Pesanan Penaja

Sunday, September 5, 2010

Buli: Adakah ia sekadar menyakitkan,fobia atau kemurungan???

    Pernah tak korang kena buli???? tak kira lah secara fizikal ke atau mental???? Sejujur-jujurnya aku nie pernah kena buli tak kiralah fizikal atau mental...(alahai..malunyer aku nak sebut.....hahahahahah) sebab? yelah,sewaktu aku sekolah rendah serta sekolah menengah (menengah bawah),badan aku memang kecik tau tak.sudah la kecik,pendek,kurus,pastu aku ni memang pendiam sewaktu dulu.
pernah juga aku kena belasah sampai lebam mata..huk.huk


    Biasanya semasa kecil aku pernah kena buli secara fizikal,macam belasah-belasah,malah masa form 1 ada lah 3 orang yang kaki buli nie kadang-kadang belasah aku tau..memang la sakit,pernah seorang kawan aku dulu semasa form 1, Irshadi pernah angkat aku tinggi-tinggi  kemudian hempas ke lantai di kelas 1 Bestari. Debuk!!! memanglah waktu itu aku sakit,tapi tak pernah pun nak nangis. Kawan yang lain pun kesian tapi nak buat camne kan??


    Biasanya bila kita dengar perkataan buli,mesti kita ingat buli cuma pada fizikal macam tumbuk-menumbuk,peras ugut,mencabul dan seumpamanya. Tetapi kes-kes buli banyak terdiri daripada buli secara mental seperti mengejek nama ayah,memaki-maki,mengeluarkan isyarat lucah atau sembang lucah dan banyak lagi. Biasanya orang lelaki membuli lelaki secara fizikal,jarang perempuan dibuli secara fizikal. Namun perempuan selalu dibuli secara mental.
selalunya buli menyebabkan seseorang itu murung


    Biasanya kesan buli itu menjadi kesan terhadap psikologi,serta fizikal seperti stress,tekanan,murung,pendiam,badan sakit-sakit,luka-luka di badan,tak lalu makan malah ada yang sampai koma dan meninggal dunia jika di buli secara fizikal.


    Namun,bagi aku,mula-mulanya memanglah geram dan tension,tapi sekejap jer.kemudian pulih sedia kala. Tak pernah pun aku nak berdendam dengan orang yang buli kita kan??? Kesan buli nie ada juga baiknya,takdelah semuanya negatif. sebab ia boleh merapatkan hubungan silaturrahim sesama kawan. Yelah,Kalau korang nak tahu,ramai orang yang pernah buli aku sekarang ni jadi kawan baik,yelah dah besar kan,takkan nak gaduh lagi kut..Bagi kawan-kawan aku yang buli aku time kat matrik dan UiTM ni memanglah sekejap je,lepas tu jadi kawan baik :)


pst-raya nak dekat nie. Bagi sesaper yang pernah buli aku,baik cepat mintak maaf..hehehe :P
reading

30 comments:

  1. nas mke laki 2 mke ko time sek dl ka???ha3...patot la ko slalu buli aq kt umah...upa2 ya ko pnh jd kes buli...ni nk blas dendam lik la ek?aq gak jd mngsa...ha3

    ReplyDelete
  2. hahah...kene buli lar..
    tu yg best tu..aku suke mmbuli..
    wakaka..

    ReplyDelete
  3. ----==--Dah nak raya lah ---==----
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com

    Sorry Terlalu Lama Tak Ziarah Blog Ni but kita masih kawan sealam maya kan.... coz banyak hal sibuk ngan bagai-bagai urusan lah... Sorry...

    woooo belum lagi lah rayo... lagi sikit lagi ...bebawal besabar yeee

    masa dulu-dulu memang bangga dapat buli junior masa time dok asrama... tapi itu dulu lah sekarang dah taubat lahhh

    ReplyDelete
  4. dlu aku kena buli
    skrg aku suka buli orang
    hahahaha

    P/S : Aku Maluuu

    ReplyDelete
  5. Ada sesetengah kes , orang yang kena buli ni akan balas dendam gak kat orang yang buli dia..

    ReplyDelete
  6. den pernah dibuli secara mental kot. adoyy tak mo ingat dah. cess

    p/s : jom join slot Bingkisan Salam Syawal kat Redmummy.com jom? Anne Boleyn dah join.. check my latest entry kay.. :)

    ReplyDelete
  7. ciannye ko,,aku takat ni ok la,,xpernah kne buli teruk2 ngat

    ReplyDelete
  8. woo aku xtau plak ko kena buli waktu skola dlu.

    ReplyDelete
  9. weh...
    lama gler xsinggah sini...
    hmmm...
    mesti ko ringan kan, sampai org boleh angkat ko..
    ahahahaa...
    kidding..

    ReplyDelete
  10. itulah kat sekolah macam2 cara bulik ada.. kalo dalaman tak kuat buleh merana tau huk3..


    psst psssstt: da ready angpow raye untuk kita?? huahua

    ReplyDelete
  11. Pmpn jarang ade kes buli2 ni..tp bg ain, duit raye pun dikategorikan sbgai kes buli mental..mase kecik2 dulu suke mintak duit raya (membuli)..bile da dewasa,kene mintak duit raya walaupun nak makan sendiri pon xckup (dibuli)..huhu..

    Ps: kalo nk bagi duit raye,bagilah dengan ikhlas..bukan sbb dipaksa..

    ReplyDelete
  12. aku xpnh buli ko lagi bro. haha.xpe2. kali ni aku buli ringn2 je. nk duit raya kng bro. leh?. hahaha!.

    aku pnh jgk kne buli. biasa la. dlm hdp xde kne buli mmng xperfect la hdp korang. ngee :D

    ReplyDelete
  13. sampai mcm tuh skali ko kena..giler mcm wrestling..kalau akula, tggu pas sekolah mmg kena balun dgn kayu ah bdk tuh..

    ReplyDelete
  14. Aku agak fobia lorh dgn buli ni..
    Ermmm..
    Mls nak cte..
    ~ngeeeee..

    ReplyDelete
  15. ko pnh kena buli ke bro??
    gempak lah..
    klau aku kompom aku xpuas ati dow..
    hehehe

    ReplyDelete
  16. salam,sori krn buli ko nas.
    slmt hari raya nas.
    ampun maap ye.
    skrg di kmpg sudah.
    guna tenet di cc je lah...huhuhu

    ReplyDelete
  17. kes buli... nie biasala dulu..kat sekolah..kena buli..pastu buli balik.... kemungkinan besar..time kerja nanti pun kena buli jugak.. diantara manager dan pekerja... roda kehidupan...

    ReplyDelete
  18. dulu msa sekolah join geng2 buli ni juge tp aku buli skit jer tkde le sampai tumbuk dia, bdak2 nakal tu buli byk terajang le ape le,lastly dia jatuh sakit esoknya meninggal,pergh terus tkut bdak2 tu,mlm tu juge semua bca yassin jd baik..al fatihah pada arwah..

    ReplyDelete
  19. post yang menarik :) .. Senang2, view n follow my blog : syafiqaghani.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. buli sket2 ok lg

    klo yg kne truk n boleh igt smp betaun, siap dendam lg, tu boleh bawak bahaye
    baik cpt2 g kaunseling.

    ReplyDelete
  21. nas..aku slalu gak kne buli dlu time djh 2..huhu..skunk ni xde da kot..hehhe...gud info nas..=)

    ReplyDelete
  22. hahaha..
    ak nak buli ko r lepas nih.. ko kan xkisah.. hahaha..

    btw, siap ko igt lg nama dy, haha, kalo Irshadi tu baca konfem dy gelak smpai menagis..hehe..

    "kaizhaijie kuaile"

    ReplyDelete
  23. nasib dulu2 tak penah kne buli.. kalo tak, mesti dh kemurungan aku nie.. hehehe ;)

    ReplyDelete
  24. masa budak2 dulu rasa2nya bukan kena buli.. tp kena sakat je.. tp aku cool je.. lantak ar derang nak buat apa.. tp kekadang makan dlm gak.. biasalah tu kan!

    ReplyDelete
  25. owh..sakitnya kena hempas ke lantai..kejam betul..isk...takpe2..itu semua pengalaman bagi nash....asalkan nash tak ada dendam..itu perkara yang mulia...hehe selamat Hari raya Nash..=]

    ReplyDelete
  26. Hahah.. oleh itu kena jadi lebih kuat baru takde orang berani sebarang buli (:

    ReplyDelete
  27. buli fizikal xpernah.. buli mental byk kali.. hahah..

    aku pun sama2 membuli mental.. hehe..

    ReplyDelete
  28. apalagi belasah deman balik heee... hialngkan kasut dia ke.. letak cuing gum ke heee

    ReplyDelete
  29. haaa
    betul2
    tp bagi aku buli scara mental lagi menyakitkan dr buli scara fizikal
    tau2 la mulut org perempaun kn mcm maner


    yupp,nas comel tu kau la
    aku taktau nk letak nama aper sbb nama kau pendek sgt
    =]

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails