Pesanan Penaja

Tuesday, November 23, 2010

Kesan Negatif Pemain Games Tegar


      Sejak aku mula bermain permainan komputer sejak 3 hari lepas, aku mula menjadi ketagih sehingga melupakan segala-galanya antaranya kurang update blog,blogwalking serta pelbagai perkara lain yang dirasakan peribadi..hehehe...Untuk pengetahuan korang,aku dah 7 bulan langsung tidak pernah bermain games sejak aku mula berblog ni. Tapi bila aku mula aktif balik,memang dahsyat la susah nak berhenti. Banyak kesan negatif kalau bermain games nie:

1. Terlalu lama tercongok kat depan laptop untuk bermain games selama berjam-jam hingga ke pukul 4-5 pagi tapa henti. Ini menyebabkan pemain games tegar akan susah untuk bangun awal pagi atau seperti aku,dah 2 hari aku bangun pada pukul 1 petang..hehehe..ganas bukan??? :P

2. Keadaan fizikal makin merosot. Contohnya biasanya mata mereka menjadi agak sembab dan lebam kerana kurang cukup tidur.

3. Sembahyang pun kadang-kadang lambat hingga ada yang terlalu leka hingga 'terlupa' nak solat! hu3

4. Mereka yang bermain secara tegar,mereka mungkin memerap dalam rumah sepanjang masa hingga tiada masa untuk keluar bersosial. Ini menyebabkan mereka menjadi anti sosial serta menjadi lebih pasif.

5. Keadaan mental pun macam kurang stabil kadang-kadanglah....yelah,dah berjam-jam lamanya di 'dunia maya'. Hal ini aku xleh nak jelaskan secara detail sebab aku tak kaji lagi dengan menyeluruh :P

6. Ada yang nak tambah??? hehehehe...otak aku tiba tiba menjadi blank la..adoii..

pst- ada gak kelebihan bermain games, contohnya dapat menguasai bahasa inggeris secara tak langsung,dapat meningkatkan IQ dan strategi serta dapat hilangkan tension..tapi janganlah terlalu kerap....

UPDATED:
thx pada bro adeal fitri coz sudi melukiskan pics special buat blog aku nie...terharu weyh...

reading

73 comments:

  1. banyak buruk dari lebihnye,,,bek xyh main,,ahhaha

    ReplyDelete
  2. weyh,, sama cam pakwe aku. da lama dia ketagih. dah dekat 2 bulan kot. mmg sama perangai cm ko ni la. aku x tau nk wat cne. dia beli game baru, dia boleh main 2 jam je. paling lama 2 hari. gila bah!

    ReplyDelete
  3. xsempat nk berkenalan ngn jiran sblh sbb duk ngadap game jer keje, hehee
    solat xkushyuk sbb duk ingt game jer,

    jrg2 best gak lyn, tp kalu da jdi tegar tu pekejadah nya xtaw, hehee :PP

    ReplyDelete
  4. fuh..nasib baek i'm not a gamer!

    Latest Entry:
    http://danieldeadie.blogspot.com/2010/11/we-should-be-thankful.html

    ReplyDelete
  5. akan mmengalami obesiti..sebab 24/7 mengadap game je..bile mase nak exercise?

    ReplyDelete
  6. main game itu seronok...tp kdg2 kena kawal 'stereng' diri supaya xterbabas dalam semak.....^^

    ReplyDelete
  7. memang paling baik main game ni. tp tang solat tu mmg xbleh blah but rasanya online terlalu lama pon boleh mengakibatkan kelambatan solat hehe

    ReplyDelete
  8. memang paling baik main game ni. tp tang solat tu mmg xbleh blah but rasanya online terlalu lama pon boleh mengakibatkan kelambatan solat hehe

    ReplyDelete
  9. Haha,aku pun sama kalau main game sampai lupa nak makan ;)

    BTW,bro,ada lukisan khas utk ko =)

    http://fitri1986.blogspot.com/2010/11/special-drawing-gift-for-nas.html

    ReplyDelete
  10. @iszieylyanziy tu la pasal....tp dah ketagih...nk wat cmne~

    ReplyDelete
  11. @dya adriza beselah lelaki..
    lumrah...games games games...:P
    samelah ngan pakwe ko :P

    ReplyDelete
  12. @NN mmg game banyak keburukn..isk3

    ReplyDelete
  13. @AdiEbest la ko!!! jeles aku....
    aku nie ketagih..isk

    ReplyDelete
  14. @ainzmasalahnyer bagi kes aku,aku xobes pon..keding je lebihh

    ReplyDelete
  15. @khaiyisah husna taw xper...mmg sonok......tp hampir terbalik da :P

    ReplyDelete
  16. @siskahaidan tu la pasal..nak insaf nie...astaghfirullah..:(

    ReplyDelete
  17. @Aideal Fitri hak3..terasa!!! aku nie da 2x lupa makan..damn!!!
    erk..betul ker??? thx!!!!

    ReplyDelete
  18. aku tak suka main game.. tapi kalau boring2 layan je game kat hp:)

    ReplyDelete
  19. @Zuewairy ok la tue...tp games kat hp xde la lama2 sgt..kat laptop...lagi la terok..hehe

    ReplyDelete
  20. @Zuewairy ok la tue...tp games kat hp xde la lama2 sgt..kat laptop...lagi la terok..hehe

    ReplyDelete
  21. nanti xde orang nak kwn..kwn ngan game jea laa..ahaha

    ReplyDelete
  22. yeah..law tido lmbt..bdn lesu..rasa blurr je..bgn lewat...tu yg x bez tu..huhu yg tingkatkan penguasaan bahasa inggeris tu mmg stuju sgt..huhu

    ReplyDelete
  23. Dah lama buang tabiat main games dekat pc akibatnya sakit pergelangan tangan seban saya suka main RPG. Sekali sekala layan PS2 bersama anak-anak :-)

    ReplyDelete
  24. mcm kne kat aku jer? hahaha sbb aku ni mmg sejak dari dulu obses terlampau game kdg2 aku susah nk bezakan alam maya dgn alam realiti... hehe

    ReplyDelete
  25. setuju...once dah main, alamtanyer x kesah dah nk makan ke minum ke smoking ke...alih2 dah pagi...how

    ReplyDelete
  26. dulu masa bujang memang hantu game gak la..sanggup berkejang pinggang mengadap game tu sampai berjam jam.
    tapi setelah mendirikan rumahtangga, aktiviti berkejang pinggang tu dah tak diceburi lagi, sebab lebih syok kalo menghabiskan masa ngan family dari melayan game tu.

    ReplyDelete
  27. @Emilia Emira tue yg xbagus games tue..nanti hilang kawan plak...xleh kerap sgt..hu3

    ReplyDelete
  28. Salam Tuan Tanah,
    nice entry, main game untuk kurangkan stress.. hahah~
    salam kenal... -shahrul-

    yours
    SH

    ReplyDelete
  29. huhu. banyak keburukan kan.. penah gak addicted men game kat FB. nasib skrg dh sedar. hehe.

    ReplyDelete
  30. @Anwar Naim stuju ngan ko sangat2 naim..yelah...badan aku sejak akhir2 nie lesu lesi sangat serta selalu bangun lambat..isk3.. :(

    ReplyDelete
  31. @akubiomed hu3...RPG ape bende tue??? hehehehe....wa...men ps2 ea da besa2.....aku nie muda2 remaja xmain2 ps2 n ps3 pon :P

    ReplyDelete
  32. @NICK IRFAN ahahahaha...sama lah kiter!!! ehehehe..lagi2 ader blog ko bertajuk macam di alam fantasi kan? hehehe

    ReplyDelete
  33. @syafheheheh..taw xper....aku nie makan minum da lupe...kenyang main game :P

    ReplyDelete
  34. @pipoq tu la pasal....isk3.....tp sbb awak da berkahwin,so komitmen nak main game xde la banyak sgt..hehehe

    ReplyDelete
  35. @Shahrul Shaharuddin wslm shahrul..thx...
    erk...mmg kurang kan stress tp bila misi dlm game xdpt lepas,so stress gak :P

    ReplyDelete
  36. @soffea bagus la da sedar..nie aku nie main game offline..lagi la terukk!!! isk3

    ReplyDelete
  37. hahahahhaha
    entah2 mati pun tak sedar


    >>___<<

    ReplyDelete
  38. hahah.. klu kat kolej kwn aku semua jadi kaki game.. aku je yg pelik xterpengaruh.. hahah.. aku lebih kepada kaki online.. hehhe..

    ReplyDelete
  39. @Frodo Baggins erkss...jangan ckp cam2 wooo...hehehe

    ReplyDelete
  40. @mR.sYaH hu3...tapi bagi aku..sumer housemate aku ketagih woo :P

    ReplyDelete
  41. setuju gilak.. thats why bllg ckp kt diri sndiri... stat umo 20.. stop2 la men game.. time to grow up :)

    ReplyDelete
  42. @Encik Bell (beLalaNG) hahaha..ko stat men game 20 tahun? lambatnyer! aku nie stat time form 2! main kat pc..hehe

    ReplyDelete
  43. @Anip™ amboi..bnyak nyer ko punyer link nie..hehehe

    ReplyDelete
  44. oh...saya tak minat sngt main game...cepat bosan..sesekali boleh la.. :)

    even banyak keburukkan main game ni..tp ada juga kebaikkannya..

    cth : alert pada masa..galakkan otak fikir strategi2 tuk menang.. etc..;)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    CIVIC-MINDED

    ReplyDelete
  45. Pandangan saya ialah amalkanlah sikap bersederhana dalam setiap perkara.

    Berblog pun akan membawa masalah kalau berlebih-lebihan,betul tak?

    ReplyDelete
  46. betul gak skit sbyak dpt kurgkan tekanan kerja hee...

    p/s:sori nas lama tak singgah sini suri bizi kt pjbt..paham2 jelah pjabat 1 org tak menang tangan jadinya..

    ReplyDelete
  47. hahhaa btol3 aku kdg2 dpt ilham dari games kebanyakannyer... hehe

    ReplyDelete
  48. @nabilah_2908 erks..pelik la ko..tp maybe ko nie perempuan..so xde la addict sangat kan..hehehe

    ReplyDelete
  49. @Panduan Buah Pinggang Sihat stuju ngan awak..kene bersederhana dlm semua hakl :)

    ReplyDelete
  50. @surihhehehe..tp xmau la addict sgt..hehe

    ReplyDelete
  51. main games memang best.. tp kalau main lama2 pun bosan gak. huhuhu

    ReplyDelete
  52. @cik @!en samelah..lame2 da bosan..heheehe

    ReplyDelete
  53. salam,
    sab masih di hospital temerloh.
    sab x suke main game.
    suke kumpul wang lama, pancing, bowling dan melalak...hahaha

    ReplyDelete
  54. aku pemain games tegar..satu ketika dulu..yg menghentikan aku hanya kerana PC takde graphic card..tapi ia belum memadamkan semangat aku cewah!

    memang betul pun kesan2 yg ko ckp, aku pernah alaminya..tido lepas subuh bagun terus zohor, tido balik bangun terus asar, lepas maghrib sambung main, lepas isyak sambung main..

    selalunya aku main time gap exam..memang jadi gile game dengan jadual mcm tu..

    masa tu takde blog lagi...hehe

    satu lagi kesan negatif, kanak-kanak yg terbiasa dgn game mudah buat kesilapan..kerana dalam game mereka buat silap dan boleh restart..sedangkan dunia realiti..bukan main restart2..

    ReplyDelete
  55. sangat analitikal :) betul laa apa yang diperkatakan tu :)

    ReplyDelete
  56. erk teruk gak kesannya..mmg byk buruk pun dr baik..buang masa..berblog buang masa x??hehe..

    p/s: cik tom akan offline seminggu tp ade entry autopublish...kalo sudi jenguk2 la ye..hehe

    ReplyDelete
  57. ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Kami DAtang Ziarah Blog Anda
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫

    woooo aku gak pemain games tegar ni selagi ade waktu aku tetap dok mengadap depan games tu...

    aku suka jenis fighter-fighter best wooooo

    ReplyDelete
  58. @MGMSabri owhhh.....xper la...sumer orang xsama minatnyer...hehe

    ReplyDelete
  59. @tengkorakemas hah....giler la...addict tu siot..hehehee....samelah ngan aku..tp kurang skit la...
    hu3...erm..nice la ko punyer komen..hehe

    ReplyDelete
  60. @iqbalsyarie tu la pasal..so bad..nasib bek da kurang da :D

    ReplyDelete
  61. @Tomato Gurl's Life mmg teruk pon...sampai ayah aku marah2 jerk..hu3
    insaf2..nak kurangkn da pasni~

    ReplyDelete
  62. @Afzainizam samelah...hehehhee...fighter2 aku xminat sgt..susa woo

    ReplyDelete
  63. sib baik aku bkn jenis ketagih main game..

    ReplyDelete
  64. nasib aq xde hardcore game sgt.. men pn kt fb je.. huhu

    ReplyDelete
  65. @Pencacai Alim untung la kow....aku nie snang ketagih

    ReplyDelete
  66. @Zikri Husaini tu la pasal..keje2 assainment mmg terabai :P

    ReplyDelete
  67. @saiazuan tahniah la kat ko sbb xhardcore sgt men games :P

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails