Pesanan Penaja

Wednesday, November 17, 2010

Gangguan Seksual yang Perlu Korang Tahu!


     Gangguan seksual selalu je terjadi kepada sebilangan kecil masyarakat kita,terutama sekali kaum hawa kerana mereka biasanya menjadi mangsa kepada gangguan seksual ini. Ini kerana mereka kaum yang lemah serta selalu diganggu secara seksual oleh lelaki yang tak tahu malu....Gangguan seksual biasanya berlaku di tempat kerja serta sekolah berbanding di tempat awam. Antara gangguan seksual ialah:

(bukan lisan)
Akmal:                 Woi..mak cik..cuci lantai biarlah bersih,ini tidak..Kotor lagi nih!
Mak cik Cleaner: (Sambil tunjuk isyarat jari) Uii,kalau nak ofis nampak bersih,sendiri bersihkanlah!
Baca lagi plz..
1. Gangguan seksual bukan lisan
     Si pelaku memandang atau mengerling yang membayangkan niat,menjilat bibir,memegang sesuatu yang menggoda,membuat isyarat lucah tangan,menggunakan bahasa isyarat yang menunjukkan perlakuan seks atau tingkah laku seks yang berterusan. Contoh seperti gambar mak cik diatas.
(visual)
2. Gangguan seksual jenis visual
     Si pelaku menunjukkan bahan lucah, melukis gambar lucah, menulis surat berunsur seksual, menayangkan bahagian sulit badan yang tidak sepatutnya didedahkan dan sebagainya.
3. Gangguan seksual jenis fizikal
(fizikal)
Jejaka: Nana,awak tengah buat apa tue??? (sambil merapati Nana)
Dara:   Aku tengah buat keje la Syam..plz la jangan buat camnie..rimas I...
Jejaka: Ala,sikit-sikit je...takkan tak leh kut??
Dara:   Tak nak la,Nana tengah buat financial planning nie..nanti rosak pulak..Syuhh!!

     Si pelaku akan menggunakan cara sentuhan seperti memegang, menepuk, mencubit, mengusap, menggesel badan, memeluk, mencium atau serangan seksual tanpa kerelaan mangsa. Contoh seperti dua gambar diatas dan dibawah
(fizikal)
Leman: Sarah, Dah siap kopi?
Sarah:   Udah je,nah I buatkan untuk awak..
Leman: Thanks,lepas nie ader meeting pul berape ek? (sambil meraba punggung Sarah)
Sarah:   Aww,ape nie..lepaskan...Dasar laki orang gatai!

4. Gangguan seksual psikologi
     Si pelaku mengulangi jemputan sosial yang telah ditolak, memujuk rayu berterusan untuk keluar bersama atau ingin bercumbuan.

     Kes gangguan seksual di tempat kerja kenalah kita dilaporkan sama ada kepada pegawai atasan, polis atau kementerian bagi memastikan pesalah yang gile seks nie dikenakan tindakan sewajarnya.
Ini juga bagi mengekang masalah sosial itu daripada terus melarat di kalangan masyarakat sehingga menimbulkan suasana tidak selamat dan tenteram sepanjang berada di tempat kerja atau menjalankan urusan pejabat. So,tak perlu lah malu-malu kerana mereka yang kena gangguan seksual ini memang ada hak untuk melaporkan kegiatan ini!
Lepas baca,apa kata jawab Poll dibawah. Nanti leh tengok resultnya:

pst- lepas update nak tido..lalala :P
reading

91 comments:

  1. Hahaha...Pisang pon boleh...:P

    Rasanya gangguan seksual terjadi sebab nafsu laki susah nak di kawal...

    ReplyDelete
  2. @Afizz hehehhee...taw xper..tayang pisang panjang kat pompuan...itu salah satunyer...ekeke

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. geleman betul ak baca..haha...tp sbnrnya gnguan cmni kalau pompuan tu seksi n menyeksakan...kalau yg bertudung perfect...xdenya laki nk mengatal..takut adela..heheh...

    konklusi jangan seksi!

    ReplyDelete
  6. @echah mashuri hehehe....taw xper....kekeke...ta xper..konklusinya jgn seksi sgt..nnti kene kaco :P

    ReplyDelete
  7. pkai xseksi pon kdg2 kne gak gangguan seksual,,hhaha

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. arh..keje tido jer kaw nie..heeheh~btol bnde2 tu sume, ko pon slalu gak buat kan..haha..ade yg disedari dan kita sedari..terpulang la kpd individeu..huhu..semua keempat2 salu sgt berlaku.,fizikal pon dah byk terjadi..

    ReplyDelete
  10. aish nash...mcm pnh wt ja sume 2...tau2 ja...ha3

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  12. @iszieylyanziy tu la pasal...da jd jantan gersang da..nk wat cmne kann :P

    ReplyDelete
  13. mende2 camni bukan pelik lg zaman skrg ni..
    mcm2 leh jd..
    lagi2 klo pompan..huhu

    ReplyDelete
  14. @Anip™ hak3..aku bangun balik laa...
    err..mane ader..aku budak 'baik' laa
    ehehehehehe.....mmg slalu berlaku..tp yg fizikal yg paling rimas

    ReplyDelete
  15. @Afiq Azlan hak3...mane ader....
    just usha2 kat internet jerk..uwekkkk :P

    ReplyDelete
  16. @zati-zt taw xper...kalau perempuan mmg slalu kene....sian aku tengok....diorang xleh protect

    ReplyDelete
  17. alamak tak boleh nak vote all la >.<

    latest : mimpi basah

    ReplyDelete
  18. @Nur Areefah Hak2....just vote yg dirasakan utama jerk....hehehe

    ReplyDelete
  19. Kelima2 poll nas mmg faktor mendorong ke arah gangguan seksual..bagi ain,kurang didikan agama, tak berpegang dengan ajaran agama kurang iman adalah faktor utama menyumbang gejala ini..

    kalau dia berpegang pada agama, dia tak mungkin akan berpakaian seksi, tonton video lucah, xbleh kawal nafsu dan sebagainya..

    ReplyDelete
  20. hahaha.... gngguan ni aku dah kene.... diganggu wanita & lelaki... opsss... sume ni terjadi kat ofis... xpe2, praktikal dh nak abes... sabau2 je r

    ReplyDelete
  21. @ainz erm....yup2..amat bersetuju..kalau orang yg pakai seksi pon xde la nak dilayannya kan??? nice pendapat! :)

    ReplyDelete
  22. @myFirdaus Opsss..ader gak lelaki..hehehehe...
    ofis kat praktikal??? wa..hebat2 :P

    ReplyDelete
  23. salah dua2.. bila perempuan pakai seksi lelaki xleh kawal nafsu.. heheh...

    ReplyDelete
  24. @Diary of Mine Hehehe..taw xper..kurang ajar la..amek kesempatan..hu3

    ReplyDelete
  25. @mR.sYaH Salah dua2..maksud syah?? hehehe..taw xper...seksi sangat..tu la jd cm2...

    ReplyDelete
  26. hehehe.. ops... tkasar bhsa la sy.. :D
    tp org cmtu bnyk ag pkataan yg buruk2 tuk diorg... sgt mngada itu org...

    ReplyDelete
  27. @Diary of Mine Hak3....xper2....sabar ek...hu3....
    taw xper...just simpan je..lalala

    ReplyDelete
  28. ngee~~menakutkan lah..
    gmbr pisang tu mmg tak boleh blah..haha..
    kena lebih berhati2 pas nie..(n_n)

    ReplyDelete
  29. Hurmmm...ape2 pown...yang penting tuh adalah didikan agama...klu xda agama nie, macam2 benda pelik2 boleh jadi...btw, gamba pisang tuh xleh belah dohh...ngeee~~~

    ReplyDelete
  30. yg bukan lisan tu yg bahaya,
    euww~! geli der,

    cik nas, no no no
    jgn nkl2 er,
    hahaaha *ttibe. XD

    ReplyDelete
  31. @ninie_azriena Hehehe..mmg xleh blah..itu kene gangguan seksual yg amat menakutkan bagi perempuan tuh..ehehe

    ReplyDelete
  32. @Affry Yup2..setuju..didikan agama itu penting....kalau tengok rezult poll..skunk didikan agama kehadapan...berkongsi mata ngan 'nafsu lelaki yg mmg xleh nak kawal'..hehehe

    ReplyDelete
  33. @Pencacai Alim Best la tue...cuba ko kne ganggu..mst tak best..hahaha

    ReplyDelete
  34. @fariehan ibrahim Yeah2...yg bukan lisan mmg bahaya..show off je..uwahahahhaa
    ok2...jangan risau..aku xde la cm2 :P

    ReplyDelete
  35. tu la..
    mintak2 jao la..
    klo kene kat diri sendiri xtau la..
    takut kot..
    mb leh fobia..
    ~semoga Allah melindungi kite sume..
    :)

    ReplyDelete
  36. aku vote lelaki tak reti kawal nafsu
    walaupun ada salahnya jugak perempuan.
    tp kdg2 da pakai elok pon kena gak, cemane kan?
    hohohoh

    ReplyDelete
  37. didikan agama x cukup kuat nie .

    btw . slm aidiladha :)

    ReplyDelete
  38. @zati-zt yup..mintal2 dijauhkanlah...aku pernah kene..opsss..kantoi..hak3...yeah..mintak2lah :)

    ReplyDelete
  39. @Ery Farieha Hik3...pendapat ko mmg ader asasnyer gak..yelah..ader je yg xseksi mane pon kene gangguan seks...tapi kalau yg seksi mst slalu kne kan? :P

    ReplyDelete
  40. @Nur Azila Ismail erm...memang pon...mereka kurang didikan agama...parent diorang xasuh mereka dgn baik? mungkin..erm..salam aidil adha gak :)

    ReplyDelete
  41. tak sanggup aku diganggu..haha pernah terjumpa org tunjuk batang dalam tandas masa kat penang..ish2 mental kot

    ReplyDelete
  42. @imanshah Pergh..tu mmg kne gangguan mental tue..ataupun gay..erks..geli2 :P

    ReplyDelete
  43. Sangat bahaya... Gangguan seksual sangat banyak sekarang.. Tambahan di sekolah dan tempat kerja

    ReplyDelete
  44. @ProfHariz huhu...taw xper..mmg da banyak skunk...cuma ramai yg malu nk repot~

    ReplyDelete
  45. memang banyak pun gangguan sekarang ni

    ReplyDelete
  46. kadang-kadang ada gak lelaki yg kena gangguan seksual tau.

    manusia zaman sekarang.

    ReplyDelete
  47. dan sebenarnya..gangguan seksual dari perempuan kpd lelaki lebih teruk..pakaian ketat diorg, bukak aurat..mmg btol2 menggugat iman..lelaki adalah mangsa sbnrnye..=(

    ReplyDelete
  48. @Emilia Emira hehehee..beselah...xde keje..lalala

    ReplyDelete
  49. @sumpittaw xper...dah banyak gangguan skunk...ntah la bile nak habis..

    ReplyDelete
  50. @zikeryhassan taw xper...skunk laki mmg da ramai da kne gangguan seksual drpd lelaki dan perempuan..isk3

    ReplyDelete
  51. @jejaka terhangat hahaha..setuju!!!! mmg la lagi teruk kan? seksi giler..nampak 2 gunung lah...peha gebu la..bla2 :P

    ReplyDelete
  52. thanks untuk info yang menarik ni! :)

    lepas ni kena banyak berjaga2 nampaknya.

    ReplyDelete
  53. bahaya gangguan seks ni,tak tenteram hidup dibuatnya..
    tapi byk disebabkan berpkaian agak ketat dan seksa..
    klu lelaki kena gnguan seks ngan pmpn mcm mana plak..:)

    ReplyDelete
  54. x nak salahkan sapa2, dua2 salah! lelaki gatal, apalagi perempuan!

    ReplyDelete
  55. @Cik Ekin hehehe..wc2..kne la berjaga2 pasnie...keh3 :P

    ReplyDelete
  56. @LiFe KaMi taw xper..idup mst xtenteram..isk3....sebab pakaian agak terseksa pon salah satu punca~

    ReplyDelete
  57. @Keyrill Eduardo Willeyhem setuju...same je dua2..tp aku rase lelaki lagi teruk kan ? :P

    ReplyDelete
  58. gangguan seksual sekarang di office.. dah makin meninggkat ker sekarang nie??

    ReplyDelete
  59. adakalanya perempuan yg tk berpakaian seksi pun jadi mangsa...

    more pada pegangan agama...mungkin susah nak kawal nafsu...ataupun terlalu bnyk tng cite2 blue yg berlambak2 sekrang ni...


    jom ke APA KATA HATI pulak,
    AIDILADHA 1431H - PART 1

    ReplyDelete
  60. pakai seksi tu gangguan seksual buat laki senanye. tp jd xganggu sebab laki suke. keh2

    ReplyDelete
  61. aku rasa kalau pompuan bertudung pun kalau gelora si jantan tu dah takleh kawal, jadik gak gangguan2 nie....

    aku teringat kes aku time sekolah dulu... aku BERTUDUNG. tapi tetap jadik mangsa. cikgu tu letak tangan atas peha, pegang2 tangan.... sampai aku takut tiap kali ada matapelajaran dia.... last2 aku report kat PK HEM + pengeetua.... lama gak kes tu berlarutan. sepanjang tempoh tu aku ponteng kelas dia... [astu dia kena transfer pi pedalaman. alhamdulillah.....

    ReplyDelete
  62. @Zikri Husaini mmg kat ofis da banyak...kat sekolah masih rendah lagi...hhuhuhu

    ReplyDelete
  63. @nabilah_2908 taw xper..tak seski still leh kene...citer blue banyak la..especially dr intenet..hu3

    ReplyDelete
  64. @maCyhak3...setuju...pakaian yg seksi buatkan lelaki suke...hehhee

    ReplyDelete
  65. @cikpia taw xper....kalau da gatai tangan..diorang buat je...erkss..yekeR???? ko ader pengalaman...erm..thx share pengalaman awak~

    ReplyDelete
  66. scary owh pengalaman cikpia. klo macy, xpna la physically cmtu. tp ade la. biarlah rahasia. org tu dkt ag ngn macy, moge xteruk~

    ReplyDelete
  67. @maCy heheh...taw xper...tapi still ok la..drpd lelaki tu tayang anu dia kat pompuan..isk3

    ReplyDelete
  68. hm..sifat malu tu kena ada..pelaku gangguan seksual ni tak malu ke..bukan dgn manusia pun, malulah padaNya...

    ni malu tak bertempat, suruh buat baik malu..

    kalau pisang tu lain ceritala, memang tak malu pun kalau kulitnya dibuka-buka XD

    ReplyDelete
  69. erk xpernah mengalami semua situasi tue..n xnak alami..skang laki n pmpn semua kena hati2..makin ramai yg gersang

    ReplyDelete
  70. Kurang setuju voting mengata lelaki sukar dikawal. Gangguan seksual ada yang melangkau jenis jantina.

    ReplyDelete
  71. @tengkorakemas hhehehe....kne malu la ngan Allah..itu yg paling utama....keh3...pisang???? no komen..lalalla

    ReplyDelete
  72. @Tomato Gurl's Life Owh..bagus la xkene lagi....mmg kite kne hati2 sket..:)

    ReplyDelete
  73. @akubiomed Memang pun...tapi kalau xvote nafsu lelaki sukar dikawal,xleh vote perempuan seksi kot...hhee...sbab atas dasar jantina~

    ReplyDelete
  74. lelaki sbnrnye pantang nampak peluang.. n pompuan pulak mbuka peluang.. cuma kadang2 tak paham kenapa pompuan yg bertudung kena gangguan cmni jugak..

    zaman skrg amat bahaya. kene selalu berhati2..

    ReplyDelete
  75. @soffea yup2..laki mmg pantang la....faham2 la...tp kadang2 lelaki cuma gurau2 je ngan perempuan...tp kalau da lebih2 tue cm raba2,usap2 tu mmg sah2 bahaya :P

    ReplyDelete
  76. gua kena gangguan seksual oleh bapok

    ReplyDelete
  77. baik laki atau perempuan, dua2 kena main peranan..lelaki kena tahan nafsu dan jaga adab, perempuan lak kena jaga aurat dan sembunyikan benda yang boleh naikkan nafsu lelaki macam cleavage, skirt pendek dan err siapa2 tolong sambung lagi hehehe

    ReplyDelete
  78. masalahnye aku tak laku utk diganggu

    ReplyDelete
  79. @nas

    yela bang... aku kan praktikal skrang ni... stakat gangguan seksual tuh, dah merasa... kat ofis, kat cafe, kat toilet pon daa kene...

    ReplyDelete
  80. @hamzah ian erks..bapuk??? nie mst ko nie jambu kot...hahhaha..ader market nie~

    ReplyDelete
  81. @Fitrihadi erks.....taw xper...agree to u...nak aku sambung...???
    pakai ketat...
    nampak lurah...
    pakai nampak stokin jarang..
    blah3.. :P

    ReplyDelete
  82. @Pencacai Alim ek??? meh aku ganggu ko..
    opsss...eii..giler hape...wakakka

    ReplyDelete
  83. @myFirdaus maak aii..sampai ke toilet!
    hisk3..maybe muke ko jambu kan...tu la ramai ske ganggu :P

    ReplyDelete
  84. haha. gmbr pisang tu. lmao! :P
    btw nice entri ni. dh share. ehe.

    jom gnggu aku. suka.lalala

    ReplyDelete
  85. @cybernetic88 hahahhahaa....thx...
    erks....segan plak nak ganngu orang :P

    ReplyDelete
  86. @Afizzsaya kurang setuju.

    Kalau wanita tau menjaga maruahnya dengan mengenakan pakaian yang menutup aurat,yakinlah Allah akan memelihara mereka.

    Cuba lihat siapa yang kebanyakannya mengalami gangguan seks ni?Kebanyakkannya wanita yang berpakaian seperti nak tunjukkan apa yang ada di tubuhnya.

    Kadang-kadang rasa macam nak padankan muka jer.

    ReplyDelete
  87. @echah mashurisaya setuju sangat.

    Bukanlah nak kata lelaki baik,tetapi bukan semuanya jahatkan.Realitinya kaum wanita sekarang berlumba-lumba mendedahkan aurat mereka.

    ReplyDelete
  88. @iszieylyanziypada saya itu pun puncanya datang dari kaum wanita juga.

    Sebabnya perempuan lain yang seksi,tetapi perempuan lain yang kena ganggu.

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails