Pesanan Penaja

Friday, July 9, 2010

mengapa artis Indonesia masih popular di kalangan peminat muzik Malaysia?

wali band#kumpulan Wali Band 
rossa 
#Rossa
     Huh,memang panjang sungguh tajuk entri aku nie...yelah,apabila fenomena muzik masa kini di mana muzik dari seberang masih mendapat tempat di hati masyarakat Malaysia. seingat aku,zaman 2000-an memang zaman kegemilangan muzik indonesia di sini,yelah mulanya dari Sheila on 7,Peterpan(ops..peterporn lah) dan sehingga kepada kumpulan radja,kumpulan dewa 19,kumpulan Kerispatih,Rossa,kumpulan Samsons,Bunga Citra Lestari,dan ramai lagi terutamanya kumpulan band Indonesia. Malah pada suatu ketika dahulu mereka pernah menjadi top bagi peminat muzik Malaysia terutamanya sekali band mereka kerana mereka menampilkan muzik yang berbeza dan sedap di dengar berbanding kumpulan muzik malaysia yang dahulunya nafas muziknya masih berada di takuk lama.
     Namun selepas kumpulan band Indie mula melonjak naik sekitar lewat 2000-an seperti Estranged dan Meet Uncle Hussein sebagai perintis,muzik band indonesia mula terkebelakang dan mula pudar. memang tak dinafikan kumpulan indie sekarang masih mempunyai pengaruh kuat di kalangan remaja masa kini seperti kumpulan Bittersweet, kumpulan Hujan,kumpulan Bunkface,kumpulan the Times dan banyak lagi. namun kini aku masih merasakan muzik Indie masih tak dapat bersaing dengan muzik Indonesia yang di memang menarik minat terutamanya kaum wanita di mana lagu mereka tidak seperti kumpulan Malaysia yang lebih berentak pantas,lagu band Indonesia pula lebih 'meleleh' contohnya lagu 'baik-baik sayang'.


     Teringat dulu di mana muzik Indonesia mula menarik perhatian peminat di Malaysia sekitar 60-80an seperti Endang S. Taurina,Broery Marantika,Hetty Koes Endang,dan sebagainya. namun persaingan mereka dengan artis Malaysia memang sihat dan radio Malaysia ketika dahulu tidaklah terlalu mengagung-agungkan lagu dari Indonesia tak seperti sekarang.
nike_ardilla_sl_053 #Allahyarham Nike Ardilla
      Malah,aku juga masih terbaca dengan kegemilangan artis Malaysia di era 90-an(era aku kecil-kecil dulu) kerana ramai artis Malaysia ketika itu berjaya menembus pasaran Indonesia seperti Shiela Majid(sejak 80-an),kumpulan Search,kumpulan Wings,kumpulan Slam,Datuk Siti Nurhaliza, (malah kumpulan nasyid Rihan juga popular!)dan ramai lagi. sampaikan industri muzik Indonesia mula gelisah kerana seorang demi seorang artis Malaysia masuk ke industri muzik mereka. artis mereka pada zaman itu yang berjaya menembus pasaran Malaysia hanya boleh dikira beberapa kerat je seperti Nike Ardilla (aku minat dengan lagu-lagunya),Mayang Sari,Deddy Dores  dan beberapa kerat je.
     Tapi kini pasaran muzik negara mereka telah menjadi lebih ketat dan sukar artis-artis Malaysia untuk 'cuba-cuba' bertapak di situ. Yang anehnya,kita pula lebih menggalakkan artis-artis Indonesia mencari rezeki di sini seperti kebanjiran pendatang asing dari Indonesia kerana bagi memenuhi industri pembinaan,pelombongan,rumah tangga dan sebagainya.
     Namun,nak buat macam mana,aku sendiri minat lagu-lagu dari Indonesia. kerana lagu mereka memang sedap dengar di telinga berbanding lagu-lagu Indie yang sebahagian kecil je lagu Indie yang aku minati. tapi jika radio (terutamanya radio swasta) di Malaysia atau industri muzik kita mengehadkan lagu dari Indonesia,maka kita tak dengarlah lagu dari mereka. oleh itu,masalah ini takkan berlaku,bukan?? eheheh..
pst-esok aku mau pulang…maybe tak dapat nak blogwalking esok…lusa baru boleh teruskan niet..ehehe :)

32 comments:

  1. aku tetap ske lagu indon weh!
    wali band!
    superb arr!
    hahaha

    ReplyDelete
  2. reen-taw xper...ak masih minat lagu indon...
    nak wat cmne....ehehhe

    ReplyDelete
  3. aku x nafikan..
    lagu2 indon much better than msia..
    tp.. kita punya lagu pun x kurang hebat juga..
    maybe sbb tu mereka mash popular kt negara kita..

    ReplyDelete
  4. aku kalau lagu sedap layan jer

    ReplyDelete
  5. syue- taw xper.....tapi lagu kite still bagus2 gak...

    hans-stuju..yg sedap jerk yang layan...

    intan-saba2..ak balik pon ader hal..ehehehe

    ReplyDelete
  6. hehe...no komen sbnrnya,tapi disebabkan aku taknak rank aku sbgai commentator tetap blog ni ilang,so aku nak kata:'Sory aku taktaw menahu..tak minat~hehehehe

    Latest post:Bahan mentah utk rujukan

    ReplyDelete
  7. lgu dowg best kot...!
    lgu dowg semue best...
    ;)

    ReplyDelete
  8. iqbal-ak faham....ehehehehe..xper2...at least ko singgah gak ke blog aku neyh..ehehe

    ishma-ehehehe..taw xper...best! eheheh..tapi kne kawal lah...

    ReplyDelete
  9. haii dh link ys kamo!!

    http://malaysia.youthsays.com/azie90/Slash-Live-in-KL


    link i pnya jgk...

    ReplyDelete
  10. aku suka lagu wali band- cari jodoh ngn yang..ahahaha.depa pandai la wt lagu sedap2

    ReplyDelete
  11. mai tuty..bukan kat sini....kat shoutbox la..huhu

    aren-taw xper...lagu best!!!

    ReplyDelete
  12. aku suka wali dgn radja.. aku sokong betul ckp kau.. makin lama makin byk lagu indon.. nk katakan lagu indon lebih byk dri lagu tempatan bila main kt radio.. tp nk wat camner dah best..

    ReplyDelete
  13. tetap suke lagu indon...
    ntah..sedap didngr la...
    tambah2 skarang tengah hot pasal Ariel, Luna & Cut Tari..
    hehe..

    ReplyDelete
  14. bgi fatin kan..lau nk tahu, fatin mmg seboleh2nye, dan skras2nya..fatin tak akan minat pda lagu indon, smpi kat file lagu fatin tu fatin letak foleder "Indon tak best!!"
    sbleh2 nya..fatin relakan tlinga fatin dgr lagu2 indie..ni mmg bnr ade yg tah pe2..lagu indie..ni tpi sbrnya, dieorg ni santai..

    lgu indon ini plk lau tak caya dlm rmi2 dri mmber, fatin plg ktinggaln dgr lgu indon, tpi dsbbkan rsdio2 dh selalu sngat psg lgu indo..lama2 die dh jadi sedap...bhya tu..mcm dh kena rasuk suruh suke..hahahah


    fatinmmj

    ReplyDelete
  15. syah-
    ak ske wali gak..tapi radja xske..
    ehehehehe..taw xper...radio tempatan ske siar lagu indon...huhu

    puterapescado-
    ehehehehhe..no comment...ariel ko ske x lagu dye?? ehehhe

    fatinmj-
    wah..panjang komen..thx....ko nie ske lagu indon ke x??? macam berbelah bagi jerk..eheheh...
    indie mmg santai,tapi xdapat tangkap...ak jarang putar lagu indie....sbb dye skjp jerk dpt tangkap..last2 da bosan..xmacam lagu indon..isk3...

    ReplyDelete
  16. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    WELCOME—WELCOME-- WELCOME
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    WELCOME.WORLDCUP  
    ╔══╦══╗╔╦══╗  
    ╚═╗║╔╗║║║╔╗║    
    ╔═╝║║║║║║║║║ 
    ║╔═╣║║║║║║║║    
    ║╚═╣╚╝║║║╚╝║    
    ╚══╩══╝╚╩══╝
    SAY.NO.JUDI.BOLA
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    WELCOME-- WELCOME-- WELCOME
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    emmmm aku rasa pasal orang indon ramai dok Kerja kat sini jadi dia bawak lagu dia datang kemari lah pak.. tapi lagu diorang ade nampak bagus-bagus... sedap gak didengar... tapi tak maulah dangdut sakit telinga dengar ... yang bestnya goyang inul itu...

    aku rasa industri muzik kat sana dah selangkah kehadapa berbanding kita lah...

    ReplyDelete
  17. gua benci lagu indon..tolong la~!!..band malaysia's far better la..nak lagu leleh dengar la lagu budak budak af..senang cerita

    ReplyDelete
  18. hai..
    sebab lagu dema mmg besh..ehhee suka radja and d wali band heehhee..

    lagu jagan benci bilang cinta huhu..layan jer

    ReplyDelete
  19. entah lah lagu indon memang ternyata lagi best kot. lagu indie hana tak bape nak layan sangat. hehe :p


    hari ni hana kotakan janji hana untuk wat review pada blog yang dapat 4-5 markah untuk contest iklan free di blog Hana tu. Nas nya entry publish pada pkul 5.30 ni. jemput tengok yerrr. :)

    ReplyDelete
  20. sebab artis indon banyak gosip kot. tgk peterpon sudaa..haha

    ReplyDelete
  21. Mmg betul, artis indonesia punya lagu lebih syahdu . ihihi

    ReplyDelete
  22. lagu radja yang terbaru tu best leee

    ReplyDelete
  23. mm...
    lagu Indon ni kan kekadang simple je...tapi sedap....mcm lagu Cari jodoh tu ? lagu Madu tiga yang di beri nafas baru tu pun sedap ....

    Knape la Msia tak leh nak wat lagu yg mcm tu ....

    ReplyDelete
  24. suka kat wali band..and komposer mlysia takda yg berani wat lagu mcm dorg...

    ReplyDelete
  25. Musik Indonesia memang best, tak ada yang menandingi di Asia Tenggara

    ReplyDelete
  26. trimakasih sudah suka lagi kami.. trimakasih jg dengan sebutan indon itu...memang malaysia paling terbaik lah.. paling hebat sedunia akhirat.. trimakasih..
    syam

    ReplyDelete
  27. malaysia the bes t forever.. ga da yang ngalahin.. nabi ama malaikat aja kalah apalagi indon babu... indon babu malaysia the best..

    kepana rencana ngalahin tuhan?
    syam

    ReplyDelete
  28. Hmmm...pada heboh ni anak anak malaysie ni..... ehhh tapi musik dari negara kalian enak juga sih di denger pas lagi tidur....

    ReplyDelete
  29. krok krik
    zzzzzz mana yg lain hoiii sedp tengok komen korg kah~~

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails