Pesanan Penaja

Sunday, July 24, 2011

BINCANG: Pembaziran Lelaki dan Perempuan Dari Kacamata Aku

kesan akibat suka membazir...

     Assalamualaikum semua, sihat? ( jgn layan soalan basi nih :P). Alhamdulillah walaupun aku ni da kurang aktif dalam berblogging, jumlah follower akhirnya sudah melepasi angka 1001 orang. Thenks kpd era yg menjadi follower ke-1000 blog nih, aku nak buat entri penghargaan, tapi fikir2 da banyak entri yg kurang 'berinformasi' telah aku 'terbitkan, aku publish entri pasal pembaziran nih.. apa lagi.. checkitout:)


Pembaziran Lelaki:

1. Rokok 
bila gua bakar rokok.. gua bakar duit gaks.. n 'bala' pun dapat gaks

      Rokok memang sumber utama pembaziran kaum lelaki.. secara amnya separuh lelaki Malaysia adalah perokok, kecuali 'passive smoker'. Yelah, kalau sehari purata RM10 dihabiskan untuk sekotak rokok... kalau sebulan maunya RM300 hangus... Itu belum cerita setahun lagi.. hu3
perokok tegar: 11/10 bazir
perokok sosial/rokok elak ngantuk drive: 9/10 bazir

2. Aksesori kenderaan
     Sebilangan kecil lelaki suka beli aksesori kereta/motor bagi mencantikkan dan 'mengupgrade' kenderaan bagi kelihatan gorgeous dan berkuasa tinggi.. tapi kos nak beli aksesori kenderaan ni makan beratus-ratus sehingga ribuan ringgit!
pst: lelaki sebahagiannya juga suka beli kenderaan mahal2
kerap: 8/10 bazir
sekali sekala/simple: 5/10 bazir

3. Lepak2 kedai kopi
      Tabiat orang muda sampai ke tua, lepak2 kat kedai kopi terutama sekali time malam2... takkan lepak n borak2 pasal isu politik la, kerja la, bola la jerk... mesti pekena kopi secawan n makan2 sikit... lagi2 time lepak kat warung tu ade tayang bola, lagi la ramai kan... xsalah lepak.. tapi tak yah la kerap sangat... lagi2 kalau sembang yang berilmiah, kan best :)
(no rating)

4. Gym + pembelian weight gainer
Eik.. aku yakin pompuan pon xsuka laki dia cmni kan :P

      Ramai lelaki sekarang nak badan cantik2.. kalau xmacam bodybuilder, at least badan xkurus kepeng macam aku ataupun xde la membuncit cm mengandung 5 bulan... bagi aku xsalah kalau nak bergym ni.. boleh sihatkan badan kita n bagi badan kita ni 'nice looking', tapi kalau da gian sangat bergym ditambah pula dengan beli weight mass gainer tiap2 bulan... rasenye cm membazirla pulak.. bagi aku cukuplah badan tough.. kalau nak berketul2 macam timbul telor2 kat badan tu, untuk sapa nak tayang tu??? (p/s: bro darkbatman.. tolong jgn mara ek :P)
build body nk jadi bodybuilder: 9/10 bazir
build body bagi badan maintain/tegap: 4/10 bazir
build body dengan cuma bergym: 1/10 bazir


Pembaziran Perempuan:



1. Shopping 
awek: bestnye shopping hari nih!
boipren: duit da la kopak.. barang dia pun kne angkut!


      Kalau perempuan, kalau top pembaziran mesti pasal shopping kan? entahla... ni pendapat aku jelah. Perempuan memang xmau kalah bershopping.. lagi2 bila ada jualan mega n sales kat Shopping Mall...maunya rambang mata nak beli itu ini... Kesian plak aku tengok suami atau pakwe dia yang follow sama. Bukan apa, aku yang kerja kat kedai charles and keith da macam2 pengalaman aku da tengok. Ada sampai 45 minit pakwe sorang pompuan ni tunggu awek dia try2 kasut.. muka dia cm bosan n masam jerk..sian lak aku tengok.. the hehehe
shopping selalu + kedai2 berjenama: 8/10 bazir
jarang shopping + kedai xberjenama sgt : 3/10 bazir

2. 'Aksesori' kecantikan
      Perempuan mesti nak kelihatan cantik n nice looking setiap hari.. Kalau kat meja cermin atau tas tangan, item yang wajib/harus adalah gincu,pelembab bibir,perfume,bedak asas,eye shadow,dsb... (bukan saje perempuan, 'perempuan jadian' lagi la macam2 jadah barang yg ada). Belum tambah lagi perhiasan fizikal lain lak.. Just besederhanalah... dosa kalau kita berhias macam2 bertujuan 'tayang' kat boifren atau lelaki..
pembelian berlebih2an dan kerap update fesyen: 9/10 bazir
pembelian sederhana: 6/10 bazir
pembelian simple2 jer: 2/10 bazir

3. ntah... aku xpandai sgt hal2 perempuan nih :P

Pembaziran Kedua2 Gender:


1. Kegilaan gajet (half-half)
Azmi(bkn nama sbnar) : semalam gua beli android ni.. hari ni cm nak beli iphone 4 lak.. huk3

      Sekarang ni macam2 gajet yang keluar tiap2 bulan...iphone 4 la, BB playbook la...macam2 lagi. kadang kala sampai tukar henset yang baru beli 2 bulan lepas semata2 nak beli iphone 4 (contoh). Yang sedihnya bukan orang yg berpoket tebal je yang macam ni... student yg selalu merungut duit biasiswa/PTPTN cepat habis pun ramai yang suka tukar2 henset baru 2-5 kali setahun.. alahai..
selalu tukar gajet: 9/10 bazir
setahun sekali tukar: 5/10 bazir
jarang sangat tukar/pembelian ergonomik: 1/10 bazir

2. Hiburan (majoriti perempuan)
      Justin Bibir in Stadium Merdeka,konsert2 K-pop sehinggalah makan2 kat restoran mahal (cam McD) dan jadikan wayang seperti hobi.. itu semua membazir.. So kurang2kan lah berhibur.. at most tengok movie 1 filem sebulan cukuplah. Dan jangan buang masa tengok konsert tak kira la berbayar or free... xberfaedah pun!
hiburan berbentuk konsert: 10/10 bazir
hiburan ringan: 6/10 bazir

3. Bayar saman! (majoriti lelaki) 
polis sedang khusyuk menulis surat cinta sebelum selit kat kereta gua..

      Orang Malaysia kaya ataupun Polis Malaysia xcukup duit? Yelah, mana kan tak kaya, suka suki parking tempat yang xsepatutnya atau kesalahan seumpamanya, xpasal2 terima surat 'cerai' dari polis/majlis perbandaran... terus terbang secara percuma rm30-100. Lagi2 kalau bayar lambat2, kene la kompaun sampai RM300. Bukan apa, aku dalam tempoh 1 bulan je da kena 3x saman.. (maklumlah keje kat area pusat bandar KL, tempat paling banyak kena saman) sebelumnya xpenah.. yela suka suki parking kat tempat yang xsepatutnya... tapi tak leh salahkan kita je.. polis ni cepat sangat saman orang. Aku dulu baru park 15 minit nak perbaharui lesen motor, tengok2 da dapat surat saman... sapa yg xgeram..?? hu3
p/s- kesian kat member aku yg dapat tau jumlah saman dia RM1600, kopak..kopak...
selalu kena saman + lengah2kan bayar saman: 11/10 bazir
sekali skala kene saman + cepat bayar : 7/10 bazir

     Banyak lagi aku leh highlight kat sini..cuma aku xmampu nak tulis banyak2.. ni pun bagi aku da banyak sangat da... haha nanti xlarat lak korang nak baca... cuma ni pendapat peribadi aku, so kalau xsama ngan pendapat korang gtau di ruangan komen ek :)

p/s: mulai sehari dua sebelum Ramadhan sehingga masuk bulan Syawal, aku nak memperbanyakkan entri berbentuk keagamaan.. Insya-Allah

25 comments:

  1. ahhahahaha ..accurate juga...

    ReplyDelete
  2. @sully86 xde la accurate sangat nih.. hehehe

    ReplyDelete
  3. aikk..da beli android ke ?
    kata minat BB ?? HAHA!

    70% dpd entri ko tu mmg aku x nafikan betul.. =)

    TAPI...tak sume girl suka sopink taw...ade jer member kuliah aku xpnh sopink...

    kalau sopink pun, sekali staon je...time nk raya..itu pun, mama dia yg ajak..dia jenis penjimat orgnye..hehe

    itu je pendapat dpd aku ;)
    sekian....peace !~~

    ReplyDelete
  4. setuju dgn pembaziran utama kaum lelaki..rokok dah lah makin mahal..kepada yang belum pernah merokok, tak yah lah gatal2 nak try..membazir dan boleh membahayakan nyawa org lain..

    p/s: ninie tak gila shopping..window shopping slalu buat lah..hehe..

    ReplyDelete
  5. @asTaNa iMpiaN mane ade... xde bukti kukuh yg aku beli android.. hahaha
    yeke? mmg xramai pompuan shopping..
    tapi yang mendominasi kat shopping mall ialah pompuan.. boipren/laki dia lak just peneman.. hehehe

    ReplyDelete
  6. @ninie_azriena aah.. sungguh membazir.. xde pekdah langsung merokok
    maybe nak mudahkan diterima dengan kawan2 yg merokok agaknya

    p/s: bagusla xgila shopping :)

    ReplyDelete
  7. yea, as pompan sy sndiri xlari dr shopping2 segala bagai ni..
    tp,bukan selalu shopping pn..
    tu yg bila sekali shopping terus beli bnyk gile..
    ~but, shopping is a gud therapy for me..
    hehe
    :P

    ReplyDelete
  8. shopping membazir duit ngan masa....kadang2 try je baju banyak2 kat fitting room tapi satu pon tak beli :D

    ReplyDelete
  9. aha ! terpaksa setuju dgn entry nie.. hahaha !

    ReplyDelete
  10. @[k]o{q}i[n] erm.. atas pandangan aku la.. hehee

    ReplyDelete
  11. @zt-zati aah... tu la pasal.. kat shopping mall penuh ngan pompuan
    hehee
    eh.. asal gud teraphy lak? haha

    ReplyDelete
  12. @Aisyah Aina hahahaa
    tu mmg membazir masa kalau try banyak2
    tapi at least bagusla xbeli kalau baju nampak xcantik... :)

    ReplyDelete
  13. @tehaerk.. awat 'terpaksa' plak? haha

    ReplyDelete
  14. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    tip bersihkan lining roof kereta

    tak dinafikannn... kadangkala benda ni dah sebati kira tabiat yang sukar dibuang..... cuma boleh kurang kan ajerrr....

    lelaki boros pun bertempat gakkkk...kecuali Merokok lahhh

    ReplyDelete
  15. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    tip bersihkan lining roof kereta

    Tahniahhhhh dah sampai folower ke 1000 tu dahsyattt... aku tabik kat ko lahhh

    ReplyDelete
  16. Tanniah kepada bro Nas kerana follower sudah mencapai 1k. Kalau lelaki metroseksual boleh tahan borosnya untuk mengekalkan kacak.

    Bro Nas kategori lelaki metroseksual tak?

    ReplyDelete
  17. Betullll...asal gaji je perempuan mulala runsing kat kedai mana nak salurkan diut..haisshhh :D

    ReplyDelete
  18. yg ko cakap sal gurl tu, yg first aku pena la amalkan dulu waktu kerja. tp xbyk barang sangat pun just mungkin habis kat junk food. tiap hari singgah giant dekat ngn umah. sedar2 je duit habis. huahha~ yg second, aku tak or maybe belum lagi. heheh

    ReplyDelete
  19. kadang Pembaziran juga dalam bentuk Makanan.....Jangan membazir makanan... ingatlah, terlalu ramai org di luar sana yg kekurangan makanan, malah ada yg mati kebuluran... ambillah makanan setakat yg cukup shj... bersyukurlah apa yg ada...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    diy pasang head unit dan poweramp

    ReplyDelete
  20. dah lebih seribu tuh... pr aku pun jatuh jugak..hehe..

    ReplyDelete
  21. skrang duit rokok bole jimat 90 persen sb 2015 bro isap vapour la bro setin perisa boleh tahan semingu harga 14 je yg
    .kuat bazir ialah setan

    ReplyDelete
  22. setelah dibaca info nya sangat bagus
    terimakasih gan

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails