Bohonglah kalau kita tak pernah makan mi segera. Dahulunya jenama Maggi amatlah popular sehinggakan kata nama am bagi makanan berbentuk mi itu iaitu mi segera tenggelam dek populariti maggi. maka tak hairanlah kita selalu sebut nak beli megi (bahasa pasar bagi maggi),walhal kita nie beli Mamee...dan seumpamanya..kini pelbagai jenama mi segera yang muncul di pasaran demi memenuhi permintaan pengguna negara ini serta di global termasuklah Mamee, Indomee, Mi Cintan, Mi Sedaap,dan sebagainya,namun jenama Maggi tetap utuh di kalangan masyarakat Malaysia serta di seluruh dunia.
Mi segera ialah mi separa masak yang dikeringkan dan dicampur dengan minyak, biasanya dimakan setelah dimasak atau direndam di dalam air panas antara 3 hingga 5 minit jerk. Idea mi segera nie sudah lama bermula di zaman Dinasti Qing di China namun negara Jepun telah mempelopori mi segera dan syarikat Nissin foods pada 1958 telah melancarkan mi segera pertama di dunia, Chicken Ramen (mi segera berperisa ayam).Pada 1971 berlaku satu inovasi di mana mi cawan telah dicipta oleh syarikat yang sama.
mi cawan (promote mamee jap..eheheh)
Menurut satu undian Jepun pada tahun 2000, mi segera menjadi ciptaan Jepun paling penting sepanjang abad. Karaoke menduduki tempat kedua, manakala cakera padat hanya menduduki tempat kelima. Setakat tahun 2005, lebih kurang 85 bilion hidangan mi segera dimakan di seluruh dunia setiap tahun. China memakan 44 bilion bungkus mi segera setahun, atau 51% daripada jumlah di seluruh dunia, Indonesia memakan 12 bilion, Jepun 5.4 bilion. Secara per kapita, rakyat Korea Selatan paling banyak memakan mi segera iaitu 69 bungkus setahun.
Namun kita kena beringat,kerana makan mi segera dengan secara kerap akan memudaratkan kesihatan.
Kuah daripada mi segera mengandungi kandungan MSG serta garam yang tinggi. Namun ramai yang masih tak menghiraukan malah bagi sesetengah negara telah menjadikan mi segera sebagai makanan asasi. Masakan harganya murah (RM1.00 sebungkus),maka ramai orang termasuk pelajar Institusi pengajian tinggi termasuk mereka yang tidak berduit untuk menikmati megi.
pst- aku dalam seminggu lepas 3 kali aku makan megi..ketagih la pulak...ok..ok..pasni aku nak kurangkan...ehehehehehe

samela kite suka mkn megi..tp skrg dh xmkn..jrg2 jer...sbb tgh pantang..huk2
ReplyDeletehuhu..
ReplyDeletemakanan glamor tok student2 cam kita kan..
selalu gak pekena megi hjg2 minggu..
akan dikurangkan juga lah aktiviti nie lepas nie..
tanks nas..
(n_n)
aku dlu sek men mmg ketagih gle2..
ReplyDeletetp ble dah duk u ni da x coz ade bnyk bnde ley mkn...
dlu xde plhan..
hahaa
eh jangan makan bnyk sgt...seminggu sekali takpe la...nasib baik aku tak minat sanagt meggi2 ni...
ReplyDeletetadi baru je balik dari borong megi..food yg wajib ada dalam bilik..:)
ReplyDeletejom sama2 kite krgkn..mkn mggi ni ketagih ckit...hahhah
ReplyDeleteyeah, megi mmg xbaik utk kesihatan, tp baik untuk org yg saving and malas keluar g beli makan.. hehe ;-)
ReplyDeletemegi ni klu kena gaya memasak dia..fuh..terangkat woo..
ReplyDeleteblogger yang tersepit
aku kalo mls nk kuar pi mkn, aku mkn megi...slalu waktu mlm.
ReplyDeletemegi tom yam jdi pilihan.
yang pasal makan makanan segera khasnya instant noodle cam maggi ni... ada UJ terbaca satu artikel... kandungan dalam mee segera ni dengan perencahnya sekali...ambil masa dalam 4 hari boleh digest kan semua dan ini macam melibatkan ginjal sebagai filtering system... so nas makan maggi berenti dalam 4 hari baru boleh makan mamee lak hehehehe...
ReplyDeletetang ni memang masa muda macam best je senang dan simple.. tapi kena fikir gak akan akan datang... belum kahwin lagi tuh hehehe
mmg pun tak baik.mengikut kajian yang yaty baca lam paper,mee maggie ambil masa 3 hari untuk hadam dalam perut.bygkanlah,punyalah lama.nak makan sekali sekala tu boleh,jangan diamalkan selalu...
ReplyDeleteyang aku taunya meggi sng dimasak dan sedap pulak tu
ReplyDeletehehehe
nnti tua beringat2 la
mee sgera ni mmg xelok pn..
ReplyDeletebnyk keburukn..
jgn la amalkan makan mee segera ni selalu..
:D
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteaku kalau dkt rumah xmakan
ReplyDeletecuma dkt shah alam nih terpaksa makan
jimat belanja
hohoho
tapi seboleh2nya aku makan sikit jer
P/S : Anda Semua Dah Daftar Sebagai Pengundi?
hey tahukah anda, satgi elmo baru nak gi masak megi?? arghh!! wawawa! tak jadi nak makan malam. :D
ReplyDeletesesekli jer makan.tapi masa dok hostel sslu gak belasah pelbagai perasa mi heeeee
ReplyDeletesuka yang perisa kari,asam pedas, tom yam heeee
ReplyDeleteselalu gak makan..masa zaman diploma... degree ada gak... tapi jarang2...
ReplyDeleteapa yang aku tau pasal mee segera??emm yg aku tau benda ni junk, selain uh mmg badan kita akan terjunk skali kalau makan,sumpah xnak makan dah lepas baca entri ko nash..huhu..nash,pe yg ko paling takut? aku ada wat lawak kat sini,Apa yang paling anda takut, jom tgk jom?
ReplyDeleteMee Maggi Cepat Dimasak sedap dimakan...hihi :)
ReplyDeletemaggi maggi maggi ! HAHAHA , aku pun salah seekor hantu maggi yg hemsem :DD
ReplyDeletetak smestinya smua makan megi ok...aku mngaku aku pernah rse megi....tp aku tak bleh makan megi. kat rmah @ kat blik aku tak pernah ada stok megi...
ReplyDeletekene pntang.. 1 bungkus then break 3 hari.
ReplyDeleteprut mgmbil masa 3hari utk klearkn bhn2 megi tu dr bdn...
bkn brmksud stiap hr hri boleh mkn.. hehe..
kne jrg2 kn...
smgu skli ke,,
lama2 jemu la..
dlu kdg2 mkn. thun lps lgsung xmkn.
blan lps start blik... huuu
tolong tngok betol2 logo halal mi segera cap mee sedap...apa pendapat korang???
ReplyDeleteehm....dlu ak pnah tnye doc sal meggi nie.. die ckp meggi xde la bahaya sgt nk mkn..tp yg jd bahaye ble cre kte msak 2 yg salah...die ckp lilin yg keraskn meggi 2 la yg bahaya ble msuk badan kte.. klu nk ckp MSG 2 bahaye,mmgt la bhaye, tp xde la byk sgt dlm meggi 2.. ak pnah dgr org cite....mat bangla 2 dorg mkn bkilo2 MSG 2 tiap2 mggu letak dlm masakan dorg....tp xde plak botak kepala...ke cne?? whats ur comment??
ReplyDelete