Pesanan Penaja

Saturday, September 18, 2010

adik angkat atau adik 'terangkat'???

saya 'sayang' adik angkat saya,.,amboihhh!!!
     sering kali kita terdengar istilah abang angkat,kakak angkat dan adik angkat di kalangan masyarakat kita. perkara ini sudah menjadi sinonim dalam masyarakat dunia dan juga kita kerana kerap kali kita mendengar seseorang itu menjadi seorang budak itu menjadi adik angkat kepada seorang lelaki atau perempuan. Malah,pada zaman rasulullah juga pernah mengambil Zaid bin Harisah sebagai anak angkat baginda..Adik angkat, abang angkat, kakak angkat - semua ini hanya merupakan istilah yang sebenarnya menunjukkan perhubungan yang lebih rapat dari orang lain. Namun,adakah perbuatan ini semestinya positif sahaja????
sape yang tak suka ada adik angkat secomel justin bierber???? hu3
     Aku pernah selalu terdengar cerita di mana ada kes abang angkat 'bermukah' dengan adik angkat perempuannyanya apabila ayah dan mak dia tiada di rumah...ini disebabkan hubungan abang-adik yang rapat sehingga si adik sanggup menuruti kemahuan abangnya yang tersayang sehingga hubungan di atas 'katil'! Malah ada juga cerita yang sebaliknya iaitu abang angkat ada adik angkat yang juga sama jantina yang melakukan hubungan 'sumbang' dan 'songsang' di rumah abang angkat dia. Yelah lelaki sama lelaki...manalah orang nak curiga akan hubungan 'terlarang' mereka.. Malah tak hairanlah ketika mak ayah abang angkat itu tengah bersembang2 sambil tengok televisyen, abang dan adik angkat pula sudah 'tenggelam' di kamar asmara pula....(eh..berjiwang-jiwang pulak aku nie..hehehehe)
manjanya dan mesra sangat abang angkat sebegini!....mesti ramai 'jeles' huhu
(gambar hiasan...eh..tak kan korang tak kenal 'selebriti' nie? hehe)
     Banyak perkara yang kurang elok yang timbul apabila mengambil adik/abang angkat berbanding dengan kakak angkat....biasalah perempuan..jarang mengambil kesempatan ke atas lelaki atau perempuan....kalau ada pun sedikit sebab kakak nak kikis duit adik angkat..tapi amat jaranglah.....namun lelaki...faham-faham sajelah....diberi 9 akal dan 1 nafsu..tapi nafsu tue amatlah 'berkuasa' dan 'berbahaya'.....masakan mereka tak 'stim' melihat orang perempuan yang cantik,seksi,comel dan manja serta lelaki yang handsome,cute dan jambu(bagi yang gay atau bi).....pasti nak aje jadikan mereka sebagai adik angkat.Yang sadisnya,adik angkat juga suka melihat abang angkat dia yang hensem ataupun dia kesunyian ketiadaan abang untuk 'mendapatkan' kasih sayang kerana ibu bapa mereka sibuk sangat dengan hal-hal keduniaan....

      aku menyatakan tak salah mengambil seseorang sebagai abang angkat atau seumpamanya...tapi berpada-padalah...jaga batasan terutama sekali aurat.....tapi kalau rasa sukar melawan hawa nafsu tu,lupakan saja niat mengambil mereka sebagai adik angkat atau abang angkat...ingat...jadilah adik angkat yang baik..bukannya adik yang 'terangkat'..hehehehe

soksek-   al Fatihah buat pelakon veteran kita, M. Rajoli...moga2 roh beliau ditempatkan bersama orang yang beriman..aminn.....
reading

40 comments:

  1. kalau tengok budak sekolah menengah sekarang pon , ramai yang mengamalkan 'sistem' adik angkat nih... *p/s : orang yang komen ni merupakan salah seorang daripada pembencu Justin Bibir!!!

    ReplyDelete
  2. ish gay yg gambar laki uh nash..huhu..
    aku ada abg angkat je,slalu tlg topup..hehe..akak angkat tu ada,tp jauh kat mesir nun blaja nash..
    nas,ko ada ke angkat2 ni?

    ReplyDelete
  3. aku sendiri pun ada akk angkat sbb ku xder akk dah tp abg angkat nie xder la hehehehe akk angkat tue pun kenal dah lama dr form one lg so mmg rapat tp xder la sampai terangkat :)

    ReplyDelete
  4. afizz-
    ehehehe..mmg pon..dak sekolah menengah slalu nak cari abg/akak angkat yang sudah abis sekolah...
    erm...aku pon tak minat sgt justin belibir....hehehe


    kimie-
    owh...ko pon ader...dulu aku ader adik angkat pompuan...tapi da lama tak kontek da...skunk da tak de angkat2 nie da....


    intan-
    heheheh.....tau xper...tapi bukan semua abang angkat jahat...
    knela berhati2 sket...hu3

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. dulu aku layan la fashion berangkat2 ni tp skang da xdah...
    adik abg akk kt umah pun jage xbetol nk amek org laen olak..
    hahahhahaha

    ReplyDelete
  7. naz-
    eh..name ko nak sma ngan aku..hehehe..
    tajammmm!!! :P


    muaz-
    owh...aku pon anak sulung gak..
    teringin nak ader abang..
    tapi xde la sampai nk abang angkat...
    sebab aku anggap jer kawan2 aku as abang....huhu


    ishma-
    taw xper....adik2 aku kat umah aku tak jaga elok2....:P

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. macam-macam la plk akan.. haisshhh..
    *al-fatihah buat arwah m.rajoli..

    http://ishikosworld.blogspot.com/2010/09/92-masih-seronok.html

    ReplyDelete
  10. eh pic laki tuh macam fiq hotfm je? huhu..

    ReplyDelete
  11. aku dulu masa form 3 ada kakak dgn adik angkat perempuan.. hahah.. tp lepas pindah terus senyap jer.. hehe..

    ReplyDelete
  12. muaz-
    hehehe...same2 :)


    ishiko-
    taw xper...erm..al fatihah buat dia gak :(


    kazisha-
    memang pon..dia pernah jd dj hot fm..
    isk3...


    syah-
    owh..ko pon ader...
    weyh..ramainya orang ader abang/akak n adik angkat nie..tak caye aku! hehehe

    ReplyDelete
  13. aku takde org sudi amik aku sbg adik atau abg angkat..nmpk sgt tak laku..tapi Suami angkat ada..hakhakhak

    ReplyDelete
  14. gua geli dowh angkat mengangkat ni.. argh.. nak nak laki ngan laki.. yeksss

    ReplyDelete
  15. haha..angkat2 jgn lebih2..aku pun ade tapi angkat2 sipi je rrr..hahaxD

    ReplyDelete
  16. la nas,,,,aku pon ad eterpikir,,sbb kn,,amir izzat uh ada adik agkt gak,,,aish,,,xsuke,,aku jeles,,,hahaha,,tapi asyik aku kne gelak sbb jeles dgn budak,,nyampah aku,,huhu

    ReplyDelete
  17. pernah TERlambuk adik angkat sendiri kat ranjang..! ahahaha.

    ReplyDelete
  18. haha. gmbr gay tu xbley blah :P
    pnh dngr pasal kes adik angt ni smua. hoho. lyn kn. spe nk jadi adik angkt aku bley contact aku k. xde hl. gurl only. hahahaha!

    ReplyDelete
  19. Selalu dengar bende2 ni kat sekolah dulu..sibuk nak berangkat2..bile dah beangkat2 aurat xjage..sbb dah mcm adik beradik kandung..hurm..adik beradik angkat ni ain rase xperlu..lagi2 berlainan jantina..org cm letak title tu nk menghalalkan bnde yg haram..

    ReplyDelete
  20. i like ur entry r bro... cara ko bercerita mmpu bw pembaca terikut skali...
    btw, ko ni mcm ade pengalaman je dengan semua2 nih... hehehe...

    ReplyDelete
  21. ak xder adik2 angkt..ade adik2 asrama pmpuan yang comel2...
    n ade sorg adik tu dah mningl sbb sakit...sedih ohhh....
    dk gn dia kt asrama dh mcm adik beradik sndiri sume2...huhu

    ReplyDelete
  22. xyah la adk angkt atau angkt2 nie..kwn suda...xpon jadi kwn rpt..hahah..

    ReplyDelete
  23. geli ah angkat2 neh
    kakak, abang, adik kandung pon tak terjaga

    ReplyDelete
  24. Kwang2..
    "Adik angkat" ke "Abang angkat" ke "Kakak angkat" ke hanya utk cover line kat mak bpk dorang je kdg2..
    Pakwe angkat ade tak ek?
    Suami angkat plak?
    Kalo ade, aku rs cam nak test..
    Wakaka..

    ReplyDelete
  25. cute jek gambar yg ketiga tuh eheh. wa xpenah berangkat2 ini dlu kt skola wa sombong jek, muke pon skema sape pon xnk buat jd adik angkat hahaha

    -jalan2 lalalaala~

    ReplyDelete
  26. zaman muda2 dulu ada la juga main angkat2 ni..biasala baru nak kenal dunia..

    ReplyDelete
  27. cukuplah ada anak saudara itu sudah mecukupi bagiku ngheeee..

    apa macam stduy dan raya ada baguh ko??

    ReplyDelete
  28. yaty ada adik angkat laki zaman sekolah dulu...hehe..now..ntah mana ntah dia pergi..dulu ada gak calling2....tahun ni je di sepi tanpa berita..

    kalo nak ber adik angkat atau apa ke ,yang penting niat..kalo niat elok ,elok la jadinya,kalo niat tak elok,tak elok la jadinya...=]

    ReplyDelete
  29. salam nash,
    wow lama x komen kt sini.
    cuti lebih sikit kt kmpg.
    ouh entry yg menarik.
    sab dulu ada adik dan kakak angkt.
    lbh2 lgi smpi kakak angkt byk.
    adik angkt lelaki dan perempuan pn ada.
    abg angkt x de sbb dh ada abg kandung rmi.
    skrg dh lost contact semua.
    jom jdi adik angkt saya...haha...

    ReplyDelete
  30. biras ada buat rambut cam budak llki tu huhu..

    ReplyDelete
  31. Mesti kat kolej nas berebut2 abang nak ambik adik angkat bila freshie masuk. Kalau tak cun, tak de la org sudi angkat. Ini satu budaya yang tak elok. Tiada keikhlasan dalam angkat mengangkat.

    ReplyDelete
  32. boleh jer...x kisah jika bgi side effect kt entri...tu kan suatu ingatn.yg baik jdikan contoh dan ingtn.yg buruk dijauhkan.

    ReplyDelete
  33. yuuckkkss
    saper dua selebriti tu?
    tak kenal
    eman manankah yg di belakang tu?
    bkn dia kan

    ReplyDelete
  34. ohh baru pernah dengar adik angkat lelaki sama lelaki, ohh gase macam sungguh ketinggalan pulak dah, haishh
    so memang berpendapat tak perlu lah " berangkat " ni, macam membawa padah aje lagi adalah. memang dulu time aku sekolah pun agak famous mende " terangkat " ni. haha
    kelakar jugak bila diingati balik

    ReplyDelete
  35. Masa ada duduk hostel pasai adik angkat, abang angkat dan kakak angkat tu biasa tapi kalau alam kerja ada adik angkat, abang akak dan kakak angkat ada musykil ckit. Sebb lelaki dan perempuan ibarat magnet berlainan pol + dan pol - mudah menarik antara satu sama lain tapi kalau pol tak sama tapi menarik tuh dah kira gay atau lesbian

    ReplyDelete
  36. salam...
    ader juga kebenaran pendapat di atas dan juga komen-komen yang di berikan...
    tetapi tak semua bergitu, ada juga semangat abg angkat dan adik angkat yang sama jantina ini berlandaskan silaraturahim....
    dimana mungkin abg angkat adalah seorang anak bongsu ingin merasai menpunyai seorang adik.
    semua ini bergantung pada niat masing-masing...
    bagi aku yang mempunyai beberapa adik angkat sama jantina ini hanya lah satu kelebihan pabila aku ditimpa beberapa masalah atau memerlukan pertolongan... di sini bergunanya adik-adik angkat nie... haha... mestilah adik angkat akan bela abg angkat dyo....

    wassalam...

    www.selingkar.blogspot.com

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails