perempuan Selalu Kekeringan Duit.



      Wang adalah segala-galanya,tapi segala-galanya memerlukan wang. Itulah hakikat yang membuatkan wang menjadi terlalu penting dalam kehidupan kita. Tapi,awas kerana jika kita menggunakan wang secara tidak berhemah,kelak nanti menjadi beban kepada kita yang rata-ratanya sebagai seorang pelajar yang masih meminjam wang dari PTPTN, Mara serta menerima Biasiswa dari JPA.

      Walaupun bagi pelajar yang mendapat kemudahan pinjaman serta biasiswa sekaipun,masalah 'pokai' duit terutama sekali pada bulan terakhir semester bukan menjadi perkara yang kedengaran luar biasa! Maka,disini terdapat 10 sebab mengapa lelaki,perempuan serta kedua-duanya mengalami kekeringan duit:

LELAKI

1. ROKOK
      Rokok menjadi punca utama sesetengah lelaki yang merokok mengalami kekurangan wang. Kira-kira 40% lelaki di Malaysia adalah perokok tak kiralah perokok tegar ataupun tidak. Ini kerana biasanya perokok tegar menghabiskan RM10 untuk sekotak rokok sehari. Kalau sebulan,mahunya RM 300 dibakar demi memuaskan ketagihan tembakau. Itu baru sekotak,kalau dua kotak macam mana? huhu...Lelaki,jangan rokok laa...

2. KETAGIHAN PERMAINAN VIDEO DAN MAYA
     Lelaki memang tidak dinafikan sebagai golongan yang kerap serta gemar bermain permainan video serta permainan komputer lain. Buktinya,lihatlah di cyber cafe,penuh dengan kanak-kanak dan remaja lelaki yang 'taksub' bermain permainan seperti dota,condition zero,dan banyak lagi permainan yang berbentuk 'strategi' yang memang banyak memakan duit kerana mereka bukannya sejam dua main games,mau sampai 5 jam non stop!

3. MENGUBAHSUAI KENDERAAN
     Bagi sebilangan lelaki yang mat motor serta mat kereta,mereka biasanya mengeluarkan perbelanjaan yang agak banyak untuk mengubahsuai kenderaan mereka untuk menjadi lebih canggih,'berkuasa' serta cantik.


PEREMPUAN

4. SHOPPING
     Perempuan dan shopping memang istilah yang tidak boleh dipisahkan! Yelah, perempuan suka mengeluarkan wang yang banyak untuk membeli belah pakaian yang baru dan sebagainya dengan banyak. Ini agak membazir jika ia dilakukan secara kerap dan banyak pakaian.kasut dan sebagainya yang dibeli disimpan selepas digunakan cuma sekali dua je.

5. MEKAP DAN AKSESORI KECANTIKAN
Sesetengah perempuan suka sangat ingin penampilan mereka sentiasa cantik dan menawan. Ini tak salah,cuma agak-agak laa..Ini kerana perbelanjaan untuk membeli bedak asas,bedak,lipstik,celak,maskara,pewarna muka(aku xtahu la istilahnyer ape..hehe) dan sebagainya agak mahal lebih lebih lagi jika digunakan sepanjang hari. Itu baru pada bahagian muka, belum lagi bahagian rambut/tudung,barangan kemas,dan sebagainya...aduh..mesti banyak...

6. MENSERVIS BODY
     Ada bagi perempuan yang biasanya yang sudah bekerja serta suri rumah yang ingin menjadikan seluruh wajah atau badan mereka sentiasa cantik dan anggun untuk menarik minat lelaki lain ataupun untuk mengelakkan si suaminya lari 'makan luar'. Namun kos untuk 'menyelenggarakan badan' mereka memang mahal. Kosnya mau beribu-ribu walaupun cuma hendah membedah hidung yang penyek untuk menjadi lebih mancung. Itu baru servis hidung,bukan lagi bibir,wajah,'gunung',dan sebagainya. Ada yang juga mengambil suntikan vitamin C lah,botox la,dan macam-macam untuk menjadikan wajah mereka lebih ori...Haram lorh...

LELAKI DAN PEREMPUAN (pst-bukan orang yang DUA ALAM ok..hehe)

7. KERAP MAKAN DI LUAR
Bagi mereka yang bergelar pelajar,kurang elok jika mereka selalu atau kerap makan di luar. Maksud aku bukan kat medan selera atau kedai yang biasa makan tengah hari tu,tetapi makan luar di tempat-tempat yang agak mahal seperti restoran,fast food seperti McD,KFC,kopitiam dan sebagainya. Jika sekaki seminggu takpe la..tapi kalau dah 3-5 kali seminggu memang lah bankrap. Yelah,sekarang nie budaya pelajar yang suka lepak-lepak kat McD..Kalau pergi sana cuma minum air takpe la kan...Tak salah pon pi sana,cuma kurangkan~


8. KERAP MEMBELI GADGET-GADGET TERKINI
     Dunia yang serba canggih kini telah membuatkan banyak keluaran gadjet-gadjet terkini serta promosi yang hebat muncul seperti iphone,blackberry,nokia terbaru,laptop mac dan sebagainya. Ini membuatkan ramai orang rambang mata dengan keluaran terbaru yang lebih menarik dan canggih serta sanggup menukar handphone 2 bulan sekali! Ini betul-betul membazirkan wang kerana sanggup mengeluarkan sejumlah wang yang besar untuk membeli gadjet idaman hati. Aku punya hanphone dah 2 setengah tahun tak tukar tau..haha


9. MENYEWA DI LUAR
Bagi pelajar yang sebenarnya masih mempunyai peluang untuk stay dalam hostel,mereka tak patut la sangat menyewa di luar. Ini kerana kos sewa di luar jauh lagi mahal berbanding stay dalam hostel! aku bagi contoh aku,aku stay kat hostel kena bayar RM210 satu sem tanpa bayar elektrik dan sebagainya. Kemudian kalau nak pergi makan pun boleh je jalan kaki. Murah kan? hehe... tapi aku akui,kebebasan memang kurang di hostel. Ala,ia bukannya amal sistem asrama sekolah lagi pun..hehe

10. SELALU PERGI KONSERT ATAU BERCLUBBING
Ada sebilangan kecil pelajar serta orang yang bekerja yang suka berclubbing,berdisko,berdangdut,mengunjungi konsert untuk menenangkan diri. Aku nasihatkan supaya elakkan dari pergi sana,bukan saja membazir wang,malah perkara ini mengajak kita kepada maksiat. Please jauhi maksiat ok! hu3




p/s- ini cuma pendapat aku..bagi mereka yang terasa,maafkan aku banyak-banyak ok..malam nanti aku singgah ke blog korang pulak :)

reading

66 comments:

  1. financial budgeting & kawal diri adalah pnyelesaian terbaik...

    ReplyDelete
  2. NASIB BAIK KU NIE JENIS BLI BILA PERLU :p

    NAS TUMPANG TANYER KNP KU X LEH NAK TAG ORG DLM BLOG???JUST COPY LINK DIER KAN???
    TP DIER NAIK HTML ERROW...TAU XKNP???

    ReplyDelete
  3. tang perempuan tu memang setuju, sebab saya pun camtu..wahaha..clubbing? nauzubillah~

    ReplyDelete
  4. kena start belajar finacial planning dari sekarang..kalau tak memang duit sentiasa takkan cukup untuk simpanan akan datang


    Jom guling-guling disini pula:

    Azrul Hisham -My Real Life

    ReplyDelete
  5. aku di landasan no 7 jer... hehehe...

    ReplyDelete
  6. hehe,,aku suke,,shpping n spa,,lala

    ReplyDelete
  7. haha.. klu keluar ngan makwe pon boleh mnybabkan kemelesetan ekonomi gak..

    ReplyDelete
  8. hmmm...tang rumah sewa dengan hostel tu, aku takleh nak setuju dengan ko...sbb aku duk rumah sewa, tggl 6orang..sewa rumah+api air+telefon...dalam 100 sorang...tapi duk hostel, 600 sebulan..tak termasuk duit perkhidmatan yang tak tau mana datang..total, 800...ko kira la mana untung..

    Gorengbaek - Demo lagu lagi...

    Hangit habis dah - Takde rasa ke??

    ReplyDelete
  9. no 1= aku tak merokok, setel

    no 2= kalau p cc bayar Rm2 untuk 5jam dah RM10..tapi aku beli dvd harga RM10 install sendiri main 24jam..haha setel..

    no 3= motor gua dah cukup power..start je semua memandang XD

    no 10= walaupun ramai yg cakap tak buat apa2, tak minumla apala, tapi kalau pergi tempat mcm ni still mendatangkan bad 1st impression pada org lain..

    ReplyDelete
  10. tgok kdaan..
    ade mse kne jd kdekut sbb nk save duit..
    :D hehe

    ReplyDelete
  11. kadang kala nak bajet pun terlebih bajet utk shopping dan sebagainya.. camne tuu nak bajet ?? hihi

    ReplyDelete
  12. SHOPPING
    SHOPPING

    so, abes la duit..


    Latest Entry:
    http://danieldeadie.blogspot.com/2010/12/giveaway-edy-terbang-jauh-jauh.html

    ReplyDelete
  13. betul gak ape ko cakap tu..kalau buat blanje awek lagi la cepat kering..haha

    p/s: sejak ade macD ngan kfc dekat2 ngan uitm ramai pulak budak2 uitm lepak kat sana...konon2 study :p

    ReplyDelete
  14. nombor 7 mcm betul

    tmbh lagi suka berfoya2 =.="
    tiap2 mnggu aku tgk wayang
    men bowling dan mcm2 huahua

    hujung sem jadi musim mntk duit kt parents T___T

    ReplyDelete
  15. err, siyesly xsuka shoppim,
    bosan + letih jerk!

    slalu nya duit abes beli komik jepun n topup. hahaa

    jom mkn kt luar encik nas~! * ttibe. :PP

    ReplyDelete
  16. oit !
    sy bukan pmpuan jenis tu okey !
    shopping 1 minggu pon kdg2 x penah !
    mekap ! omg ! tak minat langsung ! MENSERVIS BODY ? hahahak ! xde pon !

    mak mask selalu !
    culbing ? nooooooo !

    ReplyDelete
  17. maCy amat jarang shopping ok.
    kenapa reason tu atas sekali? huhu

    ReplyDelete
  18. @myFirdaus aah...tapi susah kot nak patuh pada bajet yg dibuat..seyes! hu3

    ReplyDelete
  19. @nur intan hazirah aah..copy n paste link mereka time nak tulis entri kita....mustahil kot nk ader gtml error...

    ReplyDelete
  20. @Anwar Naim aaa...naim ske makan mcd...hehee :P

    ReplyDelete
  21. @Hamizah Syamimi Supian hehehhe...clubbing tue cuma sebahagian kecil lelaki n perempuan jerk..harap2 ko xtermasuk~

    ReplyDelete
  22. @Azrul Hisham hehehe..mmg kene stat.....tp jangan terlalu patuh sgt..nanti tension

    ReplyDelete
  23. @iszieylyanziy pergh....kalau shopping aku xkesa la..tp spa...perghh....mewah :P

    ReplyDelete
  24. @Strep AkiEra hehehe...mmg kemelesetan teruk kot..nasib bek aku xde makwe lagik :P

    ReplyDelete
  25. @Along Tapa owh..rumah sewa ko cuma 6 orang..xramai...owh..ko mesti universiti lain...uitm mmg murah kalau hostel..tp kos sara hidup kat luar mmg mahal!

    ReplyDelete
  26. @tengkorakemas
    n 1- baguslah
    no2- pergh..jimat! hehe
    no 3- cewah..moto aku lopek je~
    no10- aah...kalau g clubbing mmg xbagus laa

    ReplyDelete
  27. @zati-zt samelah..aku pon kadang2 boros gak..haha

    ReplyDelete
  28. @echah mashuri yeker??? ko ske belanje ape echahh??? :P

    ReplyDelete
  29. @Biela Sapine hahaha..kalau shopping mmg rambang mata kot..susah nk saving utk belanje yg len~

    ReplyDelete
  30. @fitri hahaha..nasib bek xde awek....aah..taw xper...mmg dak2 uitm konker kfc n mcd...tp ramai sembang je

    ReplyDelete
  31. @Raji berkata macam??? hahahhaa..xde la berfoya2 la tuh...heheh...best kotko..ader life :)

    ReplyDelete
  32. @hansof coz ko dok umah sewa kan? hehe

    ReplyDelete
  33. @fariehan ibrahim samelah...aku xske awek aku suke shopping..hehehe..
    jom..aku on je..gahahahahaha :P

    ReplyDelete
  34. @Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza erks..jangan mraha2 oitt...nie sesetengah je..bukan semua...chill...hahhahaa......

    ReplyDelete
  35. @maCyok.....reason tu atas sekali??? maksud ko?

    ReplyDelete
  36. yg ko tgk blog ku td der itik ker aper thah tue ku nak test sal ltk link org lam entry kita la...tp still xjd hhuhuhuhuhuhu :(

    ReplyDelete
  37. masa duk kat hostel duit pinjaman cukup2 satu sem..

    pasni duk luar xtahulah... terpaksa minta biasiswa FAMA r..

    ReplyDelete
  38. ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
    Salam Ziarah buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
    adoiiii sorry banyak tertinggal entry ko ni.... bussy sejak-sejak ni....

    yup setuju ngan no 7 tu....

    Bagi aku tak jadi masalah kalau kita tahu merancang kewangan kita...

    -Mengetahui apa hendak dibuat dengan wang anda
    -Mengetahui ke mana perginya wang anda
    -Mengenal pasti tabiat anda berbelanja
    -Membentuk satu rancangan perbelanjaan yang cermat
    Berbelanja secara berhemat dan mengikut kemampuan anda
    -Menyimpan wang sedikit demi sedikit untuk masa depan anda

    ReplyDelete
  39. Rasanya tak ramai yang membuat senarai bajet dan berbelanja ikut hati. Membeli barang-barang yang tak perlu

    ReplyDelete
  40. ngeh3.. utk yg lelaki, aku sokong no 2, yg pompuan, aku sokong 1st keh3. aku mmg boros, da dpt elaun pun, aku pow parents lagi :P tp klu bab hostel tu, mmg rasa nk dok luar je, sebab hostel maktab mmg sebijik peraturan cm dak skolah! huhu~

    ReplyDelete
  41. sejak ada menteri kewangan [bini aku la] ni duit aku lebih terurus dengan bijak.

    kalo tak dulu ntah mane mane je pegi duit aku tu meninggalkan aku terkering kontang dihujung bulan..

    ReplyDelete
  42. @nur intan hazirah owh..yeker???? pelik gak...hu3...aku xtahu la jd knape.....tapi dulu ko boleh kan??? hu3

    ReplyDelete
  43. @mR.sYaH yeker????? hu3..owh...FAMA ader biasiswa ek? baru tahu~

    ReplyDelete
  44. @Afzainizam xpe la..aku bon bz gak..hehhehee....tu la pasal...berbelanja lah ngan hemat supaya xmenyesal xcukup duit nanti..hu3

    ReplyDelete
  45. @akubiomed mmg xbuat...aku pon dulu pernah buat..pas2 xmampu nak patuhi..hehehe...

    ReplyDelete
  46. @dya adriza kah3...tu laahhh...erm..ko maktab perguruan ea......mmg cm skola aku dgar....ak best kot aku dengo..hehe

    ReplyDelete
  47. ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    Salam kunjungan salam ziarah…. tak semua kut. boros ppuan cara ppuan. lelaki boros cara lelaki

    ReplyDelete
  48. @pipoq ngaghahahhaa...bini ko ruupenyer as menteri kewangan..bagusla...dapat bini yg x boros :P

    ReplyDelete
  49. @Afzainizam owhhh...gitu nyer...hehehe..memang kot

    ReplyDelete
  50. Salam perkenalan. Rasa-rasa perbelanjaan sekarang nie yang paling mahal untu lelaki ialah rokok.Nasi ayam 2 boleh beli oh....

    ReplyDelete
  51. nas :)

    sume points yg ko mentioned tu memang betul. huhuhu..


    duit. duit. bile dh bekerja, diuji plak ngan masalah kewangan kan. takpe la. yg penting pas2 ni kne pandai la buat belanjawan sndri. hehe.

    ReplyDelete
  52. Pic tu memainkn peranan penting ya...

    ReplyDelete
  53. Saya bila nak beli sesuatu akan berfikir dulu apakah benda yang nak dibeli tu penting.kalau penting sebanyak mana pentingnya.Kalau masih lagi boleh ditangguh saya akan tangguhkan dulu.

    ReplyDelete
  54. @Kamal Mustafa salam perkenalan gak..hu3...tu la pasal..rokok mmg mahal..tu la member2 aku yg smoking slalu xde duit lebih~

    ReplyDelete
  55. @Ali ridha bertaubatlah..aku pon termasok dalam salah satu drpd 7 perkara tuh~

    ReplyDelete
  56. @soffea hu3..tp masih kurang lagi...hrm...tu la pasal...cuma kalau nak buat kewangan sendiri..larat ker kita nak patuh~?

    ReplyDelete
  57. @Rahsia Buah Pinggang Sihat owh...yeker? aku pon sama..cuma sometime je kot..kadang2 boros gak..ikot nafsu nk beli barang yg kita nak

    ReplyDelete
  58. pasal rumah sewa itu bergantung jugala... ada yang dapat lebih jauh murah dari pihak univerisiti tuh...

    tapi aku punya tempat unikl bayaran tempat pengajian sewa hostel memang mahal... lebih baik sewa rumah... rugi jer..

    mahu tak mahu memang kena berdikari lah... kerja part time... duit2 yang ada tuh kena beringat... jangan selalu dijoli..

    kalau ada lebih sikit masukkan dalam investment... asb , unit trust atau emas...hartanah pun ok gak (ada student buat) business da kencang woo ..

    jarang mahasiswa yang simpan2 nie...ada tapi tak ramai...

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails