Pesanan Penaja

Thursday, September 9, 2010

rumah terbuka serta tips menghadiri rumah terbuka aidilfitri


Alhamdulillah...Aidilfitri menjelang kembali setelah kita berpuasa sebulan menahan daripada melakukan perbuatan yang boleh membatalkan puasa. Sebenarnya aku sendiri tak tahu sejak bila masyarakat Malaysia menganjurkan konsep rumah terbuka perayaan-perayaan tertentu terutamanya hari raya aidilfitri tetapi sejak akhir-akhir ini memang sudah jadi fenomena,lagi-lagi melarat kepada perayaan lain. Tak salah kita menjemput rakan-rakan yang beragama lain untuk menghadiri rumah terbuka aidilfitri ni,dan dijemput oleh mereka sempena perayaan mereka,tapi bagi umat Islam mestilah beringat kerana tujuan menghadiri rumah terbuka hanyalah untuk mengeratkan hubungan silaturrahim sesama masyarakat Malaysia.

Tapi kita yang ada bajet kecil dan sederhana,usahlah buat rumah terbuka secara besar-besaran. cukup untuk menjemput jiran tetangga dan sahabat handai saja. ini kerana rumah terbuka nie bukannya perkara wajib pun dalam Islam sempena Syawal...cuma rumah terbuka dapat mengeratkan lagi hubungan sesama insan sambil memberatkan perut kita di syawal ini..ehehe..Tapi bila menganjurkan rumah terbuka nanti,jangan lupa pula nak menjemput jiran tetangga yang miskin pula..jangan sekadar menjemput jiran atau sahabat yang sama taraf je...tak elok tu kan...huhu
tak berkelip-kelip kot kalau ada lelaki camni beraya kat rumah korang....:)
tapi kalau camni....maunya kena tendang jauh-jauh kalau grooming camni..hehe

Bagi lelaki,semasa beraya dan mencari duit raya seelok-eloknya memakai baju kebaya melayu pula. Paling sesuai memakai baju melayu semasa raya pertama dan kedua. Malah lagi macho lah lelaki yang memakai songkok siap dengan kain sampin yang berkilat-kilat tu...hehehee..mesti bila beraya nanti ramai aweks asyik usha-usha je korang semasa korang beraya nanti..ehehe...
mesti tetamu tak senang duduk dengan kejelitaan korang manis berkebaya....hehehe

Bagi perempuan pula,lagi elok memakai baju kurung atau kebaya semasa beraya nanti..lagi anggun dan manis lagi apabila mengenakan tudung atau selendang. Perempuan sebaik-baiknya memakai baju kurung semasa singgah berkunjung beraya untuk seluruh bulan syawal nanti..tak manis la pakai seluar jeans dan baju t-shirt pergi beraya...perhatian kepada mereka yang masih SINGLE SINGLET !!!!! inilah masa korang nak berpunya!! yelah.. bila korang beraya ke rumah kawan, entah-entah abang kawan korang tu tertarik dengan keayuan,kejelitaaan,keseksian dan secantikan korang..lalu lepas je raye esok-esok ada la rombongan merisik kat rumah korang...hahahaha..mesti teruja kan??? keh3 :P
pergh...mesti ramai teruna yang tak berkelip-kelip melihat korang manis sebegitu...(thx google)

jika makan,biarlah berpada-pada ya..janganlah makan banyak-banyak sampai kenyang sangat sehingga turn rumah terbuka yang lain terus tak jadi sebab kenyang sangat..makan biarlah sederhana.abaikan je pelawaan tetamu suruh habiskan lauk tu..hehe

semasa berkunjungan,jangan senyap je. Banyakkan bertanyakan khabar dan sembang-sembang dengan tetamu ea... budak-budak yang beraya pun sama..jangan la beraya semata-mata nak duit raya je..sembang la sikit dengan tuan rumah...kot-kot kalau tuan rumah suka kat korang,mesti dia bagi duit raya lebih..ehehe

nas sekali lagi nak ucapkan selamat hari raya....
dan jangan lupa kalau nak dapat duit raya,amalkan tips ini. hehe
reading

25 comments:

  1. lawa awek... mane ko rembat weh? haha

    ReplyDelete
  2. hahaa,,thanks google ke weh??hahaha

    ReplyDelete
  3. aren-
    aah..lawa...tapi aku cilok kat google jewp..ehehehehe


    is-
    btol lah....aku amek kat google..bukannyer betul..kekekeke

    ReplyDelete
  4. nas, raya datang rumah :)


    entri terbaru :: Aku dan Raya

    ReplyDelete
  5. zikery,rumah ko katne hah?? hahaha

    ReplyDelete
  6. hahaha...mmg btul..prasaan pkai baju kurung mmg len...shuke..^^

    ReplyDelete
  7. Wahhh~!! Cantik arr umah tue. Umah hang ker?!

    Salam lebaran Fikk ucapkan khas buat suadara Nash yang hensem hehehee... Ikhlas dari anak perantauan~

    ReplyDelete
  8. selamat hari raya nas.. aku nk duit raya.. beselah yg tua kena bg yg mudakan..

    ReplyDelete
  9. ice-
    eheheheh..taw xper....pakai bju krung or melayu mmg rase cm len kan...rase2 ayu n macho g2..heheh :P


    fickry-
    huhu..
    selamat hari raye gak buat kamo..
    xde la rumah aku..google jerk...rumah aku flet jerk..erm...xde le ensem..huhu


    mr syah-
    mentang2 aku tue setahun dr ko...ko
    nk minx duet raye lak ea..hehehehe....tp knela dtg ke umah aku beraye :D

    ReplyDelete
  10. kenapa ade sesetengah lelaki susah sangat nak pkai baju melayu,ye..? hurm..kalo pmpn,jgn ckp la..kalau tak 10 pasang,tak sah..hik3..

    ReplyDelete
  11. betul2
    sambil beraya boleh jugak mencari jodoh
    =p

    ReplyDelete
  12. perghh.. ntah gamba sape2 la ko ciluk tu nas. (maksud aku gamba pmpuan btudung tu). aku macam pernah tngok lerrr. hehe. papepon bgus tips ko bagi ni.

    ReplyDelete
  13. en google bg ko awex yer...
    best gak dpt bertkn prut kt uma terbuke..kompem mknn kt stu sdp...bro..byk dpt det rye..hahah

    ReplyDelete
  14. haha. tips yg bgus. awek tu yg pnting bro. lalala :P

    awek google ek. hahaha!. adih la. btw ckp2 jgk. duit raya bro dah bpe?. :P

    ReplyDelete
  15. selamat ari raye nas ;)

    kim salam awek google yerp. hehe..

    jom p kutip duit raye. haha.

    ReplyDelete
  16. selamat hari raya Nas..cantik pulak tengok gambar awek tu..tapi tak leh tengok lama2..hehe..

    ReplyDelete
  17. nas,rumah kat atas tu rumah ang ker?

    ReplyDelete
  18. selamat hari raye jg nash !.. maaf kan segale salah silap kalau ade la ye.. =)

    ReplyDelete
  19. *♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥*
    ----==--SalamAidilfitri---==----
    --=== Maaf Zahir & Batin ===--
    *♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥*
    Budak-budak main mercun,
    Jangan sampai terbakar tangan,
    Di Aidilfitri kita berhimpun,
    Hulurkan tangan meminta ampun.

    Anak zirafah dimakan buaya,
    Buaya Tain makan kelapa,
    Bila makan juadah raya,
    Yang miskin jangan dilupa.

    Sudah tiba Hari Raya,
    Setelah kita sebulan berpuasa,
    Hari Raya di sambut gembira,
    Jangan pula ada yang berduka.

    Pagi raya semua gembira,
    Berjalan bersama rakan dan taulan,
    Ketika enak menjamu selera,
    Orang yang tiada jangan dilupakan.
    *♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥*
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
    semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat

    eeeemmmm belom ade yang pelawa lagi buat open house lahhh.... nanti kalau ade yang offer nanti aku serang datang umah diorang.... kat Johor ni raya sebulan lamanya pasal posa sebulan jadi raya pun diaorang lantak sampai sebulan.... tu yang diorang banyak buat umah terbuka.... wahhhh bestnya sapa lah yang first buat nanti ye

    ReplyDelete
  20. salam
    selamat hari raya jumpa lagi di laian entri...

    sama2 bizi keeee..

    ReplyDelete
  21. salam raya nas heee..

    wah kat fb bukan main control ayu lahi kih..kih..
    er
    ops..soru just nak ucapkan selamt hari raya maaf jika suri ada tksar bhsa yer..

    yah, komen kat runag tu mmg dag ada pic..baru cun ;)

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails