Pesanan Penaja

Monday, October 11, 2010

Sebab Blog Kurang Digemari oleh Pengunjung






     setiap blogger yang biasanya ingin aktif atau ingin blognya selalu dikunjungi oleh blogger-blogger lain ataupun silent reader dari mana-mana sahaja. Namun mesti ada ramai yang mengeluh bila blog mereka kurang didatangi oleh pelawat atau entri kurang diberi komen walaupun mereka merasakan entri mereka sudah begitu baik dan mampu menarik ramai pelawat yang hadir. Ini ada sedikit sebanyak sebab sesuatu blog itu kurang digemari oleh pengunjung.. Baca lagi untuk melihat sebabnya...



1. Blog yang berlatarbelakangkan warna yang gelap atau terlalu terang.
Sesetengah orang kurang menggemari blog yang menggunakan template/background yang gelap seperti hitam dan tulisannya biasanya putih ataupun template yang 'garang' dan terang seperti merah dan kuning terang. Bagi mereka yang mempunyai mata yang seperti x-men boleh kut melihat blog tersebut dengan selesa. Maaf la sebab ramai juga yang menggunakan template hitam,tapi ini tak bermakna korang terus tukar template...Aku masih lagi selesa singgah disana ok. Tapi ingat,banyak juga blogger yang menggunakan template garang seperti redmummy.com,tapi masih popular juga...


2. Tulisan di entri yang bermacam saiz dan berwarna warni.
Pantang juga bila aku melihat sesebuah blog yang entrinya terlalu ceria dengan tulisan yang sekejap kecil dan sekejap pula besar,kemudian penggunaan warna yang beraneka warna warni,siap highlight kat tulisan jika ayat itu kelihatan menarik. Biasanya perempuan yang gedik je yang buat macam ni. Penyelesaiannya,tolong guna satu saiz yang standard bagi setiap entri dan bagi warna,gunakan paling maksimum pun 3 warna. Jangan bagi pelawat sakit mata ok.


saya tadi makan nasi lemak dengan girlfren
kemudian kami berdua pergi ke mcd pula
(pergh...mesti korang sakit mata kalau baca entri tulisan macam nie...)

3. Tidak meletakkan shoutmix di blog.
Hah,yang ini pilihan,sebab biasanya shoutmix(kotak sembang) diletakkan untuk menaikkan trafik,serta memudahkan pelawat untuk bersembang dengan pelawat lain. shoutmix? kenapa shoutmix? kenapa bukan cbox? bukan apa,aku menggalakkan orang meletakkan shoutmix dalam blog mereka,walaupun kelemahannya ialah lambat,tetapi shoutmix cantik berbanding cbox yang buruk dan kelihatan tua serta tak perlu taip nama serta tulis website seperti cbox kerana shoutmix mengamalkan sistem one click. Tetapi bagi blogger yang femes,tak perlu la letak shoutbox sebab mereka sentiasa dikunjungi pelawat.

4. Meletakkan banyak widget di blog.
Pantang juga aku bila membuka blog orang yang meletakkan banyak widget di blog mereka. Malah mereka juga meletakkan widget yang sebenarnya tak perlu diletakkan seperti kalendar,jam,horoskop,ikan berenang,live traffic,dan sebagainya. Malah kurangkan letakkan gambar-gambar korang yang hensem dan cun-melecun tu di sidebar korang. Ini kerana ia akan memberatkan loading blog korang. Maaf sebab aku pun meletakkan widget yang agak banyak di dalam blog seperti di side bar,tapi aku  kurangkan semak di blog dengan meletakkan MENU HIDE/SHOW di sidebar.simple kan?
tension bila internet tengah lembab cm siput,blog orang lain pula lambat nak loading.....

5. Loading blog yang terlalu lama.
Ada sebahagian blog yang memang memakan masa untuk loading blog mereka. Ini membuatkan sesetengah pelawat yang mempunyai internet connection yang slow macam siput babi sedut terpaksa menekan tanda pangkah di page blog sedemikian kerana blog tersebut terlalu berat untuk diloading. Biasanya perkara ini disebabkan penggunaan flash yang banyak,header yang berat,widget yang berlebihan,gambar yang banyak dan entri yang banyak dalam satu page (seperti lapan entri dalam satu page). Tapi sesetengah blog walaupun lambat untuk load,aku masih lagi setia menunggu kerana bloggernya rajin mengomen entri aku...:P
jap-jap..kalau korang nak tahu berat blog korang,pergi ke websiti ini blog aku cuma 68.85 KB.so tak berat la sangat..hehehe

6. Entri yang tiada gambar.
Biasanya jika ingin menarik ramai pengunjung baca entri,letaklah paling kurang pun sekeping gambar di entri korang,takde la orang bosan tengok entri yang tiada gambar kerana mata manusia cepat tertarik dengan gambar berbanding teks tulisan.


7. Meletakkan lagu dalam blog.
Aku merasa amat pantang bila bukak suatu blog yang tetiba terkeluar bunyi yang membingitkan telinga,sebab biasanya aku on9 sambil mendengar lagu mp3..tapi bila bukak blog yang letak lagu,memang la mengganggu. Itu kalau 1 blog,kalau kita buka 3 blog,mesti bermacam2 lagu didengarnya. laa...hehehe..jangan marah ea bagi sesiapa yang pasang lagu..:P


pst: kalau ada apa-apa penambahan,korang digalakkan berbuat sedemikian di ruangan komen ini :D tp sori sebab aku nak kurangkan berblog sebab aku ingin tumpukan pelajaran yang telah lama tertinggal.
reading

49 comments:

  1. ehhehe,,,aku skue bace y warna warni,,lalala :p

    pas tu,,,shutmix,,bile tgk xde shoutmix ase cm ,,cm ne aku nk tggalkan bw aku ni,,hahaha

    ReplyDelete
  2. @Nur Areefah pergh..idea yg bernas...aka ditambah..thx! :D


    @iszieylyanziy erk..pulak...hahhahaha...aku xleh la..meriah sgt...

    ReplyDelete
  3. ko lupa masuk kan lagu weh?
    aku tak ske masuk blog berlagu lagu!
    huhuh

    ReplyDelete
  4. salam,,,
    kalo loading lmbt...aku biarkn jer...
    jika betul2 lama, tutup je.
    hahaha...
    blog aku pun kurang pengunjung...
    hah...amik award nash kt blog sab.

    ReplyDelete
  5. hahaha.. Blog aku ada instrument.. Ok x?

    ReplyDelete
  6. hhahaaha mcm terkena jer lak lalalala
    but nice word what...
    byk org byk ragam kan....
    lau semua sama xbest la alk berblog nie.....
    hehehehe
    gud luck for final...ku pun nak kurangkan berblog nie.....:)

    ReplyDelete
  7. tang blog ada lagu yang fokus nak baca..hee..

    lebih2 lagi lagu sdih..cam nak tdo plak hee...

    lain org lain pandang adeii...tulah ragam msig2..

    ReplyDelete
  8. blogku hijau lumat berdaki..hee...sapa nak masuk jum..tapi kena cuci kaki dulu..maklumlah blog hijau berlumut hee...

    apapun smua blog ok jer...layanZZZ

    ReplyDelete
  9. bese tuh aku dengar nasihat2 cam nih...

    tp aku ponw dah kurang aktif berblogging, sebab kije dah bertimbun, bile dah x de mase nk melawat blogger lain, mereka merajuk x mo datang...apa boley buat, gua busy...grrr :)

    ReplyDelete
  10. Ain kadang2 ade jugak tuka2 size font..kale2 kan font..tapi xdela se'over' contoh yg nas bg tu..hehe..

    + ain xsuke letak lagu kat blog..sbbnya mcm yg nas ckp td,smbil bloging ain bkk lagu..bile ade lagu2 yg dtg dari blog2 ain rase terganggu..last2 ain mute kan je volume..

    So,far ain blog walking,mmg byk blog yg kurang slesa..tapi ain setia folo up..sbb nak tau kisah2 sahabat kita..

    Ain xckp blog ain ckup bgus..ain masih rase ade kekurangan di situ..ape pendpt nas dgn blog ain?hee..

    ReplyDelete
  11. tulisan kecik sgt pon tak best .
    lg satu .. bahasa yg digunakan . x sesuai lah blog guna bahasa yg susah nak phm .. :) terganggu bile tgh baca

    ReplyDelete
  12. hahaha nash...
    mmg suke coklat.
    slalu beli kt pasaraya...alamanda..
    bru ni gi Langkawi...ada beli gak.
    mkn choc ketika stress...
    akhrnya jdi gemuk...hehehe...
    Singapore n thailand lum pergi...tpi ada hajat nk gi after hbs study.
    tpi hbskn kt negeri Malaysia dulu.
    Sarawak n Perlis lum teroka lgi.
    walaupn nash bz, tgk ada gak bw...
    so mmg tegar lah tu...
    jom bercuti akhr thn depan ke Bali.

    ReplyDelete
  13. aku tak letak shoutmix ke shoutbox pasal nak galakkan pembaca tinggal jejak kat komen.. Hehe..

    ReplyDelete
  14. yeah! setuju! paling benci dengan blog yang autoplay lagu... annoying gila.. X(

    Abang Nash dapat anugerah dari saye tak nak amik ke?? :D

    http://memoriseorangmuda.blogspot.com/2010/10/anugerah-buatmu-blogger.html

    ReplyDelete
  15. aduuuus~
    terasa.. coz my blog black.

    ReplyDelete
  16. hurm..blog ak ada ciri ciri di atas..huhu..

    hurm..mmg susah nak jadi blogger nie

    ReplyDelete
  17. blog aku hitam..tp kau ada jugak mai kat blog aku..ahha

    ReplyDelete
  18. nash blog saya macam mana plak?boring tak?sakit mata tak?byk plak pertanyaannya...sila jawab k...anyway sy dah baik demam tinggl batuk selsema je ni..nash dah sihat ke?

    ReplyDelete
  19. Tips menarik. Macamana naik trafik mencelanak bagi blog yang baru buka?

    ReplyDelete
  20. ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

    Kami Kembali lagi... Maaf atas lama tak ziarah... kerana banyak hal yang perlu kami uruskan... nanti kami ceritakan ye..
    Ok kami sambung lah persahabatan kita yang lama tak berkunjung ye...

    ohhhh ko senantiasa berikan tip-tip yang baik sekali setiap kali nya aku ade masa merundum visitor yang ziarah blog aku but aku tak kisah lahhh... cuma aku akan cuba perbaiki masalah dan kelemahan yang ade kat blog aku ni....

    thanks berikan tip dimana kau tak sedari selama ini blog aku banyak kelemahannya....

    ReplyDelete
  21. betul3..kami sokong..
    yang penting kena mesra alam..:)

    ReplyDelete
  22. bagus2x... hurm.. simple2 sudah...

    ReplyDelete
  23. byk kali mention benda ni...
    almost of good blog xada bnde2 annoying cam kt ats. tahniah :)

    ReplyDelete
  24. tp lagu kat blog saya merdu..hahaha..nasyid woo..lalala~

    ReplyDelete
  25. tak suka yang berwarna warni..bt skit mata heeee..

    ReplyDelete
  26. aku plg x suka yg ada laguuuuu...

    ReplyDelete
  27. no 2 tu gua setuju! font warna warni kecik besar besar kecik..gila pening!

    tang letak lagu pon potong jugak! sedap2 gua dgr lagu dr pc/laptop gua..alih2 masuk lagi satu lagu..haihh!

    ReplyDelete
  28. ko kaji semua ni nas? hehe ape2pun mmg btol ko kata...

    ReplyDelete
  29. blog aku mcm mana Nas?warna kuning tu beb haha

    p/s:dtg singgah blog yg menerima award favourite blog ni hehe

    ReplyDelete
  30. ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

    Kami Kembali lagi... emmmmm boleh tak bagi lagi tip untuk mencantikkan lagi blog dan menceriakan blog supaya orang lebih tertarik bila kali pertama memandang... boleh buat cinta pandang pertama pada blog aku ni.... minta tolong bebanyak ye....

    ReplyDelete
  31. blog yang guna tulisan rempit pun kena ambil kira jugak...hehe

    tapi mostly aku setuju ngan point2 ko.. :)

    ReplyDelete
  32. aku sokong..letak widget banyak2 memberatkan page..loading akan jadi lembab giler..kadang2 aku tutp terus je..tak tunggu habis loading pun

    ReplyDelete
  33. hye nas...

    betul jugak entry kau kali nie..
    statement kau agak buat ak uterasa kot..
    HAHAHHA . aku punyer blog pon pakai template hitam.. n font tulisan putih..

    patotlahhhhhh tak ramai pengunjung.. urmmm .. .

    nanti singgh my blog k . jgn lupa tinggalkan koment sekali . hehehe

    sekadar merapatkan hubungan sesama blogger.

    ReplyDelete
  34. bahasa mat rempit pun aku tak suka. huhu.

    ReplyDelete
  35. Betul2..
    Aku sokong 100% nas..
    Hehe..

    ReplyDelete
  36. tajuk blog ko ni menarik perhatian aku nak jenguk...

    sebelum2 ni ada gak aku membebel pasal ni...banyak jek lagi yang mengganggu...macam tulisan ala2 sms...komen full page+word verification,kekerapan post entri yang melampau(1 ari sampai 5 post)...macam2 sebenornya yg menyakitkan ati pengunjung~~~


    Gorengbaek - Aku rasa sangat...

    ReplyDelete
  37. tq nas ,,ak rase ak tukar sekarang gak tmplate ak..heeeee

    ReplyDelete
  38. harap mash ok pada blog cc tuh

    ReplyDelete
  39. btul bro. mcm aku pnya font glp gk r. uhuk. xtukar2 lagi. adih la. haha. btw nice tip again :D

    ReplyDelete
  40. nash. aku nak tanyer ko la. cm ne ko ambek widget trafiic wowzio tu eh. aku da banyak kali nk buat .xdapat pon. harap2 ko tolong aku. ngeh2. btw. aku follow ko

    ReplyDelete
  41. @aunizafraa zafraan thx...erm..cuba singgah di entri sini..cari wowzio...aku ader letak link~

    http://nash121.blogspot.com/2010/10/widget-yang-wajib-harus-serta-tak-perlu.html

    ReplyDelete
  42. pendapat kite sama lar...
    hahah~ aku ckup x mnt blog yg pasang lgu..

    ReplyDelete
  43. uhh.. baru ingat nak taruk lagu CROMOX dalam blog aku.. YEEEYEHHH... hahaha

    ReplyDelete
  44. hehe setuju..dah try wat sesimple yang mungkin neh..tapi ade kot sket terkena..neway,nice entry =)

    ReplyDelete
  45. blok aku ikut stadet biase je tapi asal kurang pengunjung ye..?

    ReplyDelete
  46. thank dengan info ni,,banyak saya tengah belajar =D

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails