Pesanan Penaja

Friday, October 22, 2010

Pengertian Sebenar Seksi.

  
     Apakah itu seksi? Semua orang mesti memikirkan gadis yang cantik serta memakai pakaian yang seksi (mendedahkan betis dan sebahagian paha,mendedahkan sebahagian 'gunung' serta muka dimekap persis model sehinggakan wajah seakan 'orang lain' berbanding ketika sebelum dimekap). Kini kaum Adam juga tak terkecuali tergolong dalam kumpulan 'makhluk tuhan paling seksi' kerana ada wanita menganggap lelaki yang maskulin serta metroseksual (bukan gay ok) dianggap seksi oleh mereka. Baca lagi...
      Seperti kebiasaan,lelaki yang terpandang gadis yang cantik,cun,putih gebu,montok serta dihiasi pakaian ketat dan singkat,mulut mereka ataupun dalam hatinya secara automatiknya menyebut contohnya seperti 'Mak aih,seksinya minah ni..', 'Wow,bergetah siot awek tuh..' 'Fulamakk,besarnya punggung dan t**** pompuan tuh'...dan seumpamanya.. sehinggakan gadis yang berkenaan mungkin terdengar dan buat muka bangga,gedik dan gumbira kerana dipuji. Maka esoknya si gadis sedemikian makin seksi la kut penampilannya demi mengharapkan pujian serta ada lelaki yang 'secocok' dengannya mendekatinya untuk menjadi boyfriend.


     Akan tetapi,apakah ada lelaki yang akan menyebut 'Pergh...seksinya awek tu' kepada gadis yang memakai tudung terutamanya tudung labuh ataupun purdah sekalipun gadis sedemikian jauh lebih lawa,cute dan manis rupanya berbanding gadis yang seksi-meksi yang rupanya tak lawa langsung pun,mekap je lebih. Kenapa jadi begini???
berpakaian menampakkan belahan dada serta mekap tebal2 bukan bermakna mereka jadi lawa

     Aku terfikir akan perkara ini kerana bila semak-semak balik,ada logiknya kaitan seksi dengan seks..yelah,cuba lihat contoh tatabahasa bahasa inggeris di bawah ini:
            difficult-  susah
            difficulty- kesusahan

            curl-  memintal,ikal
            curly- kerinting (ada kaitan sebab memintal rambut akan menjadikan rambut kerinting)

            --maka--

            sex-       jantina/seks
            sexy-     keseksan? (perkataan jantina tak sesuai)

     Maaf kalau grammar aku terabur dan buat korang kurang faham dengan penerangan di atas. Bagi pendapat aku,terdapat hubungkait antara sex(seks) dengan sexy(seksi). Maksudnya jika orang itu berpakaian seksi,kemungkinan besar dia mengharapkan seks? gitu? Entahla,sebab mesti ramai yang membangkang hujah aku kerana tak semestinya orang yang berpakaian seksi itu inginkan seks. Akan tetapi, kenapa mereka suka berpakaian seksi? Takkan sekadar menyatakan bahawa iklim kat Malaysia panas ataupun sekadar menuruti arus fesyen barat yang lebih up to date dan moden. Tetapi,di negara Arab yang suhunya jauh lagi bahang,tetapi mereka boleh pula memakai pakaian labuh,tetapi kita? di tempat yang berhawa dingin,gagah juga memakai pakaian yang seksi....tak sejuk ke sayang????

     Maaf la kalau entri ini dan juga entri sebelumnya aku kerap 'mengata' kaum wanita berbanding lelaki kerana minda aku lebih banyak terfikir pasal perempuan. Yelah,lelaki biasanya terlibat dalam maksiat tetapi perlakuan mereka tidak menonjol seperti perempuan yang berpakaian seperti seakan-akan  menarik perhatian lelaki untuk melakukan maksiat..isk3...

     Adakah aku boleh menyamakan wanita yang berpakaian sopan serta cantik parasnya lagi-lagi mereka yang tutup aurat it sebagai seksi? Tak sesekali aku menyebutnya kerana pengertian 'seksi' itu lebih membawa kepada makna seks dan seksa(menyeksakan mata orang yang memandang).

- -updated- -
      Thanks kepada pemberi komen yang menyatakan makna seksi yang meluas,iaitu seksi bukan dari segi pakaian serta penampilan yang seksi,malah perbuatan,pertuturan,mata,hidung, dan sebagainya boleh didefinisikan sebagai seksi,contohnya suara yang menggairahkan juga boleh tergolong kepada definisi seksi. Maka tak salah memiliki anugerah Tuhan di mana kita memiliki fizikal yang seksi,namun janganlah sampai kita lupa serta menyalahgunakan demi menurut hawa nafsu sendiri.

pst: seksi = seks ? terpulanglah..
reading

42 comments:

  1. seksi..
    tak de yang bagusnye bila sorang pompuan di gelar seksi..
    dalam kata lain..tak dak paedah!!

    ReplyDelete
  2. waduh2..
    kok topiknya seksi ya kali nie??
    best ker jadi seksi ni wanita2 di luar sana??
    kalow wat stok awek ninie rasa mmg dorg ah yg paling laris nas..
    tp kalow stok calon isteri, tersingkir awal2 dah..
    minta dijauhkan lah dari SEKSI2 nie..
    tak der maknanyer..

    (n_n)

    ReplyDelete
  3. wow! hahahhaaahha....saja je nak tergah nas!! sekali sekala best gak! hahaha...

    ReplyDelete
  4. ehem...kalo trivia lagi...seksi tu dari perkataan omptuih yang bermaksud perlakuan atau keadaan yang boleh menjurus kepada seks...so, terjawab tak definisi seksi tu??huhu...

    ntah...kalo yg pakai tutup semua,aku pandang 2x sbb sejuk ati tgk...kalo yg tak cukup kain aku pndg 2x sbb...panas ati tgk...haha...

    Gorengbaek - Aku nak tengok benda lain gak wei...+Announcement

    Hangit habis dah - Hidup balik!!

    ReplyDelete
  5. suka dengan komen kak di kat atas uh!xde pekdah nak oi.

    ReplyDelete
  6. tak same tak same ..
    perempuan yang tutup aurat tu bagi gelaran yang lain ^^


    tapi salunya lelaki lagi suka yang seksi kot.. hee

    ReplyDelete
  7. seksi ni meluas..tak semestinya pada rupa..kadang2 pada suara pun boleh dikatakan seksi..

    ReplyDelete
  8. seksi tu menyeksakan pandangan yg melihat. kalo yg melihat tu terasa seksa la. kalo yg merasa nikmat? nauzubillah..

    ReplyDelete
  9. Susah nak beri definasi seksi kerana setiap orang memandang sudut seksi dari bermacam sudut ada melalui bentuk badan, pertuturan, tingkat laku, pemakaian dan macam-macam lagi

    ReplyDelete
  10. standard la gadis seksi... dah terberanak sana sini bru nk gopoh tutup malu! XD

    ReplyDelete
  11. aku sokong kau nas..
    ada tak perempuan ckp dia pakai seksi sbb xcukup duit??
    hahah.. yg nilah penipuan plg besar.. sebab baju yg xcukup kain lebih mahal dari baju yg lebih kain kat malaysia.. hahha.. suka brg2 mahal.. tu yg dpt brg xcukup kain tu.. ssh gak jd kaya..

    ReplyDelete
  12. disebabkan dari seksi ni lah byk kejadian maksiat dan jenayah semakin meningkat..
    nampaknya fesyen skang makin seksi makin cun..
    harap kaum wanita kita yg sebegitu dpt berubah..:)

    ReplyDelete
  13. pmpn seksi lebih kpd penggoda..suke menjadi tumpuan laki..derang ingat sume laki suke tgk derang..tapi ain tgk,kebanyakn laki lebih suke mngutuk derang..kesian,kan..tak sayang diri..

    ReplyDelete
  14. seksi vs seksa... nas, kalau nak tengok pompuan cantik ke tak kalau dorang pakai makeup.. simbah jer air... itu rupa dorang sebenar.. hahahaha..

    ReplyDelete
  15. like2..benda ni buka yang 'seksi' tu tak tahu.. tapi mata hati dah gelap dengan dosa yang dilakukan.. susah nak berubah,,

    ReplyDelete
  16. Seksi subjektif lorh..
    Org yg bertudung pun seksi gak..
    Yg x tnggl solat lg seksi..
    Wajah berseri2 dgn nur..
    Tu barulah seksi yg neutral..

    ReplyDelete
  17. @ninie_azriena ntah...mesti xbest kot... yup2...mereka mmg xleh jadi calon isteri.. mmg da reject awal2 da..hehehhe

    ReplyDelete
  18. @Along Tapa haha..taw xper... seksi=seks..
    tapi ramai yang tak tahu sangat atau buat2 tak tahu pasal nie...isk3 eh...ayat ko yang last2 tue mmg menarik..thumbs up la bro! hehehe

    ReplyDelete
  19. @akubiomed thanks kepada kamu dan khairolghani.. yelah..pengertian seksi....thx...entri nie updated :)

    ReplyDelete
  20. @d_tieaherk....stuju gak...tapi bertudung tue bagi aku bukan nya seksi tapi sopan...wajah nur cahaya tue bukan dikira seksi...hu3

    ReplyDelete
  21. seksi sgt 2 aku xgemar sgt la..tp bg aku...seksi 2 boley jd mcm2 kalo nak ikot.bkn stakat nmpak menda2 itu ini(sensored tu je)..so,utk diri aku sendiri..asalkn pndai la jge dri n bajet2 la sket..sedar diri yg penting..ehehehe..=)

    ReplyDelete
  22. ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

    eeemmm bagi aku seksi itu sangat aneh.... kalau lelaki akan memandang pompuan sexy dan sebaliknya pompuan memandang lelaki sexy... tapi kalau lelaki pandang lelaki sexy tu ... orang ada yang tak kena tu....

    naluri manusia mmg cenderung melihat sxy sebagai tarikan sexsual merangsang syahwat...

    tak kisah lah apa yang diperkatakan orang tapi aku suka tengok pompuan sexy.... normallah lelaki kan suka tengok benda camtu

    ReplyDelete
  23. seksi bukan perkara yg baik..
    jika ditegur anda kelihatan seksi.. sepatutnya malu kerana ia menunjukkan anda mendedahkan atau memamparkan sesuatu yg tidak sesuai..

    betul tak?

    ReplyDelete
  24. ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

    aku teringat lirik lagu Kamulah makhluk Tuhan paling sexy. Yang paling sexy, sexy sekali siapa yang nyanyi alahaiiii mulan jameela

    Ramai wanita menganggap berpakaian seksi mampu menyenangkan lelaki. .Namun jangan tersilap kerana seorang lelaki boleh terbunuh hanya kerana melihat wanita berpakaian seksi..

    ReplyDelete
  25. pakai bju kurung pon ade yg chop seksi. x semestinya mndedahkan tubuh.

    ReplyDelete
  26. seksi ke seksa nie ?? renung2kan..

    ReplyDelete
  27. @Afzainizamstuju ngan kamu..yelah...lirik n gaya tarian lagu tue mmg lucah..erk... cm mintak seks..hu3

    ReplyDelete
  28. setuju..!!
    ~ntah la..
    sy pun xpaham sbenarnye knapa perlu pakai seksi2..
    haish...

    ReplyDelete
  29. seksi tu depend pd org.. x semuanya org yang seksa tu seksi, ye dop! huhu

    ReplyDelete
  30. Awek2 kita yg bertudung berjaya buat filem 18SX sendiri. Termengandung & buang anak. Apa pula ceritanya?

    Sama2lah kita perbaiki diri...

    ReplyDelete
  31. seksi??
    woo...aiskrim fikir word ini byk digunakan utk gol.artis..yg mmg high class..yg nk seksi..
    slalu bce paper..asyik2..seksi je..yg kuar..nyampah betul..huhu

    ReplyDelete
  32. @beLalanG Jangan cakap macam tuh Mak Jan ada yang hot dan meletop

    ReplyDelete
  33. bagi aku, apa itu seksi, adalah subjektif utk diungkap... adakalanya, kata2 pon ley jadi seksi, suara pon jadi seksi... cara pegangan & sentuhan tangan pon boley jadi seksi... bahkan cara org jalan pon, ley jadi seksi... aku lihat seksi ni dari segenap sudut... tuh sbb aku suke perhatikn orang... :)

    ReplyDelete
  34. Hmm selalu kalau orang nak sex die buat sexy2 dulu. lepas tu terseksa la bila dah perut buncit sikit..pengajaran bukan sindiran~

    ReplyDelete
  35. salam...

    ak bru prasan entry ko yg nie... erm ssah gak nk tfsirkan mksud seksi 2 sbb mcm ko ckp la memag meluas kot perspektif dia.. tmbah plak klau seseorag 2 dh biasa dgn prskitaran seksi 2..

    bg ak seksi 2 sgt2 la tdak wajar dn ak sgt tdak mngemarkan seksi... knapa lelaki ska puji pmpuan seksi sbb pmpuan seksi nie murah n bleh bli dgn pujian je.. tp no offence sbb ak x tujukan kt smua pmpuan yg sksi ok... based pd apa yg org definisikan..

    wanita ialah perhiasan dunia dan seindah hiasan itu adalah wanita solehah... ak sgt2 brpegang pd prinsip nie... cewah!! tp aku x nk la yg jd hiasan dnia sekali dgn hiasan dn pmeran utk mata2 lelaki yg hurmm cm ne nk ckp yeh.. ko fhm2 je la nas..

    ak nk seorag wanita itu menjadi hiasan d dnia dan jga akhirat serta syurga... :) nice one!!

    p/s: skali ag ak tlis blog dlm ruang nie... sorry byk2 yeh.. tp pas nie aku wt ag so ak mnta maaf siap2 utk komen2 yg akn datag.. :P ^^

    ReplyDelete
  36. @Anonymous taw xper...aku xske...actually lelaki xske ngan perempuan seksi..just buat2 ske je...
    sakat2..padahal geli dowh....

    yup2 aurat itu adalah perhiasan wanita terbaik...maka,jgnlah sia2kan~

    xper...tulis lagi panjang dr entri aku pon xper :P

    ReplyDelete
  37. keseksan..plik !..wahah...and ak x mnt perempuan yg pura2 sopan tp hakikatnya..errr~ biarlah seksi tu semula jadi...jgn seksi buatan yg terlampau..geli syiak..

    ReplyDelete
  38. kadang-kadang, pakai tudung pun seksi hapa.. siap bole nampak bentuk.. hanya kerana malaun nih, tak memasal dapat dosa kering.. huhuhu

    ReplyDelete
  39. @Anip™ betul tu.. aku mmg xske perempuan yg hipokrit.. ke kelas nampak sopan..tp bila hang out..seksi....

    ReplyDelete
  40. @Kudin betul tu bro... pakai tudung tapi seksi tu xde maknenye sbb xtutup aurat...

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails