Pesanan Penaja

Friday, July 15, 2011

Tidak Solat: Salah Siapa??


     Kalau dibuat survey, korang boleh rase tak berapa orang yang sembahyang penuh 5 waktu setiap hari? aku pasti tak sampai separuh malah suku orang pun xsampai... Ape nak jadi la dengan umat Islam jika mereka abaikan rukun Islam ke-2 ni??? salah siapa agaknya??? jum bace beb~

Salah Ibu bapa?
     Mungkin. Ini disebabkan oleh didikan Ibu bapa yang menitikberatkan didikan agama termasuk mengajar anak2 mereka solat sejak kecil kerana jika dari kecil lagi tidak disuruh menunaikan sembahyang, nanti besar2 pasti liat untuk melakukannya.. Tapi, jika bersama dengan ibu bapa boleh solat, tapi bila berjauhan dengan mereka tidak pula melakukan tanggungjawab itu. salah sape lak??

Salah Pergaulan dengan Member2?
     Boleh jadi gak. Ini kerana kebanyakkan remaja2 amnya lebih rapat dengan member berbanding dengan famili diorang. Maka, bila kawan2 ada yang tidak menunaikan solat, mula2 masih 'kental' iman dengan masih menunaikan tanggjungjawab itu. Tapi bila dah selalu tengok kawan buat derk je xsembahyang n asyik pegi sana sini hangout.. Tak ke boleh terikut2 dengan perangai diorang???

harap je besar,mewah n megah mall ni, tapi surau letak kat tempat xsepatutnya,
tempat yg menjana keuntungan rendah buat shopping mall nih..

Salah Pusat Membeli Belah?
     Mungkin gak. Almaklum la gahnya negara kita dengan pesat pertumbuhan shopping mall yang besar-besar, tapi kedudukan surau langsung kelihatan tidak menghormati 'status' surau yg mulia iaitu di kwsn sekitar tempat parking kereta atau tingkat atas2 dan terpencil.. contoh paling jelas di Pavilion. Yang paling 'best', fahrenheit 88 tempat aku kerja ni langsung xde surau!

Salah Media Massa dan Internet?
     Tengok la kat TV kita nih, berapa la kerat rancangan keagamaan.. itu pun durasi setengah jam. Rancangan hiburan yg melalaikan spt Akademi Fantasia-sia, Maharani Lawak, Showdaun, n drama-drama yang berdurasi 1-2 jam lebih berlambak la pulak. X salah kalau tengok tapi jangan sampai tinggal sembahyang. Apatah lagi dok asyik berfesbuk 24 jam.... sempat ke nak sembahyang uh???

org kat negara luar yg xdibenarkan solat bersusah payah sembahyang, tapi kita???

Salah Tuntutan Pekerjaan/Pelajaran?
     Kata orang, masa itu emas, so rebutlah setiap saat untuk berjaye dalam kerjaya/pelajaran. tapi peribahasa ni xlogik kalau orang dok sibuk bekerja/study sampai 'xmau' sembahyang sebab merugikan masa! Come on la orang yg berfikiran cmtu. Takkan amek 5-10 minit sembahyang pun xsempat?? Atau lepas balik keje/kampus terus tido sebab penat.. xkan xleh amek masa sikit? pastu kalau nk tido, tido laa pueh2... hehe

Salah diri sendiri?????????


      Yess.. Ini yang paling utama.. xguna kalau menyalahkan perkara lain jika diri sendiri xdiperbaiki secara total. Jika kita beristiqamah dalam melakukan solat secara berterusan, serius kita rase cam janggal n pelik jika 'terlepas' sembahyang.. percayalah... Aku akui aku yang tulis entri ni not perfect.. Terutama sekali time2 aku belajar dulu, aku selalu tertinggal subuh, maklumlah famili xde nak kejut.. alahai... apetah lagi solat berjemaah yg amat dituntut oleh Islam.. masih liat aku melakukannya... belum lagi ditanya pasal solat + kerja aku ni... sungguh dilema... :(

     Tapi sekurang2nya aku menulis entri ini bukan menyedarkan sikit orang lain, tapi buat diri sendiri yang masih alpa... harap2 kita sama2 dapat merubah diri yang lebih baik kalau tidak secara mendadak, sekurangnya merangkak sedikit demi sedikit. Maklumlah, bulan depan nak puasa da.. sia2 kan kalau puasa penat2 tapi xsembahyang?? :/

36 comments:

  1. memang slah diri sendiri kot....kalau dah didik betul2 tp diri sendiri tak nak buat pon tak boleh jugak kan :D

    ReplyDelete
  2. solat bukan sekadar budaya ritual dalam agama, bukan sekadar ikut-ikutan..

    tapi itu masanya kita berhubung dengan Allah, menyembahnya sebagai hamba-Nya,

    biar siapa pun kita, sehebat mana pun, kita wajib ada jiwa seorang hamba yang mentaati-Nya

    melainkan..hanya mengikut dan belum benar2 percaya Allah wujud

    ReplyDelete
  3. solat bukan sekadar budaya ritual dalam agama, bukan sekadar ikut-ikutan..

    tapi itu masanya kita berhubung dengan Allah, menyembahnya sebagai hamba-Nya,

    biar siapa pun kita, sehebat mana pun, kita wajib ada jiwa seorang hamba yang mentaati-Nya

    melainkan..hanya mengikut dan belum benar2 percaya Allah wujud

    ReplyDelete
  4. sokong dgn aina aisyah. sebab parents aku sentiase soh aku solat, ingatkn ttg solat. tp, aku je yg kdg2 tu x dgr ckp dorg. ;) so, pucuk pangkal diri sendiri jugak. tapi, klu parents pun tak pernah ingatkan, susa jgk. lagi lah tak ingat ape. ;p

    ReplyDelete
  5. @Aisyah Aina aah.. mostly salah sendiri.. kalau kuat iman kita mengatasi persekitaran yg xgalakkan kita sembahyang, so kita masih dpt solat :)

    ReplyDelete
  6. @tengkorakemas nice pandangan...
    kadang2 aku cuma sembahyang main buat.. lupa yg aku solat tu tengah berhubung dgn Allah.. erm... betul tu, kalau mereka xsolat tu, aku xsure la mereka ni benar2 percaya Allah itu ada

    ReplyDelete
  7. @honeybeesyue hehhee..samelah.. parent aku pon slalu suh aku solat.. aku ikut ckp diorang,tp bila xde diorang, kadang2 ikut kdg2 x... aku xmau la jadi cmni lagi.. insaf2 :\

    ReplyDelete
  8. jgn salahkan org lain..hujung pangkal hati sendiri

    ReplyDelete
  9. suka entry ni! aah brape kerat je yg tinggal, yg cukup solat lima waktunya..hrp2 kita xalpaa.. amin..

    ReplyDelete
  10. 'Showdaun... maharani lawak.. n akademi fantasia-sia'..

    (ayat baik punya) .. mmg btul pun.. skrg ni rncangan hiburan mcm tu mmg dpt smbutan rmai. Tp sikit je yg tgk rncangan spt halaqah, imam muda n akademi al-quran.. nice info bro.. :)

    ReplyDelete
  11. @merahitujambu tu la pasal... diri sendiri tu penting.. aku akui iman aku masih lemah.. tp hrp2 aku dapat kuatkan iman n dapat sembahyang tanpa malasan

    ReplyDelete
  12. @aliesha kirana mmg berapa kerat jerk yg penuh.. mungkin 1/5 atau 1/10 je buat penuh... yg tinggal sembahyang tu da makin ramai.. alahai

    ReplyDelete
  13. @nadiah_R thx2....
    tu la pasal... sambutan mmg hangat,, rancangan keagamaan xpopular sgt...
    suam2 suku.. org2 tertentu je yg minat.. alahai

    ReplyDelete
  14. bile nas mengeluarkan hujah... kelu lidah berbicara...

    ReplyDelete
  15. owh! memang jarang pegi PV..lintas depan PV slalu..huuu...wlaupun client site dengan je..jalan kaki 10 minit dah sampai..tapi takde hati nak ke sane..mungkin tempat tu tak sesuai utk aku..hurm..

    kat mane,ek surau PV??

    ReplyDelete
  16. @ainz

    surau PV cantik, tp ke dalam sikit.. dkat deretan kedai2.. ada laluan pintu keluar cmtu..

    ReplyDelete
  17. didikan awal mmg penting sbg foundation utk ada kesedaran. ramai yang tak solat sbb tak faham tujuan solat.

    bila ilmu Al-Quran kurang, hafazan kurang, satu hal jugak untuk rasa nikmat solat.

    kdg2, bila nonmuslim tegur, baru terasa malu.

    *untuk diri sdri.

    ReplyDelete
  18. @[k]o{q}i[n] err.. ape maksud ko koqin??? xleh nk reply comment ker? hehe

    ReplyDelete
  19. @ainzyelah.. almaklumlah tempat tu high class punye.. nak shopping pun dalam dompet mst ade at least rm100.. hehehe
    surau pavi si emy'n da jawab :)

    ReplyDelete
  20. @emy'n aah.. mmg cntik n beraircond.. tp kecil dan agak dalam n berliku nak masuk dalam surau uh... macam umah ular lak :P

    ReplyDelete
  21. @Faaizz d. Zul tu ar pasal.. kalau kecik2 da xterbiasa diajar untuk solat, besar2 nanti mmg la berat sangat nk perform it...
    betul ape yg ko ckp..utk diri sendiri gak~

    ReplyDelete
  22. @tengkorakemas Betul jangan jadikan ibadah sebagai budaya. Payah kalau jadi macam ini

    ReplyDelete
  23. Di Malaysia tempat untuk beribadat ada dimana-mana. Terpulang kepada kita mendisiplinkan diri<---peringatan kepada diri sendiri

    ReplyDelete
  24. salu x penuh gak.. insaf jap.. :D

    ReplyDelete
  25. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    tip pasang audio sound sistem kereta

    PERKARA kelapan yang ditegaskan Lukman al-Hakim dalam wasiatnya ialah menjaga solat. Lukman menyuruh anaknya supaya menunaikan solat kerana ia difardukan-Nya melalui utusan di bumi (dari kalangan nabi dan rasul).

    Solat adalah tiang agama, dalil keimanan dan yakinnya hamba terhadap Ilahi, jalan mendekatkan diri kepada-Nya dan membantu mencegah kemungkaran, kekejian dan menyucikan diri.

    Perkara ini diterangkan melalui ayat 17, surah Lukman bermaksud: “Hai anakku! Dirikanlah solat.”

    ReplyDelete
  26. solat dpt cegah kmungkaran. tapi, adakah solat kita mncegah kita dr mlakukn mksiat?

    ReplyDelete
  27. salah diri sndri,..kalau akal xbley nk beze yg mane buat pahala,dn yg mane dapat dosa,.xbley la nk salahkn org lain kn,.fktor luar tu hnye fktor tmbhn,knape kite sume payah sgt nk solat,.dunia oh dunia,.makin hari kau makin tua,.


    1st time snggah blog nas ni,.eheh,.CN folo ye,.jmpot snggah blog CN,.

    ReplyDelete
  28. @akubiomed dah juga jangan jadikan solat sbg rutin semata2... :)
    betul apa awak ckp bro.. disiplin tu penting... kalau xdisiplin, xgunanya :(

    ReplyDelete
  29. @Darkbatman tu ar pasal.. aku pon cm2.. tapi ngah struggle improve :)

    ReplyDelete
  30. @Afzainizam thx 4 ur comment... nice... siap bagi pesanan luqmanul haqim... solat mmg dapat mencegah drpd kemungkaran jika kita betul2 kusyuk..

    ReplyDelete
  31. @merahitujambu aku xrajin update la.. baru je update nih :P

    ReplyDelete
  32. @Encik JI xsemestinya.. hawa nafsu mmg kena pandai kawal gak.. atau bila solat xkhusyuk n faham apa yang dibaca...

    ReplyDelete
  33. @**::CIKNUURUL::** betul uh.. salah sendiri... diri xkuat iman.. kalau kuat iman.. tp persekitaran xmembantu kita solat... kita mst tetap berusaha n melakukannya.. anyway thx comment n follow blog nih :)

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails