Pesanan Penaja

Wednesday, August 10, 2011

Bazar Ramadhan akan jadi Bazir Ramadhan Jika....



     Assalamualaikum dan Salam Ramadhan 2011. Alhamdulillah sekarang kita da masuk hari ke-10 bulan Ramadhan, mudah je pengiraan bulan Ramadhan tahun ni, sebabnye kalendar masihi 1 Ogos bermulannya 1 Ramadhan. Harap2 dengan berbaki 20 hari * lagi, harap2 kita ni masih bersemangat merebut semangat Ramadhan dengan memperbanyakkan Amal Ibadah. Ermm... (ibadah masih kurang :()

     Entri aku kali ni pasal Bazar Ramadhan. Tak sah kalau bulan Ramadhan ni xde Bazar Ramadhan kan??? tak salah kalau berbelanja di BAZAR Ramadhan.. TAPI salahnya jika ia last2 jadi BAZIR Ramadhan... nak tau? baca2 :)

SEBAB BERBELANJA DI BAZAR RAMADHAN TAK SALAH

1. PENTING BUAT PELAJAR/ORANG BUJANG
Bagi student macam aku, memang WAJIB laa kene pergi kat bazar ramadhan, kalau tak nak makan apa bila berbuka, takkan dengan roti je kot? Dapur pun takde, tak leh masak.. hehe
(3 kali aku Ramadhan kat IPT, kali ni Ramadhan kat umah je)

2. SEKALI SEKALA
Sekali sekala tak salah la pergi ke bazar Ramadhan. Terutama bagi famili berkeluarga yang selalu masak bila berbuka. Seminggu sekali dua pergi bazar tu tak kisah la nak rasa masakan orang.

3. JUADAH YANG SEBULAN SEKALI JE ADA
Tak salah pun nak rasa juadah/ kuih muih yang sebulan sekali je 'muncul' di bazar Ramadhan ni seperti kuih roti jala, buah tanjung, dan sebagainya. Kalau tak, nanti kempunan la nak tunggu Ramadhan yang akan datang.. hehe
gambar ni diorang tertarik nak beli buah je :P

4. TARIK PELANCONG ASING
Tak salah adanya bazar ramadhan ni, bukan saja dapat tarik bangsa berbilang kaum, malah boleh menarik minat pelancong asing untuk melihat 'kesesakan' di bazar dan 'kemeriahan' 1001 jenis kuih2 yang diorang tak pernah tengok pon! :)

............................................................................................................................................

SEBAB BAZAR RAMADHAN LAST2 JADI BAZIR

1. BAZIR DUIT 1: KAT RUMAH ADA, TAPI BELI LAGI
Bazir sangat2 kalau kat rumah mak da masak bihun goreng dan karipap,pastu bapak pulak bawak balik bubur lambuk dari masjid, then kita pulak bawak balik 10 jenis juadah berbuka pulak.. adoii (melampau banyak lak :P)

cadang nak beli 4 jenis je yong taufu... last2 beli semua lauk.. hehee 

2. BAZIR DUIT 2: BELI BERBAGAI JENIS JUADAH
Ni masalah kalau pegi kat bazar Ramadhan seperti yang aku alami sejak 3 tahun lepas, maunya rambang mata dengan beraneka jenis makanan, macam nak try 'borong' semuanya jerk.. hehe.. bazir.. bazir... beli nasik berlauk + kuih + air pun cukuplah

3. BAZIR MASA: BERJAM2 KAT BAZAR
Ni pun masalah gak.. maunya berjam-jam berlegar-legar kat bazar sebab blurr nak beli juadah apa berdasarkan bajet yang ada. Kononnya nak survey kedai la yang mana jual nasik dagang murah... Lagi2 bawak geng-geng ramai-ramai ke bazar.. selera diorang dah la berbagai, nak itu lah nak ini lah.. last2 duk kat bazar sejam lebih tapi beli nasik berlauk jerk.. ehehe (jarang beli air kat bazar Ramadhan, jimat minum air masak je)

4. BAZIR PAHALA 1: SEKSI DI BAZAR
Ni lagi lah, time kat bazar lah si lelaki sibuk nak pakai seluar pendek,singlet nak tayang kejantanan kot.. Yang perempuan lagi la ramai... pakai singkat-singkat sampai nampak bende bulat.. (agak lucah disitu :P). Ni la pasal hajat nak g bazar sekejap je, tapi 'syok' pulak terpadang2 awek awek cun (aku xmacam tu.. bhahaha), so jadi lama.. tambahan lagi kalau si peniaga seksi-seksi.. habis kurangkan pahala jer...

5. BAZIR PAHALA 2: JUAL MAHAL/MENIPU
Masalah tul la time Ramadhan ni, time ni la sesetengah peniaga nak amek kesempatan, naikkan harga berlambung-lambung... seketul karipap kecik toit je dah 50 sen.. taik idung masing tol! huhu... belum lagi kes-kes jual makanan semalam yang dipanaskan semula.. last-last bila lepas makan sakit perut n cirit-birit time solat terawih(eh, itu bukan kes aku okeh. hehe).. tak baik menipu...xberkat

makan free... best3 (ihsan google)

6. BAZIR DUIT 3: TAK AMAL MAKAN DI SURAU FREE
Yang lastnya, kan best kalau amalkan pergi ke surau tertentu dan berbuka puasa free kat sana? Aku puasa tahun lepas lebih daripada separuh bulan Ramadhan aku berbuka kat surau Taqwa kat seksyen 7, Shah Alam (kadang2 kat masjid yang aku xtau lak namanya), ramai je bebudak UiTM berbuka kat sana. Makan free bukannya just makan kuih2 je.. makan nasik berlauk n kadang2 makan nasik tomato pun ada.. best lol... lagi2 pastu sembahyang Maghrib berjemaah.. barulah berkat berbuka di sini + savinggg :))))

     Hamboii... dah agak dah, bila aku membebel mula la jadi panjang entri aku nih.. panjang tak? hahaha... Ni yang masalah kalau aku nak tulis entri yang bercampur dengan personal experience, mula la berjela-jela.. tapi aku try pendekkannya dengan harapan korang xbosan membacanya n amek sikit manfaat :))

p/s: nak tanya, korang pergi tak bazar ramadhan? :P

60 comments:

  1. harap-harap dengan berbaki 20 bulan lagi????????????????

    amboiiiiiiiiiii...kau punya puasa lama gila nas????? ish ish ish

    ReplyDelete
  2. beli ikot keperluan, bukan ikot nafsu kan?

    ReplyDelete
  3. @hakimfaridzul ahahhaa.. wrong typing la... hehehehe... saje jerk :P

    ReplyDelete
  4. @zikeryhassan yess.. itu namanya kita amek berkat ramadhan :)

    ReplyDelete
  5. @Umie Artoqiemie harap2 kita xmembazir... isk3 buang duit je

    ReplyDelete
  6. Aku 1st day puasa je ke bazaar.. Pastu malas dah.. Ramai sangat orang.. Makanan tak sedap pun.. Ade yg sedap kot tapi tengoklah stall pun diserbu, entah bila turn kita untk dilayan.. Balik, masak sendiri lagi jimat.. Weekend je kuar g bazaar tu pun kakak n mak je..


    Entry Terbaru : Isu Murtad dan Siapa Hajjah Sitt Al-Wuzara?

    ReplyDelete
  7. aq sokong gan BAZIR PAHALA 1: SEKSI DI BAZAR...org patot time2 bln pose ni la nk ttup bdn 2 setelah 11bln asyk tdedah ja...da tau tdedah sna sni, ley lak join g bazar ramadhan...cian org2 laki niat da bek nk bli mknn tok bbuka, tp pahala di kurg kn...cb la cover2 skit bhgian sensitif 2...ni akit mata aq tgk(lau pn ska..ha3)

    ReplyDelete
  8. 20 bulan lagi baki puasa?amboii lamenye kne puasa..:p

    ReplyDelete
  9. yela tuh...ntah2 ko lagi gile sopink food kt bazaar... huhuhu

    ReplyDelete
  10. hehehe. sekali buat entry nahhh hammbekkk. eh tp x pe. pengalaman itu indah. kekeke
    *tetibe*

    ReplyDelete
  11. aku tak percaya bila kau kata, 'aku tak macamtu' and 'ni bukan kes aku'. hahahaha

    ReplyDelete
  12. aku xsuka g bazar sbb org sgt crowded n mkin blur ade lar tgk mknn kt sne..
    xtaw nk bli ape..huhu :p

    ReplyDelete
  13. @adwafarahin aah... mmg membazir... baik xyah beli banyak kan :P

    ReplyDelete
  14. @d_tieah aah... ramai.. tu kadang2 leceh nak g bazar uh... betul2... masak sendiri je jimat..erkk.. ko masak ape selalu? heheeee

    ReplyDelete
  15. @afiq azlan aah.... tu la... bulan posa kalau boleh pakai tutup aurat tapi xberubah2 gak... hehehehe.. ko suke je ek pandang2 org seksi cm mak nyah kot.. ekeke

    ReplyDelete
  16. @LeEnaLeEn lorh.. wrong typing la... nt aku edit balik.. muahahahaa

    ReplyDelete
  17. @[k]o{q}i[n] mane ade.. aku ni tahun ni xjenguk langsung kat bazar ramadhan.,.seyes :)

    ReplyDelete
  18. @i am S!L4H.. hahaa.. amek hang...
    hehehheee... indah? indah time kat uitm.. rindu la berbuka kat sana

    ReplyDelete
  19. @RIANseyes.. aku jujur dalam penulisan.. ehehehehheheheheheheeeeeee

    ReplyDelete
  20. @FariehanIbrahim [LBC] aah.. tu la pasal asyik jammed je jalan nak g bazar... pastu kene berpusu2 cari makanan dengan ratusan orang.. aish

    ReplyDelete
  21. aku mmg ta suke gi bazar. xtau apsal. sepanjang pose kat rumah ni, br sekali aku gi. dulu mase zaman student, kne gi la kn. skunk, kt umah, da mask, ta yah la. ;p huhu.. mmg betol la, jadi bazir kan. huhu.

    ReplyDelete
  22. tahun ni aku baru p sekali je bazaar ramadhan, nas :) nak berjimatt :) ewahhh. lagipon dok pedalaman mcm aku ni jauh nak p bazar. sedih :'( huhu.

    ReplyDelete
  23. memang panjang bebeno lar.
    puasa tahun ni duit mencurah2 keluar -.-
    aiyok

    ReplyDelete
  24. @nas kau buat denial camtu macam kau tanak ngaku. kahkahkah

    ramadan tahun ni aku tak penah g bazar lagi. rasa hebat weh. laLala. slalu mesti xlepaskan peluang. :p

    ReplyDelete
  25. tak sukar bebenor den poi bazar nak2 waktu puncak. terpaksa bersesak- sesak dgn org sana- sini. geli wess... senang cer suh kawan g beli or masak sendiri. lagi puas hati.

    ReplyDelete
  26. baru 2 kali g bazar. pening nk beli ape.

    ReplyDelete
  27. @SyuEaah.. bukak puasa kat rumah mmg la xyah g... famili masak.. samelah...time belaja kne la g bazar..xkan masak sendiri kot..dapur takdak :P

    ReplyDelete
  28. @soffea eh.. ko dok pedalaman? ko cikgu kan? aku tak amek tau sgt la plak yg ko ajar kat kawasan pedalaman.. huishh

    ReplyDelete
  29. @.fariza. ehehee.. xde la sepanjang esei BM kot.. hahaha... erk... ni da kes membazir da nih.. hahaa

    ReplyDelete
  30. @RIAN denial?? arhh.. ape kebende tuh? hahaha... samalah aku.. aku ramadhan tahun ni pelik.. xg pon bazar :P

    ReplyDelete
  31. @: husna : betul tu.. last2 berjam2 kat bazar sbb sesak n kene tunggu orang ramai yang order makanan... leceh kan..

    ReplyDelete
  32. @maCyaah... mesti pening nak beli makanan apa yang sesuai.. banyak sangat pilihan kann :P

    ReplyDelete
  33. @nas denial tu kan ke penafian ?? ehh ke aku yang salah guna term. hahahahaha

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. 3 hri awal Ramadhan je aku gi. Lpas tu aku jdi mlas sbb 3 hri aku gi 3 hri tu aku maki org puan dlm hati. Slh sape? Slh aku dgn dorg2 skali. Sape sruh pkai seksi2. Melayu plak tu. Yg aku pelik org Tionghua pndai plak berbaju kurung. Nmpk ayu je. Puan kite sndri? Naik muak aku tgok. Mcm Kera dpt bunga. Bru ade 1 Mall tpi brlagak mcm duk kt Bandaraya Key L. Astaga.... Kn aku ckp dh. Eeeiii..... Mulut! Laser!

    ReplyDelete
  36. menarik point2 kau nas. aku pon tak suka jugak pergi bazar, sebab bila dah sampai bazar, susah beb nak kontrol nafsu, pergi pulak dah petang2 time kemuncak kelaparan. haha.

    tp tahun ni aku bniaga kat bazar. XD

    ReplyDelete
  37. Best Entry Ni
    Salam kenal,
    nice blog,
    done following you,
    Kalau free jemput singgah ke blog saya,
    Bagi komen and nasihat ok.

    http://fahmiefiras.blogspot.com/

    ReplyDelete
  38. hehe..memang membazir kalau macam tu...tak pergi lagi bazar tahun ni :D

    ReplyDelete
  39. @DarkThrone hahahaa...sabo jelah...... tu la pasal.. org melayu islam sendiri suke seksi2... bulan pose xnak insaf pon... isk3... bro.. link blog bro xde la.. xleh nak blogwalking :(

    ReplyDelete
  40. @Faaizz d. Zul yeker??? betul2... tapi nafsu makan jela xleh nak kontrol kan? hehehee
    eh... ko berniaga ape? haaa..
    murtabak ke?

    ReplyDelete
  41. @fahmie firas thx bro.. saye pun da singgah n follow blog bro gak :)

    ReplyDelete
  42. @Aisyah Aina haaa.. tau xpe.. baik xyah g... suh mak masak je.. n tolong2 sket :P

    ReplyDelete
  43. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
    ”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
    firestartingautomobil.blogspot.com
    bukandoktorveterinar.blogspot.com
    ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    tip Pemeriksaan servis kereta

    alahaiiii biasa lahhh bazar ni kan kalau tak rambang biji mata tengok semua sedap.... aku pun kalau belanjerr ramadan tak sah RM 15 sehari tau.... kadang tu bukan membazir jimat gakkk tak yahhhh masak untuk sahur bedal apa yang ada ajerr

    ReplyDelete
  44. nice entry nas.
    taun ni x pegi lg bazar sbb takot keracunan mcm taun lepas. nyaris x mati je... fobia rase

    ReplyDelete
  45. Saya sudah tidak ada mood untuk ke bazar Ramadahn kerana sakit hati dengan segelintir peniaga tidak ikhlas menjual juadah berbuka untuk pelanggan yang tamak mahu keuntungan segera. Juadah yang dibeli tidak layak dipanggil juadah :-(

    ReplyDelete
  46. hee,
    aku bniaga air, kuih-muih, kerepek, dan yg plg penting; pekerti.

    peace!

    ReplyDelete
  47. hurmmm,spnjg bln puase neh arfah baru sekali jep pergi bazar , perlu elakkn pmbziran hehe :B , jd housemates jd mngsa prgi bazar haha :P

    ReplyDelete
  48. eleh tipu ko nas.
    mesti ko g bazar nak tgk awek cun kan?
    hahahaa~

    ReplyDelete
  49. sebenarnya mmg banyak yang membazir dari yang perlu dimakan.
    apa2 pun masak sendiri juga yg paling menjimatkan..:)

    ReplyDelete
  50. @Afzainizam mak aii..banyak gile ko belanje.. rm15! hahaha.... aku dulu posa cuma rm6 cm2 jerk.. heee

    ReplyDelete
  51. @.sweet-ants. isk3... ni la masalah kalau masak2 tak betul... ataupun prepare makanan yang da basi.. eikk

    ReplyDelete
  52. @akubiomed owh... begitulah... sabar jelah keyh... ni masalah orang yang cuma nakkan keuntungan duniawi..

    ReplyDelete
  53. @Faaizz d. Zul warhh... bagusnye ko... da muda2 berniaga,.. best kalau cm2 :P

    ReplyDelete
  54. @Faidhatul Arfah awak kene suruh oleh kawan pegi bazar ke??? hehehehee

    ReplyDelete
  55. @Rowena Zainuddin mane ade!!! haaa
    rowena2.... aku ni xpandang ar awek cun2... :P

    ReplyDelete
  56. @LiFe KaMi yep3.. jimat3..lagipun leh baget jumlah penggunaan makanan.... xmacam beli... balik2 da over da juadah3

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails