Pesanan Penaja

Friday, August 13, 2010

mengapa orang melayu makan nasi??


Bila ditanya makan tengahari serta makan malam,mesti ramai yang berkata mereka makan nasi. pasti kita akan merasa gelisah kalau tak makan nasi semasa 'lunch' atau 'dinner', walaupun kita makan makanan gantian nasi seperti mihun sup,mee kari,roti,spagetti dan sebagainya. walaupun zaman sekarang makin ramai mampu 'melupakan' nasi seketika dengan menjamah makanan selain nasi,namun masih ramai masyarakat Malaysia khasnya melayu yang tinggal di kampung yang masih janggal jika menu tengaharinya ialah kueteow hailam.
Malah,bagi mereka yang selalu makan makanan selain nasi,mereka juga barangkali tidak mampu melupakan nasi!

Yelah,orang melayu serta Malaysia sejak kecil lagi makan nasi oleh ibu bapa mereka. Kalau ibu bapa mereka bagi anak mereka makan roti serta mi aje selalu,adakah mereka boleh meneruskan makan makanan berasaskan gandum setiap hari? mesti boleh punya! tapi kalau mereka bergaul dengan kawan2 yang makan nasi semasa besar nanti,mungkin mereka beralih kepada nasi,bukan? pengalaman dan pergaulan boleh mempengaruhi perilaku seseorang.
alamak,terliur la pulak dalam bulan puase nih..ehehehe :P

Namun banyak kajian menunjukkan dua keping roti saja sudah cukup untuk memberi tenaga kepada kita yang bersamaan dengan sepinggan nasi. makanan berasaskan gandum juga bukan saja memberi kita tenaga yang lebih,malah membantu pertumbuhan badan. masakan orang arab atau mat saleh tinggi-tinggi belaka...korang mesti menafikan sebab mereka tinggi disebabkan keturunan mereka yang sememangnya tinggi sejak azali lagi,tapi cuba korang tengok,orang cina kat amerika n eropah lebih tinggi-tinggi berbanding dengan orang cina kat China. Begitu juga dengan orang Indonesia yang bekerja di Malaysia agak rendah-rendah sedikit berbanding dengan orang melayu Malaysia,ini mungkin kerana mereka lebih kerap memakan nasi berbanding dengan makanan berasaskan gandum seperti roti,pizza,spagetti,mi,dan sebagainya.

hah..amek ko minah cina amerika nie..besar sangat la pulak..hahhaa

So,kalau korang nak tinggi-tinggi makanlah roti atau mi time lunch nanti,(kalau tak tinggi,jangan salahkan aku pulak..hahaha) kalau roti tu janganlah kosong-kosong,letakla sardin dengan salad serta majerin atau mayonis. mi atau spageti pun boleh divariasikan,bukan aje mi kari,malah pelbagai jenis mi boleh di makan semasa lunch nanti.

pst-aku sendiri masih tak boleh lupakan nasi! hehehe..tapi pernah gak aku letih sangat sampai tak larat nak g beli nasi,so aku makan roti jerk.memang la tak kenyang tapi aku dapat rasakan itu mencukupkan bagi aku..:p


reading

32 comments:

  1. dulu aku kalo sehari tak makan nasik memang rasa lain.
    huhuhu
    atleast mesti kene makan walaupon sket.
    tapi skang neh,
    dah boleh overcome tabiat tuh sket sket laa.
    huhuhu

    ReplyDelete
  2. kita makan nasi sebab nasi makanan kita

    ReplyDelete
  3. waktu di oversea dulu pun Uj carik nasik gk... punyalah payah nak jumpa kedai jual nasik... last last restoran kat hotel baru ada...

    ReplyDelete
  4. sebab nasi itu sedap dan mengenyangkan.
    ngee~

    ReplyDelete
  5. huh..aku x makan nasi sehari x senang idop..
    nasib mknn utama oo...

    ReplyDelete
  6. tapi de gak org yg xmkn nasi...
    for example, sepupu sy dari kecik smpy la skrg die xpnh mkn nasi.
    even dulu mase kecik2, mak die suapkan nasi pon die muntah balek....

    ReplyDelete
  7. kalau nk cepat kurus jgn mkn nasi 6 bln mcm mek.. tapi mana bole sgt nnt bole gigil.. org arab takde padi tu pasal mkn gandum jer, klu kt sini tkde nasi bdan kita bole besar juge kot..hehe

    ReplyDelete
  8. nasi dah mmg mkana ruji org melayu.. tnpa nasi x bmkna kot.... hehe.. ak kalau dlm shari mmg kna mkn nasi.. roti or mi x kenyang.. hehe

    ReplyDelete
  9. nice entry bro!banyak ilmu berguna aku dapat..lebih2 lagi dalam pemilihan menu utk berbuka dan sahur :)
    Bulan puasa kita perlukan makanan rohani,kan?Mind to eat? :)

    ReplyDelete
  10. hai nas..komen2.. :) tau takpe, ak lepas makan pape benda mesti tak puas klu x makan nasik..huhu..ko ni, jgn ah yeye je makan roti leh tggi, ak mmg nak tggi ni, buat ak nak beli roti bebanyak je ni..hehe..

    nas, ko komen ah sikit layout baru aku kat Pendapat kauorang tentang belog saya, aku penat ubah layout semalam..huhu..

    ReplyDelete
  11. ada org makan bola..mandi bola..minum cococola..hahah

    http://mohdsukuribrahim.blogspot.com/2010/08/kemeriahan-berbuka-puasaasam-pedas.html

    ReplyDelete
  12. Owh..cm tu ek..so bleh diconcludekn:

    Mkn beras = pendek
    Mkn gandum = tinggi

    Alhamdulillah ain mmg Allah dah bg tggi sbb kturunan..nk kate ain mkn gandum je,xgak..nsi ttp jd menu utame..huu...

    ReplyDelete
  13. adseh terus perutku lapar heeee..

    sb mmg dari kecil ibu bapa dah asuh kan..

    apapun klu nak diet dan jimat blh je makan roti berbijiran tu sure kenyang punya heee

    ReplyDelete
  14. orang kita kalau sehari tak jumpe nasi memang tak sah.. rasa macam tak lengkap je hidop

    ReplyDelete
  15. pelik kan.. walau dh makan roti sebungkus.. still rse mcm tak makan kalo tak dapat nasi.. hehehe

    ReplyDelete
  16. nas..mekasih bagi pendapat... :") skang ni ak nak mintak tlg ko sikit lah, huhu..itupun klu ko x kesah? emm ak nak tau camna nak buat 'anda juga mungkin meminati uh', lepas uh yang 'top commenter' uh, ak buat x bpe nak jadilah..huhu..nas yg shoutbox uh ak sje je buat bsar2, sbb snang nampak..hehe..ak cam rabun sket..ngee..

    ReplyDelete
  17. aku paling kurang, sehari sekali makan nasi.

    ReplyDelete
  18. amboi!!!!!!!!!!!!! bnyk sebut pasal bab makanan.hang xtau ke.aku tgh posa ni.dah le sahur tadi terlupe nk bangun n mkn.hehehe...

    ReplyDelete
  19. aduhh murtabak.......kena carik nie dkat bazar...hehe

    ReplyDelete
  20. ohh sungguh terliur aku melihatnye dibln pose ini...

    ReplyDelete
  21. pernah xmakan nasi 1o hari...
    tp lpas tu xthn ohh...heee

    ReplyDelete
  22. kiter makan nasi sebab sejak kecil lagi diajar makan nasi hahaha

    ReplyDelete
  23. dulu mmg xleh nk larik dri nasi..

    tp skang time sakit mmg xcari nasi..

    sebab skang suka mkn yg pelik2.. hahah..

    ReplyDelete
  24. ermm.. nasi 2 biler x mkn rase cam pelik lak.hehe..
    so mmg wajib sehari kene ade nasi wpun skit..

    ReplyDelete
  25. yups
    dah nama pun makanan ruji orang malaysia
    hohoho

    P/S : Header Baru H.P.B Blog

    ReplyDelete
  26. aku suka mkn nasi kicap ngn telur. 3 je tu je de dah knyng. hahaha

    ReplyDelete
  27. skrg slalu mkn nasi skali sehari je..
    x pun mmg tukar dgn roti.
    roti mknn ku sblm gi sekolah waktu kecil dulu.

    ReplyDelete
  28. nasi xdak ishma pun xdak...
    ahhahahha

    ReplyDelete
  29. nasi tu karbohidrat der....ko pegi gym ko tahu la menatang tula ko paling banyak kena makan nk bagi size ko bapak punya.... xsmestinya mkn roti tnggi.... nasi ngan roti sma je khasiat... mat saleh tu baka tnggi... di ulangi...BAKA @ GENETIK...

    ReplyDelete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails