Pesanan Penaja

Friday, July 2, 2010

apabila bangsa melayu cuba digugat…..

hmm…ak terbace kat ruangan community di youthsays.com di mana ada satu komen yang amat bersifat racist(perkauman). aku tak tahu mamat yang bernama ‘simbaprideclan’ nie orang melayu atau tidak,tapi yang pasti agak mustahil orang melayu sanggup berbuat begitu. dan aku harap juga jika pembaca bukan melayu yang membaca artikel ini jangan merasa kecil hati dengan aku dengan artikel ini sebab aku pun suka berbaik-baik dengan bangsa bukan melayu.bukankah kita duduk di negara yang sama? harap-harap begitulah…jom lihat(sila klik untuk pembacaan yang jelas) :
hates 1yang pertama nie orang tersebut berkata ‘semua melayu sampah’ komen yang teratas tue bukan komen yang lama seperti facebook,itu komen yang terbaru. sempat aku komen sambil nak report dia sebagai spammer.
hates 2
yang ini pula si mamat tue sebok mengatakan menara klcc tue direka oleh orang argentina. namun ia dibantah oleh benji. manakala yang lain sokong kami..
hates 3
cuba bace sikit kat atas tue..amboih…..banyak cantik ko….tak bace ker perlembagaan di mana pemimpin negara Malaysia semestinya di kalangan melayu bumiputera!
hates 4  
cuba korang lihat,sampai hati dia bekata ‘MELAYU B**I’!!! kurang ajar kan??? satu lagi dia berkata ‘bangsa dan agama bodoh kamu’. sampai hati dia secara berterus terang berkata bodoh kepada bangsa malah agama Islam sekali!!!! astagfirullah…
orang yang bencikan keharmonian negara nie seperti mamat nie haruslah keluar dari negara nie….so,apa pendapat korang?????
pst-esok aku balik uitm……xsabar2 dah nie….doakan aku selamat sampai sne eh…ehhehe:) miss korang….lalalala

22 comments:

  1. haishh..
    teringat ada satu page kat fb
    page 'e hate malaysia ' kot
    lbih kurg sama je ayat dia dgn yg dlm page tu

    ReplyDelete
  2. aanz-yeker?
    taw xper...ak pon pena dengar..
    huhu...saket aty aku...huhu

    ReplyDelete
  3. bro ape point ko nk layan orang macam tu..ko defend la melayu macam mane pon..

    now bkn mase untuk cantas dengan tulisan yang tak de fact macam ni..skang kite kne buktikan..tu je..

    aku pon kutuk melayu even aku bangga jd melayu..sekurang2nye kutukan itu kadang2x boleh membina bangsa yang berjaya dari penghormatan yang kadang2x boleh manjatuhkan sesuatu bangsa..

    tengok aku kutuk melayu gak dalam blog aku..ko stuju tak?

    http://ryujiblog.blogspot.com/2010/07/business-melayu-vs-cina.html

    ReplyDelete
  4. ryuji-saya sudah pergi ke blog awak n komen..maaf...saya sebagai melayu dengan artikel kamu....kamu melayu kan?? tak sepatutnya mengatakan melayu stupid....bukan semua melayu bodoh....sebagai melayu juga kita kena berusaha untuk berubah....jangan perkecilkan sangat keupayaan orang melayu...artikel kamu bagus..tetapi lack dengan budi bahasa..maaf sangat ya....:(

    ReplyDelete
  5. huhuh
    issue neh dah lame berputik di malaysia kan?
    sebab malaysia neh negara berbilang kaum.
    sebab tuh maseh ade lagi isu isu cam neh.
    kite maseh tak unite sebenanye!
    kite maseh anggap aku melayu kau cina kau india.
    kite tak de semangat malaysian tuh sebenanye!
    kite tak dek semangat yg kite semua rakyat malaysia!
    yg patut bersatu padu untuk memajukan negar bukan bergaduh hanya sebab hak atau sape yg lebih sape yg kurang.
    huhuhu
    neh pendapat aku laa.

    ReplyDelete
  6. reen,mmg isu nie mmg xkan abes kot..
    mmg..kite mmg masih xbersatu..tulah org lain amek kesempatan akan kelemahan kite...
    tapi kalau orang yang cuba menggugat keamanan negara kita,xkan kita nak berdiam diri???
    k..nice opinion..thumbs up 4 u laa...

    ReplyDelete
  7. isu mcm ni buat melayu di kutuk sebenarnya. pemikiran kite masih x berkembang. nak menjatuhkan sesama sendiri. btw, sape2 yg mengutuk melayu atau yg sewaktu dengannya, tetapi die berbangsa melayu, cuba sedar balik. u see other races? ade kutuk2 bangsa sendiri ke? dr mengutuk, mengata semua, y dont kite buktikan sape kite sebenarnya. jgn asyik mengutuk, mengata tapi diri sendiri pun x de perubahan. haishh.

    ReplyDelete
  8. keji gile mengutuk melayu.. cakap tak pk tue..

    ReplyDelete
  9. celah mana sampah?
    people varies one another. like we can choose wat we're gonna born into. heh. personal prob then.

    ReplyDelete
  10. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    WELCOME—WELCOME-- WELCOME
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    WELCOME.WORLDCUP  
    ╔══╦══╗╔╦══╗  
    ╚═╗║╔╗║║║╔╗║    
    ╔═╝║║║║║║║║║ 
    ║╔═╣║║║║║║║║    
    ║╚═╣╚╝║║║╚╝║    
    ╚══╩══╝╚╩══╝
    SAY.NO.JUDI.BOLA
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    WELCOME-- WELCOME-- WELCOME
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    sorry beb.. Sejak kebelakangan ni tak dapat ziarah korang pasal ade problem komputer lah.. ni dah kembali normal cam biasa ye

    uhhhhh masih ade orang melayu yang camtu... sekarang ni jangan kita bertelagah sesama sendiri mahu kita disanjung maka kita kena hormat menghormati...kita kena bangga kerana darah kita mengalir darah melayu...

    Melayu itu orang yang bijaksana
    Nakalnya bersulam jenaka
    Budi bahasanya tidak terkira
    Kurang ajarnya tetap santun
    Jika menipu pun masih bersopan
    Bila mengampu bijak beralas tangan.

    Melayu itu berani jika bersalah
    Kecut takut kerana benar,
    Janji simpan di perut
    Selalu pecah di mulut,
    Biar mati adat
    Jangan mati anak

    Melayu di tanah Semenanjung luas maknanya:
    Jawa itu Melayu,
    Bugis itu Melayu,
    Banjar juga disebut Melayu,
    Minangkabau memang Melayu,
    Keturunan Acheh adalah Melayu,
    Jakun dan Sakai asli Melayu,
    Arab dan Pakistani, semua Melayu,
    Mamak dan Malbari serap ke Melayu,
    Malah mua‘alaf bertakrif Melayu

    Dalam sejarahnya
    Melayu itu pengembara lautan
    Melorongkan jalur sejarah zaman
    Begitu luas daerah sempadan
    Sayangnya kini segala kehilangan

    Melayu itu kaya falsafahnya
    Kias kata bidal pusaka
    Akar budi bersulamkan daya
    Gedung akal laut bicara

    Malangnya Melayu itu kuat bersorak
    Terlalu ghairah pesta temasya
    Sedangkan kampung telah tergadai
    Sawah sejalur tinggal sejengkal
    Tanah sebidang mudah terjual
    Meski telah memiliki telaga
    Tangan masih memegang tali
    Sedang orang mencapai timba
    Berbuahlah pisang tiga kali

    Melayu itu masih bermimpi
    Walaupun sudah mengenal universiti
    Masih berdagang di rumah sendiri
    Berkelahi cara Melayu
    Menikam dengan pantun
    Menyanggah dengan senyum
    Marahnya dengan diam
    Merendah bukan menyembah
    Meninggi bukan melonjak

    Watak Melayu menolak permusuhan
    Setia dan sabar tiada sempadan
    Tapi jika marah tak nampak telinga
    Musuh di cari ke lubang cacing
    Tak dapat tanduk telinga dijinjing

    Maruah dan agama dihina jangan
    Hebat amuknya tak kenal lawan
    Berdamai cara Melayu indah sekali
    Silaturahim hati yang murni
    Maaf diungkap sentiasa bersahut
    Tangan dihulur sentiasa disambut
    Luka pun tidak lagi berparut

    Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan
    Selagi yang ada sanggup diberikan
    Sehingga tercipta sebuah kiasan:

    “Dagang lalu nasi ditanakkan
    Suami pulang lapar tak makan
    Kera di hutan disusu-susukan
    Anak di pangkuan mati kebuluran”

    Bagaimanakah Melayu abad kedua puluh satu
    Masihkah tunduk tersipu-sipu?
    Jangan takut melanggar pantang
    Jika pantang menghalang kemajuan;
    Jangan segan menentang larangan
    Jika yakin kepada kebenaran;
    Jangan malu mengucapkan keyakinan
    Jika percaya kepada keadilan
    Jadilah bangsa yang bijaksana
    Memegang tali memegang timba
    Memiliki ekonomi mencipta budaya
    Menjadi tuan di negara merdeka.

    ReplyDelete
  11. teruknya sikap manusia camnie!!biadap sungguh..!!

    ReplyDelete
  12. tgk bangsa kita jugak.. bersepah je aku tgk duk mencarut kat bangsa lain..

    ReplyDelete
  13. malay senang melenting..kene puji senyum smpi telinge...kene kutuk cari parang dalam stor..cut the crab...

    tell me fay nana,

    if malay nk tegur malay kita cakap "alah dia pon sama" so when will malays berubah? klo bkn malay yang tegur kesilapan melay...sape lagi nk tegur..nak harap cina tegur...damn they wont!..how about if one malay ckp malay bagus brilliant gila, terbaik di pasaran, will this make any change for malays?

    reen, kite takde semangat malaysian? if want to be a malaysian kite kene buang malay integriti?kaum lain pon kene buang.baru 1 malaysian. bloody hell,the bloody racist thing inside me will not allow that thing happen. why? because i am a malay who will fighting for malay until i die, i will do what ever needed to make sure malay will be the best race in Malaysian community.

    jangan silap kenape malaysian and kenape malay...think wise

    for me I will be the rude malay who will stand still to fuck my own race so they will feel something that we call the wind of change..

    ReplyDelete
  14. ko mmg bagus la nas...bawak lagi info2 mcm ni..aku nak tahu lagi..hmm...

    ReplyDelete
  15. haha ryuji.. cukup2 la tu nak berdakyah cara pelik.

    nak merobah melayu. keluarla dari alam maya ni. bertarung dengan politikus dan masyarakat diluar.
    baru padan dengan KATA-KATA ANDA.

    ----------------

    nas, this post memang buat orang meremang bulu roma.. haha.
    dulu kes A**** babi en.

    aku memang sakit ati. kalau aku dapat minah cina tu aku cekik2 dia. ske ati dia je kutuk tuhan. adeh. masalah btol. pandai British divide tanah melayu untuk jangka masa panjang neh.

    ;) the real penjajahan is gonna be soon.. lalalala

    ReplyDelete
  16. Secara peribadi, semuanya berpunca dari sistem pendidikan yang wujud hari ini. Semua kaum mempunyai sekolah rendah mereka sendiri mcm sk,sjk(c),sjk(t) sedangkan di usia muda mereka patut didedahkan dengan cara hidup bersatu padu. Bila masing2 dah dewasa, dah lambat.
    Timbul isu perkauman sebab tak faham makna perpaduan dan hak masing2.
    Dan atas dasar perpaduan la Gerakan Integrasi Belia di wujudkan.

    ReplyDelete
  17. oooo....Ini Yahudi berwajah Melayu.aku dapat bantai kaw2.

    Jika tiada Orang Melayu.ampa tu boleh hidup ke.Bangsa kami lebih hebat dari Bangsa ampa yang tahu meminta.ada ke Bangsa kami sikit2 meminta.

    ReplyDelete
  18. @Ali ridha tu la..sakit hati bila ader orang melayu islam yg berperangai cmnie..hu3

    ReplyDelete
  19. bahasa budak tu mcm translate kt google je...nyata bukan org malaysia

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayooo.... hi annon... entri 4 tahun lalu nih... hahaha... lama gila aku xberblog... ye x ye gak... cm google translate...

      Delete

Thx sebab komen entri.. bagi mereka yang dari wordpress atau reader yang tidak mempunyai blog,boleh komen dengan klik pada name/url. then tulis nama dan/atau letak link blog korang dan publish comment :)
annonymous juga digalakkan memberi komen :P

Related Posts with Thumbnails